G4Media.ro

Mic întreprinzător afectat de criza coronavirusului: ”Vânzările au scăzut cu 60 la…

Sursa foto: Pexels

Mic întreprinzător afectat de criza coronavirusului: ”Vânzările au scăzut cu 60 la sută / Nu vrem să dăm oamenii afară și să punem lacăt pe firmă / Starea de urgență ne ajută pentru că putem reduce costuri invocând forța majoră”

Constantin a pus pe picioare în ultimii 9 ani o fabrică de confecții, un atelier de croitorie. Vinde online produse de îmbracăminte și are un magazin de desfacere en-gros în Dragonul Roșu. Are 20 de angajați și cumva, după atâția ani, ieșiseră la un liman. Firma mergea bine. A ajuns să își cunoască angajații, cu unii chiar s-a împrietenit.

În două săptămâni însă, de la începutul lunii martie, de când a izbucnit și în România criza coronavirusului, vânzările și încasările au scăzut dramatic: cu aproape 60 la sută. Constantin apreciază că, în astfel de condiții, vor rezista maxim o lună. Apoi, va fi nevoit să dea oamenii afară și să pună lacătul pe firmă.

Așteaptă un pachet de măsuri de la Guvern, vrea ca statul să preia o parte din povara plății salariilor, o vreme, până trece furtuna, până când clienții revin la viața normală și reîncep să consume.

”Nu este o criză provocată de noi, vânzările nu au scăzut pentru că sunt un manager slab, nu depinde de noi, este un caz de forță majoră. Vrem în primul rând ceva clar de la Guvern, să știm ce facem, ce le spunem oamenilor”, spune Constantin.

El a acceptat să dea un interviu pentru G4media.ro sub protecția anonimatului. Constantin nu este numele real, ci doar povestea. A acceptat să vorbească sub protecția anonimatului nu pentru că îi este teamă de autorități, ci pentru că încă nu le-a spus nimic angajaților și nu vrea ca aceștia să afle din presă despre situația dramatică prin care trece firma.

Citește mai jos, pe larg, interviul cu Constantin.

G4media.ro: Cum sunteți afectați de criza coronaviruslui?

Constantin: Vânzările au scăzut în fiecare zi cu 10 la sută din momentul în care s-a declanșat criza în Italia. De la începutul lui martie au scăzut cu 50-60 la sută. Vă arăt cifrele.

Foto: Captură de ecran tablou de bord vânzările firmei lui Constantin

G4media.ro: De ce credeți că au scăzut vânzările așa mult?

Constantin: Oamenii se orientează spre a cumpăra sau a-și face rezerve mai degrabă de hrană decât spre a-și cumpăra îmbrăcăminte, profilul firmei fiind de confecții. Pe de altă parte, volumul nostru de vânzare se desfășoară mai ales în sectorul online și coletăria pare în mintea oamenilor că înseamnă răspândirea virusului. Împachetarea coletului la București și despachetarea lui oriunde în țară poate să ducă cu gândul că un colet conține un produs care conține un virus.

G4media.ro: Aveți și o componentă de vânzări în magazin. Cu cât au scăzut vânzările aici?

Constantin: Pe partea de en-gros în magazin au scăzut mai mult pentru că și vânzările comercianților care se aprovizionează de la noi au scăzut. Pe de altă parte, se știe foarte bine că marii comercianți din Dragonul roșu sunt chinezi și oamenii evită să mai vină. Însă de luni vom vinde zero. Deținătorul spațiului (Dragonul Roșu – n.r.) ne-a anunțat că a suspendat activitatea timp de o săptămână începând cu 16 martie. Am fost notificați pe email că se suspendă activitatea pentru siguranța noastră și a clienților.

G4media.ro: Veți mai plăti chirie pentru acel spațiu?

Constantin: Deocamdată, contractul nu este suspendat sau reziliat. Îl putem denunța unilateral doar în caz de forță majoră în momentul în care se declară starea de urgență.

G4media.ro: Deci v-ar ajuta starea de urgență?

Constantin: Da, pentru că am invoca forța majoră și nu am mai plăti chirie pe un spațiu pe care nu îl mai putem folosi. Am putea suspenda, nu rezilia, contractul.

G4media.ro: Dar asta ar duce la un blocaj total în economie, dacă toți ar face așa.

Constantin: Da, însă ar aduce și o claritate, pentru că și starea de incertitudine este un blocaj. Forța majoră ți-ar da posibilitatea să aplici un scenariu cât se poate de clar, respectiv: spații închise – nu plătești chirie, știi foarte bine unde se vor duce banii aceștia, știi cu cât poți să participi la susținerea angajatului pe perioada crizei.

G4media.ro: Am vorbit de desfacere. Ce probleme aveți cu aprovizionarea cu materii prime?

Constantin: Partea de aprovizionare a fost influențată negativ încă de acum o lună pentru că noi ne aprovizionăm cu marfă din China. Ne-am trezit cu prețuri mai mari, în ultimele 2 săptămâni a început să lipsească marfa, iar acum nu mai putem aduce nimic. Noi aduceam din Polonia materii prime, stofe importate din China.

G4media.ro: Cum veți rezolva această problemă cu aprovizionarea?

Constantin: Acum avem asigurat un stoc de materie primă și de produse finite, putem oricând relua activitatea dacă se reiau vânzările.

G4media.ro: În aceste condiții, cât veți mai putea susține producția și plata salariilor?

Constantin: Cam o lună. Nu vom rezista fără încasări mai mult de o lună. Apoi nu vom mai putea susține nimic. E posibil să trimitem oamenii în șomaj și să închidem firma.

G4media.ro: Care sunt așteptările voastre de la Guvern?

Constantin: După 9 ani de eforturi, nu am vrea să ne pierdem angajații. Am vrea să fim ajutați astfel încât plata salariilor să fie preluată măcar parțial, provizoriu, de către stat, printr-o variantă de șomaj tehnic sau concediu medical astfel încât să nu îi disponibilizăm și să îi pierdem.

De exemplu, și în condiții normale, fără criză, concediile medicale ale salariaților sunt decontate de stat, în anumite procente, în funcție de diagnostic. Le plătim noi și, după câteva luni, sunt decontate de stat. E limpede că dacă ne intră oamenii în izolare sau carantină, vrem să fie decontate de stat, dar în timp real, nu după 6 luni.

G4media.ro: Și vreți ceva similar și la șomaj tehnic?

Constantin: Exact. Pentru că nu este o criză provocată de noi, vânzările nu au scăzut pentru că sunt un manager slab, nu depinde de noi, este un caz de forță majoră. Vrem în primul rând ceva clar de la Guvern, să știm ce facem, ce le spunem oamenilor. Așteptarea angajatorilor cu firme mici este să existe o anumită claritate, o anumită previzibilitate: dacă un angajat intră în izolare sau carantină, cine îi plătește concediul medical? Noi ca angajatori? Dacă ne vom recupera banii, în cât timp îi vom recupera? Cel mai bine ar fi să fie compensați acești bani în timp real.

G4media.ro: Vorbim pe termen scurt.

Constantin: Da, să treacă furtuna, apoi pe termen mediu și lung e limpede că trebuie să gândim restructurări, reorganizări, să ne adaptăm unei crize prelungite. Noi am luat deja unele măsuri pentru criza economică pe partea de aprovizionare și chirii. De exemplu, am renegociat condițiile de închiriere pentru sediul firmei de producție. Avem garanții, oamenii ne păsuiesc. Au înțeles pentru că și ei sunt oameni de afaceri.

Dar acum vorbim deja de forță majoră și nimeni nu se gândește foarte departe. Căutăm soluții pe termen scurt.

G4media.ro: De ce ar plăti statul angajații unei firme private care nu mai are vânzări? De ce ar face statul așa ceva chiar și pe o perioadă limitată?

Constantin: Pentru că altfel se va ajunge în niște situații sociale foarte complicate. Oamenii nu vor mai avea bani și, până la urmă, și statul va avea bani mai puțini. Noi plătim de 9 ani taxe și impozite către stat, unele dintre ele chiar pentru astfel de situații. Acum, așteptăm un sprijin care să vină în zona angajatului. Nu cerem bani pentru chirii sau materie primă, cerem soluții pentru a proteja angajatul astfel încât, în momentul în care ne reluăm activitatea, să o putem facem mai departe cu ei.

G4media.ro: De ce nu închideți firma pur și simplu și vă reluați activitatea când trece criza?

Constantin: Peste 2-3 luni-un an, vom avea nevoie de angajați, nu poți să adopți o astfel de atitudine, nu poți să ridici din umeri și să spui: gata, atât a fost. În plus, deja îi cunoaștem de ani de zile, cu unii chiar m-am împrietenit.

G4media.ro: Ce le veți spune angajaților la prima ședință?

Constantin: Vineri, le-am spus că vorbim luni. Luni, sper să nu ajungem în situația să le spunem că vorbim miercuri. Așteptăm și noi o reacție de la Guvern ca să putem să decidem ceva, să știm ce facem.

G4media.ro: Vi s-a părut că Guvernul a fost preocupat în ultima perioadă de mediul de afaceri?

Constantin: Nicio secundă (râde).

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Anonimat pe dracu! De parca angajatii sunt prosti si nu isi dau seama ca vanzarile sunt in cap si salariile lor la fel.

  2. Taxele si impozitle platite s-au ciordiles de catre conducatorii statului de la toate nivelurile si prin toate metodele posible. Nu exista rezerve semnificative pentru asemenea măsuri (normale), decat tot prin îndatorare pe termen lung si la ce costuri….
    Solutia pe termen foarte scurt : confiscarea averilor nedeclarate/nejustificate plus fara pensii speciale…..

    • Nu ai ce bani sa scoti de la pensii speciale, plus ca militarii sunt in strada acum si ei asigura coordonarea tarii. E stare de urgenta, militarii si politistii sunt in prima linie alaturi de medici.

      Solutia e cresterea TVA, taierea cu 25% a salariilor la stat si imprumuturi suplimentare.

  3. pe motiv de forta majora o sa pice o gramada de contracte, e liber la nerespectarea obligatiilor si nu poti sa te superi pe nimeni.
    daca niste smecheri (politicienii si prietenii lor) doreau sa scape de concurenta in orice domeniu si nu stiau cum, covid e mana cereasca. la fel pentru cei care vor fura masiv avand liber la achizitii fara licitatie.
    apoi prelungesc starea de urgenta inca 30 zile fac curat si prin toate firmele medii. sa vedeti dupa aia ce migreaza oamenii pe unde s-o mai putea, daca s-o mai putea. si import 99%, ca doar marile puteri trebuie sa se refaca dupa criza.
    observa cineva ca BOR nu participa nicaieri? doar Firea le suplimenta cadoul anual cu zeci de milioane in 2019 ca erau bani in plus la buget. acum doneaza vreun euro undeva? nu! Firea cere donatii in alimente.

  4. Bosilor, ce scadere cu 60 la suta a vanzarilor vorbiti? Industria de evenimente a scazut cu 100%!

  5. Economia trebuie ajutata, dar atentie , acum se napustesc o gramada de firme care vor credite si alte ajutoare nejustificata.
    Guvernul trebuie sa aiba grija mare unde aloca banii !!! Criza pandemica nu are voie sa devina o subventie pentru firme , care oricum erau deja in faliment, sau erau prost gestionate.Guvernul trebuie sa faca evalueze foarte atent in aceasta privinta.In urmatoarele zile vor veni multi Lobby-ist in spatiul public, pentru a cere tot felul de facilitati si subventii.

  6. Acum intelegeti de ce ciuma rosie a vrut neaparat starea de urgenta.Se vor da tunuri babane !!!

  7. Dar care e problema?? Afacerile se deschid si dau faliment. O gramada de giganti au dat faliment in istorie. Asta e: nu ai asigurare, dai faliment si vin altii in locul tau. Nu trebuie sa faca statul nimic pentru tine.

  8. Fratii micula nu sunt afectati. Asa zisul stat roman a luat aproape o jumatate de miliard de euro de la cetateni si a dat-o fratilor micula.

  9. De unde „să dea statul”?! De ce „n-ar da statul” industriei siderurgice? Sau, turismului? Ori, celei alimentare? Proști or fi de n-or cere toți agenții economici, în frunte cu Teldrum, „să le dea statul”.

    Ca să „le dea statul” trebuie ca statul să ia [inclusiv] din puținul meu, din taxele și impozitele plătite de mine.

    De ce nu s-ar gândi să ceară „să le dea” banca un credit garantat de stat (cum s-a anunțat deja), cu o dobândă mai mică din această cauză, pe care să-l utilizeze pentru reprofilare. Să producă, spre exemplu, măști de protecție, că-i cerere?!