G4Media.ro

Membri ai Parlamentului European, preocupați de găsirea unor soluții pentru a crește…

Membri ai Parlamentului European, preocupați de găsirea unor soluții pentru a crește producția de vaccinuri / Președintele ENVI: Produceți, produceți, produceți mai mult!

Președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), Pascal Canfin, a declarat luni, în cadrul unui webminar despre strategia de vaccinare, că provocarea actuală este găsirea unor soluții pentru a crește producția de vaccinuri și livrările către statele membre. Punctul său de vedere este împărtășit de reprezentanți ai principalelor grupuri politice din Parlamentul European.

„Problema este că am comandat 2,3 miliarde de doze, dar companiile farmaceutice nu produc suficient de rapid pentru a le livra la timp. Aceasta e chestiunea și acesta este motivul pentru care Comisia trebuie să se concentreze nu atât de mult pe contractele în sine, ci mai degrabă pe provocările ridicate de producție”, a declarat Pascal Canfin (Renew Europe) la webminarul pe tema „Vaccinurile – un răspuns unit pentru a combate virusul COVID19″.

O opinie similară are și europarlamentarul Bas Eickhout (grupul Verzilor). „Prioritatea noastră este să stimulăm producția”, a spus europarlamentarul, subliniind că este mai complicat de realizat acest lucru în cazul vaccinurilor ARN mesager.

„ARN mesager este un tip mai sofisticat de tehnologie (…) ar trebui să investim în transferul de tehnologie”, consideră și europarlamentarul Peter Liese, grupul Partidului Popular European (PPE).

O soluție ar fi ca Uniunea Europeană un acord cu președintele SUA Joe Biden să încheie un acord și să investească mai mult astfel încât să crească producția pentru vaccinurile Pfizer și Moderna, a spus Liese.

„Să ne concentrăm pe găsirea unor soluții pentru producție”, a insistat europarlamentarul PPE.

Ca o concluzie, președintele Comisiei ENVI, Pascal Canfin, a spus că trebuie negociat cu toate companiile din lanțul de producție.

„Principala problemă este: produceți, produceți, produceți mai mult! Nu este doar Comisia Europeană cea care poate să decidă să se producă mai mult. CE a început să coopereze cu o serie întreagă de actori din piață sau din lanțul de producție. Nu numai cu companiile cu care a negociat direct, ci cu toate companiile din lanțul de producție să producă toate componentele necesare pentru creșterea și accelerarea producției”, a spus Canfin.

Susținerea unei abordări comune în cadrul UE

Președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), Pascal Canfin, a pus accent pe abordarea comună  în cadrul Uniunii Europene în privința strategiei de vaccinare.

„În primul rând, să ne referim la țările din Uniune. Imaginați-vă câte doze ar fi primit Bulgaria, România sau Polonia în lipsa unui mecanism unic și integrat. Probabil zero. Inainte de toate trebuie să ne asigurăm că avem o abordare solidară în cadrul Uniunii Europene. În al doilea rând, trebuie să negociem accesul la nivel global pentru acest vaccin deoarece adevărul este că dacă te uiți la top 50 țări care au acces la vaccin, toate cele 27 țări din UE se regăsesc în acest top”, a spus Canfin.

Europarlamentarii, de partea Comisiei Europene în disputa cu AstraZeneca

Punctele de vedere ale reprezentanților principalelor grupuri politice din Parlamentul European au coincis și în ceea ce privește disputa dintre Comisia Europeană și compania AstraZeneca.

Pascal Canfin a apărat modul în care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a abordat strategia de vaccinare și consideră că anunțul AstraZeneca, potrivit căruia va livra mai puține vaccinuri, a fost „de neacceptat”. Comisia Europeană și-a exprimat nemulțumirea în special cu privire la lipsa de claritate și explicațiile insuficiente cu privire la deficitul de producție al AstraZeneca.

Pascal Canfin a spus că nu există o „greșeală a Comisiei”, ci că „există o singură companie din multe care nu și-a îndeplinit deloc angajamentul”.

La rândul său, Bas Eickhout a declarat că este „prea ușor” să dai pe Comisia Europeană în disputa cu AstraZeneca,

Europarlamentarul Jytte Guteland, grupul socialiștilor (S&D), consideră comportamentul companiei AstraZeneca „absolut inacceptabil”. Ea a mai spus că AstraZeneca „trebuie supusă presiunii” atât la nivel politic, cât și al societății civile.

„Este foarte important ca AstraZeneca să se explice”, a spus Guteland.

La fel, Peter Liese a spus că, în timp ce unii dau vina pe Comisie, „ eu dau vina pe AstraZeneca și, în trecut, pe Pfizer”.

„Indiferent de cine dai vina, virusul se răspândește”, a adăugat Liese.

Miercuri, Parlamentul European o va audia, în ședința de plen, pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în legătură cu strategia de vaccinare.

Context

Uniunea Europeană a elaborat o strategie europeană privind vaccinurile pentru a proteja cetățenii și pentru a asigura accesul egal la vaccinuri pentru toate statele membre.

La 17 iunie 2020, Comisia Europeană a prezentat strategia cu scopul de a accelera dezvoltarea, fabricarea și livrarea vaccinurilor împotriva Covid-19. Finanțarea strategiei va proveni dintr-un instrument de sprijin de urgență de 2,7 miliarde euro.

Pentru a consolida capacitatea UE de a face față acestei provocări, Parlamentul European a aprobat, la 17 septembrie 2020, majorări în bugetul 2020, care a inclus 1,1 miliarde euro suplimentar pentru a asigura producția de vaccinuri în UE și aprovizionarea suficientă a statelor membre .

Comisia Europeană a încheiat acorduri de cumpărare în avans cu șase dezvoltatori de vaccinuri, asigurând 2,3 miliarde de doze pentru UE:

• BioNTech / Pfizer: 600 de milioane de doze (aprobat pe 21 decembrie 2020)
• Moderna: 160 milioane de doze (aprobat pe 6 ianuarie 2021)
• AstraZeneca: 400 milioane de doze (aprobat la 29 ianuarie 2021)
• CureVac: 405 milioane de doze (avizarea este în curs)
• Johnson & Johnson: 400 de milioane de doze (avizarea în curs)
• Sanofi-GSK: 300 milioane (avizarea în curs)

În plus, au fost încheiate discuții exploratorii cu companiile farmaceutice Novavax și Valneva, în vederea achiziționării potențialelor lor vaccinuri împotriva Covid-19.

Sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Dar, mai exista UE? Impresia este ca „blocul”/”ghetoul” european este in disolutie. Nu am vrea sa-i tinem din treaba pe baietii astia din UE, asa ca ii rugam sa ne spuna daca s-a spart gasca si putem pleca acasa.

    • Tu poti pleca imediat. Cracanel te asteapta acasa cu un ceai cald. Ce rau e in”ghetoul Europa” ca toti viseaza sa ajunga aici.

  2. Parcă planeta era suprapopulată si suprapoluata din cauza celor aproape 8 miliarde de oameni.

    Ce s-a întâmplat cu planul O.N.U. și U.E. de a reduce natalitatea pe glob ?

    Noi nu putem vaccina 70% din U.E. în anul 2021, și donăm/trimitem vaccine, când noi falimentăm și murim?

    De ce să vaccinam 8 miliarde, din care 5 miliarde numai surplus de asiatici, indieni, africani si alți suprapopulați cărora le place să se împuiască, nu să muncească?

    Mai bine se infectează și se mai curătă planeta de coate goale inutile cu IQ mic, dar care mănâncă din donațiile statelor europene, inclusiv Romania de 60 de ani.

    • Cata empatie! Atentie ce iti doresti pentru ca te califici cu brio la cei cu IQ minuscul si ai putea intra in prima transa pentru „curatat”