G4Media.ro

Meloni îl presează pe Orban să deblocheze ajutorul pentru Ucraina / Îi…

Sursa foto: Piero CRUCIATTI / AFP

Meloni îl presează pe Orban să deblocheze ajutorul pentru Ucraina / Îi oferă la un loc în coaliția extremiștilor de dreapta din Parlamentul European

Primul ministru italian Giorgia Meloni încearcă să îl convingă pe premierul ungar Viktor Orban să renunțe la opoziția sa față de sprijinul acordat de Uniunea Europeană Ucrainei și să îmbunătățească relațiile cu președintele Volodymyr Zelenskiy, anunță Bloomberg.

Mișcarea politică a acestei probleme ar putea deschide posibilitatea ca partidul Fidesz al lui Orban să se alăture formațiunii politice de extremă dreapta Conservatori și Reformiști Europeni, alături de Frații Italiei ai lui Meloni, de dreapta din Polonia, Lege și Justiție și de naționalistul Democrații Suedezi, printre alții, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Acest lucru ar impulsiona partidul paneuropean ECR înainte de alegerile europene din această vară, în care se așteaptă ca grupurile de extremă dreapta să înregistreze scoruri bune.

Orban a blocat de unul singur un pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro (54,6 miliarde de dolari) al UE pentru Ucraina luna trecută, înfuriindu-i pe ceilalți 26 de lideri ai blocului și provocând consternare la Kiev, care se află într-un moment critic în război, în timp ce sprijinul occidental pare mai puțin asigurat. Ambasadorii UE au discutat miercuri această problemă, iar liderii vor încerca să iasă din impas la un summit de urgență care va avea loc la 1 februarie.

Discuțiile evidențiază ambițiile de politică externă ale lui Meloni, care încearcă să își croiască un rol de broker de putere în UE. Un eșec în a ajunge la un acord privind finanțarea pentru Ucraina ar fi o lovitură pentru efortul de război al lui Zelenski și ar pune sub semnul întrebării capacitatea blocului de a acționa în sprijinul intereselor sale fundamentale.

De asemenea, Meloni face presiuni asupra lui Orban pentru a-și schimba abordarea privind aspirațiile de aderare a Ucrainei la UE și pentru a reseta relațiile cu Kievul ca și condiții pentru aderarea la ECR, au declarat persoanele, care au vorbit sub protecția anonimatului. Discuțiile au avut loc la diferite niveluri și nu a fost luată nicio decizie.

Purtătorul de cuvânt al lui Orban nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Un purtător de cuvânt al biroului lui Meloni a refuzat să comenteze.

Chiar dacă UE va încerca să convingă Ungaria să își ridice veto-ul asupra finanțării pentru Ucraina la summitul de luna viitoare, liderii analizează și alternative, care ar putea include un acord al celor 26 de state, fără Budapesta. Ungaria a declarat miercuri, în timpul reuniunii, că dorește un mecanism de revizuire anuală care ar trebui să aprobe plățile în unanimitate, potrivit unei alte persoane familiare cu aceste discuții.

Orban a fost foarte critic la adresa UE care furnizează arme Kievului și a încercat să blocheze sancțiunile împotriva Rusiei, făcând deseori presiuni pentru a atenua măsurile sau pentru a obține scutiri sub amenințarea de a se opune prin veto restricțiilor propuse.

Premierul ungar și miniștrii săi au continuat în mare parte relațiile cu omologii lor ruși. Orban s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin în luna octombrie a anului trecut, ceea ce a provocat furia mai multor alți lideri UE la momentul respectiv.

Partidul său, Fidesz, a părăsit Partidul Popular European de centru-dreapta în 2021, chiar în momentul în care grupul se pregătea să dea afară partidul ungar.

Statura ECR la Bruxelles ar crește odată cu adăugarea Fidesz, iar partidul ar fi în competiție pentru a deveni al treilea partid ca mărime în Parlamentul European după alegerile din iunie. Ar fi totuși departe de a putea forma o majoritate, o coaliție între PPE, socialiști și partidele Renew deținând în prezent un avans confortabil.

ECR are în prezent 62 de locuri, sau 8,26%, în parlament, iar partidele de extremă-dreapta ar urma să câștige la viitorul scrutin.

Votul extremei drepte este, de asemenea, împărțit cu grupul Identitate și Democrație, care include aliații guvernamentali ai lui Meloni, Lega, Rassemblement National al lui Marine Le Pen, AfD din Germania și Partidul pentru Libertate al lui Geert Wilders, antiimigranți. Orban și-ar putea păstra opțiunile deschise, deoarece partidul său s-ar potrivi și cu grupul I&D, mai eurosceptic și de extremă dreapta.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Austria oare cum poate fi presată să accepte aderarea României la Schengen?