G4Media.ro

Medic epidemiolog: Nu știm situația reală a infecțiilor nosocomiale, suntem obișnuiți să…

Sursa foto: Pexels / Karolina Grabowska

Medic epidemiolog: Nu știm situația reală a infecțiilor nosocomiale, suntem obișnuiți să ascundem problemele sub preș

Dr. Alexandru Coman, epidemiolog de spital la Institutul Inimii Cluj – Napoca şi vicepreşedintele Asociaţiei pentru Prevenţia şi Controlul Infecţiilor, a declarat într-un interviu pentru News.ro că nu se cunosc cifrele reale legate de infecţiile asociate asistenţei medicale, pentru că ele nu sunt raportate în totalitate.

Pe de o parte, este vorba despre obiceiul de a ascunde problemele, spune medicul, iar pe de alta, este vorba despre o realitate în sistemul medical românesc, cea legată de nevoia de unităţi spitaliceşti noi sau refăcute, proces esenţial în controlul acestui tip de infecţii.

În opinia medicului, în afară de anumite ghiduri de bune practici care trebuie respectate într-un spital, foarte importantă este şi atitudinea pacienţilor. Iar la acest aspect este vorba despre respectarea strictă a regulilor de igienă, dar şi despre înţelegerea faptului că un număr mare de aparţinători veniţi în vizită creşte riscul de apariţie a unor infecţii sau complicaţii ale bolii.

”În momentul de faţă nu mai există bariere legale sau obiective referitoare la sau legate de raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, nosocomiale. Însă continuăm dintr-o inerţie sau dintr-o spaimă rău înţeleasă, ar putea fi şi o problemă de comunicare, orice spital care alege să pornească pe calea corectă şi să-şi evalueze corect infrastructura şi situaţia din spital devine dintr-o dată prezent în presă, în discuţii”, a spus medicul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. cat timp managerii sunt numiți de partid pe cele mai dubioase criterii , manageri care la rândul lor numesc șefii de secții cam pe aceleași criterii nu vom avea un sistem funcțional , știm doar sa maimuțărim sistemele din vest și cam atât ! A , si am uitat USR e de vina ! demisia Vlad voiculescu !

  2. Colcaie de infectii nosocomiale, atat in spitale publice, cat si in clinici private.
    Aceasta si nu alta este principala cauza pentru care atatia romani se prezinta tardiv la medic: lumea a inteles ca adesea te duci la medic cu boala si te intorci cu mai multe.

  3. Intri cu o boala si dai spga sa iesi cu altele! Romania noastra cea frumoasa!

  4. „Nosocomial= spitalicesc, care ține de spital, specific spitalului”. Într-un spital, mai nou sau mai vechi, există personal permanent ( personal de întreținere, îngrijitori, infirmieri, brancardieri, asistenți medicali, medici specialiști ) și personal pasager ( bolnavi și vizitatori ai bolnavilor ). Din varii motive, din care cel mai important îl reprezintă lăcomia, în cadrul personalului permanent se constituie ierarhii informale similare unor lanțuri trofice. Astfel, personalul de întreținere și îngrijitorii sunt angajați și menținuți în funcție pe criteriul, devenit cutumă, că trebuie să deservească personalul medical în rezolvarea treburilor gospodărești din locuințele acestora ( reparații, curățenie, etc. ). Toate acestea se rezolvă cu o bună parte din materialele de întreținere și igienizare a spitalului, astfel că acestea devin insuficiente sau sunt diluate până la proporția care le transformă în … apă chioară și de aici apariția infecțiilor nosocomiale, specifice spitalului. Vinovații de serviciu sunt, fără excepție, bolnavii și vizitatorii acestora care, fiind ei niște troglodiți, nu respectă regulile de igienă și umplu spitalele de infecții … extra-spitalicești. În condițiile menținerii lanțurilor trofice nosocomiale, pentru un spital nou nouț este numai o problemă de timp până când va fi plin de infecții nosocomiale !

  5. „atitudinea pacientilor”??!
    Ce spui, Franz?!
    Pai, la Spitalul privat unde se trateaza sotul meu de cancer de vezica, pacientii RESPECTA cu strictete REGULILE(aceleasi pentru pacienti si personalul medical!), altfel de la INTRAREA in Spital esti intors daca NU ai luat din Spatiul special amenajat botoseii de unica folosinta si nu te-ai dezinfectat pe maini!(dozatoarele cu dezinfectanti sunt peste tot in Spital).
    REGULILE sunt urmate de pacienti DACA Spitalul are in sange Regulile si vede ca personalul medical le respecta!

    In Spitalele de stat insa regulile NU sunt respectate nici de medici, ia cititi si cruciti-va:
    22.10.202: „Medicul chirurg Mihail Pautov, cu o prezență activă și apreciată în mediul online, atrage atenția într-o postare pe pagina sa de Facebook asupra faptului că NU există protocoale de prevenție și eradicare a nosocomialelor. Mai mult, în Spitalele Publice NU se respectă aproape nicio regulă de prevenție.
    „Nimeni nu verifică și nimănui nu-i pasă”.
    „Până de curând România avea cel mai mic numar raportat de cazuri de infecții nosocomiale; eram campioni. De ce? Pentru că nimeni nu verifică și nimănui nu-i pasă; cât am lucrat eu în cele două spitale de stat în care am lucrat, în 90% dintre cazuri nu se cerea raportarea nosocomialei, chiar dacă ea exista”, a scris medicul.
    „La stat poți să ieși în costumul de sală de operatie să îți iei covrigi” spune medicul!!
    „Se vorbeste despre un plan de combatere a nosocomialelor; pot sa va spun eu un plan bun, direct de pe teren: instruirea pe bune și controlarea personalului medical (infirmiere, asistenți, medici) – la privat asta se face constant și corect; la privat, dacă intri cu saboții de salon în blocul operator sau nu îți schimbi absolut tot echipamentul te aleargă asistenta șefă tot spitalul și orice ai face tot te prinde; la stat poți să iesi, lejer, în costumul de sală, peste stradă, în stație, să îți iei covrigi – no one cares.”
    Comparația cu ceea ce se întâmplă în mediul privat, a mai scris medicul Mihail Pautov, nu a fost făcută în scopul de a promova pe cineva, ci pentru a înțelege că se poate, în România, ca lucrurile să fie făcute și altfel.
    „De regulă, asistenta șefă de la privat, care te aleargă dacă nu te speli 5 minute cu betadină pe mâini, înainte de operație, este aceeași asistentă șefă de la stat; doar că acolo nu te aleargă! De ce? Am scris mai sus: no one cares”, a conchis medicul.
    „In Romania avem cel mai mic număr de spitale noi construite în ultimii 30 de ani, avem cei mai puțini medici pe cap de locuitor; ne batem cu bulgarii pentru cel mai mic buget alocat sănătății din Europa; lucrurile sunt simple: sănătatea costă BANI și până aceștia nu vor fi alocați ea va rămâne în paragina de acum”, a scris medicul Pautov.
    Scrie multe, gasiti pe net!

    • 100% corect.

      Adaug si ca in numeroase blocuri operatorii din spitale vechi, universitare, consacrate, nu exista filtru pentru a se putea schimba medicul, la fel cum nu exista circuite curate si murdare pentru transportul instrumentarului si a consumabilelor uzate. Pentru ca aceste spitale (asa cum le place sa se laude de parca ar fi un lucru pozitiv) au fost infiintate inainte de 1900, cand nici macar nu existau antibiotice, d’apai o intelegere avansata a infectiilor si controlului acestora.

  6. In Romania avem LEGISLATIE impotriva infectiilor nozocomiale, DAR nu se aplica!!!!
    Mor copilasi, mor bebelusi, mor oamenii in spitale din cauza Infectiilor intraspitalicesti, dar Statul ESUAT roman NU face nimic pentru a PREVENI si pentru a APLICA Legislatia existenta in domeniu!
    De ce NU face statul nimic?!
    Costa BANI multi iar BANII alocati Sanatatii(multi-putini, cati sunt) sunt furati prin fel de fel de metode de acolitii politrucilor care NU aplica LEGEA!!!
    https://www.g4media.ro/foto-protest-in-fata-ministerului-sanatatii-fata-de-raportarea-ineficienta-a-infectiilor-nosocomiale-din-spitale-vrem-spital-sa-ne-tratam-nu-vrem-sa-ne-infectam.html

  7. Dupa tragedia de la Colectiv: „Tragedia Colectiv. Medic: „Răniţii au murit cu zile, de la infecţii cu diverşi germeni”. Director Spitalul de Arşi: „Nu e un risc mai mare decât în alte spitale”
    03.12.2015
    O declaraţie făcută de un medic de la Spitalul de Arşi, unde au fost duşi cei mai mulţi răniţi, a pus pe jar comunitatea medicală şi autorităţile. Medicul a explicat că răniţii au MURIT cu zile, fiind de fapt ucişi NU de arsuri, ci de germenii contractaţi în unitatea sanitară. Ministerul Sănătăţii a anunţat că va fi făcută o analiză a infecţiilor la pacienţii cu arsuri, urmând să prezinte un Raport complet şi un plan de măsuri concrete.
    UPDATE Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti fac o analiză a infecţiilor la pacienţii cu arsuri, urmând să prezinte un raport complet şi un plan de măsuri concrete.
    Un medic acuză: mulţi răniţi au murit cu zile.
    „Mulţi dintre răniţi au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arşi, majoritatea au murit cu infecţie cu diverşi germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arşi, dar ştiu de la colegi de la alte spitale că situaţia este asemănătoare (…) În lumea civilizată, pacienţii nu mor din cauza acestor infecţii”, a declarat medicul pentru tolo.ro.
    „La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorîţi de bacteriile care infectează spitalele şi nimeni dintre şefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta (…) La Spitalul de Arşi oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii. De ce n-au fost anunţate familiile din primele zile, ca să aibă opţiunea de a-i transporta în străinătate?! (…) Unii dintre ei s-au infectat. Infecţiile cu bacterii apar, din experienţa noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubaţi, ei puteau fi transportaţi”, a mai declarat medicul, adăugând că în noaptea de 30 spre 31 octombrie, laboratorul de analize din spital nu a fost deschis şi nu toţi medicii au fost anunţaţi să vină de acasă. Acesta ar fi fost motivul pentru care unele operaţii au început cu o oră întârziere, a completat medicul.
    Astfel, Direcţia de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti a recoltat probe care atestă încărcătura microbiană aeriană şi probe care să arate încărcătura bacteriană de pe suprafeţele din incinta spitalelor.
    Rezultatele acestor teste vor fi finalizate în cursul săptămânii viitoare.”
    „Astăzi, principala preocupare a echipei de la Ministerul Sănătăţii o reprezintă recuperarea medicală a răniţilor care se află în acest moment în spitalele din ţară şi din străinătate. Refacerea va fi de lungă durată şi presupune recuperare medicală, dar şi suport psihologic care să ducă la reintegrarea socială a acestor tineri”, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.
    Chiar şi purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, doctorul Adrian Stănculea, a admis că unii pacienţi răniţi în urma incendiului au murit din cauza infecţiilor intraspitaliceşti. „Este posibil ca toţi să fi murit din cauza infecţiilor nosocomiale. Toate spitalele sunt contaminate. Cine nu recunoaşte aceste infecţii cu bacterii e dus cu pluta! Eu fac lunar rapoarte pe care le înaintez conducerii”, a spus Adrian Stănculea, şeful secţiei ATI.
    Ministrul Sănătăţii: „Infecţiile sunt o realitate”.
    De altfel, la conferinţa de presă organizată săptămâna trecută de Ministerul Sănătăţii, oficialii din sistem au recunoscut că în România nu există camere sterile şi au admis, în acelaşi timp, că în spitalele din ţară, chiar şi în cele în care au fost transportaţi răniţii, sunt infecţii nosocomiale, care pun în pericol viaţa pacienţilor.”

    Nu s-a mai auzit nimic, nici despre Raport, nici despre Analizele cu pricina, au ingropat cazul fara pic de omenie….
    Azi, in Octombrie 2022 in Spitalele publice e fix la fel, NU s-a schimbat NIMIC in privinta Infectiilor intraspitalicesti: zilele trecute au murit cu zile 5 bebelusi la Tg Mures si 4 la Cluj Napoca din cauza infectiilor luate in SPITALE publice….
    Dumnezeu sa-i odihneasca iar familiilor sa le dea putere sa treaca peste tragedia care i-a lovit, NEVINOVATI fiind…

  8. „lili”,și care este concluzia? Corupția e-n toate,cum era partidul comunist în epocă,vorba poetului de curte. Sunt legi,dar nu se aplică.Păi, de ce nu se aplică? Pentru că,coruptie.Indiferent cati bani se alocă,coruptia îi înghite pe nemestecate.Restul e beletristică.
    A încercat cineva sa vadă,măcar,legatura de cauzalitate dintre neaplicarea acestor legi si decesul pacientilor infectati cu aceste bacterii?N-ati văzut ce se reglementează?Daca procurorul insistă să ancheteze un caz care deranjează,să poată sa fie detasat la alt parchet,ca sa scape de el.Si atunci,despre ce vorbim?