G4Media.ro

Marii fermieri din Arad ameninţă cu plângeri penale pentru vânzarea ilegală a…

Sursa foto: Pixabay

Marii fermieri din Arad ameninţă cu plângeri penale pentru vânzarea ilegală a porcilor, în contextul pestei / ”Aceşti samsari pe care îi vedem cu porcul sau oaia pe toate drumurile trebuie opriţi”

Marile ferme de porci ameninţă cu plângeri penale din cauza comerţului de animale fără documente, care ar fi cauza principală a răspândirii pestei porcine africane şi le-ar provoca pagube imense, în timp ce autorităţile spun că „a explodat comerţul online” şi încearcă să facă faţă situaţiei prin controale ample, informează Agerpres.

Omul de afaceri arădean Dimitrie Muscă, care gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, spune că „însăşi existenţa porcilor în România este pusă în pericol”, nu doar afacerile din domeniu, din cauza pestei porcine africane care „începe din nou să se răspândească în ţară”.

„Constatăm că autorităţile nu fac suficient pentru a combate comerţul ilegal de porci, iar pesta începe din nou să se răspândească în ţară. Aceşti samsari pe care îi vedem cu porcul sau oaia pe toate drumurile trebuie opriţi şi avem în vedere să depunem plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, care îi vizează pe ei şi pe autorităţile care nu îşi fac treaba. Însăşi existenţa porcilor în România este pusă în pericol, pentru că la noi în ţară se mai produce doar 10% din carnea de porc pe care o consumăm iar restul vine din importuri. Dacă autorităţile nu iau măsuri mai aspre, suntem doar noi crescătorii care avem datoria să facem ceva”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă.

La rândul său, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat, pentru Agerpres, că cel mai mare risc de răspândire a pestei în acest moment este reprezentat de comerţul ilegal de porci şi a admis că aceasta este şi îngrijorarea patronilor, care se tem că fermele le vor fi puse sub restricţii sau chiar s-ar putea confrunta cu boala în propriile crescătorii.

Îngrijorările în judeţul Arad vin în contextul în care în judeţul vecin Timiş au fost confirmate mai multe focare de pestă porcină africană, inclusiv la mari ferme, urmând să fie ucise preventiv zeci de mii de animale.

„În judeţul Arad nu avem la momentul acesta niciun focar de pestă porcină africană confirmat, dar în opinia noastră este vorba doar de timp, având în vedere contextul, până ne vom confrunta din nou cu această boală. A explodat şi comerţul online cu porci şi carne de la animale provenite din gospodării. Cea mai mare problemă este circulaţia animalelor fără documente, iar pentru transportul animalelor între judeţe este nevoie de avizul din ambele judeţe, de plecare şi de sosire a animalelor. Deci comerţul de porci vii şi carne de porc provenită din sacrificări ilegale reprezintă principalul pericol pentru transmiterea virusului pestei porcine africane. Considerăm că mistreţii nu mai sunt pericolul principal, pentru că numărul lor a scăzut semnificativ”, a spus Marcel Roşu.

El a declarat că îngrijorările legate de marile crescătorii îi fac pe patronii acestora să ameninţe cu plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

„Când se constatau focare de pestă porcină africană în exploataţii în care s-au adus animale fără documente sau din care s-au vândut animale fără documente, cea mai mare sancţiune o reprezenta o amendă, respectiv neacordarea despăgubirilor pentru animalele neînregistrate. Acum lucrurile se schimbă. Având în vedere pierderile din industria cărnii de porc, care pot pune în pericol siguranţa alimentară a ţării, proprietarii marilor ferme ameninţă cu dosare penale pe toată lumea, inclusiv pe noi. Acolo unde se vor constata focare de pestă porcină africană şi se va dovedi că animalele au fost cumpărate/vândute fără documente, probabil se vor îndrepta împotriva lor şi vor face plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Un focar poate, pe raza de 10 kilometri, să introducă în restricţii ferme comerciale mari, aducând pierderi economice imense”, a spus şeful DSVSA Arad.

El a adăugat că nemulţumirea unor fermieri legată de autorităţi este că nu s-ar face suficiente verificări pentru prinderea celor în ilegalitate, însă Marcel Roşu a precizat că numărul echipelor de control depinde şi de numărul poliţiştilor alocaţi, pentru că este vorba de controale comune.

„Facem tot posibilul să fim prezenţi cât mai mult pe teren pentru a depista transporturile ilegale de animale. În paralel, testăm cât de mult putem animalele moarte atât în ferme cât şi în gospodăriile populaţiei, pentru a depista cât de repede se poate virusul şi a preveni astfel răspândirea”, a mai spus Marcel Roşu.

El a lansat un apel şi către populaţie, pentru a anunţa medicul veterinar în cazul oricăror simptome apărute la animalele din gospodării ce ridică suspiciuni de îmbolnăvire.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Pai daca le spui ceva la samsari dupa aia iei bataie cu acordul politiei

  2. sa moara toti numai voi sa traiti

  3. Pai daca nu suntem in stare sa tinem pesta sub control? Si autoritati incompetente, si cetateni care ascund cazurile de deces la porci, vanzand rapid sau sacrificand restul animalelor, toate astea duc la noi si noi cazuri.
    Sa fii recunoscator ca exista piata UE. Ca altfel ramaneam fara carne de porc (daca zeci si sute de mii sunt pierduti). Banuiesc ca preferi sa ramai fara carne in magazin (sau sa o cumperi la pret dublu din cauza ofertei scazute) decat sa cumperi din UE, nu? Banuiesc ca citesti eticheta din supermarket si pleci cu plasa goala daca nu scrie ca originea carnii e Romania, nu?

  4. Romanii trebuie sa se decida daca vor cresterea porcilor in gospodarii sau industria carnii de porc. Ambele nu merg din cauza pestei porcine. Pesta porcina este o boala grava care omoara porcul. Indiferent ce cred dacii liberi, pesta porcina tot omoara porcul. Si daca pesta porcina continua sa se raspandeasca liber printre porcii samsarilor de porci si porcii dingospodariile individuale aia care au ferme nu mai pot creste porci. Ca le mor porcii cu miile si intra in faliment sau scot carnea foarte scumpa si nu rezista pe piata libera, de exemplu cu pretul carnii din Ungaria unde nu exista porci in gospodarii individuale si nu e pesta porcina si totul duce tot la faliment. Asa ca fermierii de porci din romania o sa renunte la afacere ca nu renteaza sa-ti treaca samsaru cu dubita cu porcii infectati pe la poarta si sa-ti omoare 4000 de porci in 2 saptamani. Si cand o sa dispara fermierii o sa creasca pretul carnii pana la cer, pt ca samsarii nu pot produce cata carne dau pe piata fermierii romani. Asa ca e o pb de decizie a noastra a romanilor. Ce vrem si sa ne asumam ce iese.