G4Media.ro

Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un acord cu privire…

Sursa foto: Unsplash / Heidi Fin

Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un acord cu privire la protocolul privind Irlanda de Nord: „S-a ajuns la un acord. Acordul este încheiat” – presa britanică

Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un acord cu privire la protocolul privind Irlanda de Nord, au declarat surse guvernamentale pentru BBC, Sky News și The Guardian.

Premierul britanic Rishi Sunak și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen s-au întâlnit luni la Windsor.

„S-a ajuns la un acord. Acordul este încheiat”, a declarat sursa. De asemenea, o sursă din UE de la Bruxelles a confirmat informația pentru BBC.

În urma informațiilor potrivit cărora Rishi Sunak a convenit asupra unui nou acord Brexit – premierul britanic a scris pe Twitter pentru a anunța că în această după-amiază va ține o conferință de presă cu Ursula von der Leyen, „cu privire la Irlanda de Nord”. El nu a oferit o oră exactă.

Context

De săptămâni întregi, s-a speculat dacă un nou acord ar putea fi negociat la trei ani după ce a avut loc Brexitul, deoarece Rishi Sunak a intrat în discuții cu UE.

Detaliile negocierilor dintre blocul comunitar și guvernul britanic au fost ținute strict secrete, dar ar trebui să fie dezvăluite în cursul zilei de luni, după discuțiile finale dintre Sunak și Von der Leyen, care au avut loc la Windsor la prânz.

Sunak va prezenta acordul cabinetului său în această după-amiază, dar votul deputaților din Camera Comunelor este așteptat abia în cursul acestei săptămâni.

Acordul vine ca urmare a frustrărilor legate de Protocolul privind Irlanda de Nord, care urmărea să împiedice crearea unei frontiere dure pe insula Irlanda, dar care, de fapt, a creat o frontieră în Marea Irlandei.

Acesta a fost un lucru pe care fostul prim-ministru Boris Johnson a promis că nu se va întâmpla atunci când a semnat acordul inițial cu UE.

Unele întreprinderi și-au încetat activitatea comercială din cauza costurilor suplimentare și a birocrației create de faptul că mărfurile care intră în Irlanda de Nord din restul Regatului Unit trebuie să fie verificate, existând temeri că acestea ar putea ajunge în UE peste granița din Irlanda.

Johnson a introdus proiectul de lege privind protocolul pentru Irlanda de Nord pentru a anula această parte a acordului Brexit, dar acest lucru a provocat tensiuni cu UE, care a spus că demersul riscă să încalce un tratat internațional. Trecerea proiectului de lege prin parlament a fost întreruptă de Sunak.

În pofida faptului că detaliile acordului sunt păstrate cu mare grijă, Sunak s-a confruntat cu opoziția conservatorilor pro-Brexit și a Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord (DUP), care a refuzat să formeze un guvern la Stormont în urmă cu un an din cauza protocolului.

Premierul va avea în continuare nevoie de sprijinul DUP pentru a duce la bun sfârșit acordul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...