G4Media.ro

Maratonul de vâslit ”Ivan Patzaichin” şi-a desemnat câştigătorii la categoria elite

sursa foto: Facebook / Rowmania

Maratonul de vâslit ”Ivan Patzaichin” şi-a desemnat câştigătorii la categoria elite

Ruben Sacrieriu, Andreea Botnariuc şi Ciocârlie Herrero Janette sunt primii câştigători ai Maratonului internaţional de vâslit Ivan Patzaichin, care se desfăşoară sâmbătă şi duminică, în Delta Dunării, între Tulcea şi satul Mila 23, ei parcurgând pe apă cei 46 de kilometri ai primului traseu ecoturistic din rezervaţie, Delta lui Ivan, în aproape patru ore, transmite Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Primul care a ajuns la final în 4 ore şi 7 minute a fost Ruben Sacrieriu, din judeţul Suceava, câştigător al medaliei de argint în anul 2023 la Regata internaţională din Azerbaijan.

„Maratonul acesta a fost o experienţă nouă pentru mine. Nu mă aşteptam să o duc până la capăt. Este pentru prima dată când am făcut atâţia kilometri. Acum doi ani, am făcut cel mult 21 de kilometri. Pe la final, a fost cel mai greu, pentru că eram deja moleşit şi prindeam alge care se puneau pe cârmă. Nu mă aşteptam să câştig, dar m-a făcut să cer mai mult de la mine”, a declarat pentru AGERPRES Ruben Sacrieriu.

El a fost urmat de Andreea Botnariuc şi de Ciocîrlie Herrero Janette, iar Andreea Mureşan, legitimată la clubul sportiv Cetate Deva, a fost a treia sportivă care a ajuns la linia de sosire într-un caiac.

„Pentru mine, a fost o experienţă nouă. Cel mai mult m-a încurcat vegetaţia din apă care se agăţa de padelă. Practic caiacul de şase ani, am fost campioană naţională de mai multe ori, iar în Franţa, am ocupat locul I într-un caiac de patru persoane. Vreau să revin şi anul viitor la maraton, pentru că mi se pare foarte plăcut să concurezi aşa, să vizitezi şi alte locuri”, a spus Andreea Mureşan.

Primii care au ajuns la finele cursei pe stand-up paddling au fost Matei Barbu, campion mondial anul trecut, în California, SUA, şi Vlad Bărbat.

„A fost o cursă grea. Cea mai lungă cursă la care am participat până acum a fost de 14 kilometri, iar maratonul acesta a fost o experienţă nouă. Mi-a plăcut. Sunt destul de multe bărci cu motoare care nu s-au deranjat să încetinească. Sunt mândru că am reuşit să stau în picioare, deşi oboseala a fost mare spre final”, a afirmat Matei Barbu.

El s-a întrecut în timpul cursei cu colegul său, Vlad Bărbat.

„Matei este un concurent dur, dar şi munceşte mult. Şi eu muncesc, însă mai am până la nivelul lui. Visul meu de sportiv e să urc pe podium la mondiale, în octombrie, la concursul din Abu Dhabi”, a spus Vlad Bărbat.

În canoe, primul care a ajuns la final a fost Sebastian Boboc, care a participat în fiecare an la concursurile organizate în Tulcea de asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23.

„A fost o cursă destul de grea, din cauza valurilor făcute de bărcile rapide. Am ajuns la final după 5 ore şi 10 minute. Mă aşteptam să scot mai puţin. Voi veni şi anul viitor şi voi fi primul dintre toţi participanţii”, a afirmat Sebastian Boboc.

În timpul festivităţii de premiere a câştigătorilor categoriei „elite” a maratonului, organizatorii, asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 a fost premiată de Primăria comunei Crişan pentru acţiunile desfăşurate pentru dezvoltarea comunităţii.

Pentru cei aproape 50 de participanţi la categoria „loisir”, prima ediţie a Maratonul internaţional de vâslit Ivan Patzaichin va continua duminică, după ce sâmbătă după-amiază ei s-au oprit la punctul de înnoptare Pantelei, din Deltă, pentru odihnă. Ei îşi vor relua cursa duminică dimineaţa, festivitatea de premiere fiind programată să se desfăşoare după-amiază, în satul Mila 23.

Traseul Delta lui Ivan, Tulcea-Mila 23, a fost acreditat anul trecut de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării ca primul traseu de ecoturism, iar asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 doreşte să transforme maratonul într-una dintre cele mai importante competiţii din Europa de acest gen.

Evenimentul se doreşte a fi mai mult decât o competiţie sportivă, respectiv un model de turism sustenabil care îmbină protecţia mediului, educaţia ecologică, valorificarea patrimoniului natural şi cultural şi dezvoltarea unor infrastructuri inovative. Caracterul inovativ vine din amenajarea celor două puncte de înnoptare de pe traseul Delta lui Ivan, folosind materiale naturale şi sisteme autonome de energie şi din dezvoltarea unei aplicaţii digitale pentru ghidaj şi monitorizarea traseelor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.