G4Media.ro

Majoritatea statelor UE, împotriva ideii de a suporta costul testelor PCR pentru…

Sursa foto: site Parlamentul European

Majoritatea statelor UE, împotriva ideii de a suporta costul testelor PCR pentru certificatul de călătorie/ Parlamentul European a cerut ca testele să fie gratuite pentru cetățenii europeni

Circa 20 de state membre ale UE resping propunerea Parlamentului European (PE) ca ele să suporte costurile testelor PCR pentru COVID-19 efectuate de posesorii viitorului ”certificat verde digital” pe care blocul comunitar doreşte să-l creeze pentru a facilita călătoriile fără restricţii între ţările UE în timp de pandemie, relatează sâmbătă agenţia spaniolă EFE, menţionând că Spania este una dintre ţările care nu agreează propunerea PE, relatează Agerpres.

Conform unor surse citate de această agenţie, respectivele ţări afirmă că nu dispun de capacitatea tehnică, logistică şi economică pentru a-şi asuma plata testelor PCR. Ele văd posibil acest lucru mai târziu, când vaccinarea va fi avansat substanţial şi numărul testelor PCR va fi mult mai redus, dar nu acum.

Implementarea ”certificatului verde digital”, dorită de Comisia Europeană pentru luna iunie, astfel încât să fie înlesnite călătoriile în sezonul estival, a fost unul dintre subiectele discutate de liderii statelor UE la summitul european informal pe teme sociale desfăşurat vineri şi sâmbătă la Porto.

Posesorii documentului (în format fizic sau digital) propus vor putea să dovedească cu acesta că au fost vaccinaţi anti-COVID-19, că au fost testaţi negativ în urma unei probe PCR recente sau că sunt imunizaţi în urma unei infectări de care s-au vindecat, evitând astfel restricţiile (carantină, testare) în ţara de destinaţie.

Dar încă nu s-au finalizat discuţiile asupra costurilor, datelor, chestiunilor privind respectarea dreptului la viaţă privată, precum şi asupra aspectelor tehnice şi medicale, printre altele. Există de asemenea opinii conform cărora redeschiderea turismului intracomunitar este prematură în condiţiile unei rate încă reduse a vaccinării populaţiei europene.

O altă chestiune de lămurit este dacă testele de anticorpi pot fi considerate o dovadă adecvată că o persoană care s-a recuperat după COVID-19 este imună în faţa unei noi infecţii.

Statele din sud cu sectoare turistice puternice, precum Spania sau Italia, doresc lansarea acestui document cât mai repede posibil. Dar ele se lovesc de statele mai reticente din nord şi de procedurile decizionale greoaie ale UE. De asemenea, unele ţări sunt preocupate de riscul discriminării persoanelor nevaccinate faţă de cele vaccinate.

Citește și:

Mandatul de negociere al Parlamentului European pentru certificatele de călătorie: valabilitate de 12 luni, testare accesibilă și gratuită, fără restricții suplimentare din partea statelor membre

Testele COVID-19 gratuite pentru certificatul de călătorie, susținute de Parlamentul European / Ștefănuță: Certificatul este un lucru bun, să avem curajul să îl facem bun până la capăt / Ce au declarat Băsescu, Terheș și Grapini

Sursa foto: site Parlamentul European

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Și bine fac. Statul îți oferă vaccin gratis (bun, tot din banii noștri, până la urmă), adică îți pune pe tavă soluția prim care îți protejează sănătatea. Ar fi absurd să-ți plătească și testele, dacă nu te-ai vaccinat doar pentru că ești șoșoc și nu din motive de sănătate obiective.

    • Ca se fura din toate directiile nu e problema, acolo nu sunt banii „nostri”.
      Nu vrea nimeni sa faca testul, tot statul obliga, deci statul sa plateasca.
      Cine s-a vaccinat doar ca sa mearga in vacanta problema lui.
      Da e un vaccin bun, pana in 2020 toata lumea sarea pe vaccinuri testate 8 luni. Era bataie.
      Cum se face ca daca ti se ia dreptul la mall inghiti orice ba mai si certi pe ceilalti.
      Nu vad niciun batran vulnerabil si vaccinat sa comenteze, doar persoane care nu pot calatori.

    • Nu am înțeles nimic…

    • Situatia din Romania nu e deloc reprezentativa pentru restul Europei unde exista cerere mare inca si persoanele sub 40 de ani nu au acces la vaccinuri.

      Nu stiu ce sa zic cu gratuitatea testului, daca e o masura practica. Dar e cu siguranta discriminatorie pentru cei mai tineri.

  2. Toata prostia asta cu carantinarea si testarea va mai dura 1-2 luni, dupa care se va realiza ca e o prostie. Pana atunci trebuie sa mai iasa curajul la suprafata.

    • Stai că pe 31 mai trebuie să fie publicate datele statistice pentru 2020: câți s-au născut, câți s-au căsătorit, divorțat… și câți au murit, inclusiv cauzele.
      Parcă văd că au scăzut numerele la toate bolile (și așa ar fi normal, că doar au fost trecuți la COVID, nu?) și o să ajungem la situații absurde.

  3. ,,Nu e bani”.
    Tocmai a fost contractat de către Comisia europeană un lot in valoare de 130 miliarde de euro.
    Sa fie si pt rapelul 3 si pt sezonul 4 episodul 2…

  4. „Posesorii […] vor putea să dovedească cu acesta că au fost vaccinaţi anti-COVID-19, că au fost testaţi negativ în urma unei probe PCR recente sau că sunt imunizaţi în urma unei infectări de care s-au vindecat”.
    Vaccinul e experimental, testul e irelevant, atâta timp cât mă pot infecta la 5 minute după ce l-am făcut, rămâne boala. De unde pot să o iau, legal? Că dacă umblu fără mască (nu ca să o dau, ci ca să o iau), mă bagă la zădărnicirea măsurilor de combatere a epizdemiei.

  5. Testarea serologica periodică trebuie să se facă gratuit pentru a se evalua imunizarea pe orice cale.
    Acesta este scopul final.
    Dacă acest lucru nu se face avem dubii că se urmărește imunizarea.

    • De ca m as testa daca nu am nici un simptom? Ca sa vândä unii teste?

  6. Acelasi scenariu se va repeta si cu „ceferticatul” verde sau cum dreaqu ii spunetzi: nu se va implementa!