G4Media.ro

Testele COVID-19 gratuite pentru certificatul de călătorie, susținute de Parlamentul European /…

Testele COVID-19 gratuite pentru certificatul de călătorie, susținute de Parlamentul European / Ștefănuță: Certificatul este un lucru bun, să avem curajul să îl facem bun până la capăt / Ce au declarat Băsescu, Terheș și Grapini

Dezbaterea din Parlamentul European pe tema introducerii unui certificat digital verde s-a concentrat, miercuri, în cea mai mare parte, pe propunerea ca testele COVID-19 să fie gratuite pentru cetățenii Uniunii Europene, așa cum și vaccinurile sunt gratuite, cei mai mulți europarlamentari susținând că prețul pentru un test este ridicat și poate duce la discrimări. Aceste argumente au fost invocate și de europarlamentari români.

De altfel, grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, a depus un proiect de rezoluție prin care cere gratuitate pentru testele COVID-19 incluse în certificatul digital verde, după cum G4Media a relatat aici.  Rezoluția urmează să fie supusă votului Parlamentului European joi.

Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, a amintit, la dezbaterea de miercuri, că au existat multe restriciții și măsuri de carantinare în statele membre, dar că certificatul digital verde le va permite cetățenilor europeni să călătorească fără discriminare.

Certificatul „se axează pe două valori principiale: nediscriminare și protecția datelor personale”, a spus Reynders, adăugând că, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, cetățenii europeni vor putea călători cu acest document.

Comisarul european a spus că este nevoie de „un text suficient de flexibil” care să poată fi adaptat evoluțiilor pandemiei și apariției unor dovezi științifice privind efectele vaccinării.

Ana Paula Zacarias, reprezentanta președinției portugheze a Consiliului UE, a spus că certificatul verde digital va da „un impuls pozitiv” redresării sociale și economice.

Zacarias a precizat că în propunerea Comisiei Europene nu este reglementată chestiunea costurilor pentru testele COVID-19, dar că statele membre și Consiliul sunt „destul de conștiente” de importanța eliminării sau reducerii acestora.

„În ceea ce privește testarea, costurile pot fi, de asemenea, reduse prin achiziții comune sau finanțare UE. Statele membre primesc peste 20 de milioane de teste rapide de antigen prin intermediul instrumentului de sprijin de urgență, în timp ce în noiembrie 2020 a fost lansată o achiziție comună cu 32 de țări pentru peste jumătate de miliard de teste rapide”, a mai spus Ana Paula Zacarias.

Europarlamentarii români: susținere majoritară pentru certificatele de călătorie. Bătălia pentru gratuitatea testării

Cei mai mulți europarlamentari români care au intervenit în dezbaterea din plen au susținut introducerea certificatelor de călătorie, cu o singură excepție, Cristian Terheș (PNȚCD, grupul ECR), iar Maria Grapini ( PPU, grupul S&D) a cerut ca cetățenii europeni să poată circula pe baza unei adeverințe medicale.

Cristian Bușoi (PNL, grupul PPE) a susținut în plen că „este imperativ” ca certificatul verde digital să faciliteze libera circulație a cetățenilor și rezidenților Uniunii.

„Dacă ai un certificat care să ateste fie vaccinarea, fie testarea sau recuperarea după infectare, acesta va fi recunoscut în toate Statele Uniunii, și mobilitatea în scopul călătoriilor care țin de serviciu sau în scop turistic pentru cetățenii noștri nu va mai fi limitată”, a spus Bușoi.

Cristian Bușoi a cerut, la rândul lui, ca testarea în scopul obținerii Certificatului să fie gratuită.

„Acesta este un lucru important pentru cetățenii UE și sper ca toate statele membre să implementeze propunerea noastră (…) În unele state membre, prețul testelor PCR este foarte mare și acest lucru îi afectează în special pe tineri, care nu au avut prioritate la vaccinare și nici nu au posibilități financiare pentru a se testa atunci când este nevoie”, a spus Cristian Bușoi.

Dragoș Tudorache (USR PLUS, grupul Renew) a insistat că este nevoie de certificatul de călătorie, însoțit însă de câteva garanții.

„Certificatul verde nu este un pașaport și nu poate fi impus ca precondiție de călătorie. Fără discriminare între cetățenii noștri, de aceea, pentru cei care nu au încă acces la vaccin, opțiunea testării trebuie ușurată și o putem face susținând gratuitatea testelor care vor fi introduse în certificat”, a spus Tudorache.

Europarlamentarul USR PLUS a atras atenția că, atâta timp cât certificatul de călătorie este introdus printr-un Regulament, care este general aplicabil și obligatoriu pentru toate statele membre, „orice altă restricție decisă la nivel național ar fi contrară spiritului și forței juridice ale acestui certificat”.

Nicolae Ștefănuță (USR PLUS, grupul Renew) a adus și alte argumente în favoarea gratuității testelor COVID-19, referindu-se la tinerii din programul Erasmus care trebuie să călătorească și să plătească pentru teste, deoarece în multe state membre încă nu sunt pe listele de vaccinare.

„Cum va face o bunică din România, care are o pensie de 1.000 de lei și când un test PCR costă 400 de lei, ea cum va merge în Spania să-și vadă nepoții? De aceea, cred cu tărie că UE trebuie să intervină și aici”, a adăugat Ștefănuță, adresându-se comisarului pentru Justiție. El a mai spus că certificatul verde este un lucru bun.

„Să avem curajul să îl facem bun până la capăt”, a adăugat Nicolae Ștefănuță.

Un alt reprezentant al USR PLUS, Vlad Botoș, a spus că testarea a devenit „un calvar”, atunci când restricțiile legate de pandemie duc la condiții de călătorie mai stricte și e nevoie și de schimbarea a trei sau patru avioane pentru a ajunge într-un loc.

„Discuțiile despre acest certificat trebuie, așadar, să se axeze pe găsirea celei mai bune și mai rapide modalități de a reveni la libera circulație. Certificatul este absolut benefic, iar gratuitatea testelor, la fel ca și creșterea ritmului vaccinării sunt o condiție sine-qua-non pentru o Uniune Europeană liberă”, a spus Botoș.

Traian Băsescu (PMP, grupul PPE) a pledat, la rândul lui, pentru testarea gratuită.

„Costurile de testare pentru o familie cu patru membri, pentru a pleca în vacanță, sunt de 400-500 de euro, adesea mai mult decât biletul de avion. Se creează astfel un tratament care discriminează. Pentru a atenua efectele acestei discriminări temporare, este obligatoriu ca statele membre să asigure testarea gratuită a cetățenilor care nu s-au vaccinat”, a declarat Traian Băsescu.

Lorant Vincze (UDMR, grupul PPE) a susținut că „libertatea întotdeauna este mai bună decât restricțiile”, lucru valabil și atunci când „ne ajută o adeverință în acest sens”.

Solicit instituțiilor Uniunii să se concentreze și asupra tinerilor, mai mici de 16 ani, pentru că aceștia nu pot fi vaccinați”, a cerut europarlamentarul UDMR, care a mai cerut Comisiei Europene să facă tot ce este posibil ca să convingă oamenii să se vaccineze.

Dar nu toți reprezentanții români în Parlamentul European văd lucrurile la fel.

Cristian Terhes (PNȚCD, grupul ECR) a fost vehement împotriva introducerii unui certificat de călătorie, acuzând încălcarea unor drepturi ale cetățenilor.

Rațiunea esențială a existenței Uniunii Europene a fost de a crea un spațiu al libertății și prosperității, și nu un lagăr. Pentru prima dată după cel de-al doilea Război Mondial însă, suntem chemați azi să votăm contra rațiunii de a fi a Uniunii Europene și să permitem o încălcare a drepturilor și libertăților individuale în masă. (…) Comisia Europeană ne cere să votăm pentru ca cetățenii europeni să fie deposedați de alte drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la viață privată, la intimitate, la demnitatea umana și, nu în ultimul rând, la a decide cu privire la propriul lor corp”, a declarat Terheș în plenul Parlamentului European, în linie cu alți reprezentanți ai conservatorilor europeni.

Maria Grapini (PPU, grupul S&D) a susținut că certificatul „facilitează” călătoriile doar pentru unii cetățeni.

„Ce să le spun eu cetățenilor din țara mea când cei care sunt sănătoși, n-au trecut prin boală, nu se vaccinează, că nu pot sau nu vor, că nu sunt testați, acești cetățeni nu au dreptul la circulație”, a fost interpretarea Mariei Grapini.
Grapini a propus ca cetățenii să poată călători pe baza unei adeverințe de sănătate, „chiar dacă nu sunt vaccinați, chiar dacă nu sunt testați sau chiar dacă nu au trecut prin boală”.

„Vă întreb, domnule comisar, vă concentrați pe găsirea unui tratament pentru acest virus, pentru că circulă cetățeni, de mii de ani, cu virus de hepatită B, C, HIV și alți viruși?”, l-a întrebat pe comisarul pentru Justiție, Didier Reynders

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Bravo Terhes si Grapini. Am votat bine in 2019.

 2. Nu cred ca este vorba de nici o incalcarea a drepturilor cetateanului de a circula. Atunci cand pleci in strainatate trebuie ai cu tine pasaportul sau cartea de identitate. Nu inseamna ca ti se incalca drepturile daca ti se cere actul. Cine nu vrea e liber sa nu plece. La fel si cu acest certificat. Sau cine nu vrea sa se vaccineze poate sa se testeze sau sa arate ca a facut boala. Sunt tari in care poti sa circuli doar vaccinat de ani de zile si nu mai zice nimeni ca li se incalca drepturile. Tari in care circula virusuri periculoase. Acum acest virus covid e peste tot ce sa-i facem.

  • ” Sunt tari in care poti sa circuli doar vaccinat de ani de zile si nu mai zice nimeni ca li se incalca drepturile. ”

   Tarile alea fac cumva parte dintr-un bloc bazat pe libera circulatie?

  • in tarile alea faci poliomelita care la noi a fost eradicata tocmai datorita vaccinului. Libera circulatie nu inseamna libera imbolnavire nu cred ca a fost vreodata garantat dreptul de a circula ca sa-i imbolnavesti pe altii. Si oricum vaccinul nu e obligatoriu oricine poate circula daca isi face test cum a fost si anul trecut nu se incalca libera circulatie.

  • Libera circulație înseamnă libera circulație, prietene. Și e unul din principiile fundamentale ale UE. Dacă nu mai vor, sa zică, și terminam cu UE. Sau ii schimbam statutul.

 3. Grapini a vorbit în grapineză. A lămurit ea lucrurile ca o patrihoață…. aaaa patrioată mă scuzați.

 4. Prin implementarea asa zisului certificat de calatorii,s-a comis un atentat terorist la adresa cetateanului!
  Cum am spus anterior,din 33 europarlamentari romaní,doar doi au votat in contra acestui abuz monumental!
  Cinste,Grapini,cinste Terhes!
  Din pacate dictatura lagarului in Europa avanseaza cu pasi repezi!
  Aviz… ignorantilor!

 5. Freedom of movement and residence for persons in the EU is the cornerstone of Union citizenship, established by the Treaty of Maastricht in 1992.

  Negru pe alb.

  • E irelevant. Poți sa te duci unde vrei. Vaccinat, testat sau stand în carantina. Dreptul tău de a călătorii în UE sau a se muta undeva nu e afectat.

  • E irelevant. Poți sa te duci unde vrei. Dacă treci Dunărea înot și te ferești de gloanțe.

  • Mai citește despre regulile UE, ca nu prea ești în temă.

 6. Pai cum asa…nu ai simptome nu faci test..? Nu mai e valabil? Cum or calatori oamenii cu virus :HIV, B , C ?

 7. Tratate,si conventii!
  Cine le aproba?
  Noi,oamenii de rand,oare hotaram pentru noi vreodata,ori santem septelul ,care e indobitocit pe zi ce trece mai mult?
  …albul,nu mai este alb,lumina…e intuneric,iar prostia crasa ce ne domina a intrecut limita posbiluluii!
  Rasa umana s-a deteriorar,valorile umane,au disparut,familia traditionala e prigonita,mama,tata …deja cuvinte interzise…acum…progenitor 1 si 2,in scoli primare copiii nostrii fac sexologie cu toate ca nu sant in stare sa se spele singuri pe fata!
  Folosim toti,cuvantul”democratie” dar ne-am nascut intr-o dictatura primitiva pe timpul lui Ceausescu!
  Nu cunoastem din pacate ceeace semnifica acest cuvant.
  …acum traim o dictatura perfectionata,la nivel mundial,ce nu se poate eschiva cu usurinta.Ei…dementii ce ne conduc,si nu ma refer la ,citu,o sa distruga tot ce a mai ramas,uman,adica putinul,si noi…ce ne bucuram de…”democratie” o sa ajungem sa …respiran…cand o sa ne permita !
  …am cazut cu foarte mare usurinta,cand ne-au supus la testul de tortiune…asta a fost…bucata de carpa pe gura!
  …toti…ca oile!
  Si acum,o sa clarific din pacate pentru multi nestiutori,notiunea de tara…
  …cand spui tara,spui „suveranitate” ,alt cuvant din pacate necunoscut pentru multi dintre noi!
  Cand spui suveranitate …spui…democratie!
  Din pacate ,Romania,la ora actual e o colonie exploatata pana la sange cu ajutorul celor care asa zis me guverneaza!
  Se intelege la ordinul strainilor!
  Si acum…ma intorc…
  Cei 31 asa zisi parlamentario romaní,care au votat pentru implementarea acestui certificat de calatorii,care me marcheaza cu fierul incins…ca pe vite acest abuz criminal …ne -a condamnat pe viata!
  …democratie…
  TOT RESPECTUL…Grapini si TERHES!

 8. Scriu si aici o cerere ferma catre Parlamentul Europei.

  Acceptarea testelor pooling/pooled pentru familiile care calatoresc impreuna cu masina.
  In loc sa platesti 5 teste (mama, tata, doi copii de peste 5 ani si bunica), faci un singur test pentru toti (metoda pooling). Costa cat un singur test si trebuie sa fie negativ.