G4Media.ro

Maia Sandu: Dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea şi integritatea…

Sursa foto: Ambasada Ucrainei în Republica Moldova

Maia Sandu: Dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, vom pune în aplicare măsurile de protecţie

Dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, autorităţile vor pune în aplicare măsurile de protecţie disponibile, a declarat luni preşedintele Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său georgian, Salome Zurabişvili, aflată într-o vizită la Chişinău, relatează Deschide.md, citată de Agerpres.

‘Siguranţa cetăţenilor este principala preocupare… Am făcut solicitări către parteneri ca să consolidăm capacităţile de apărare inclusiv pe această dimensiune. Avem discuţii destul de bune, când o să avem rezultate concrete vă vom anunţa. Sper că nu vom ajunge în această situaţie, dar dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova, vom pune în aplicare măsurile de protecţie’ a declarat Maia Sandu.

Întrebată ce măsuri au fost luate de autorităţi la o săptămână după ce trei rachete ruseşti au traversat spaţiul aerian al R. Moldova pentru a lovi ţinte în Ucraina, ea a spus că se face tot posibilul pentru a fi asigurată securitatea R. Moldova şi a cetăţenilor săi.

La rândul său, preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a declarat că încălcarea spaţiului aerian al unei ţări este acelaşi lucru cu încălcarea integrităţii teritoriale.

‘Pentru noi nu este ceva nou, avem regiuni ocupate, se întâmplă constant astfel de lucruri la noi. Răspunsul meu în această situaţie ar fi să dăm dovadă de şi mai multă solidaritate între noi şi UE’ a declarat Zurabişvili.

În aceeaşi conferinţă de presă, Maia Sandu a subliniat riscurile de securitate pe care le reprezintă cetăţenii ruşi care vor să fugă de mobilizarea lui Putin în R. Moldova.

‘Riscurile de securitate sunt mai mari astăzi. Este pus în aplicare un filtru care să asigure că oamenii care vor să destabilizeze situaţia să nu poată ajunge în R. Moldova. Dar sunt şi mulţi cetăţeni ai R. Moldova care au şi cetăţenia Rusiei şi vor să se întoarcă acum acasă. Lucrurile sunt ţinute sub control. Vom monitoriza în continuare situaţia’, a afirmat ea.

Salome Zurabişvili a declarat că războaiele nu îşi au locul în lumea modernă şi că agresiunea rusă provine din secolul trecut.

‘Războiul din Ucraina reprezintă un pericol pentru securitatea noastră, pentru Europa şi pentru toată lumea. Nu trebuie să învingă inumanitatea. E o provocare mare pentru noi, care avem teritorii ocupate. Aş vrea să condamn agresiunea rusă şi anexarea teritoriilor ucrainene. Pentru noi e cel mai important să fim solidari. Războiul din Ucraina e o provocare foarte mare, dar măcar Europa a văzut faţa reală a Rusiei. Noi o ştim, am trecut prin războaie şi ocupaţie. Europa a crezut că Rusia poate fi un partener, dar războiul a schimbat această viziune’, a declarat Zurabişvili.

Cei doi preşedinţi au convenit să intensifice legăturile moldo-georgiene în domeniul comercial-economic şi să facă schimb de experienţă în combaterea propagandei şi a dezinformării. Aceasta este prima vizită a unui preşedintele georgian la Chişinău în ultimii 12 ani, notează Deschide.md.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. ce masuri? Veti incepe sa tipati?

    • O da pe maicata la soldatii rusi.

    • Or să înceapă să vă dea oleacă de puie monta, j.a.v.r.e.l.o.r.!

    • Pai de ce nu pe maicata daca tot ai ganduri dintr-astea? Vad ca te ducea mintea imediat la cum sa iesi din impas in cazul cand te ataca rusii.

      Acum lasand insultele astea de copii la o parte ce crezi ca poate R. Moldova? Mai nimic. Ei nici armata nu au deci doamna vorbeste ca sa nu taca.

    • Le va da voie ucrainienilor sa intre in Transnistria si sa faca curatenie. Ucrainienii s-au oferit sa faca asta, dar Moldova a facut pe niznaiul.
      Moldovenii ar obtine in sfarsit controlul teritoriului moldovenesc de peste Prut, iar Ucraina ar obtine cateva mii de prizonieri rusi. Ca aia nu au echipamentul necesar sa se opuna. Win-win situation.

    • @tiberius poate fi o optiune dar ma cam indoiesc ca la asta se referea doamna… Nu prea pare genul 🙂

    • Doamna nu e genul pana cand drepturile ii sunt incalcate. Cam asa sunt toti cetatenii cinstiti.
      Adevarul e ca Zelenski s-a oferit sa „rezolve problema Transnistreana” dar moldovenii au fost de bun simt si au zis pas. Sa nu vina rusul si sa atenteze la suveranitatea si integritatea teritoriala. Ca ar fi un pretext numai bun sa face ce am spus. 😉

  2. Moldova a fost despartita de Romania Mare de catre ruzznaci.
    Si acum ruzznacii impiedica unirea Moldovei cu Romania, ca au trupe in Transnistria aia ilegala.

    • Foarte corect ce ai spus. Rep. Moldovsi Ucraina ar trebui sa isi uneasca efortul sa elimine aceasta enclava ruseasca artificiala, plantată acolo de sovietici cap de pod pt viitoare invazii

  3. Masuri de protectie; adica o ia la fuga, ca in tabloul iobag fugind.

  4. Rusia a tot atentat la integritatea teritoriala si la suveranitatea Moldovei in 91-92 cand au inventat Transnistria. Acum interesul Rusiei nu e sa cucerească Moldova ci să o mențină neutră cu forța. Adică să o mențină destabilizată pe alte căi decât militare. Iar în caz că le vine vreo idee, va fi aceeași poveste ca în Ucraina: costurile vor fi uriașe pt atacatori.

  5. Sa inteleg ca Transnistria nu e un atentat la suveranitatea sua integritatea „Moldovei”. Acolo rusii nu mai atenteaza, nu mai tatoneaza – e un fapt ca acele teritorii sunt luate de rusi.

  6. Bravo Maia toți sintem tari cu declarațiile!!