G4Media.ro

Mai poate restrânge Guvernul drepturi și libertăți prin ordonanțe militare? Ce efecte…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Mai poate restrânge Guvernul drepturi și libertăți prin ordonanțe militare? Ce efecte juridice produce hotărârea votată în Parlament, prin care PSD și UDMR au condiționat aprobarea stării de urgență

Parlamentul a adoptat, joi, o hotărâre prin care se aprobă decretul președintelui privind prelungirea stării de urgență cu încă o lună, dar PSD și UDMR au introdus câteva condiții. Cea mai importantă: restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți se dispune numai prin acte normative cu putere de lege și trebuie să fie determinată exclusiv de prevenirea și combaterea pandemiei de Covid-19.

Este legal/ constituțional ca Parlamentul să pună condiții la aprobarea decretului prezidențial? Ce efecte juridice are hotărârea Palamentului și, mai ales, va mai putea restrânge Guvernul drepturi și libertăți prin intermediul ordonanțelor militare emise de ministrul de interne sau o va putea face de acum încolo doar prin Ordonanțe de Urgență?

În primul rând, Parlamentul a aprobat, joi, prin hotărâre, nu printr-un proiect de lege, decretul prezidențial care prelungește starea de urgență. În unele situații, hotărârile Parlamentului sunt consultative pentru Guvern, dar în acest caz nu e clar.

Prin urmare, Guvernul poate să ignore condițiile impuse de opoziție prin hotărârea de azi. Dacă se va ajunge la conflict juridic între Guvern și Parlament pe această tema, doar CCR poate stabili forța juridică a hotărârii votate joi, dacă este obligatorie sau nu pentru Guvern.

Dacă Guvernul decide să respecte condițiile puse în hotărârea Parlamentului, atunci ce înseamnă că ”restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți se dispune numai prin acte normative cu putere de lege”?

În această situație,  guvernul nu va mai putea restrânge drepturi și libertăți prin intermediul așa numitelor Ordonanțe Militare.

O va putea face doar prin ordonanțe de urgență. Doar ele sunt acte normative cu putere de lege, nu și ordonanțele militare, care sunt acte administrative.

Potrivit juriștilor consultați de G4Media.ro, Ordonanțele Militare nu sunt acte normative cu putere de lege, ci acte administrative normative, adică acte juridice cu o forță inferioară legii.

Or, majoritatea restricțiilor care vizează drepturi și libertăți, cum ar fi interdicția de circulație între anumite ore sau de ieșire din casă, au fost impuse până acum prin Ordonanțe Militare.

Ordonanța de urgență numărul 1 din 21 ianuarie 1999 prevede că ”în exercitarea atribuțiilor ce le revin pe durata stării de asediu sau a stării de urgență, autoritățile prevăzute la art. 7 alin. (1) pot emite ordonanțe militare, respectiv ordine, care sunt obligatorii, conform legii.”

Avocatul Toni Neacșu a explicat pentru G4Media.ro că prin Legea 453/2004 a fost modificata OUG 1/1999, fiind eliminată prevederea de la art. 8, care stabilea că ordonanța militară avea putere de lege.

Și avocata Elenina Nicuț spune că, după hotărârea Parlamentului, Guvernul nu mai poate restrânge drepturi și libertăți prin intermediul ordonanțelor militare. Ce se întâmplă însă cu cele adoptate deja?

”Pentru măsurile în vigoare, atâta vreme cât au fost luate în baza fostului decret, ar trebui să se mențină”, este de părere Nicuț. Alți juriști consideră însă că ordonanțele militare care mai sunt încă în vigoare nu mai pot produce efecte pe viitor după adoptarea hotărârii, dar că efectele trecute raman neatinse.

Un alt motiv de controversă îl reprezintă înseși condițiile introduse de PSD și UDMR în hotărârea prin care au aprobat prelungirea stării de urgență.

Fostul ministru al justiției, Ana Birchall, susține că Parlamentul trebuia să se limiteze la aprobarea sau respingerea decretului prin care președintele a dispus prelungirea stării de urgență cu încă o lună.

Birchall mai spune că decretul președintelui nu poate fi modificat, pentru că altfel s-ar încălca Constituția.

”În textul Constituției se face referire la încuviințarea măsurii stării de urgență, nu a măsurilor! A interpreta altfel ar însemna înlocuirea funcției prezidențiale, doar președintele având dreptul să decreteze, iar Parlamentul doar să fie de acord sau nu!”, scrie fostul ministru pe Facebook.

Și alți juriști au declarat pentru G4Media.ro că Parlamentul poate doar încuviința sau nu decretul prezidențial, fără a interveni suplimentar în conținutul lui.

Articolul 93 din Constituție prevede că ”Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia”.

Prin urmare, este pusă în discuție însăși constituționalitatea hotărârii Parlamentului.

Doar Curtea Constituțională, dacă va fi sesizată, va putea stabili dacă Parlamentul și-a depășit atribuțiile condiționând aprobarea decretului prin hotărârea votată joi.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Citește și

Parlamentul a încuviințat prelungirea cu o lună a stării de urgență în România, dar cu condiții pentru guvern: Fără restrângerea drepturilor prin ordonanțe militare și raport săptămânal în fața Legislativului

Avocatul Poporului cere Curții Constituționale să taie atribuțiile președintelui în privința instituirii stării de urgență fix în ziua în care majoritatea PSD-ALDE din Parlament a cenzurat decretul lui Iohannis

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. dupa cum se comporta in ultimele zile. este clar ca mafiotii ciumei rosii sunt deceptionati ca nu sunt mai multi morti si fac tot ce le sta in putere sa incite lumea la nesupunere. Daca oamenii nu mai stau izolati in case, vor exista mai multi morti, iar mai apoi, la alegeri pot sa dea vina pe liberali ca nu au luat masuri bune

  2. dupa cum se comporta in ultimele zile este clar ca mafiotii ciumei rosii sunt deceptionati ca nu sunt mai multi morti si fac tot ce le sta in putere sa incite lumea la nesupunere. Daca oamenii nu mai stau izolati in case, vor exista mai multi morti, iar mai apoi, la alegeri pot sa dea vina pe liberali ca nu au luat masuri bune

  3. Curtea Constituțională, adică PSD ? Această cloacă de pesediști trebuie desființată urgent.

  4. Numai cătuse avegi in cap… de ele să aveti parte! Faptul că un tacănit ca Iohannis e kasat l8ber spune multe despre România

  5. EU aş fi făcut ce a spus Val Vâlcu:

    „Trimite izoleta ca să scoată din Guvern tripleta” (Orban – Cîțu – Violeta Alexandru). Doamne fereşte, nu că oamenii sunt bolnavi, ci trebuie traşi pe margine din politică. În locul domnului preşedinte Iohannis, aş fi foarte îngrijorat – cum sunt şi ca simplu cetăţean – de situaţia economică din această ţară. Dacă situaţia pandemiei este ţinută sub control de Marcel Vela şi echipa sa de experţi, problema economică este catastrofală. Lăsaţi asta că „domnule, că PSD a făcut…”. Nu ştiu. PSD, cât a fost, a avut creştere economică.

    • De ce ”aş fi foarte îngrijorat – cum sunt şi ca simplu cetăţean – de situaţia economică din această ţară” din moment ce mafia PRO-PSD a guvernat 30 de ani și controlează și acum Parlamentul, majoritatea insituțiilor și autorităților publice. Adică, cu mafia securistă pro-pedeserastă ” problema economică este catastrofală”? Așadar, mafia PRO-PSD ”a avut creştere economică catastrofala”?

    • Sa compari starea de acum a economiei, cand s-a oprit planeta , cu cea din ORICARE perioada inseamna ca esti oligofren. Bine, s-ar putea ca Valcu sa primeasca mai putin de pe la primariile de sector care ii finanteaza site-ul, desi conducta de bani nu s-a oprit de tot.

    • Există douâ explicații: ești trist sau ticălos. PNL nu este ce mi- aș dori, dar să vorbești despre realizările PSD e prea mult sau da, realizările lor sunt în primul rând specialele și degradarea morală la apogeu

    • PSD=PNL.
      Gresit.
      PSD macar asigura măsuri economice bune,au avut un program de guvernare,chiar ticăloși cum sunt ei catalogati, au crescut pensiile si salariile.
      Chiar salariul minim pe economie tot PSD a crescut mai mult.

      PNL niște sclavi vanduti băncilor.

    • Crestere economica artizanala ! Azi cand toata lumea sufera mai vorbiti de crestere economica? Acum important este sa scapam de dezastrul epidemic si nimic altceva. Lasati d-le politica! Suntem satui de politaica de doi bani.

    • Pai, asa e, nu știi! Și nu știi pentru ca nu înțelegi din cauza retardului.

  6. Dupa cum se vede republica Romania este pe cale sa devina, daca nu a devenit deja, o republica parlamentara si nu una semiprezidentiala cum stipula initial constitutia . Singura solutie de rechilibrare a jocului politic este intorcerea la popor si daca alegerile ne vor arata o majoritate confortabila ce isi doreste reforme democratice ,atunci schimbarea Constitutiei in urma si al unui referendum popular pe aceasta tema ,urmat de deciza favorabila a majoritatii parlamentare viitoare , va face posibila aceasta . Dincolo de tot ceea ce vedem la nivel de cerinta populara exprimata pe tot parcursul anului trecut (sa vedem daca se mentine aceasta cerere )lupta politica a ajuns deja in faza in care cele doua mandate ale presedintelui actual se vor a fi aduse in situatia de disolutie politica .Realegerea presedintelui de un numar asa de mare de cetateni votanti nu a permis (cel putin pina acum )impunerea unor noi reforme democratice si rolul presedintelui in stat este minimizat zi de zi .

  7. Garcea stie sa dea amenzi, nu-i pasa de lege.
    Taranul trebuie tinut sub papuc.
    PSD cu Ponta e cel mai mare trol de la Ciuma Rosie si pana azi

  8. Cam gata cu Caligula de Cotroceni.

  9. De la articolul 2 in jos prevederile Hotararii Parlamentului sunt neconstitutionale !
    In mod normal guvernul liberal ar trebui sa le ignore iar Parlamentul daca apreciaza ca exista un conflict constitutional intre Guvern si puterea legiuitoare poate sesiza CCR cu acest conflict ! Se va preta CCR la completarea Constitutiei ? Mai greu de crezut pt ca ar adauga de data asta mult prea mult la textul art 93 din Constitutie !

    • Susu, si eu consider la fel, ca restul de trancaneli-articole psdiste sunt inutile si nu produc niciun efect juridic, deoarece singurul lucru pe care-l avea de facut sparlamentul asta era acordul sau dezacordul. Asadar, au pus acolo articole sforaitoare inutile, ca sa se bage in seama si sa ameninte, cum ca daca aia sau ailalta, va aratam noi voua, Iohanis si guvern. In aceeasi retorica am citit azi si declaratiile cretine ale lui ciolacu si ponta-tariceanu vizavi de suspendari sau motiuni de cenzura, si in aceeasi linie si actiunea purcelei aldiste weber la ccr.

  10. ciuma rosie a sabotat constructia a 8 spitale regionale din bani europeni care ar fi salvat vieti acum si un imens ajutor pentru economia tarii
    ciuma rosie a luat banii din taxe si imprumuturi ca sa dea pensii speciale, bani cu care s-ar fi construit alte 243 spitale moderne care nu numai ca ar fi salvat vieti acum, dar ar fi dat de lucru la mii de oameni
    ciuma rosie a sabotat constructia de autostrazi din bani europeni, care ar fi relansat economia tarii
    De 8 ani de zile ciuma rosie pesedista a guvernat tara (inclusiv cu vicepremier in guvernul Ciolos) sabotand relansarea economica a tarii prin constructia de spitale si autostrazi
    Brusc, pe timp de PANDEMIE, ciuma rosie devine interesata de economie, nu de supravietuirea romanilor de care mimeaza ca ii pasa… Incredibil… Hai siktir ciumatilor!

  11. Legea 453/2004 zice asa: „Pe durata stării de asediu sau a stării de urgență, exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale poate fi restrâns, cu excepția drepturilor omului și libertăților fundamentale prevăzute la art. 32, numai în măsura în care situația o cere și cu respectarea art. 53 din Constituția României, republicată.”

    Iar art 53 din Constitutie spune : „Pe durata stării de asediu sau a stării de urgență, exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale poate fi restrâns, cu excepția drepturilor omului și libertăților fundamentale prevăzute la art. 32, numai în măsura în care situația o cere și cu respectarea art. 53 din Constituția României, republicată.”

  12. Daca era razboi ce faceau parlamentarii, cum legiferau?Erau in COSTA RICA unde cerseau statut de refugiat!

  13. Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi

    (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
    (2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
    http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/56604

  14. Și cine să vină ”acasă”, mafia PRO-PSD? De ce, ca ”Vremea diktaturi care a cam apus astăzi” să răsară iar? Așa e directiva de la Moscova, transmisă prin trolii de la sputnik sau cum?

  15. Controversele uriase , imposibilitatea transarii pe chestiuni constitutionale, asa la fiecare miscare arata ce Constitutie , ce sistem juridic avem ,ce Sparlament si de ce repetenti a fost facut !!
    Eu ma plang de gaurile din fiscalitate care au ramas aceleasi de 30 de ani si au fost inmmite intre timp, unei prietene avocate iar ea mi se plange mie de aceleasi lucruri din legislatia legata de profesia ei !! In timp am aflat ca asta e o situatie generalizata, care merge pana la -sau incepe cu-Constitutia !!!!!! In situatia data, mergem iar la Curtea lui Dorneanu si el decide -evident- ce vrea muschii Ciumei , ca nu degeaba au creeat confuzia asta si nu degeaba si-a pus Ciuma vătaf acolo !!

  16. Daca Hotararea Parlamentului produce efecte de azi/publicare, chiar neconstitutionala, de azi, acum, nu mai exista restrictii de nici un fel, ordonantele nu au cum sa mai produca efecte in conditiile astea

  17. Se pare ca exista un plan de sabotare a eforturilor, asa schioape cum sunt, de stopare a epidemiei.
    Incepand chiar de azi slugile canaliei voiculescu, televiziunea lui si diversele canale media afiliate vor incepe sa instige populatia la nerespectarea masurilor de izolare.
    Vor spune ca masurile sunt ilegale, ca av. poporului a sesizat ccr, etc. si vor indemna oamenii sa iasa din case si sa sfideze autoritatile.
    Canalia voiculescu si penalii care merg pe mana lui au nevoie de cat mai multi morti, de un final ingrozitor pentru a distruge credibilitatea regimului actual si pentru a prelua puterea.
    Motivul? Acelasi din totdeauna: conservarea privilegiilor, frica de puscarie si salvarea averilor.

    • ai 100% dreptate. De fapt ei nu pot fi decat asemeni mentorului lor, ilici, un spion al rusilor si un criminal acuzat de moartea a sute de tineri la revolutie

    • ai 100% dreptate. De fapt, ei nu pot fi decat asemeni mentorului lor, ilici, un spion al rusilor si un criminal acuzat de moartea a sute de tineri la revolutie

  18. Nu asta ar fi problema, dacă Guvernul mai poate sau nu să te strângă drepturi și libertăți prin intermediul ordonanțelor militare. Problema ar fi că încă foarte mulți oameni, în prostia lor fără margini, mai susțin necondiționat așa ceva. Fără să înțeleagă că prin așa ceva, susțin de fapt UN TRANSFER DE PUTERE, de la individ/cetatean, către instituții de forță ale statului.

  19. Interesul borfasilor PSD – UDMR – ALDE – Pro este ca Guvernul Liberal sa dea chix pe toata linia in privinta epidemiei.
    Cu cat mor mai multi romani, cu atat borfasii se bucura mai tare, sperand astfel sa-si revina din groapa in care i-a aruncat electoratul in 2019.
    Nu va faceti iluzii.
    Baronii PSD, ticalosii UDMR si gunoaiele Ponta si Tariceanu ar fi in stare sa infecteze cu mainile lor cateva sute de mii de romani, numai ca sa-si asigure din nou ciolanul la alegerile viitoare.
    Tineti minte cand veti merge la urne!

    • Intrutotul de acord, Lana! Gunoaiele psd-alde-pro ro-udmr din sparlament sunt in cadere libera de anul trecut din 26 mai, iar pentru relansarea politica a acestor taratoare puturoase e nevoie de esecuri catastrofale ale actualului guvern, care este incercat intr-un mod cum n-a mai fost un guvern al Romaniei de la 1920 incoace. Spre necazul acestor guzgani ordinari, pnlistii fac oarecum fata, mai fac si greseli cum a fost sa pice in capcanele psdiste : Costache si testarea bucurestenilor, cu firea si streinu-cercel mot, si Vela de curand, prin acordul cu bor-ul psdist. Doar interventia salutara a presedintelui a salvat stradania de pana acum si toate eforturile de distantare, pentru a nu se extinde necontrolat molima asta nenorocita. Vela e normal, pana la religie, asta e punctul lui sensibil, si exact aici au lovit javrele psdiste cu smecheria bor.