G4Media.ro

Parlamentul a încuviințat prelungirea cu o lună a stării de urgență în…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Parlamentul a încuviințat prelungirea cu o lună a stării de urgență în România, dar cu condiții pentru guvern: Fără restrângerea drepturilor prin ordonanțe militare și raport săptămânal în fața Legislativului

Parlamentul a încuviințat joi, cu majoritate de voturi, decretul președintelui Klaus Iohannis de prelungire cu o lună a stării de urgență pe întreg teritoriul României, dar cu o serie de condiții impuse guvernului, care nu se regăseau în decretul șefului statului.

S-au înregistrat 404 voturi ”pentru”, 29 de voturi ”împotrivă” și 5 abțineri.

Astfel, potrivit hotărârii Parlamentului, guvernul nu ar trebui să mai ia măsuri de restrângere a drepturilor fundamentale decât prin acte normative cu putere de lege și este chemat să prezinte Parlamentului săptămânal un raport cu privire la măsurile adoptate sau pe care intenționează să le ia pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Liberalii au cerut eliminarea tuturor condiținalităților impuse guvernului, argumentând că nu vor mai putea fi adoptate ordonanțe militare, ci doar ordonanțe de urgență, ceea ce va îngreuna lupta cu pandemia, dar solicitarea lor a fost respinsă cu 180 de voturi ”pentru”, 254 de voturi ”contra” și 7 abțineri.

Singurele partide care au anunțat că votează împotriva prelungirii stării de urgență au fost Pro România și ALDE, prin vocile liderilor Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului a avut loc online, iar intervențiile au fost prin telefon.

Condițiile pe care guvernul ar trebui să le respecte, introduse de PSD și UDMR în hotărârea de încuviințare a prelungirii stării de urgență:

  • restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți se dispune numai prin acte normative cu putere de lege și trebuie să fie determinată exclusiv de prevenirea și combaterea pandemiei de Covid-19;
  • Guvernul să acționeze pentru deplina respectare și aplicare a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale;
  • Guvernul să prezinte săptămânal Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea și combaterea pandemiei;
  • în maximum o lună de la încetarea stării de urgență, Guvernjul să prezinte Parlamentului un raport cu toate măsurile luate;
  • în maximum 60 de zile de la încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada și va prezenta un raport Parlamentului (citește integral hotărârea Parlamentului de încuviințare a prelungirii stării de urgență)

Cum s-au desfășurat dezbaterile din plen

Senatorul liberal Daniel Fenechiu a declarat în debutul dezbaterilor că PNL va vota pentru decretul preşedintelui privind prelungirea stării de urgenţă, precizând că el consideră că „toate giumbuşlucurile juridice” prin care opoziţia încearcă să adauge obligaţii pentru Guvern nu îşi găsesc sensul.

„Textul constituţional nu condiţionează în niciun fel măsura preşedintelui, Parlamentul poate încuviinţa sau nu decretul preşedintelui, dar nu poate stabili condiţii. Noi ştim foarte bine că PSD şi alţi colegi sunt deranjaţi de faptul că Guvernul a administrat impecabil această criză sanitară. Ştim că politica înseamnă să găseşti peste tot bube şi să-l acuzi pe cel care face parte din guvernare, face parte din democraţie, însă, dragi colegi, suntem astăzi în situaţia în care noi vorbim de sănătatea românilor şi de viitorul sanitar al României, sens în care toate giumbuşlucurile juridice, toate şmecheriile prin care noi încercăm să adăugăm la lege, la Constituţie, printr-o hotărâre a Parlamentului, nu îşi găsesc sensul”, a afirmat Fenechiu.

El a spus că hotărârea Parlamentului este una politică şi nu are forţa juridică a unei legi.

„Nu puteţi adăuga la Constituţie şi condiţiona decretul preşedintelui, adăugând la decretul preşedintelui doar din motive politice. Românii aşteaptă de la noi măsuri ferme, sens în care personal atât eu şi colegii suntem surprinşi de ideea de a condiţiona şi a constrânge voinţa autorităţilor prin mecanisme care, din păcate, nu au nicio şanse să fie eficiente”, a adăugat Fenechiu.

Replica a venit din partea senatorului PSD Titus Corlăţean, care a declarat că Parlamentul era obligat să introducă nişte clauze democratice „de siguranţă”, precum referirea la necesitatea ca Guvernul să respecte şi să aplice pe deplin dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în hotărârea cu privire la încuviinţarea prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României.

„Parlamentul va încuviinţa, sunt convins, această măsură, pentru că este necesară şi realitatea o impune, însă nu orice fel de gestiune a stării de urgenţă de către autorităţile împuternicite de lege, începând cu Guvernul, ar putea fi acceptată de Parlament. (…) Parlamentul era obligat să introducă nişte clauze democratice de siguranţă în hotărârea sa, precum referirea la necesitatea ca Guvernul să respecte şi să aplice pe deplin dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, de aceea e prevăzută şi obligaţia pentru Guvern de a prezenta Parlamentului un raport detaliat cu măsurile luate şi justificarea lor, în termene de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, pentru că Parlamentul are competenţa constituţională de control parlamentar asupra acţiunilor Executivului”, a afirmat Corlăţean, la şedinţa online a plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

El a adăugat că parlamentarii PSD vor vota forma distribuită a hotărârii Parlamentului de încuviinţare a măsurii de prelungire a stării de urgenţă.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a anunțat că parlamentarii Uniunii vor vota în favoarea decretului privind prelungirea stării de urgenţă, deşi consideră că nu există o strategie pentru perioada post-criză.

„USR o să voteze în favoarea acestui decret, pentru că avem încredere în ştiinţă şi experţi şi în necesitatea ca noi, ca societate, să rămânem sănătoşi, dar nu pentru că noi am fi convinşi că există o viziune de guvernare pentru România în momentul de faţă. Poate reuşim să o găsim”, a declarat Barna în şedinţa online a Parlamentului.

El a criticat faptul că, la mai bine de o lună de la declanşarea crizei, există „miniştri care se contrazic cu alţi miniştri sau spun total altceva decât spune apoi premierul”.

„Să mai amintesc de ping-pong-ul cu subiectul şomajului tehnic, o temă dramatică pentru foarte mulţi dintre români, sau joaca la limita responsabilităţii cu restricţiile impuse şi cerute prin Ordonanţă militară şi relaxate apoi prin diverse acorduri semnate de ministrul de Interne? Toată această hârjoană se întâmplă pe fondul unor temeri majore pe care le resimte fiecare familie din România – temeri privind perspectivele afacerii din care mulţi dintre ei trăiesc. Noi credem că nu putem să continuăm să-i lăsăm pe oameni să ghicească în ce fel de lume se vor găsi peste o lună sau două, când, fără îndoială, situaţia de urgenţă va trebui să fie ridicată”, a afirmat Barna.

Potrivit acestuia, „un guvern inteligent ar trebui să facă acum, în perioada de criză, planul pentru ce urmează după criză”.

„Aceasta este marea întrebare pentru fiecare cetăţean. Deocamdată, vedem doar reacţii, unele mai puţin inspirate, dar nu vedem niciun fel de strategie. Nu sunt planuri concrete, nu există nicio viziune dincolo de ‘azi’. Ştim că nu vor fi bani, dar nu facem nimic să recuperăm sumele pierdute din pensiile speciale – este o temă pe care societatea ne-o cere în mod repetat. Refuzăm să ne ocupăm de acest subiect. Ştim că economia va suferi, dar nu încurajăm nicicum antreprenorii, din contră, se creează noi linii de business medical pentru companiile de stat. Sunt peste un milion de contracte de muncă suspendate, sute de mii desfiinţate, dar nici urmă de reducerea cheltuielilor statului. (…) Noi vorbim de solidaritate numai în sistemul privat, când vine vorba de plată, plătesc fix oamenii din economia privată. (…) Singura direcţie care se vede în momentul de faţă este să se înlocuiască starea de urgenţă cu starea de faliment a unor companii”, a susţinut liderul USR.

Dan Barna a denunţat atitudinea „de aroganţă absolut nejustificată”, în contextul crizei create de pandemia de coronavirus.

„Vreau să amintesc Guvernului care a preluat o ţară care avea nevoie de reconstrucţie şi dezvoltare, graţie unei guvernări iresponsabile a PSD. Nu ne va ierta nimeni dacă după această criză România va înţepeni la periferia Europei. Aşadar, întrebarea reală care se pune astăzi şi în perioada următoare este cum va arăta România după pandemie. Lucrează Guvernul la aşa ceva? Nu există un răspuns la această întrebare. (…) Vedem în schimb reglementări confuze, improvizaţii, corecturi. Şi mai vedem şi atitudinea aceasta de ţâfnă, de aroganţă absolut nejustificată şi neproductivă. Dragi colegi din PNL, care guvernaţi în momentul de faţă, e foarte greu de spus astăzi dacă mergem într-o direcţie rea sau bună, că de fapt nu vedem o direcţie. Am rugat Guvernul să fie transparent, a auzit puţin cu o ureche. Am rugat de asemenea Guvernul să asculte ce-i spunem aici, în Parlament, ce-i spun oamenii de acasă. A auzit tot puţin, cu cealaltă ureche. Am rugat Guvernul să lase deoparte calculele politice”, a mai afirmat Dan Barna.

În schimb, liderul Pro România, Victor Ponta, a anunțat că parlamentarii partidului său vor vota împotriva decretului preşedintelui de prelungire a stării de urgenţă, pentru că şeful statului şi Guvernul au refuzat să ataşeze un program de repornire a economiei româneşti.

„Noi suntem consecvenţi şi îi reprezentăm pe cei care nu au fost de acord cu Guvernul Orban din luna martie (…). Acum suntem singurii care avem logică în discursul acesta critic, pentru că vom vota împotriva decretului preşedintelui, deşi ne dorim şi înţelegem şi sprijinim toate măsurile sanitare, de protecţie, faptul că nu putem repornim viaţa aşa cum era ea înainte. În acelaşi timp, noi votăm împotrivă pentru că domnul preşedinte şi Guvernul său refuză să ataşeze ceea ce aşteaptă românii şi anume un plan de repornire a economiei româneşti, pentru că toţi ştim că, dacă nu facem nimic acum, criza economică ne va afecta de 100 de ori mai mult decât pandemia de coronavirus”, a afirmat Ponta.

Liderul deputaților PMP, Marius Pașcan, a anunțat că parlamentarii partidului vor vota decretul prezidenţial pentru prelungirea stării de urgenţă întrucât pandemia cu COVID-19 nu şi-a atins încă apogeul şi nu există o curbă descrescătoare a cazurilor şi deceselor.

„PMP consideră că sănătatea şi vieţile românilor constituie priorităţi ale statului care nu pot fi negociate politic. Câtă vreme pandemia încă nu şi-a atins apogeul şi nu există o curbă descrescătoare a cazurilor şi a deceselor în România, măsurile de distanţare socială instituite prin decretul privind starea de urgenţă şi ordonanţele militare succesive trebuie păstrate. Reprezintă singura cale de a limita proporţiile unui dezastru”, a afirmat Paşcan, în şedinţa online a plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

El a adăugat că susţinerea PMP pentru decretul prezidenţial nu exonerează Guvernul de asumarea măsurilor necesare, concrete şi imediate pentru repornirea economiei.

„Susţinerea PMP pentru decretul prezidenţial nu exonerează Guvernul de asumarea măsurilor necesare, concrete şi imediate pentru repornirea economiei. Domnilor miniştri, acţionaţi hotărât şi responsabil astfel încât economia României să nu se prăbuşească. Considerăm că se impune elaborarea şi implementarea unui plan coerent şi curajos de restartare a economiei. Să aveţi în vedere decizia UE privitoare la suspendarea temporară a restricţiilor de deficit bugetar. Poate fi asumat aşadar, cu înţelepciune şi cumpătare, un deficit bugetar mai mare, promovându-se concomitent proiecte importante de infrastructură şi dezvoltare, nefinanţabile prin fonduri structurale, dar care pot fi gestionate la nivel de stat”, a subliniat Paşcan.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Cum dracu sa dai raportul unuia ca ponta sau ciolacu sau toata gasca lor de infractori! I-as lasa pe ei cu corona pe cap… sa vedem ce pot! Ca la colectiv am vazut ce-au putut hotii astia si cum au fugit ca potarnichiile!

  2. Grofii pesedisti s-au asigurat ca nu se atinge nimeni de pensiile speciale.

  3. Ar trebui introdusa obligativitatea unui test de inteligenta ca sa poti sa ajungi parlamentar.
    Cum pot niste „cizme” majoritare sa ne conduca?

    • printr-o serie de ghinioane, nu se suspenda sau abroga constitutia prin hotarari sau ordonante, auzi plavane jos labele de pe biserica

  4. „Decit” loveste din nou! 🙂
    Citat din articol:
    „Astfel, potrivit hotărârii Parlamentului, guvernul ar trebui să mai ia măsuri de restrângere a drepturilor fundamentale decât prin acte normative”

  5. Neconstitutionale articolele din Hotararea Parlamentului de aprobare a prelungirii starii de urgenta !
    Pesedistii stiu foarte bine lucrul acesta dar au niste lobotomizati carora le vor cere votul in noiembrie si pe astia trebuie sa-i prosteasca !
    Sunt convins ca liberalii nu vor tine seama de aceste conditii si vor guverna ca pana acum prin ordonante militare !
    Daca vor sa se faca de ras sa sesizeze PSD, ProRomania si alde Curtea Constitutionala si sa se vaicareasca pt faptul ca Guvernul nu o sa bage in seama rahaturile alea de articole conditionale ! PS. Nici macar CCR nu o sa le dea dreptate, asa rosie cum e ! :))

    • Constitutie – Art.73 (3) Prin lege organică se reglementează : lit.f ” regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război”.
      DEX- A regulamenta (2). 3 A pune în ordine Si: a regulariza;
      In concluzie, Parlamentul are voie sa modifice legi, decrete, OUG.uri, etc deoarece asta este rolul lui.
      Nu imi sari in cap, nu am votat PSD.ul, nu ii suport, dar stiu Drept…asta am invatat la scoala!

    • @Gabi:
      Nu-ti sar in cap ! Dar si eu am invatat drept la scoala si am profesat de o parte si de alta a barei !
      Romania nu este in stare de razboi ci in stare de urgenta ! Diferenta este colosala ! Inclusiv din punct de vedere constitutional !
      PS. Citeste-mi, te rog articolul din Constitutie in care se reglementeaza in Constitutie regimul starii de urgenta !
      PPS. Nu-i asa ca nu l-ai gasit ?
      PPPS. Nu-ti sar in cap. Bravo ca nu ai votat cu PSD . Apropo, eu stiu ceva mai mult drept decat tine ! Oricum esti un tip simpatic !:))

    • @Gabi:
      In baza art 73 lit g din Constitutie a fost adoptata Legea 453/2004 care a reglementat starea de urgenta iar guvernul a actionat pana acum strict in baza acestei legi. Ordonantele militare sunt prevazute de aceasta lege organica iar PSD daca vrea sa le desfinteze nu are decat sa incerce sa modifice aceasta lege organica.

  6. @@@Susufler0:
    De dragul discutiei iti raspund ! Terminologia deficitara nu poate anula continutul actului juridic, lege, OG, OUG etc, atunci cand acesta respecta legea si Constitutia !
    O seara buna !