G4Media.ro

Mai poate fi oare Franța guvernată? De ce este îngrijorătoare situația politică…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. categoric Franța o sa fie guvernată , este totusi o democratie, ca nu o sa ne placa prea mult cum este o alta chestiune

  2. Excelent articol, aduce putina lumina pentru cei nefamiliarizati cu complicatiile politicii franceze (cum presupun ca sunt cei mai multi dintre cititori, printre care si sus-semnatul) si cu consecintele acesteia pentru noi astialalti, amarastenii.
    Excelent, dar cumva trist si in mod cert ingrijorator. Adica exact asa cum e realitatea ascensiunii d-lui Bardella. Pur si simplu de necrezut ca glorioasa Franta, marea Franta, tara luminilor poate concepe sa fie condusa de dl. Bardella.
    Articolul m-a intrigat, asa ca am petrecut putin timp citind despre dl. Bardella – doar putin, pentru ca inevitabil a fost o lectura destul de scurta, la frumoasa domniei sale varsta dl. Bardella nu prea are multe de povestit. Inteleg ca a fost/este un om loial, dedicat trup si suflet partidului sau (lucruri altminteri laudabile)… si cam atat. Exceptand munca de partid, inceputa pe la frageda varsta de 16 ani, dl. Bardella practic n-a facut nimic altceva in viata. Nici macar niste studii cat de cat decente.
    Chiar il rog pe autorul articolului sa ma contrazica daca gresesc grav – mie dl. Bardella imi aminteste suparator de mult de un Ciolacu tanar. Baiat frumos, sarmant (Bardella cel putin e de Hollywood, dar banuiesc ca si Ciolacu la nici 30 de ani arata foarte bine), cu vorbele la el, dar evitand cu grija orice discutie serioasa, „aplicata”, studii precare, experienta in viata reala, extra-partinica, aproape zero.
    De bine, de rau, Ciolacu e totusi harsit, chiar daca-n rele, trecut prin viata aproape 30 de ani mai mult decat Bardella… acesta din urma, daca va ajunge intr-adevar intr-o pozitie executiva de top, va fi o marioneta in mainile altora. Aproape ca-mi pare rau pentru el, dar cand in toata (scurta ta)) viata constienta tot ce-ai facut a fost sa lipesti afise si sa zambesti seducator pe la intruniri electorale, pur si simplu n-ai cum lua decizii importante, nu ai baza intelectuala necesara… si e de presupus si de sperat ca sunt multi in jurul tau care nici nu te vor lasa s-o faci.
    Poate chiar asta urmareste Macron prin convocarea acestor anticipate, sa-i oblige pe liderii RN sa-si asume responsabilitati pentru care nu par pregatiti, sa-i faca „sa-si franga gatul”?
    Oricum, pare clar ca criza de leadership a marilor puteri occidentale se adanceste. Daca pe Macron pana doar cu cativa ani in urma il poreclea lumea Micron, ce ne-am putea astepta de la noua vedeta a politicii franceze???

    • Absolut nicio legătură. De altfel, sunt extrem de supărătoare aceste provinciale comparații cu politica din România.

    • Este evident ca nu v-a permis timpul sa-mi cititi comentariul cu atentie. Nu era vorba nicaieri de vreo legatura Bardella-Ciolacu, daca la asta va referiti.
      Incerc totusi sa inteleg de ce anume comparatia Bardella-Ciolacu vi se pare „extrem de suparatoare”. Se prea poate sa fie fortata, incorecta, nepotrivita… dar suparatoare?!?
      Cat despre provincialism, ce sa-i fac, asta-i nivelul meu ‘telectual.

    • Vă rog frumos, renunțați la această stupidă comparație. Provincialismul este una dintre cauzele mediocrității nivelului politic din România, asta e supărător.

    • Multumesc si eu pentru explicatia extrem de limpede. Comparatia mea, pentru care imi cer scuze, este extrem de suparatoare pentru ca este suparatoare. Rien ne va plus. Nimic mai simplu si mai clar.
      Nu ca ar avea vreo relevanta, dar n-am nimic de-a face cu mediul politic din Romania (sau din alta parte), sunt doar un umil supus, imi permit sa fiu provincial.
      Toate cele bune si astept urmatorul articol. Cu real interes si placere.

    • Dacă vreți să înțelegeți cu adevărat realitatea politică din Franța faceți abstracție TOTALĂ despre ce se întâmplă în România. Iată alt articol https://www.g4media.ro/alegerile-parlamentare-anticipate-in-franta-la-ora-aliantelor-front-popular-la-stanga-reunirea-nationala-rn-dreapta-populista-face-curte-republicanilor-lr-centru-dreapta-partizanii-presedinte.html

    • Il citisem deja. E clar ca nu ma credeti, dar eu chiar va citesc de fiecare data cu interes… dincolo de relatia artagoasa pe care preferati s-o intretineti cu cititorii, ratoindu-va la ei mai mereu.
      Bun, l-am citit si ce-am citit imi intareste opinia ca, in loc ca metropola sa tina steagul sus si sa civilizeze provincia, se intampla fix pe dos, se coboara ea insasi in provincialismul pe care-l acuzati.
      Despre meritele nestiute ale d-lui Bardella – pana la proba contrarie doar un playboy fidel partidului si alei sale la lider suprema – nu mai discutam, ca nu prea avem ce. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.
      Din noul articol am retinut doua lucruri, macar unul din ele incurajator.
      Unu, d-na Marine si cu dl. Bardella negociaza cu extrema dreapta, „Între timp, luni a avut loc o întâlnire între liderii RN, Le Pen și Bardella și Marion Marechal, cap de listă a partidului Recucerire (extrema dreaptă), care a obținut peste 5% în scrutinul europarlamentar în vederea unui acord electoral.”
      Ce NU scrie in articol, dar e al naibii de semnificativ pentru teza mea (anume ca in clipa asta politica de pe Sena aminteste izbitor de-aia damboviteana), este ca Marion Marechal e dulcea nepotzica a d-nei Le Pen, fiica unei surori. Vorba aia, ieri te leganam pe genunchi, azi negociem viitorul Frantei, matusa si nepoata.
      Pai, din pura exasperare as zice asa. Mai trebuie doar doi pasi – Marion + Jordan = love (ca tot ii despart doar cativa ani, el focos, ea inca juna si bella, iar daca ne uitam la prezidentul in functie, clar varsta nu conteaza), respectiv o mica schimbare constitutionala si familia Le Pen poate pune de un nou regat, sau chiar imparatie, precum si de o noua dinastie in Franta.
      Bineinteles ca e o aberatie de la A la Z, dar vi se pare ca vremurile sunt normale?!?
      Totusi, al doilea lucru pe care l-am retinut din articol (cel incurajator) este ca, desi Macron a obtinut un scor mizerabil, cel putin pentru moment, totusi sansa face ca partidul sau sa poata juca rolul de partid-balama. Presupunand ca aliantele de stanga, respectiv dreapta prefigurate in articolul dvs. nu sunt conduse de oameni CHIAR atat de bip-bip-bip incat sa se alieze cu adversarul direct (ca-n Romania, intr-adevar), nici unii, nici altii nu pot forma o majoritate fara Macron.
      Asta pe termen scurt. Pe termen mediu, e de sperat (si asta o spun in mod egoist, avand in vedere rolul pivotal pe care Franta il are in Europa, unde din pacate se intampla sa traiesc si eu cu familia mea) ca francezilor le va reveni bunul simt si mintea la cap. Nu e de conceput ca un popor realmente maret si glorios (si de data asta nu sunt deloc sarcastic) sa esueze in acest mod.

    • La ora actuală, cu RN la 35% (sondajele din ultimele două zile) este greu de văzut cum nu poate obține o majoritate absolută în Adunarea Națională. În altă ordine de idei, puteți să-mi dați un exemplu de guvern de coaliție dreapta-stânga în istoria celei de-a Cincea Republici?

  3. Imigratia ilegala si musulmanii au fortat oamenii sa voteze dreapta.sa vedem daca Le pen face ordine

    • În ce calitate să facă ordine Le Pen?

    • Le Pen nu are timp sa „faca ordine”. Are multe facturi restante catre investitori din alte tari. Adica va fi un fel de Orban pe steroizi in politica europeana,dar acasa nu poate impune o autocratie,pentru ca francezii nu accepta multe,imediat sunt cateva milioane in strada.