G4Media.ro

M-am dat drept o turistă străină venită la Neversea ca să văd…

sursa foto: Delia Dascălu

M-am dat drept o turistă străină venită la Neversea ca să văd cât de prietenoasă e Constanța cu turiștii din alte țări

”M-am dat drept o turistă străină venită la festivalul Neversea ca să văd cât de prietenoasă e Constanța cu turiștii din alte țări. Am ”coborât” în Gara Constanța și am urmat traseul pe care l-ar urma un turist care ajunge poate pentru prima dată în orașul ăsta. Am vorbit doar în engleză și am urmărit, pe tot traseul, dacă există îndrumări pentru turiștii străini despre unde pot mânca, despre transport în comun, cafenele, locuri de vizitat și alte lucruri utile. Și, evident, dacă există informații despre Neversea”, este experimentul unei studente la Jurnalism într-un reportaj pentru Info Sud-Est.

turisti straini, gara constanta
sursa foto: Delia Dascălu

Gara Constanța – prima interacțiune cu cel mai mare oraș-port

Am ”coborât” deci în Gara Constanța, unde m-am pierdut în mulțimea de turiști care venea din trenul ajuns pe peron. Dacă am călătorit câteva ore sigur am nevoie de o împrospătare așa că am căutat o toaletă.

Am întrebat-o pe doamna care se ocupa de plată cât costă o intrare la WC. Nu mi-a răspuns dar ne-am înțeles în limbajul semnelor, mi-a arătat cu degetul pe foaia de pe biroul ei, unde scria că o intrare costă trei lei. I-am dat banii, mi-a dat un petic de hârtie igienică și bonul, pentru că în cabina de WC nu există hârtie igienică la discreție.

Fix lângă WC este spațiul unde poți să-ți lași bagajul dacă nu vrei să te cari cu el prin oraș. Spațiul era semnalizat cu un afiș mare, unde scria atât în română, cât și în engleză că acolo îți poți lăsa bagajele. M-am dus la tejghea, unde mă aștepta un bărbat tânăr pe care l-am întrebat cât ar costa să las un bagaj mic, timp de trei ore, acolo. Nici el nu a vorbit cu mine, doar mi-a arătat să mă uit la foile de pe geamul tejghelei ca să-mi dau seama de preț, unde toate detaliile de pe geam erau scrise doar în română.

M-am dat bătută din a-l mai și întreba dacă ar putea să-mi traducă ce scrie pe foi, nu voia sau nu putea să vorbească cu un străin, așa că mi-am lăsat bagajul și m-am dus să-mi iau o apă.Aveam cinci magazine de unde puteam să-mi iau de băut sau ceva de ”crănțănit”, iar dacă voiam să mănânc, puteam să-mi cumpăr doar produse ”fornetti” sau de patiserie, la intrare în gară.

Am intrat în unul dintre magazinele alimentare, unde am cerut o apă plată. Doamna care se ocupa de magazin mi-a arătat tot prin semne dacă vreau o apă plată sau minerală, pentru că nu a înțeles din prima ce vreau.Mi-a arătat cât trebuie să plătesc pe degete, i-am plătit, am luat apa, am așteptat după bon, dar nu l-am primit, așa că i-am mulțumit și am plecat spre ușile gării, unde mă aștepta un grup mare de turiști care încercau să facă față la insistențele taximetriștilor.

sursa foto: Delia Dascălu

”Taxi, taxi”. Vânătoarea de turiști

Când am ajuns în fața gării, doi taximetriști m-au abordat cu celebrele „Maaamaiaaa, Năvodaaari, Efooorieee, Vama Vecheeeee” sau „Te duc, domnișoară, în Mamaia?”. Când le-am răspuns cu „No, thank you”, unul s-a retras, dar celălalt a început să fie și mai insistent. Dar era prima dată când nu numai că înțelegeau, dar și răspundea cineva, ceva în engleză.

  • „I take you to Mamaia lady, come, come” îmi spuse el.

L-am refuzat insistent pentru că știam că urmează să plătesc cursa de cel puțin trei ori mai mult decât costă în realitate, în final m-a lăsat în pace, iar pe urmă m-am dus la căsuța unde se vând biletele pentru autobuz.

Am întrebat-o pe doamna care stătea după tejghea dacă îmi poate spune ce autobuz să iau ca să ajung la Cazino. Când m-a auzit în engleză, a început să râdă cu colega ei: ”Ha, engleză!”. Totuși, a fost abia a doua persoană care măcar a încercat să îmi răspundă în engleză.

Mi-a spus că trebuie să iau autobuzul 101 și mi-a arătat unde să îl aștept, repetând „buy ticket”, ca să cumpăr biletul și să plec. Dacă nu înțelegeam ce vorbea și cum explica în română, pe lângă limbajul semnelor în engleză, nu cred că mă descurcam cu informațiile primite de la ea.

turisti straini, gara constanta
sursa foto: Delia Dascălu
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Eterna nepasare mioritica…

    • 🙂 am patit la fel in londra. unu nu vb romaneste sa nu mai vorbim de panouri bilingve. am vazut un nume de bar si am ajuns la metrou. Poate data viitoare incearca la tusnad cu romana. cand srimatii nostri comducatori gafaie dupa o fraza in romana vrei engleza pe strada?? Am terminat cu problemele din constanta, am ramas la engleza, de ce nu turca, franceza, greaca, armaneasca. sau altveva? sunt o gramada de minoritati in constanta. cum sunt si mai multe imobile care stau sa cada in centrul vechi.
      AAA. un turist de bun simt isi cumpara un ghid de conversatie daca e pe cont propriu,
      articol de weekend. mult prost si fara rost.

    • @RaduB
      Starea ta generală este să fii nesimțit sau ești doar un postac plătit?
      Mi se pare complet decent să compari limba română, vorbită de aprox. 28 milioane – date Wikipedia, cu limba engleză, vorbită de aprox. 1,1 miliarde – date Wikipedia.
      În altă ordine de idei, ești și patriot economic și susținător CapVid?

    • HAi sa laudam toate ineptiile. se pare ca domnisoara nu stie sa citeasca nici pozele (haerile), ceea ce un turist pe cont propri ar trebui sa stie.
      Constanta nu este si nu a fost oreas turistic. Este port.
      1.WC-daca nu era doamna de la intrare si era automatizat? pretul trebuia sa fie afisat ca la casele de shimb?
      2. in mijlocul garii exista lockere de diferite dimansiuni pentru bagaje.
      3. Uber si bolt exista si in constanta, cgiar si firmele de taxi au aplicatii pentru telefon.
      4. in staoa centrala este dotamai panoul cu traseele mijloacelor de transport, unde sunt afisate si preturile si modalitatile de plata. si aici exista aplicatie.
      5. ca sa intrebi de cafenea in piata ovidiu, inseamna ca ori nu vezi pe langa ce treci ori ai fost parasutat direct pe ovidiu.
      daca vrei sa te plangi de ceva, poti sa te plangi de lipsa posibilitatii folosirii cardului, in majoritatea puntelor turistice. (asta e o mare problema-tine de tomania, nu de constanta)
      Asa ca @punctul. te astept la constanta sa vedem daca dsora are dreptate sau isi justifica decontarea cheltuielilor pentru Neversea. Sunt curios daca sutele, poate miile de turisti straini veniti la neversea au fost la fel de debusolati ca dsoara, sau au fumat dupa.

  2. Tot nu reușim să fim ospitalieri nici în 2023. Vorbim limba engleza la un nivel de începător și jalnic. Suntem mult în urma la multe capitole. Rușine să ne fie.

    • @euro…Deci trebuie sa stie tot romanul lb. engleza…si daca eu o stiu f.bine pe cea italiana,ce sa intampla…sa-ti fie rusine …Patriciu.

  3. ORASUL DE VAPOR de vapor CHITAC!! YREBUIA NEVER SEA CONSTANTENILOR NU FESTIVALUL DE MUZICA USOARA DE LA MAMAIA!! CULTURA ESTE VARZA IN CONSTANTA!!

  4. Lasa-te de experimente ,nici acum nu stii ca traim intr-o tara in urma cu 100 ani ?Deschide geamul.priveste …

  5. @Joe..si tu Brutus…adica esti iobag,si nu taran fruntas…

  6. Indicatorul cel mai important nu este nici gradul de folosire a limbii engleze,nici indicatoarele,nici ….,ci absenta bonului fiscal.Sunt locuri in Romania unde se vand marfuri multe,la acelasi agent economic,uneori chiar cu coada,de multi ani,fara sa se dea bon fiscal.Unii nu au nici casa de marcat..Dacă in zonă sunt controale,ei nu au nici o treaba,fiindca stiu ca la ei nu se duc agentii fiscali.Clientii la fel nu sunt deranjati,ba unii dintre ei sunt chiar impotriva bonului fiscal,pentru ca statul,zic ei,”tot te fură”(nu cred ca s-a dat vreo amenda vreodată,pentru ca achizitorul(clientul) nu are bonul fiscal asupra sa imediat dupa „consumarea” actului comercial,”organele”,de cele mai multe ori,ducandu-se tot peste agentii economici corecti sau care se straduiesc sa fie corecti,în aceasta junglă).Starea asta de lucruri se perpetuează de zeci de ani si arată cat de mare este coruptia la noi si cat de inapoiati suntem.Fenomenul,nu numai ca afecteaza veniturile la bugetul statului,dar alunga pe investitorii seriosi,care ar putea sa facă mai sanatoasa si sustenabila economia romanească.Si prin Occident am vazut asa ceva, dar ,doar in partea sudica si foarte,foarte rar.

  7. Încet încet cu articole din astea despre toate cocalarele cu aere de vedete online începe și site ul ăsta să semene cu can can , fanatik și alte fițuici pt capete cu un neuron .

  8. Poporul roman este cel mai ospitalier de cand sunt noi stapani pe acest pamanturi…Nu asa ne laudam noi atunci cand viin straini pe langa mici, palinca si fete frumoase? Restul nu mai conteaza…

    • Nu sunt de departe un fan la litoralului romanesc sau al orasului C-ta, dar chiar si mie mi se pare un articol putin cam prea dur.

  9. Nu m-am referit la platile cu card,care,din fericire,se extind tot mai mult.