G4Media.ro

Lumina solară ar putea explica diferenţele majore dintre bilanţurile deceselor cauzate de…

Lumina solară ar putea explica diferenţele majore dintre bilanţurile deceselor cauzate de COVID-19: Zonele însorite sunt asociate cu mai puține decese

Datele statistice furnizate de ţări grav afectate de pandemia de COVID-19, precum Marea Britanie, Italia şi Statele Unite, sugerează că zonele însorite „sunt asociate cu mai puţine decese provocate de COVID-19”, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Edinburgh, relatează DPA.

Autorii noului studiu, publicat în British Journal of Dermatology, afirmă că „o expunere ambientală mai mare la UVA (radiaţia ultravioletă A)” este „asociată cu o mortalitate mai mică asociată COVID-19”.

Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh au comparat numărul de decese asociate maladiei COVID-19 în Statele Unite din ianuarie 2020 până în aprilie 2020 cu nivelurile UV (raze ultraviolete) din aproape 2.500 de districte americane, înainte de a aplica aceeaşi metodologie pentru alte două ţări, Marea Britanie şi Italia.

Statele Unite, Marea Britanie şi Italia au raportat unele dintre cele mai mari bilanţuri de decese asociate pandemiei de COVID-19 din lume, atât pe cap de locuitor, cât şi în cifre absolute, însă numărul de decese a scăzut semnificativ în aceste ţări în lunile de vară.

Cele mai multe ţări din Asia şi din Africa au raportat numere relativ mici de decese pe cap de locuitor pe întreaga durată a pandemiei de COVID-19.

„Relaţia dintre mortalitatea COVID-19, anotimp şi latitudine a fost destul de izbitoare; prin acest studiu noi oferim o explicaţie alternativă pentru acest fenomen”, a declarat Chris Dibben, coautor al cercetării.

Autorii studiului au spus că au încercat să măsoare un posibil impact al vitaminei D, citată pe scară largă drept un inhibitor pentru COVID-19 şi denumită „vitamina soarelui”, întrucât organismul uman o sintetizează în cantităţi mai mari atunci când pielea este expusă la lumina solară.

„Expunerea la soare ar putea să reducă decesele de COVID-19 într-o manieră independentă faţă de vitamina D”, au adăugat cercetătorii scoţieni.

Alte studii recente au consolidat teoria potrivit căreia petrecerea timpului în aer liber scade probabilitatea de dezvoltare a maladiei COVID-19.

Luni, oficialii irlandezi din domeniul sănătăţii au anunţat că doar 0,1% din totalul cazurilor de coronavirus din Irlanda ar putea fi asociate cu activităţi desfăşurate în aer liber, însă multe dintre aceste activităţi sunt interzise în prezent din cauza celui de-al treilea lockdown decretat în această ţară din cauza pandemiei de COVID-19.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Expertii au descoperit ca vitamina D intareste sistemul imunitar.

    • Nu. Expertii au descoprit (inca) un indiciu ca nivelul de vitamina D pare sa influenteze actiunea Covid19.
      Mecanismul nu e inca elucidat, o sa mai vedem zeci de ani aici incolo studii care sa inteleaga cat mai exact cum actioneaza Covid19.

    • Pt.toti cei care o tot ard ca soarele nu are nivi un efect

      Bre. Multi din cei care au murit au fost batrani care nu au iesit la.soare de.ani buni

      De aia ne tin astia in case ca sa ne scada imunitatea

    • @X-link Dar tu poti sa fii mai tare decat oculta mondiala si sa iesi pe balcon sa te vada soarele. Sau, inventie de ultima ora, poti sa deschizi geamurile.

  2. Senzational, s-a descoperit apa calda!

  3. Din cauza asta sunt focare în mediul ruraral, de la prea multă lumină solară :))

  4. Si brazilienii saracii de ce mor cate 3500 pe zi,ca de lipsa de soare si vitamina d nu cred ca se pot plange.

    • Pentru că în Brazilia demult nu mai au locuri în spitale unde să îi trateze pe cei critici. Rolul soarelui și vitaminei D se vede în cazul comparării unor țări similare din punct de vedere al capacității sistemului sanitar.

    • Pentru @Stratosfericu’ : in principiu, aveti dreptate, dar atunci, rata mortalitatii n-ar mai trebui calculata/studiata in functie de…soare ci in functie de performanta sistemului medical/sanitar al fiecarui stat in parte, indiferent ca-l vede soarele au ba (ceea ce e mult mai logic, pana la urma)! Nu stiu, poate stie cineva, in Groenlanda ca cum stau cu rata mortalitatii Covid? Nu poate fi contestata contributia soarelui/vitamina D in imunizare, dar rata mortalitatii Covid…s-avem pardon, tine de cu totul altceva!

  5. Cateodata nu e ok sa folosesti doar argumente stiintifice… e clar ca ‘lumina zilei’ (da, am folosit intentionat expresia) ca vitamina D joaca un rol important, se si administreaza… vin astia acum dupa 1 an… domne, lumina solara ajuta… noaptea mintii (da, iar intentionat)

  6. Ar trebui sa inteleg ca Italia duce lipsa de soare si lumina?
    Poate am invatat eu alta geografie si tarile din nord au soare non stop.

    • Duce lipsa, dar iarna:

      „Statele Unite, Marea Britanie şi Italia au raportat unele dintre cele mai mari bilanţuri de decese asociate pandemiei de COVID-19 din lume, atât pe cap de locuitor, cât şi în cifre absolute, însă numărul de decese a scăzut semnificativ în aceste ţări în lunile de vară.”