G4Media.ro

OMS afirmă că pandemia de coronavirus a ucis între 13 și 17…

Sursa Foto: Webmd.com

OMS afirmă că pandemia de coronavirus a ucis între 13 și 17 milioane de oameni în întreaga lume, o estimare care stârnește deja controverse

Pandemia Covid-19 a fost responsabilă de moartea a între 13 și 17 milioane de persoane, până la sfârșitul anului 2021, mult mai mult decât numărul de decese înregistrate oficial la nivel mondial, potrivit unei noi estimări a OMS care stârnește deja controverse, relatează agenția AFP, citată de boursorama.com.

Cifrele mult așteptate oferă o imagine mai realistă a efectelor devastatoare ale celei mai grave pandemii din ultimul secol, care, potrivit acestor date, a ucis un om din 500 de oameni și continuă să facă mii de victime în fiecare săptămână.

„Bilanțul total al deceselor asociate direct sau indirect cu pandemia Covid-19 între 1 ianuarie 2020 și 31 decembrie 2021 este de aproximativ 14,9 milioane de morți (un interval între 13,3 și 16,6 milioane)”, a susținut joi organizația.

De la începutul pandemiei, cifrele oficiale ale țărilor membre, compilate de OMS, indică un total de 5,4 milioane de decese în aceeași perioadă, însă OMS a avertizat de mult timp că această statistică subestimează realitatea.

OMS a precizat că cele mai multe dintre decesele în exces (84%) au fost concentrate în Asia de Sud-Est, care, în defalcarea regională a OMS, include India, Europa (care include Rusia și alte foste țări sovietice) și America.

Aproximativ 10 țări au reprezentat 68% din totalul mortalității excesive, în ordine descrescătoare: Brazilia, Egipt, India, Indonezia, Mexic, Peru, Rusia, Africa de Sud, Turcia și SUA.

„Aceste date care dau de gândit subliniază nu numai impactul pandemiei, ci și necesitatea ca toate țările să investească în sisteme de sănătate mai rezistente, care să poată susține serviciile de sănătate esențiale în timpul crizelor, inclusiv sisteme de informații sanitare mai puternice”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organizația estimează că 6 din 10 decese nu sunt înregistrate la nivel global.

Excesul de mortalitate se calculează ca diferență între numărul de decese reale și numărul de decese estimat în absența unei pandemii, pe baza statisticilor existente.

Excesul de mortalitate include atât decesele cauzate direct de boală, cât și cele cauzate indirect.

Printre cauzele indirecte se numără, de exemplu, unitățile sanitare supraîncărcate, care au fost nevoite să amâne intervențiile chirurgicale sau chimioterapia pentru bolnavii de cancer.

Uneori, izolarea a prevenit, de asemenea, decesele, cum este cazul accidentelor rutiere.

Subiectul este extrem de sensibil din cauza implicațiilor politice, deoarece aceste cifre sunt indicatori ai modului în care autoritățile gestionează criza.

India a criticat deja estimările OMS, care sunt de zece ori mai mari decât numărul oficial de decese din țară, spunând că metoda de calcul a fost greșită. India a declarat 481.000 de decese din cauza Covid-19 pentru 2020-21, iar OMS a estimat cifra la aproximativ 4,75 milioane de decese. Organizația internațională atribuie Indiei aproape o treime din decesele cauzate de pandemie la nivel mondial.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Cum adică, oms umfla cifre?

    • Avem noi experti mai buni, care taie cifre, sterg cifre sau injura cifre… O simpla raceala…

  2. Dl. Marinescu, dvs recititi ceea ce traduceti?! 🤦

    „Organizația estimează că 6 din 10 decese nu sunt înregistrate la nivel global.” Dispar oameni si nu se mai stie nimic de ei, este?! 😄

    • @ Sanitarul….dati o tura prin cateva tari africane si o sa vedeti ca nu e nimic extraordinar in estimarea asta.

  3. După cate prostii au debitat in ultimii doi ani, cine ii mai crede pe cei de la OMS?

  4. I-au pus si pe aia morti de la vaccin.

    • Au pus pe toata lumea ,inclusiv zecile de mii de rusi cu varste intre 18 si 40 de ani care au murit de la intoxicatia cu plumb si postacii antivaccin si progenocid care vor muri de foame din cauza devalorizarii rublei.

  5. Daca mureai de inima, dar erai pozitiv-covid, erai inregistrat ca mort de covid. Cineva cu rabdare si cu aplecare catre cifre ar trebui sa studieze statisticile in 2019, 2020, 2021, la un pachet de afectiuni care sa includa si cele legate de covid. Abia asa am putea rage concluzii oarecum obiective.

  6. Nu-i asa că irl ti se spune des că ești pr0$7?

  7. Nu stiti ca si la noi raportarea a fost defectuoasa? Dupa ce s-a revizuit au aparut in plus cateva mii de morti (cu 15% in plus). Va dati seama in India, unde autoritatile sunt cu statistica sunt la pamant. Sau in Africa …

    Consider ca daca nu se luau masuri am fi avut astazi muuult mai multi morti, iar economiile ar fi fost la pamant. Sunt zguduite bine deja, insa inca rezista. Stiu, nu a fost o perioada buna pentru majoritatea dintre noi, dar s-ar putea sa vina vremuri in care atunci cand ne vom uita inapoi la perioada Covid sa ni se para de vis.

    Avem in fata noastra o pandemie nefinalizata, razboaie, plus incalzirea globala. Vor veni vremuri in care va trebui sa renuntam la o parte din confortul personal pentru a trece cu bine, impreuna, peste greutati. Intrebarea este: suntem indeajuns de puternici sa ne asumam, sa actionam responsabil sau ne vom depersonaliza, vom sari la gatul autoritatilor, le vom da in cap si la gioale lasand extremismul sa iasa la suprafata si sa castige?