G4Media.ro

Lucrători trataţi ca nişte sclavi de fermele care beneficiază de milioane de…

Sursa Foto: http://allesgerman.com

Lucrători trataţi ca nişte sclavi de fermele care beneficiază de milioane de euro din fonduri UE / Spania: barăci și pedepse. Franța: „Bine ați venit în iad!”. Costul uman al cărnii în Germania

Lucrează ore întregi sub soarele arzător, sau în ploaia torenţială, pentru a cultiva și a recolta fructele și legumele pe care le găsim atât de ușor în supermarketuri.

Odată cu răspândirea pandemiei coronavirusului în Europa, i-am descoperit brusc pe cei care au fost numiți „lucrători esențiali”, şi care ne permit să avem zilnic mâncare în farfuriile noastre. Persoane ale căror drepturi și condiții de viață sunt de mai multe decenii de-a dreptul scandaloase.

PAC: o ploaie de bani pentru companii şi niciun fel de protecție pentru lucrători

Politica agricolă comună a Uniunii Europene (PAC) – cea mai mare sursă de subvenții din lume – își propune să sprijine fermierii și să alimenteze aproximativ 60 de miliarde de euro pe an în sector. Însă condițiile de muncă ale persoanelor angajate în aceste ferme nici măcar nu sunt menționate.

„În prezent ne aflăm într-o situație absurdă, adică sunt mai protejate animalele decât unii dintre lucrătorii din fermele noastre”, spune europarlamentarul verde german Daniel Freund.

Într-o anchetă comună în colaborare cu Lighthouse Reports, Des Spiegel și Mediapart, Euronews a intervievat zeci de lucrători agricoli de pe continent. Acești muncitori se plâng de ore neplătite, de presiuni psihologice enorme, de faptul că au foarte puțină apă sau material de protecție la dispoziţie. Unii au mărturisit că au leşinat, sau au vomitat din cauza epuizării. Ne-au arătat condițiile teribile în care locuiesc și au vorbit despre cazuri de abuzuri verbale, fizice și chiar sexuale.

Spania: barăci și pedepse

Spania este principalul producător european de fructe și legume. În sudul provinciei Huelva, căpșunile sunt numite „aurul roșu”. O afacere care produce venituri de jumătate de miliard de euro pe an.

Dar nu toată lumea profită de asta. Mulți muncitori din regiune sunt migranți neregulați, care trăiesc în „chabolas”, barăci construite din lemn, placaj și plastic provenit din sere. Nu au acces la electricitate, canalizare sau apă potabilă.

„O țară dezvoltată precum Spania, o țară europeană… Nu pot înțelege cum pot permite să continue această situație”, comentează Seydou Diop, care în trecut a făcut parte din armata culegătorilor de căpșuni și a locuit într-una dintre acele barăci. Acum coordonează un colectiv de muncitori care-i reprezintă pe migranții fără documente, adică, aşa cum ne spune el, reprezintă majoritatea muncitorilor agricoli din regiune.

Euronews și ceilalți parteneri din această anchetă au intervievat mai mult de douăzeci de culegători şi foşti culegători de fructe din Huelva. Mulți au spus că nu au primit măști sau mănuși în timpul pandemiei Covid-19. Toată lumea se plânge de orele neplătite, de condițiile de muncă epuizante și de presiunea enormă pentru a recolta cât mai multe fructe.

José Antonio Brazo, un reprezentant al sindicatului Sat din Huelva, spune că cei care nu sunt suficient de productivi sunt pedepsiți: „Pe stil medieval. Dacă nu culegi kilogramele pe care ţi le cer, rămâi acasă una, două sau trei zile fără salariu. Deci, în acele zile nu aduci bani acasă”.

Cei mai mulți dintre lucrătorii cu care am vorbit au cerut să rămână anonimi de frica represaliilor. Mulți dintre ei au lucrat pentru Bionest, care conform datelor guvernamentale, doar anul trecut a strâns 4,4 milioane de euro în subvenții PAC.

Bionest nu a răspuns la solicitările noastre repetate de a comenta aceste informații. Site-ul web se deschide printr-un mesaj special care mulțumește „tuturor lucrătorilor agricoli, lucrătorilor din depozit, tuturor persoanelor implicate în afacerea noastră care își desfășoară activitatea în fiecare zi în aceste momente dificile”.

Franța: „Bine ați venit în iad!”

Franța este o putere agricolă care se mândrește cu unele dintre cele mai bune soluri și clime din lume, fiind de departe cel mai mare producător de semințe oleaginoase și cereale din Uniunea Europeană și care primește mai multe subvenții agricole decât oricare alt stat membru: peste 7 miliarde de euro pe an, conform datelor Uniunii.

Juan, un tânăr columbian, a ajuns aici cu o viză de vacanță de muncă. A auzit despre Fattoriè Larrère pe o pagină de Facebook care anunța posibilitatea de a lucra ca muncitor sezonier în sud-vestul Franței. Însă nu a fost angajat de compania în sine, ci de un subcontractant care furnizează în mod regulat lucrători sezonieri pentru Larrère și pentru alte ferme din regiune.

La sfârşitul lunii mai, Juan a fost repatriat în Columbia cu ajutorul autorităților consulare, după ce a acumulat o serie întreagă de dezamăgiri în cele două luni în care a lucrat ca muncitor agricol în Franța blocată de pandemie. Pornind de la cazare: o casă de oaspeți în care trăiau înghesuiţi peste 40 de lucrători sezonieri.

„Bine ai venit în iad, îmi amintesc că mi-a spus. Am crezut că este o glumă. Dar când au deschis ușa și am văzut casa… A fost un dezastru. Podeaua era murdară, erau muște pe tavan, în baie erau fecale pe pereți”, spune Juan la telefon, care a cerut să nu-i fie publicat numele complet.

Euronews și partenerii săi au avut acces la copii ale planurilor casei, deținută de familia Larrère, precum și la înregistrările chiriașilor care spuneau despre chiria pe care au plătit-o: aproximativ 200 de euro pe lună, bani reţinuţi direct din salariul lor. La sfârșitul lunii iunie, chiriașii i-au condus pe corespondenții noștri să viziteze casa.

Într-o cameră puteau dormi până la cinci adulți. Alții dormeau în paturi suprapuse, încălcând legile franceze privind locuințele pentru lucrătorii sezonieri. Nu erau furnizate cearceafuri sau perne, iar în băi nu exista hârtie igienică.

Fermele Larrère sunt importanți producători de morcovi organici în Franța, cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ 50 de milioane de euro. Conform datelor guvernamentale, în fiecare an primesc peste 300.000 de euro din subvențiile PAC.

Am vorbit cu aproximativ cincisprezece persoane care au lucrat la această fermă. Cu toţii se plâng de zile lungi de muncă, de ore suplimentare neplătite și de cazarea mult prea scumpă.

Ca răspuns la ancheta noastră, directorul general al acestei companii de familie, Patrick Larrère, a trimis o declarație lungă în care a scris că, după ce ne-a întâlnit, compania a efectuat un sondaj intern și a recunoscut unele deficiențe în organizație, dar că majoritatea persoanelor intervievate de noi intenționau să revină să muncească la fermele lor şi în viitor.

Larrère adaugă că va fi elaborat un cod deontologic pentru a îmbunătăți managementul și condițiile de muncă. Promite să furnizeze cearceafuri și cere ajutorul autorităților pentru găzduirea muncitorilor în timpul sezonului de vară.

În Germania: costul uman al cărnii

În abatoarele din întreaga lume, focarele de Covid-19 au contribuit la aprinderea luminii reflectoarelor asupra condițiilor de muncă ale celor care sacrifică carnea ce ajunge pe rafturile supermarketurilor noastre.

Compania germană de ambalare a cărnii Tönnies a ajuns în centrul unor controverse pentru că nu a putut ajuta suficient de mult autoritățile pentru a depista sutele de lucrători infectați.

O mare parte din forța de muncă a companiei este angajată în Europa de Est, prin subcontractanți acuzați de sindicate că nu au plătit ore suplimentare și că i-au pus pe lucrătorii migranți să plătească sute de euro chirie pentru un pat într-o cameră comună.

Chestiunea a riscat un incident diplomatic între România și Germania, atunci când ministrul român al muncii, Violeta Alexandru, a sosit cu maşina de la București pentru a se plânge de tratamentul acordat compatrioților săi care lucrau în fabricile de prelucrare a cărnii din țară și în fermele de sparanghel.

„Lucrurile ar trebui să fie clare de la început: care este salariul meu? Cât sunt plătit pentru orele suplimentare? Cât de mult pot să lucrez în plus?”, spune Alexandru pentru Euronews.

Politica a insistat asupra faptului că verificarea condițiilor de muncă revine statelor membre, sugerând că UE ar trebui să utilizeze mai bine puterea sa de foc și să fie arhitectul schimbării în sectoarele subvenționate, precum agricultura.

„Cred că rolul nostru în UE este să ne asigurăm că banii contribuabililor la nivel european sunt tratați cu respect, inclusiv prin efectuarea de controale și prin verificarea faptului că toți angajații cu aceste contracte acoperite de fonduri europene beneficiază de o protecție socială minimă pentru locul de muncă pe care îl acoperă”.

„Lucrători esențiali”

La 19 iunie, Parlamentul European a recunoscut existența acestor probleme prin aprobarea unei rezoluții care solicită „acțiuni urgente pentru a proteja sănătatea, siguranța și condițiile de muncă ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri”. Europarlamentarii spun că „criza Covid-19 a evidențiat și a agravat în continuare dumpingul social și precaritatea actuală a situațiilor multora dintre ei. De asemenea, rezoluția îndeamnă statele membre să „crească capacitatea inspectoratelor de muncă și să asigure locuințe de calitate, care nu ar trebui să fie legate de salarii”.

Între timp, la 16 iulie, Comisia a prezentat noile orientări pentru protecția sănătății și a drepturilor sociale ale acestui tip de angajați precari.

„Nu puteți avea un model de afaceri bazat pe o formă de exploatare a lucrătorilor străini. Aceștia sunt lucrători esențiali pentru că în această criză, dacă ei nu ar fi existat, noi ne-am fi confruntat şi cu o criză alimentară” – a spus Nicolas Schmit, comisarul european pentru muncă și drepturile sociale.

Sursa: Euronews / Articol de Anelise Borges / Traducerea: Cătălina Păunel (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. In sfarsit un articol corect cu mizeria numita UE.

    • Daca toti europarlamentarii seamana cu ai nostri, iti dai seama ca e dezastru. Cei cativa care sunt mai buni se pierd in marea masa de oameni ca Vadim, Becali etc.

    • Parcă în România e mai bine, a se vedea cazul de sclavie din Argeş, asta doar pentru început. Baronii de la Ţăndărei au dus copii cu forţa la cerşit şi au fost achitaţi.

      Măcar UE va lua măsuri, spre deosebire de guvernele PSD/PNL.

    • @Vladimir Putin e un gunoi:
      Vladimir Putin e un gunoi chiar e un gunoi

    • Romania este in UE, sper sa ne obisnuim sa ne includem cand vorbim de UE.

    • Pelicanul verde= gunoi
      UE va deveni mai puternica ,o sa turbezi de ciuda si maine fraiere!

    • Cris, tot situl ştie că eşti slugă de partid şi că ai muri de foame fără partid, fără mizerii slugarnice ca tine şi PSD/PNL nu mai eram la coada Europei.

      Da, ştiu că suntem nominal în UE, dar dacă gunoaiele din PSD/PNL din Parlament nu transpun directivele, mai suntem realmente în UE?

    • Dacă este așa mizerie în UE de ce nu stau muncitorii în luxul din Romania?

    • @JH pentru ca politruci ca tine le repeta ca e bine in occident. Oamenii care nu au plecat niciodata se uita in gura ta, nestiind ca tu le povestesti ce ai vazut la alt papagal ca tine, care iti zice ce a vazut la olinclusiv in Turcia. Dar cati romani mai raman in occident dupa 2, hai 5 ani, de sparanghelie?

      Anul asta ii vezi ca vor sa se intoarca dupa prima luna, atat de diferite sunt povestile voastre de realitate.

      Tu de ce nu esti pe SPAARANGHEL daca e asa usor si banos?

  2. Trist! Încă o dată mă bucur că de 4 ani am renunțat la carne. Avem lapte, brânză, oua de la ele, de ce trebuie sa le omorâm, când avem atâtea surse de hrana?!
    Unde e democrația, unde sunt drepturile omului, egalitatea în drepturi? Mi se pare mie că sclavia nu a murit ci s-a rebranduit in muncitori sezonieri, necalificați, etc. Unde sunt autoritățile statelor din care provin aceste oersoane?; Ce au făcut pt ei?
    Plătim sute de consilieri în guvern și parlament, zeci de mii de pensii speciale, șpăgi la fiecare contract cu statul și nu ne putem apleca asupra unor semeni care muncesc, nu fura, pt a le crea locuri de munca aici în România, fara a fi nevoiți să plece pt a-și întreține familiile.
    Alo! Parlamentul, Renata, Orban, Iohannis, cate mai sunteți, dați o lege de protecție sociala și neimpozitare a acestor oameni la locurile de munca de pe teritoriul României. Nu e greu!

    • Cu fiecare ou pe care il consumi, omori un animal 🙂
      Laptele pe care-l bei ar fi trebuit sa ajunga la vitei care sunt sacrificati pentru ca tu bei laptele lor. Asta ca sa reducem putin la absurd 🙂

    • @Plictisitu: chiar crezi ce scri sau habar nu ai cum este cu laptele si cu oul pe care-l consumi. Cred ca este un comentariu absurd intr-adevar!

    • @Cris – esti de acord cu Alfa? Atata vegetarieni/lactovegetarieni/vegani… mi se pare ca asta devine absurd. Deci o reducere la absurd poate e interesanta pentru comparatie.

    • Plitisitule! O gospodărie cu găini fara cocos, cu vaci fara boi va avea oua necocosite și vaci care nu vor fi gestante. Asta au bunicii mei. Cumpără puicuțe pt oua și le țin până mie de bătrânețe. Vacile (au 2( sunt ținute pt lapte, brânză pt nevoile casei și cantități mici pt vânzare în vecini: este, dacă vrei, o firma de rotunjire a veniturilor).
      Nu omoară vițeii, nici prin sacrificare, nici luandu-le laptele de la gură, nici ouale, nu au embrioni în ele. Aceste animale domestice au fost crescute de când lumea pt produsele pe care le dau, nu pt carne
      Bunicii nu înmulțesc animalele și nici nu au făcut-o vreodată. Nu au fost carnivori din dragoste pt animale, cele mai multe au nume și au construit o relație frumoasă cu ei.

    • @Alfa – cati romani au bunici ineficienti ca tine? In cate ferme de vaci de lapte ai fost? Ai vazut cum o duc? Eu am fost in zeci de ferme in cateva tari si stiu exact cum este.

    • Eu as renunta la carne, doar ca sa dorm linistit noaptea ca au germanii ce manca! Pentru o impacare completa, as renunta si la sparanghel.

  3. Welcome to Slavelandia.

  4. După cum ‘zice’ băieții sclavie e atunci când porți masca. Așa se fac averile pe spatele celor mai săraci, interesant e can use abia acum descoperă asta.

    • E sclavie că te aperi de o boală nimicitoare?

      Numai PSDiştii sunt suficient de proşti să creadă asta.

  5. dorneanu are trei pensii si doua salarii.
    tocmai iau crescut pensiile cu 2000 de euro. asta inseamna taierea la speciali!
    de unde sa i se plateasca daca nu din munca sclavilor ?

  6. Pentru astia a batut pro Europeanul Macacaron cu pumnul in masa?

  7. Ati uitat de guvernul tovarasului herr sparanghel care exporta oameni in viu, pe plantatie.

  8. Sa-i multumi tovarasului Ciolos si minunatei sale echipe, principalul promotor al PAC!

  9. Romania a intrat in EU, acceptand de forma niste reguli, niste principii, niste cerinte. Politicienii de atunci au spus, ”sa intram noi in EU, ca in tara tot ce vrem noi facem”. Si fac de ani buni, indiferent de culoarea politica sau de cine este europarlamentar. Nu le pasa, de ex, de cerintele legate de reciclare, de starea apelor si a aerului, de furtul de paduri. De plastice si mizerie, in general. Iar saracia naste mizerie si pasivitate. Strainii, mda, fac in Romania ce nu pot face in tara lor. Si cand incearca sa faca bine sunt demonizati, cu furie ”proletaro-capitalsto de cumetrie”. .
    Germania sau Olanda poate vor rezolva problema muncitorilor sezonieri, dar nu cred ca in Romania se va discuta despre micsorarea diferentelor dintre sat si oras, locuri de munca in zonele ramase in urma, educatia maselor pentru o societate moderna si responsabila. Tinerii educati altfel, altunde, nu se vor intoarce sa schimbe tara. Rstul, marea masluire: este mai usor sa raspandesti zvonuri, minciuni, sa dai vina pe altul, sa faci teatru de prost gust sau sa te retragi in turnul de fildes. Suntem, pana la urma o natie de vinovati, generatie dupa generatie, dar ne credm toti victime. Din aceasta dilema, nu putem iesi.

  10. De ce sa fim negativisti? Domnul Cuier Iohannis a zis ca semneaza pentru retragerea fondurilor UE de la romanache, de fiecare data cand romanache nu are sapcuta #anticorupta.

    Ori, daca nu sunt bani UE in Romania, vor fi in Germania. Toti culegatorii de SPARANGHEL vor trai regeste. La anul, daca mor pe camp, o sa le dea patronul si lumanare.