G4Media.ro

Lucian Heiuş, despre digitalizarea ANAF: Avem mari probleme în a-l convinge pe…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lucian Heiuş, despre digitalizarea ANAF: Avem mari probleme în a-l convinge pe omul din finanţe să renunţe la celebrul dosar cu şină, să treacă la tasta computerului

Șeful ANAF, Lucian Heiuş, a menţionat implementarea unui program de digitalizare al ANAF şi a explicat că aproape toate casele de marcat din România sunt conectate la serverele fiscului. Heiuş a adăugat că este complicat să îi convingă pe lucrătorii din finanţe să renunţe la dosarul cu şină şi să treacă la tasta computerului, conform news.ro

Lucian Heiuş a declarat, vineri seară, la Digi 24, că din 620.000 de case de marcat din România, aproape 600.000 sunt deja logate la serverele ANAF, astfel că inspectorii fiscali pot observa care sunt încasările în orice moment.

”Dacă vorbim strict de casele de marcat, după estimările noastre există în România undeva la 620.000 de case de marcat. Sunt logate aproape 600.000 şi în fiecare zi se loghează. Noi astăzi vedem practic tot ceea ce se întâmplă, dar la sfârşitul zilei, când se încarcă. Se lucrează la un program informatic care ne va permite în câteva luni de zile să apară cumva nişte steguleţe, nişte atenţionări. În momentul în care, de exemplu, un agent economic, ea ar trebui să aiba un flux constant de emitere de bonuri fiscale, în funcţie de specificul activităţii. Dacă este un restaurant, probabil că seara sunt sume mai mari, dimineaţa mai mici, la prânz poate iarăşi mai mari. Şi când apar, de exemplu fluctuaţie din regula generală apare o atenţionare şi poţi verifica ce se întâmplă acolo”, a declarat Lucian Heiuş.

Şeful ANAF a precizat că digitalizarea nu este un proces uşor şi necesită muncă multă şi schimbare de mentalităţi.

”Mai este un pas de făcut, dar se va face şi acela. Noi avem Ministerul de Finanţe şi ANAF-ul, sper să nu greşesc, 355 milioane de euro prin PNRR, care presupune practic digitalizarea întregii activităţi sau a activităţii de bază până în 2025 este finalizarea. Discuţiile pe care le-am avut eu cu domnul ministru, încercăm să aducem această digitalizare spre într-un an jumătate- 2 ani să comprimăm timpul în care vom face aceste lucruri. Nu este un proces uşor, necesită foarte multă muncă, necesită foarte mult o schimbare a mentalităţii, inclusiv a angajaţilor Fiscului şi aici iarăşi avem mari probleme de a-l convinge pe omul din finanţe să renunţe la celebrul dosar cu şină, să treacă la tasta computerului. Dar vom face şi aceste demersuri pentru că degeaba o să avem programe informatice moderne, degeaba o să avem aparatură performantă, servere care să înglobeze o bază de date, dacă omul care stă în spatele computerului nu ştie ce să facă, avem o problemă”, a declarat Lucian Heiuş, relatează news.ro

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. dati afara personalul care nu stie cum sa foloseasca un computer si tastatura in 2022
    angajati tineri
    wow, ce simplu
    bugetarilor nu le este datorat un loc de munca, daca nu se descurca, AFARA, asa este in privat

    • Partea proasta,ca ăștia care n wu făcut nimic toată viata,acum sunt consultanți !…..țin aceleași metehne…..! Sunt cazuri în care fiscul cerea foaie de parcurs pt orice drum în zona,la firme de construcții! Ei nu justifica nici măcar bonurile de vacanta! Tara condusa de 8 clase și întrat direct în doctorat!

    • Zoro presedinte! E asa simpla solutia, dar ei nu o vad…

    • @zoro
      digitalii….cartile de munca au fost desfiintate in 2010…..scanate si arhivate electronic….pe ce….va spun EU….pe cd-uri….probabil din alea bune….de 70 bani cum era….made on ship….dupa 20 ani adica peste 8 ani….adio,,,,se opacizeaza…..adio vechime…pensie….oricum e ADIO de azi….digitalizare

  2. Am cerut azi un bon fiscal și am primit o bucata de carton cu o stampila și valoarea produsului înscrisă cu pixul.

    • Aia se numeste chitanta si se emite daca casa de marcat este defecta sau nu este curent care sa alimenteze casa de marcat. Nu e nimic anormal.

  3. Intre timp, angajatii de la finante nu dispun nici macar de toner la imprimanta, nu mai zic de hartie xerox. Ce digitalizare viseaza omul acesta, ca doar vine din sistem???

    • Pentru ce ai nevoie de toner, imprimantă și hârtie dacă un document poate fi salvat/ arhivat/transmis în format electronic ? Până când vom mai consuma aiurea resurse doar pentru a menține incompetenți în funcții ?

    • Exact, aici era problema! Nu au hârtie și toner. De aia îți vorbesc de sus și înțepat, ca nu au toner.
      Iar de la ciudatul asta din fruntea anaf, care se lauda ca va face curățenie, așteptăm cu interes sa ii ia pe aia cu castelele cu turnulețe și zeci de merzane la poarta. Atunci îl vom crede și nu-l vom mai considera un gargaragiu.

  4. Deci dăm 355 milioane de euro prin PNRR ca digitalizam, adica cumparam calculatoare noi minim cu i7, eventual si cu placi grafice profi, sa se poata juca solitaire angajatii sau” sa apară cumva nişte steguleţe”, asta era in Mario, parca.
    Alo ANAF, si voi ce faci astepati sa apara steguletele…
    Da pana acum nu s-a digitalizat nimic?
    Deci e clar, NU MAI E NICIO SPERANTA!!!

  5. Vă spun de ce nu vor.Nu că nu pot.Asta pentru că exercită presiuni psihice asupra contributorilor să declare mult mai mult că realizează deși știe că va realiza mai puțin.Exemplu cazul avocaților sau altor liberi profesioniști . Așa că dacă sunt tineri și slabi de îngeri i-au prins.Dacă ulterior fac greșeală de a plăti la realizări le calculează obligații fiscale principale și accesorii,acestea din urmă prin majorări și penalități de întârziere, că a un pus mâna pe evazionist. Dar dacă se trece la digitalizare. ce să faci nu mai pot face pe perceptorul, să scoată bani din piatră seacă..Cum se mai spune, stăpânul își învață sluga hoață!

  6. Lasati’o mai moale cu vrajeala dle Heius.Daca ANF si clasa politica vroiau sa digitalizeze se facea.Uitati-vă la Lituania este exemplu in Europa la digitaliare. Dar la noi cum sa digitalizezi cand in spatele firmelor stau politicienii.

  7. 1. Păi taxarea e oricum furt iar faptul că înlocuiți dosarul cu șină cu tastatura computerului nu schimbă decât forma problemei, fondul e același.
    2. Dacă chiar vreți să ne luați banii, măcar nu-i mai cheltuiți pe prostii. Dacă tot îi cheltuiți pe prostii, măcar nu mai furați din ei. Dacă însă furați, măcar luați-ni-i (da, așa se scrie!) mai ușor. Nu să muncesc pentru banii ăia și apoi să-mi consum timp și energie ca să vă dau bani numai pentru că ați considerat voi util să faceți din contabilitate o meserie. Am de plătit 5%? Luați-i, dă-vă-n (da, așa se scrie!) ciocolată de șmecheri, nu mă puneți să sap prin legi ca să calculez deduceri.
    3. Cam agramat ministrul ăsta…

  8. mintiti de rupeti!!!! cunosc o gramada de oameni din ANAF care se plang ca nu schimbati programul ,ca este bataie de joc ca va faceti ca inoititi si nu schimbati nimic,ca au primit tablete cu care nu pot lucra (este vorba de lucratul de acasa in pandemie) ,ca totul este facut la misto!
    sa va fie rusine,acum angajatii sunt vinovati ,nu voi cei care tocati aiurea banii !

  9. Individul ăsta nu ratează nici o ieșire prin care ne arată cât de penibil este. Adică funcționarul de la ghișeu nu vrea să renunțe dosarul cu șină? Bă Luci! Ne iei de proști?

  10. „Nu este un proces uşor, necesită foarte multă muncă, necesită foarte mult o schimbare a mentalităţii, inclusiv a angajaţilor Fiscului şi aici iarăşi avem mari probleme de a-l convinge pe omul din finanţe să renunţe la celebrul dosar cu şină…”
    🚨A iesit hodorogu asta, ministru, sa se plângă public ca e greu, e de muncă…
    ⛳…vrea stegulețe 🤣
    📍📍📍ministre doar din dragonul roșu dacă oprești infracționalitatea financiară creste pibul țării cu 10%…condiția este sa nu mai luați șpăgi de la arabii si chinezii care conduc complexul📍📍📍

  11. „Nu este un proces uşor, necesită foarte multă muncă, necesită foarte mult o schimbare a mentalităţii, inclusiv a angajaţilor Fiscului şi aici iarăşi avem mari PROBLEME de a-l convinge pe omul din finanţe să renunţe la celebrul dosar cu şină, să treacă la tasta computerului.”

    NU probleme aveti, aveti clientelism de care nu va puteti atinge, din acest motiv Organigramele Institutiiloor publice sunt stufoase ca in nici o alta Tara UE!
    Si, mai ales, AVETI LIPSA cronica de AUTORITATE!
    In Institutiile statului roman ESUAT, cum a spus-o chiar prezidentul Haos, Autoritatea lipseste cu desavarsire!
    Pai, ce autoritate sa aiba sefii numiti politic peste subordonatii si ei clientela politica?!

    Dle Heius, intrebati-va: CUM a reusit micuta Estonie(99% din Serviciile publice sunt digitalizate!) sa faca asta inca din Anii 2000 cand Presedintele Estoniei de atunci, Toomas Ilves,
    absolvent de Harvard a inttelels NEVOIA digitalizarii si a FACUT-o!!!!

  12. La digitalizare completă se vede dezastrul economic creat,imperiile create de hoția lor,prostia lor crasă!domnule privat, dacă ești cinstit,de ce este evaziunea la o treime in țară???domnule bugetar, ești prost, afară,!!ori muncim,ori murim,e simplu!!!!

  13. Statul român există doar să fure.

  14. Minte de pute Heius!
    Daca vrei sa schimbi ceva, schimbi! Cine nu se adaptează rapid, pleacă prin disponibilizare, nu stai cu el până la pensionare să te chinui să – l înveți informatică și să îi schimbi mentalitatea pentru că unele persoane chiar nu au aceste abilități de adaptare!
    ANAF și Poșta sunt instituțiile cele mai comuniste rămase în urmă!

  15. Ca exemplu, zilele trecute am fost într-o unitate de Poștă ca sa-mi cumpăr titluri de stat din emisiunea iunie 2022 și m-a lovit din nou birocrația din Poșta și MFP.
    După ce eu am completat formularul autocopiant al MFP cu absolut toate datele necesare, am mai stat vreo 20 de minute să o admir pe doamna de la Poștă cum introduce din nou toate datele mele în sistemul informatic al Poștei pentru a mi se da o amărâtă de chitanță!!
    Mi s-a părut un paralelism informațional inacceptabil pentru anul 2022, ceva nu e în regulă!

    • N-ai vrut sa-ti iei certificat digital sa-ti faci singur tramzactia.
      Nici anaf nu se oboseste sa furnizeze direct la cerere certificatul respectiv.

  16. La alți se poate,la noi nu ?
    Estonia este un exemplu în domeniul digitalizări care poate fi copiat și în România..
    Asta implică voința politică….

  17. Hai măi că orice puţă ştie să folosesc o tabletă sau mobil în ziua de azi iar voi veniţi să ne spuneţi că sunteţi atâta de înapoiaţi încât daţi în incompetentă?
    Lăsaţi vrăjeala că nu vreţi voi să se facă ca să fiţi prinşi cum sugativaţi banii statului.

  18. @DC poate nu ați fost în vreo bancă în România , să vedeți câte hârtii se printează pentru o operațiune banală .

  19. Lucica mama,nu i greu baiete,ala din finante este platit si din banii mei,la fel si tu,voi toti bujetarii vreti sa ramaneti la dosarul cu sine,informatizarea va reduce ca numar si salarii,adio angajari pe pile si votanti la alegeri,dar ce i mai grav ies la iveala toate matrapazlacurile si hotiile angajatilor si incompetenta lor.Conduci o institutie deprofesionalizata si imbacsita,plina de cumetrii,nase,fini,nepoti,fii si amante.

  20. Ce treaba are mentalitatea angajatilor cu digitalizarea institutiilor … isi pierd locurile de munca bugetarii ??? ministru idi-ot

  21. Mândru ca lucrez la Anaf. Ma refer la sinexuristi

  22. normal ca sunt reticenti. au o varsta. au deprinderi care i-au ruginit. si nici nu vor sa-si piarda salariul baban nemeritat de multi. digitalizarea aduce cu ea si „rarirea” personalului.

    • Depunerea declaratiilor on-line la etajul 2 n-a fost o gluma.
      Ani de zile am depus declaratia Asociatiei de Locatari la un sediu de pa Calea Mosilor (duceam o discheta, era copiata în calculator si depozitata într-o cutie). Am vrut sa trec la declaratia on-line. Erau de parcurs vreo 13 pasi, la ultimul primeai un numar de înregistrare de la server, apoi imprimai declaratia, cu numarul primit de la server, si o aduceai pe hârtie s-o depui într-o lada aflata la etajul 2!
      Putem fi siguri ca procedura n-a fost inventata de personalul de la ghiseu, ci de „mintile luminate” din conducerea fiscului.
      Acum au creat „spatiul privat virtual”, care, între altele, considera ca e treaba cetateanului sa verifice ce au postat oamenii fiscului pe acolo ca sa nu întârzie cu obligatii comunicate de fisc; si nu se poate pune o declaratie decât acolo, fara sa promita macar ca vor instrui contribuabilii în tainele calculatorului.
      Dute mata la sediu (ex. Bucuresti str. Avrig) sa constati ca mai e un singur ghiseu deschis (deci au concediat deja multi functionari) si pentru o informatie trebuie sa stai la coada unde se depun hârtii, se fac plati, etc.

  23. Mint de ingheata apele. Daca se vrea, se poate.

  24. Domnilor, dvs si presedintele ANAF credeti ca se va obtine eficienta scontata de la proprii salariati care au aceleasi venituri nete de 5 ani ??? eu nu cred ! ori vor fii platiti diferentiat pe performanta cu utilizarea tuturor informatiilor din bazele de date ori proiectul si proiectia dumnealor va fii un mic fâs … ! Deci vad ca nimeni nu se gandeste decat la un mare efect al super digitalizarii MF, fara a se conexa acest lucru prioritar cu o aducere masiva de oameni tineri finantisti buni cunostacori in IT si muuuuult mai bine plstiti si stimulati !!@! okk vom vedea. eu nu cred nimic !

  25. Presedintele ANAF a mai spus ceva foarte interesant: „Președintele ANAF: Vom controla veniturile, cheltuielile și achizițiile de mașini și case. Vor fi verificați 561.000 de români.”.
    Claudiu Pandaru l-a intrebat: „Printre cei 215 români sunt și bugetari?
    Lucian Heiuș, președintele ANAF: Personal nici nu m-am uitat. Încerc să evit să intru în asemenea analiză, pentru că controlul trebuie să fie depersonalizat. Nu contează cine este persoana, trebuie să fie supusă exact acelorași reguli ca oricine altcineva.”

    Dle presedinte ANAF, propun sa incepeti cu PSDistul Marian Oprisan, de 20 de ANI minte ca primeste Milioane peste Milioane Lei IMPRUMUT de la MAMICA lui, fosta portarita la o Fabrica de textile din Focsani!
    Asa a „facut” Oprisan averea uriasa de bugetar: cu Milioanele de la mamica lui!!
    Oprisan e pe lista aia a ANAF?!
    NU e, sigur ca nu e, clientela politica sta linistita!!!!

  26. Ii e frica ministrului sa dea sarcini angajaților, ca sa nu supere pilele? Cine nu vrea să lucreze cu calculatorul, afara! In mediul privat nu comentam sarcinile de serviciu! De când angajatul hotărăște daca lucrează sau nu pe calculator, in anul 2022? Bine că nu vor să incriptioneze documentele în piatră…

    • Teo se vede ca vb in necunostinta de cauza. Tocmai ca poate lucrezi cu programe, daca ai lucra cu cele ale anaf te-ai da cu capul de pereti. Si nu uita rolul inspecorului este in principal sa iti calculeze corect impozitele, o legislatie exxxtrem de stufoasa si nu sa iti scrie tie pe calculator. Deci vb daca stii.

  27. Intr-o piata mica din Bucuresti sunt cate zeci de vanzatori de produse si doar 2 case de marcat cu POS!La nivel de tara sunt probabil sute de mii de astfel de vanzatori care obtin venituri ,dar nu platesc niciun impozit!Dar in schimb din buget au acces la Sanatate,invatamant,toate institutiile statului care sunt bugetate din banii platitorilor de impozite!Si care au exact aceleasi drepturi in societatea romaneasca in disolutie de autoritate a statului esuat!

  28. Normal că e greu să faci omul de la finanțe să renunțe la dosarul cu șină, printre tastele computerului e mai greu de băgat șpaga…

  29. …ooo tov HEIUS , vorbește din postura de fan al P C R , și iubitor de trădări politice, doar pt a fi la putere..!!
    ….mai mare demagog nici nu poate fi văzut..!!..pai cum sa FACI REFORME UICOO* când la ANAF s-au facut AMGAJARI DOAR CU RECOMANDARE DE LA PARTID , și punct..!!
    ….fff murdar acest individ, a se vedea pe vine sprijină pa la ANAF REGIONAL VEST, ce fel scursuri susține..!!!..
    ..doar ptr ca canta partituri impuse de el și de politicienii mărunți de ka nivel local..!!
    …SA NE RASPUNDA DL HEIUS, la întrebarea, CATE CONTROALE DE FOND PE ACTIVITATEA COMPARTIMENT JURIDIC A DISPUS ,DE CAND DETINE FUNCTII DE CONDUCERE IN CADRUL ANAF..???????