G4Media.ro

LIVE Ziua 385 de război. Bombardier rusesc Su-24, doborât de forțele ucrainene…

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

LIVE Ziua 385 de război. Bombardier rusesc Su-24, doborât de forțele ucrainene în apropiere de Bahmut / Alertă de raid aerian în toată Ucraina, un avion MiG-31K, posibil înarmat cu rachete supersonice Kinjal, a decolat din Belarus

O alertă de raid aerian este în vigoare în Ucraina, după ce un avion rusesc MiG-31K – posibil înarmat cu rachete supersonice Kinzhal – a decolat de pe un aerodrom din Belarus, potrivit publicației ucrainene Pravda. În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene afirmă că au ucis aproape 1.000 de soldați și mercenari ruși. Reamintim că ziua precedentă a fost marcată de doborârea de către un avion de vânătoare rusesc a unei drone a Forțelor Aeriene americane deasupra Mării Negre.

Cele mai importante evenimente ale zilei de miercuri, 15 martie:

Ora 21:13 Secretarul american al Apărării Lloyd Austin anunţă miercuri că a discutat la telefon cu omologul său rus Serghei Şoigu în urma prăbuşirii marţi a unei drone americane de tip MQ-9 Reaper la Marea Neagră şi apreciază, în urma unei reuniuni a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei că Rusia ”rămâne fără capacităţi” în urma invaziei, în urmă cu peste un an. (Detalii, aici)

Ora 18:53 Statele Unite au șters de la distanță software-ul sensibil de pe drona MQ-9 Reaper înainte ca aceasta să se prăbușească în Marea Neagră pentru a împiedica Rusia să colecteze informații secrete, potrivit a doi oficiali americani citați de CNN. Detalii aici.

Ora 18:32 Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut miercuri forţelor de ordine să înăsprească represiunea împotriva celor care încearcă să „destabilizeze” Rusia, pe fondul unei vânători asupra celor care se opun ofensivei militare din Ucraina, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 17:47 Secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, a declarat miercuri că Rusia va încerca să recupereze drona americană doborâtă deasupra Mării Negre în urma unui incident cu avioane de vânătoare ruseşti, pe care oficialul rus l-a descris drept o confirmare a „participării directe” a SUA în războiul din Ucraina, relatează agenţiile Reuters şi EFE. Detalii aici.

Ora 17:21 Președintele sirian Bashar al-Assad și-a exprimat sprijinul pentru Rusia în războiul din Ucraina în timpul discuțiilor cu omologul său rus, președintele Vladimir Putin, miercuri, la Kremlin, relatează Sky News. Detalii aici.

Ora 17:09 Grupul de mercenari ruşi Wagner a cucerit miercuri localitatea Zaliznianske, la nord de Bahmut, strângând şi mai mult cercul în jurul acestui bastion ucrainean din Donbas, transmite EFE, care-l citează pe şeful formaţiunii paramilitare, Evgheni Prigojin. Detalii aici.

Ora 16:13 Președintele rus Vladimir Putin a anunțat un efort pe scară largă de creștere a capacităților pentru a produce mai multe arme pentru războiul său din Ucraina, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 16:06 Drona americană ce s-a prăbuşit marţi în Marea Neagră în urma unui incident cu avioane de vânătoare ruseşti a fost deja înlocuită cu un alt aparat, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, colonelul Iuri Ignat, potrivit agenţiei EFE. Detalii aici.

Ora 15:46 Rusia a propus, miercuri, să găzduiască primele Jocuri ale Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), care include ţări precum China, India, Pakistan şi republici din Asia Centrală, informează agenţia EFE. Detalii aici.

Ora 15:22 Oficiali americani i-au spus ambasadorului rus în SUA că Moscova trebuie să fie mai atentă când zboară prin spaţiul aerian internaţional, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, în urma prăbuşirii unei drone militare americane în Marea Neagră după ce a fost interceptată de avioane de luptă ruseşti, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 14:56 Drona MQ-9 Reaper despre care armata americană a declarat că a fost forțată să coboare deasupra Mării Negre de un avion de vânătoare rusesc nu a fost recuperată – și s-ar putea să nu fie niciodată, potrivit lui John Kirby, coordonator pentru comunicare strategică la Consiliul Național de Securitate. Detalii aici.

Ora 14:37 Ucraina a acuzat miercuri Rusia că vrea să „extindă” războiul din Ucraina şi să implice alte părţi, după un incident între avioane de vânătoare ruse şi o dronă americană în Marea Neagră, informează AFP. Detalii aici.

Ora 14:12 Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei, susține că armata ucraineană a doborât un avion rusesc Su-24 în apropiere de Bahmut, relatează BBC. Detalii aici.

Ora 13:57 Oficialii americani au confirmat că drona americană lovită de un avion de luptă rusesc nu a fost recuperată din Marea Neagră, potrivit Sky News.

Elicea dronei a fost lovită, ceea ce a dus la prăbușirea acesteia în apele Mării Negre.

Analistul Sky în domeniul apărării, profesorul Michael Clarke, a declarat anterior că el crede că incidentul a fost un „accident” din cauza vitezelor diferite cu care zburau cele două aeronave.

Ambasadorul Rusiei în SUA a fost convocat ieri în legătură cu accidentul.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat pentru CNN că oficialii i-au transmis un avertisment sever ambasadorului.

Ora 13:44 Preşedintele finlandez Sauli Niinisto se deplasează joi în Turcia, unde urmează să se întâlnească vineri cu Recep Tayyip Erdogan, într-un moment în care Ankara s-a declarat gata să finalizeze ratificarea aderării statului nordic la NATO, relatează AFP şi Reuters, citată de Agerpres. Detalii aici

Ora 13:21 Relațiile dintre SUA și Rusia se află în prezent la cel mai scăzut nivel, a declarat miercuri Kremlinul, potrivit Sky News. Detalii aici

Ora 13:06 Veniturile din petrol ale Rusiei s-au prăbușit cu 42% față de anul trecut în februarie, sub impactul sancțiunilor G7 și ale Uniunii Europene, chiar dacă țara continuă să tranzacționeze cam același volum, a anunțat miercuri Agenția Internațională pentru Energie (AIE). „Estimăm că în februarie Rusia a încasat 11,6 miliarde de dolari, față de 14,3 miliarde de dolari în ianuarie și aproape 20 de miliarde de dolari cu un an înainte”, se arată în raportul său lunar privind petrolul, scrie Le Figaro. Detalii aici

Ora 12:52 În luna în care a lansat noua sa ofensivă mult așteptată, Rusia a reușit să captureze doar aproximativ 233 kilometri pătrați de teritoriu, au declarat pentru Insider analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului. Potrivit experților, Rusia a reușit să crească suprafața teritorială pe care o controlează în Ucraina cu mai puțin de 0,04% în februarie, notează Sky News. Detalii aici

Ora 12:14 La sfârșitul lunii septembrie 2022, la scurt timp după anunțarea „mobilizării parțiale” în Rusia, în Piața Triumfalnaya din Moscova au avut loc Lecturi Maiakovski „anti-mobilizare”. Mai mulți participanți la seara de poezie anti-război au fost reținuți, trei – Artiom Kamardin, Yegor Shtovba și Nikolai Daineko – au fost acuzați de extremism și de incitarea la „dușmănie” față de „participanții la ostilitățile” din Donețk li Lugansk. Imediat după arestare, Kamardin a fost bătut și violat. În martie 2023, acuzațiile împotriva lui și a altor poeți au fost extinse – acum sunt acuzați în plus că au îndemnat oamenii să nu se prezinte la comisia de recrutare în armată, scrie meduza.io. Detalii aici

Ora 11:44 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, i-a sesizat marţi pe conducătorii ONU şi OSCE cu privire la decizia Ucrainei de a-i expulza pe călugării Bisericii Ortodoxe Ucrainene din sediul său principal din Kiev, ceea ce, în opinia sa, este o încercare de „distrugere” a bisericii subordonate Patriarhiei Mocovei, relatează EFE, citată de Agerpres. Detalii aici

Ora 11:20 Rise Moldova a publicat luni un document confidențial scurs de la Kremlin care dezvăluie strategia realizată în 2021 de Federația Rusă pentru a prelua controlul total asupra Republicii Moldova până în 2030. Documentul, obținut de un consorțiu internațional de publicații independente, a fost elaborat de Administrația Prezidențială Rusă și de serviciile secrete FSB, SVR și GRU. Detalii aici

Ora 11:06 Potrivit Societății Germane pentru Afaceri Internaționale (DGAP), marele pericol la adresa Moldovei nu este atât invadarea ei de către Rusia – „cât mai ales că demonstrațiile, care sunt legate de nemulțumiri și alimentate de actori pro-ruși, vor fi folosite pentru a răsturna guvernul”. Aceasta face situația din Moldova „relativ instabilă”, explică politologul Stefan Meister, expert în spațiul rusesc și est-european la DGAP, într-un interviu oferit publicației Handelsblatt, transmite Deutsche Welle, citată de Rador. Detalii aici

Ora 10:44 La ora 09:44, au fost emise avertizări de raid aerian în regiunile Poltava, Dnipropetrovsk și Zaporizhzhia, iar câteva minute mai târziu în restul regiunilor din Ucraina. Locuitorii au fost îndemnați să se adăpostească pe durata unui posibil raid aerian.

Ora 10:30 Rusia a pierdut peste 161.500 de soldați, aproape 6.800 de vehicule blindate de luptă, aproape 4.500 de tancuri și peste 2.100 de drone în războiul său împotriva Ucrainei, potrivit bilanțului zilnic prezentat de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Detalii: Pierderile totale de luptă ale forțelor ruse între 24 februarie 2022 și 15 martie 2023 sunt estimate a fi următoarele [cifrele din paranteze reprezintă cele mai recente pierderi – n.r.]:

 • aproximativ 161.520 (+980) de militari,
 • 3.492 (+8) tancuri,
 • 6.799 (+10) vehicule blindate de luptă,
 • 2.528 (+9) sisteme de artilerie,
 • 502 (+7) sisteme de rachete cu lansare multiplă,
 • 262 (+2) sisteme de apărare aeriană,
 • 304 (+0) avioane cu aripă fixă,
 • 289 (+0) elicoptere,
 • 2.132 (+12) UAV operaționale-tactice,
 • 907 (+0) rachete de croazieră,
 • 18 (+0) nave/ambarcațiuni,
 • 5.377 (+10) vehicule și avioane-cisternă,
 • 257 (+1) vehicule speciale și alte echipamente.

Ora 10:25 Procurorul regiunii separatiste transnistrene nerecunoscută, Anatoli Gurețki, a declarat că în apropierea Cetății Bender (Tighina) urma să fie comis un atac terorist împotriva delegației OSCE. Acest detaliu este menționat într-un comunicat remis de postul de televiziune TSV, pe canalul său de Telegram, transmite Rador. Detalii aici

Ora 10:12 Fortificațiile construite de armata ucraineană la granița cu Republica Moldova reprezintă acțiuni defensive, nu ofensive, afirmă vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, potrivit căruia concentrarea de forțe militare în apropierea segmentului transnistrean al frontierei reprezintă acțiuni de pregătire ale armatei ucrainene pentru un eventual atac din regiunea transnistreană, transmite deschide.mdDetalii aici

Ora 09:51 Oficialii ruși sunt supuși unor „restricții tot mai severe privind călătoriile în străinătate” de la invazia Ucrainei, potrivit serviciilor secrete britanice, citate de Sky NewsDetalii aici

Ora 09:32 China, Iranul și Rusia vor începe miercuri exerciții militare comune în Golful Oman, a anunțat Ministerul Apărării din China într-o declarație citată de CNNDetalii aici

Ora 09:10 Ani de zile, Artiom Uss a apărut în presa rusă ca proprietar de imobile luxoase, mașini de lux și hoteluri italiene. Acum, oficialii americani susțin că el se află în centrul unui presupus lanț de aprovizionare secret despre care procurorii spun că a folosit tehnologie americană pentru a sprijini războiul președintelui Vladimir Putin în Ucraina, potrivit BloombergDetalii aici

Ora 08:48 The New York Times afirmă, citând un „reprezentant militar de rang înalt”, că drona MQ-9 Reaper care a fost doborâtă ieri deasupra Mării Negre decolase, la primele ore ale dimineții, de la o bază militară din România pentru a efectua o misiune planificată, care durează de obicei 9-10 ore. Pe dronă nu se aflau arme, dar designul dronei prevede această posibilitate, scrie BBCDetalii aici

Ora 08:36 La 1 aprilie, în Rusia va începe o nouă campanie de recrutare de soldați contractuali în armată, transmite Radio Svoboda. Ministerul rus al Apărării a trimis ordine către regiuni în care indică numărul de persoane care trebuie înrolate. Mai multe mass-media regionale au publicat numărul total de soldați contractuali, cu care, conform planurilor Ministerului Apărării, este necesară refacerea trupelor – 400.000. Detalii aici

Ora 08:28 Avioane de vânătoare britanice și germane au interceptat un avion rusesc în apropierea spațiului aerian estonian. Aviația occidentală interceptează destul de des avioane militare rusești, dar aceasta este prima operațiune comună de acest fel a forțelor aeriene britanice și germane, potrivit BBCDetalii aici

Ora 08:14 UE urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, după noile dezvăluiri despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental, iar cea mai mare parte a acestui ajutor va fi cheltuită pentru achiziţionarea unui „radar terestru mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune” pentru a ajuta Moldova să-şi controleze spaţiul aerian, potrivit unui memorandum intern al UE datat 13 martie şi văzut de publicaţia „EUobserver”, transmite News.ro. Detalii aici

Ora 07:54 Potrivit unor informații, Vladimir Putin a ajuns să caute noi recruți pentru armata sa în derivă în penitenciarele pentru femei, sperând ca astfel să acopere grelele pierderi suferite în Ucraina, relatează The Independent, citată de Rador. Detalii aici

Ora 07:36 Într-un sat pustiu din nordul Doneţkului, un grup de voluntari ucraineni care îşi spune „Laleaua neagră” s-a apucat de o treabă sinistră: să extragă din pivniţa de lângă o casă distrusă două cadavre ruseşti putrezite, relatează „The Guardian”, citată de News.ro. Detalii aici

Ora 07:20 Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, a anunțat la finalul întrevederii cu asistentul secretarului de stat pentru Europa, Karen Donfried, că Federația Rusă nu vrea o confruntare militară cu Statele Unite, relatează Sky News. Detalii aici

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

 1. Clar, aveau americanii la dispozitie un batalion de scafandri cazați la Năvodari, gata să intervină oricând. Iar nave de căutare și extragere de pe fundul mării găsești de vânzare în orice piață, între tarabele de pătrunjel și verzituri. 😆😆😆
  Cai verzi pe pereti – există proceduri clare cu ce se face dacă drona e afectată: toate circuitele au fost arse și memoria distrusă. Puțin probabil să recupereze rușii ceva relevant.