G4Media.ro

BREAKING Un document oficial scurs de la Kremlin dezvăluie obiectivele Rusiei în…

Foto: Președinția Republicii Moldova

BREAKING Un document oficial scurs de la Kremlin dezvăluie obiectivele Rusiei în Republica Moldova: Preluarea controlului de facto până în 2030 / Contracararea politicii României / Împiedicarea apropierii de NATO / Menținerea dependenței de Gazprom

Rise Moldova a publicat luni un document confidențial scurs de la Kremlin care dezvăluie strategia realizată în 2021 de Federația Rusă pentru a prelua controlul total asupra Republicii Moldova până în 2030. Documentul, obținut de un consorțiu internațional de publicații independente, a fost elaborat de Administrația Prezidențială Rusă și de serviciile secrete FSB, SVR și GRU.

Cele mai importante informații din ancheta Rise Moldova:

Actul, care nu a fost făcut public, se numește „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova” și a fost creat în 2021. Mai multe puncte-cheie din strategia Moscovei au apărut, de-a lungul anilor, și pe platformele publice ale unor partide pro-ruse, dar și în discursurile unor politicieni.

2030 este în strategia Rusiei data limită pentru obținerea controlului asupra Republicii Moldova și îndepărtarea ei de UE, NATO și de alți parteneri.

Documentul cu strategia detaliată a Moscovei a fost obținut de RISE Moldova împreună cu un consorțiu internațional de jurnalişti din care fac parte Yahoo News, Delfi Estonia, Centrul Dossier cu sediul în Londra, ziarul suedez Exane Westdeutscher, Rundfunk și Norddeutscher Rundfunk, postul de investigație polonez Frontstory, Centrul de investigații din Belarus și site-ul de știri din Europa Centrală VSquare.

Documentul provine de la aceeași Direcție Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră care a realizat o strategie similară privind planurile Rusiei de a anexa Republica Belarus. Strategia a fost elaborată în toamna lui 2021, la fel ca și strategia privind Belarusul, cu contribuția Statului Major al Rusiei și al serviciilor speciale ale Moscovei: FSB, SVR și GRU. „Există zero la sută [șanse ca] aceste documente să fie false”, potrivit sursei care ne-a furnizat documentele.

Strategia a fost construită pe trei sfere de influență: politică și militară, economică și umanitară.

Obiective strategice în sfera politică, militară, militaro-tehnică și în domeniul securității:

Pe termen scurt (până în 2022), Rusia și-a propus să deschidă un consulat în UTA Găgăuzia, lucru care, însă, nu s-a întâmplat. Ideea deschiderii unui Consulat rus la Comrat este promovată de fostul șef de stat Igor Dodon încă din 2012. Pe atunci, Dodon era deputat în Parlament.

„Contracararea colaborării Republicii Moldova cu NATO”, pe care și l-a propus să fie realizat până în 2025. Iar pe termen lung, adică până în 2030, Rusia vrea „formarea unei atitudini negative față de NATO în societatea moldovenească și în cercurile politice”. Acesta a fost unul dintre cele „10 obiective prioritare” promovate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la alegerile parlamentare din februarie 2019: „Noi nu vom permite aderarea la NATO și vom realiza închiderea oficiului NATO din Chișinău”.

Contracararea politicii presupus expansioniste a României în Moldova – obiectiv al Rusiei pe termen mediu – până în 2025. La aceleași alegeri din 2019, PSRM susținea că, în cazul în care va avea majoritate parlamentară, va interzice „partidele și mișcările unioniste”. Totodată, socialiștii promiteau că Republica Moldova va „obține statutul de membru deplin al Uniunii Economice Euroasiatice” (UEE). Obiectivul se regăsește și în strategia Federației Ruse.

Tot la capitolul obiective în sfera politică, militară, militaro-tehnică și în domeniul securității, Rusia vrea „lărgirea bazei electorale a forțelor politice din RM care pledează pentru relații constructive cu Federația Rusă”, „crearea unor grupuri stabile pro-ruse de influență în mediul elitelor politice și economice moldovenești”, „dezvoltarea colaborării în domeniul politico-militar, inclusiv intensificarea contactelor ruso-moldovenești între forțele armate și instituțiile de menținere a ordinii” și „creșterea nivelului de participare a RM în activitățile CSI, inclusiv restabilirea participării reprezentanților moldoveni în toate formatele Comunității, precum și prin prisma UEE”.

Un partid care satisface agenda Federației Ruse la Chișinău este Șor. Partidul condus de fugarul Ilan Șor și-a arătat deschis simpatia față de Moscova. Alături de socialiști și comuniști, Șor s-a expus nu o dată împotriva NATO, amenințând chiar că apropierea țării noastre de alianța militară poate duce la izbucnirea unui război cu Rusia. Ilan Șor și partidul său au fost incluși pe lista sancțiunilor emisă de SUA, pentru că reprezintă interesele Federației Ruse în Republica Moldova.

Până în 2025, Rusia și-a propus să creeze în Republica Moldova o rețea de „ONG-uri care promovează dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești”, precum și să ofere „sprijin organizatoric, financiar, juridic și informațional pentru ONG-urile prietenoase cu Federația Rusă”. Un astfel de ONG a fondat în 2021 Igor Dodon: „Uniunea de afaceri moldo-rusă”.

Tot pe filiera umanitară, autorii planului au stabilit drept obiectiv „asigurarea că autorităţile moldoveneşti vor renunța la ideea de a elimina studierea limbii ruse în școli” și „reconfirmarea statutului de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă”. Problema statutului pentru limba rusă pe teritoriul Republicii Moldova se regăsește și în programele politice ale Partidului Socialiștilor și cel al Comuniștilor.

Tinerii sunt și ei în atenția Federației Ruse. Rusia își propune „să extindă oportunitățile pentru studenții moldoveni de a primi educație în limba rusă la distanță”, să majoreze cota alocată de „Guvernul FR studenților din RM pentru studii la universitățile din Rusia cu finanțare din buget”, dar și să creeze consorții între „instituții de învățământ superior din cele două țări”, să deschidă filiale ale universităților rusești și să dezvolte un program de schimb academic.

Strategia rușilor vizează și biserica. Potrivit planului, până în 2030 își propun să acorde sprijin „Bisericii Ortodoxe Ruse în apărarea intereselor Ortodoxiei canonice în Republica Moldova”.

MENȚINEREA DEPENDENȚEI DE GAZE RUSEȘTI. „Menținerea volumului și cadrului legal pentru aprovizionarea cu gaze naturale rusești” e obiectivul cu care începe planul orientat spre sfera comercială și economică.

Un proiect investițional moldo-rus este și AgroHub Moldova, afacere pornită la Hîncești, despre care RISE Moldova a scris în martie anul trecut. Mai exact, investiția presupunea crearea unui centru agro-industrial și logistic, care are scopul să faciliteze exportul și importul produselor agroalimentare și viticole. În valoare de 55 de milioane de dolari, proiectul a fost inclus și în Protocolul şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-ruse din 2 octombrie 2020 și, potrivit documentului, agrohubul era „orientat spre îmbunătăţirea relaţiilor comerciale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă”. Doar că, la câteva luni după publicarea anchetei RISE, contractul de arendă a terenului public pe care urma să fie construit agrohubul a fost reziliat.

Documentul „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova” ar fi fost elaborat sub conducerea colonelului Serviciului de Informații Externe al Rusiei Igor Maslov, care a condus așa-zisa „Subdiviziune moldovenească” a Kremlinului până în 2021. Despre acestă subdiviziune am vorbit în seria de anchete #Kremlinovici.

Surse ale partenerilor noștri raportează că printre autorii strategiei s-a numărat și Andrei Vavilov, angajat al „departamentului moldovenesc”. Sursele noastre din serviciile speciale din mai multe țări susțin că superiorul lui Vavilov este Victor Lisenko.

Vavilov și Lisenko nu sunt doar funcționari ai administrației lui Putin. Ei comunică și cu generalul FSB Dmitri Miliutin, care se ocupă de rețeaua de informații moldo-transnistreană. Am vorbit despre cum influențează Miliutin politica moldovenească în ancheta „Agenții FSB, responsabili de Moldova”.

Vezi tot articolul pe Rise Moldova

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

 1. Nimic nou, este ceea ce face Rusia in R. Moldova de 30 de ani.

  • Pro-shit, de 30 de ani jefuiti si sclaviti Poporul Moldovean👍🏼

   Asteptam cu nerabdare planul pentru Romania 😂😂😂

  • Unde sunt hAUR-istii sa ne explice ei cum ca rusia Este o tara iubitoare de pace care nu a atacat pe nimeni niciodata

 2. e bine sa stii strategia orcilor, ca sa poti folosi vraja potrivita

 3. Astept parerile lui Simion si ale Sosoacei.

 4. Cum de s-a scurs asa, pur si simplu ?

 5. Vise… din seria ocupăm Kievul in 3 zile
  Acum nu zic că nu trebuie luați în serios, amenințarea de la est e cât se poate de reală și când vine vorba de amestecat în treburile altor state rușii sunt experți, la fel cum sunt experți în propagandă mincinoasă.
  Pe de altă parte la câți bani pompează occidentul în Republica Moldova, dacă se menține actuala conducere va urma o perioadă de dezvoltare accelerată care va diminua influența rusiei.

 6. România are o politică?! Greu de crezut.

 7. Trebuia „document scurs de la Moscova”? Astea sunt deja adevaruri elementare. Problema este ca nu avem oameni politici, nici la Chisinau si nici la Bucuresti care sa gandeasca un plan de contracarare a actiunilor Rusiei. Cea mai buna metoda ar fi ca oamenii sa traiasca bine, sa aibe locuri de munca, sa fie respectati. Nu au reusit politicienii nici in Moldova nici in Romania.

 8. asa au fost supuse colonizarii …si exploatarii…toate republicile din rusiastan…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️👎👎👎👎👎👎👎👎👎

 9. Nu m-as mira daca exista astfel de documente cu planuri similare privind Romania. Stim, simtim cu totii influenta rusa si pe meleagurile noastre. Numai serviciile noastre speciale nu stiu nimic. Televiziuni precut RTV si A3 transmit nestingherite propaganda rusa. Nimeni nu vede, nu aude. Poate avem noroc si se scurge si-un document privind strategia rusa in Ro. Poate asa luam si atitudine.

  • „Poate asa luam si atitudine.” Voi romanii nu sunteti in stare sa va legati sireturile la pantofi. Politica in UE nu o va face NICIODATA Romania, ci doar o va aproba cu capul plecat precum ii sta bine unei COLONII

 10. Culmea, dar planul mergea strună dacă Putin n-ar fi fost atat de nechibzuit să declanșeze războiul. Acum TOATE statele foste sovietice se vor depărta de Rusia. Poate chiar si Belarus! Eroare strategică MAJORĂ acest război!

 11. Stirile „pe surse” sunt la fel de false si toxice precum stirile false de pe feisbuc sau de pe RomaniaTV.