G4Media.ro

LIVE BREAKING SUA anunță că un avion de vânătoare rusesc a doborât…

Sursa foto: General Atomics Aeronautical (ga-asi.com)

LIVE BREAKING SUA anunță că un avion de vânătoare rusesc a doborât o dronă militară americană deasupra Mării Negre / Moscova neagă incidentul / Ambasadorul Rusiei în SUA, convocat la Departamentul de Stat: „Nu dorim nicio confruntare între SUA și Federația Rusă”

Un avion de vânătoare rusesc a forțat marți doborârea unei drone a Forțelor Aeriene americane deasupra Mării Negre, după ce a avariat elicea dronei MQ-9 Reaper, potrivit unui oficial american familiarizat cu incidentul, citat de CNN.

UPDATE 23:32

Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, a anunțat la finalul întrevederii cu asistentul secretarului de stat pentru Europa, Karen Donfried, că Federația Rusă nu vrea o confruntare militară cu Statele Unite. (Detalii, aici)

UPDATE 23:01

Ambasadorul rus a sosit la Departamentul de Stat al SUA, fiind convocat în urma coliziunii dintre un avion de luptă rusesc și o dronă americană, informează Sky News.

Anatoli Antonov se va întâlni cu secretarul de stat adjunct pentru Europa, Karen Donfried, pentru a discuta despre distrugerea dronei.

UPDATE 22:23

Liderul majorității senatorilor americani l-a avertizat pe Vladimir Putin să înceteze comportamentul său „nesăbuit” înainte de a provoca o „escaladare neintenționată”, după distrugerea unei drone americane, relatează Sky News.

Chuck Schumer, a calificat în această seară incidentul drept „un alt act nesăbuit” al președintelui rus și al armatei sale.

„Vreau să-i spun domnului Putin: opriți acest comportament înainte de a fi motivul unei escaladări neintenționate”, a spus .

UPDATE 21:29

Editorul pe securitate și apărare al Sky News susține că între SUA și Rusia a început deja o cursă pentru a recupera drona. SUA încearcă să distrugă „secretele” dronei, în timp ce Rusia probabil se luptă pentru a le recupera, spune Deborah Haynes, editorul Sky News.
Coliziunea unui avion de vânătoare rusesc cu o dronă americană „subliniază riscul unei confruntări directe” între cele două națiuni, a declarat acesta.

Deborah Haynes a explicat că războiul din Ucraina a crescut traficul aerian și naval din jurul acestei zone – și, prin urmare, a crescut și riscul unei escaladări neintenționate.

În prezent, SUA nu au capacitatea de a recupera drona MQ-9 Reaper, iar la bordul acesteia se vor afla „elemente sensibile”, spune Haynes.

„Americanii vor fi făcut tot ce pot pentru a se asigura că tot ceea ce este secret nu este accesibil: este șters, distrus”.

Ea adaugă că, în același timp, rușii se vor mobiliza pentru a recupera rămășițele dronei de mai multe milioane de dolari.

În timp ce Rusia a afirmat că drona a fost reperată în apropiere de Crimeea, SUA a negat acest lucru în termeni categorici – un semn că „războiul informațional” se desfășoară în paralel cu cel de pe câmpul de luptă.

Cu ambasadorul rus convocat la Casa Albă, Haynes spune că incidentul este „în mod clar luat foarte în serios”.

UPDATE 21:05

Piloții ruși nu au folosit armele avioanelor și nu au intrat în contact cu drona, anunță Ministerul Apărării din Rusia, citat de Agenția rusă de presă TASS.

”Mijloacele de supraveghere ale Forțelor Aerospațiale Ruse au înregistrat de dimineață zborul unei drone americane MQ-9 în direcția graniței de stat a Federației Ruse. Piloții din forțele de apărare aeriană aflați la datorie au fost ridicați în aer pentru a identifica intrusul care a ajuns peste Marea Neagră.

Luptătorii ruși nu au folosit armele avioanelor și nu au intrat în contact cu drona americană.

Din cauza manevrelor la limită, drona americană a intrat în zbor necontrolat, a pierdut altitudine și s-a ciocnit cu suprafața apei”, menționează TASS ca fiind reacția MInisterului Apărării din Rusia.

UPDATE 21:01

Pentagonul afirmă că ciocnirea cu drona a „probabil avariat” un avion rusesc, relatează Sky News.
Secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder, a declarat reporterilor că, deși interceptările de drone nu sunt neobișnuite, „acest tip de comportament este neobișnuit, nefericit și nesigur”.

El a descris acțiunile piloților ruși ca fiind „nesigure și neprofesioniste”, adăugând: „Cred că acțiunile vorbesc de la sine”.

Ryder a declarat că avionul rusesc Su-27 care a tăiat elicea dronei ar fi fost probabil avariat.

Operatorii dronei au fost nevoiți să prăbușească drona în urma coliziunii, deoarece aceasta a făcut ca MQ-9 să devină incontrolabilă, spune el.

El a refuzat să comenteze operațiunile de recuperare a dronei, dar adaugă că „Rusia nu are drona”.

Drona MQ-9 are capacitatea de a fi înarmată, dar aceasta efectua o misiune de informații și recunoaștere în apele internaționale, iar Pentagonul nu a comentat dacă la bordul ei se aflau arme, a precizat Ryder.

El spune că două avioane Su-27 au zburat alături de dronă timp de aproximativ 40 de minute, dar că nu au existat comunicații radio între SUA și Rusia cu privire la dronă înainte de coliziune.

UPDATE 20:45

SkyNews anunță că Moscova precizează faptul că niciun avion rusesc „nu a lovit” o dronă americană.
Avioanele de vânătoare rusești nu au intrat în contact cu o dronă americană care a fost doborâtă deasupra Mării Negre, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Acesta a precizat că drona a fost manevrată prea brusc de proprii piloți, ceea ce a dus la pierderea altitudinii și la coliziunea MQ-9 cu apa.

Drona zbura spre granița rusă cu transponderele sale – dispozitive de comunicare fără fir – oprite, a precizat ministerul.

Acesta a afirmat că avioane de luptă rusești se aflau în zonă pentru a identifica obiectul.

UPDATE 20:41

Agenția de presă rusă TASS anunță sec faptul că ”Statele Unite au anunțat interceptarea dronei americane de două avioane rusești Su-27 deasupra Mării Negre”.
”Washingtonul intenționează să exprime Moscovei îngrijorarea prin canale diplomatice în legătură cu acest incident”, transmite TASS.

UPDATE 20:35

Casa Albă l-a convocat pe ambasadorul rus, în urma incidentului în care drona Forțelor Aeriene americane a fost doborâtă deasupra Mării Negre, relatează news.sky

Doborârea MQ-9 a fost cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni întreprinse de echipajele aeriene rusești pe care Comandamentul European al SUA le-a descris ca fiind „periculoase și care ar putea duce la erori de calcul și la o escaladare neintenționată”.

Casa Albă comunică cu oficialii ruși la „nivel înalt” pentru a le comunica obiecțiile lor, Anatoli Antonov fiind așteptat la Washington în această după-amiază, ora locală.

UPDATE 20:30

Drona americană Reaper care s-a prăbușit după ce a fost lovită de un avion de vânătoare rusesc nu a fost recuperată în Marea Neagră, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului European al SUA.

Într-o declarație anterioară, comandantul forțelor aeriene americane din Europa a declarat că drona a fost „lovită de un avion rusesc, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, a declarat comandantul forțelor aeriene americane, generalul James Hecker.

UPDATE 20:15

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că președintele Joe Biden a fost informat cu privire la incident și a calificat manevra rusă drept „nesăbuită”, relatează bloomberg.

„Dacă mesajul este că vor să ne descurajeze sau să ne descurajeze să zburăm, să operăm în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, atunci acest mesaj va eșua”, a declarat Kirby. „Și vom continua să facem ceea ce trebuie să facem pentru propriile noastre interese de securitate națională în acea parte a lumii”.

Comandantul suprem al forțelor aliate din Europa, generalul Christopher Cavoli, a informat aliații NATO cu privire la incident, potrivit unui oficial NATO. 

Săptămâna trecută, colonelul norvegian Eirik Guldvog a declarat că comportamentul Rusiei în regiunile Mării Baltice și a Mării Negre a fost „un pic mai agresiv”.

„Poate fi un zbor mai agresiv, mai apropiat”, a spus el. „Un comportament puțin mai agresiv, zburând ca și cum te pregătești să lansezi arme, de exemplu, fără să folosești arme”.

În februarie, Pentagonul a trimis avioane de luptă pentru a contracara patru avioane rusești care s-au apropiat de spațiul aerian american. Armata americană a fost în alertă sporită în urma doborârii unui presupus balon spion chinezesc și a unei serii de alte obiecte neidentificate deasupra spațiului aerian al SUA.

Știrea inițială

Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau deasupra apelor internaționale de deasupra Mării Negre când unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei fără pilot și a aruncat combustibil în fața dispozitivului american, potrivit oficialului. Unul dintre avioane a avariat apoi elicea Reaper, care este montată în partea din spate a dronei, a precizat oficialul. Avarierea elicei a forțat SUA să doboare Reaper în apele internaționale din Marea Neagră.

Potrivit Comandamentului European al SUA, incidentul a avut loc în jurul orei 7:03 CET (08:03, ora României), notează Bloomberg.

SUA mai afirmă că, înainte de coliziune, avionul SU-27  a zburat în fața MQ-9 într-un mod „nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist”.

Avioanele rusești și americane au mai operat deasupra Mării Negre pe parcursul războiului, dar aceasta este prima interacțiune de acest fel cunoscută, o escaladare potențial periculoasă într-un moment critic al luptelor.

Redăm mai jos comunicatul integral emis marți seara de către Comandamentul European al SUA:

„Două avioane rusești Su-27 au efectuat astăzi (marți) o interceptare nesigură și neprofesionistă a unui avion MQ-9 fără pilot la bord al Forțelor Aeriene ale SUA, care opera în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

În jurul orei 7:03 AM (CET), unul dintre avioanele rusești Su-27 a lovit elicea avionului MQ-9, ceea ce a determinat forțele americane să fie nevoite să aducă MQ-9 la sol în apele internaționale. De mai multe ori înainte de coliziune, avioanele Su-27 au aruncat combustibil și au zburat în fața MQ-9 într-un mod nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist. Acest incident demonstrează o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist.

«Aeronava noastră MQ-9 efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la o prăbușire și la pierderea completă a MQ-9», a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și al Forțelor Aeriene din Africa, din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA. «De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave».

«Avioanele americane și aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și le cerem rușilor să se comporte în mod profesionist și în siguranță», a adăugat Hecker.

Acest incident urmează un model de acțiuni periculoase ale piloților ruși în timpul interacțiunii cu aeronavele americane și aliate deasupra spațiului aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acțiuni agresive ale echipajelor aeriene rusești sunt periculoase și ar putea duce la erori de calcul și la o escaladare neintenționată.

Forțele aeriene americane din Europa – Forțele aeriene din Africa efectuează în mod obișnuit zboruri de aeronave în Europa deasupra teritoriului suveran și în spațiul aerian internațional, în coordonare cu legislația aplicabilă a națiunii gazdă și cu legislația internațională. Pentru a susține apărarea și securitatea colectivă europeană, aceste misiuni sprijină obiectivele naționale ale aliaților, partenerilor și SUA”.

Context

SUA a operat drone Reaper deasupra Mării Negre încă dinainte de începutul războiului, folosind drona de spionaj pentru a monitoriza zona. Conform Forțelor Aeriene americane, drona Reaper poate zbura la o înălțime de până la 15.000 de metri și are senzorii și capacitățile necesare pentru a aduna informații și a efectua recunoașteri pentru perioade lungi de timp, ceea ce o face o platformă ideală pentru a urmări mișcările de pe câmpul de luptă și din Marea Neagră.

Caracteristici tehnice generale ale dronei americane MQ-9 Reaper, potrivit Forțelor Aeriene ale SUA:

  • Funcția principală: Colectarea de informații în sprijinul misiunilor de atac, coordonare și recunoaștere.
  • Contractant: General Atomics Aeronautical Systems, Inc.
  • Centrală electrică: motor turbopropulsor Honeywell TPE331-10GD.
  • Putere: maxim 900 de cai putere pe arbore
  • Anvergura aripilor: 20,1 metri
  • Lungime: 11 metri
  • Înălțime: 3,8 metri
  • Greutate: 2.223 kilograme (gol)
  • Greutate maximă la decolare: 4.760 kilograme
  • Capacitate de combustibil: 602 galoane
  • Sarcina utilă:: 1.701 kilograme
  • Viteza maximă: 240 KTAS
  • Distanța: 1.000 mile marine -1.400 mile marine
  • Plafonul de zbor: Până la 15.240 de metri
  • Armament: Combinație de rachete AGM-114 Hellfire, GBU-12 Paveway II, GBU-38 Joint Direct Attack Munitions, GBU-49 Enhanced Paveway II și GBU-54 Laser Joint Direct Attack Munitions.
  • Echipaj (la distanță): Doi (pilot și operator de senzori)
  • Costul unitar: 56,5 milioane de dolari (include patru avioane cu senzori, stație de control la sol și legătura primară prin satelit Predator)
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Daca tot au putut comanda traiectoria dronei pana la distrugere, e pacat ca n-au bagat-o in vreo fregata d-aia care tot bombardeaza de un an blocuri de apartamente si parcuri ucrainiene.

  2. daca se ating sclavetii lu putler de un singur american in spatiul international…au b…t maciuca…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎

  3. Hai cu doborârea a câtorva troace Suhoi! Asa, cât să treacă la coteț porcul rus.

  4. Comportament tipic de muscoviți, au lovit și ei o dronă care apărea pe radarul civil, pentru niște propaganda pentru publicul vodkaist. Dacă SUA reacționează sunt niște „warmongeri” , dacă nu reacționează sunt niște „slabi”.

    • Americanul nu sta sa faca circ si panarama. Vor sti cum sa regleze raportul de forte in Marea Neagra a.i. sa nu se mai intample .

  5. Pai rachete nu mai au, au riscat sa piarda un avion mult mai scump plus viata unui orc. Sau cati or avea un avion din asta. Si asta ca propaganda putinista sa aiba cu ce se lauda

  6. Rusii au pierdut sute de avioane si elicoptere in invazia lor ratata din Ucraina. Acum vaneaza victorii de propaganda, singurele victorii pe care le mai pot obtine.

  7. Ww3 ori zero orc

  8. E destul de clar că avem de-a face cu o interceptare neprofesionistă realizată de pilotul avionului rusesc ,care a ajuns să intre în contact accidental cu elementele dronei americane și să determine luarea deciziei de prăbușire a ei controlată în mare.Fiind atenționați asupra faptului că au piloți proști ,rușii dau înapoi ,temându-se de nesăbuința lor și precizează că nu vor conflict cu americanii,dar riscul izbucnirii unui conflict pe fondul unor astfel de prostii,de bâlbe ale aviației ruse este mare.

  9. Oare ce ar trebui să facă orcii pentru ca NATO să facă ceea ce trebuia făcut în februarie 2022, să bage orcii la loc în cocina lor ?