G4Media.ro

Lavrov denunţă la ONU şi OSCE un presupus plan al Ucrainei de…

Sursa foto: Facebook / MFA Russia

Lavrov denunţă la ONU şi OSCE un presupus plan al Ucrainei de a „distruge” Biserica Ortodoxă

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, i-a sesizat marţi pe conducătorii ONU şi OSCE cu privire la decizia Ucrainei de a-i expulza pe călugării Bisericii Ortodoxe Ucrainene din sediul său principal din Kiev, ceea ce, în opinia sa, este o încercare de „distrugere” a bisericii subordonate Patriarhiei Mocovei, relatează EFE, citată de Agerpres.

Într-o scrisoare adresată secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi actualului preşedinte al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Bujar Osmani, Lavrov denunţă ceea ce Rusia consideră a fi ‘încălcări flagrante ale drepturilor universale şi constituţionale ale credincioşilor ortodocşi din Ucraina’.

‘Aceste încălcări se bazează pe politica represivă a regimului de la Kiev, al cărui scop este de a distruge Biserica Ortodoxă Ucraineană’ (Ukrainska Pravoslavna Terkva, UPT), subordonată Patriarhiei Moscovei, susţine ministrul de externe rus.

Serghei Lavrov dă ca exemplu exproprierea ‘masivă’ a UPT, lichidarea ‘forţată ilegală’ a parohiilor acesteia, sub masca transferurilor voluntare către o altă jurisdicţie, sancţiuni împotriva episcopilor Bisericii Ortodoxe canonice şi ‘presiunea morală şi fizică’ asupra preoţilor şi enoriaşilor.

Ministrul rus de externe face apel către liderii internaţionali să ceară Kievului să pună capăt ‘arbitrariului şi represiunii împotriva Bisericii Ortodoxe canonice şi să împiedice evacuarea forţată a călugărilor de la Lavra Peşterilor din Kiev’ ( Pecerska Lavra din Kiev).

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a transmis sâmbătă un apel similar cu cel al lui Lavrov către Papa Francisc şi alţi lideri religioşi, precum şi către secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor, către secretarul general al ONU şi preşedintele în exerciţiu al OSCE, către Consiliul Europei şi Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului, între alţii.

La 10 martie, rezervaţia naţională Kiev-Pecersk a informat mânăstirea Bisericii Ortodoxe Ucrainene din cadrul acestui complex cu privire la rezilierea contractului (din 2013) de utilizare gratuită a mănăstirii, a templelor şi a altor proprietăţi religioase, ceea ce înseamnă că toţi călugării UPT de aici trebuie să plece înainte de sfârşitul lunii martie.

Această decizie intervine după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat zeci de percheziţii în clădirile BOU, inclusiv în cele ale acestei congregaţii, şi a deschis dosare penale împotriva principalilor săi reprezentanţi pentru „activităţi subversive”.

În plus, Consiliul pentru Apărare şi Securitate Naţională al Ucrainei a anunţat sancţiuni împotriva a peste 10 clerici şi persoane legate de congregaţia pro-rusă, inclusiv stareţul mănăstirii, mitropolitul Pavlo (Lebed), care declarase într-o înregistrare video cu o zi în urmă că călugării nu vor părăsi mănăstirea.

‘Noi nu suntem colaboratori ai Rusiei, suntem cetăţeni ai statului nostru, suntem oameni care trăiesc aici din 1988, dintre care mulţi nu au unde să se ducă. Nimeni nu ne poate îndepărta de iubirea lui Dumnezeu’, a declarat mitropolitul Pavlo, potrivit ziarului Ukrainska Pravda.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, ataşată din punct de vedere istoric Patriarhiei Moscovei, în timp ce o altă ramură a ortodoxiei ucrainene este ataşată Patriarhiei Constantinopolului, a anunţat în luna mai că rupe legăturile cu Rusia.

Dar guvernul ucrainean nu a recunoscut această decizie, considerând că aceasta rămâne dependentă de facto de Biserica Rusă, notează AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. cata grija fata D-zeu si biserica .. te unge la suflet grija asta fata de semeni …

  2. Ortodoxia rusa e aia care face eroi martiri din rusii trimisi pe front? Aia condusa de un kaghebist care face parte din camarila lui Putin, putred de bogat evident ? Sa va bagati ortodoxia aia in… :))

  3. devi în Ucraina e opresiune și în oRCIA democrație, libertate de exprimare adică câinii cu colaci în coada. Cat maro pot manca distruzzii ăștia?! incredibil!