G4Media.ro

CNN: SUA au șters de la distanță software-ul sensibil de pe drona…

Sursa foto: General Atomics Aeronautical (ga-asi.com)

CNN: SUA au șters de la distanță software-ul sensibil de pe drona MQ-9 Reaper înainte ca aceasta să se prăbușească în Marea Neagră, pentru a împiedica Rusia să colecteze informații secrete

Statele Unite au șters de la distanță software-ul sensibil de pe drona MQ-9 Reaper înainte ca aceasta să se prăbușească în Marea Neagră pentru a împiedica Rusia să colecteze informații secrete, potrivit a doi oficiali americani citați de CNN.

Măsurile de ștergere a software-ului au fost luate după întâlnirea dintre dronă și două avioane de luptă rusești Su-27. Avioanele rusești au aruncat combustibil pentru avioane în fața dronei de supraveghere americane marți dimineața devreme, după care unul dintre avioanele rusești s-a ciocnit cu drona, avariindu-i elicea și forțând SUA să o doboare în Marea Neagră.

Miercuri, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate rus, a declarat că Rusia va încerca să recupereze epava dronei. Patrușev a fost anterior șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) – succesorul KGB-ului din Uniunea Sovietică.

„Nu știu dacă vom reuși să o recuperăm sau nu, dar trebuie să o facem… Și cu siguranță vom analiza acest lucru”, a declarat Patrușev la televiziunea rusă de stat Rossiya 1.

Potrivit unui oficial al Marinei Militare, SUA nu are nicio navă în Marea Neagră, ceea ce ar face ca orice încercare de recuperare a SUA să fie extrem de dificilă și să necesite mult timp.

Marți, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, John Kirby, a declarat că SUA au luat măsuri pentru a proteja „bunurile” asociate cu drona.

„Fără a intra prea mult în detalii, ceea ce pot spune este că am luat măsuri pentru a ne proteja echitatea în ceea ce privește acea dronă – acea aeronavă anume. Și este proprietatea Statelor Unite. Evident, nu vrem să vedem pe nimeni care să pună mâna pe ea în afara noastră”, a declarat Kirby.

Întâlnirea în aer a avut loc la aproximativ 45 de mile la sud-vest de peninsula Crimeea, a declarat un oficial american. Drona a aterizat la aproximativ 70 de mile sud-vest de Crimeea după ce a planat departe de teritoriul ocupat, a adăugat oficialul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. hmmm…acum se explica de ce cei doi betivi ruznaci si au riscat viata sa doboare mecanic drona…in locu informatiilor si au luat o m…😁😁😁😁😁😁😁😁

  2. Caine, softul conteaza . Drona e o drona nu e mare inginerie o fac si niste liceni cu un buget de 1000euro.

  3. Pentru orci, o fi. Că la ei orice tehnologie westică de acu’ 30 de ani e o noutate… aflandu-se încă în epoca fierului… Hint: a se vedea conservele de T-uri

  4. Au șters de la distanță? Asta ar funcționa poate dacă drona strângea datele în memoria RAM sau le transmitea fară să le stocheze deloc pe vreun disk. Chiar și așa ceva pe disk tot trebuie să aibe de exemplu sistemul ei de operare. Sistemu de operare e musai să fie pe un mediu de stocare n-are cum să boot-eze din memorie. E mai dificil de recuperat datele de pe un disk criptat decât de pe unu șters. Poate dacă era și criptat și pe urmă șters profesionist atunci e altă poveste.

    • datele sunt transmise in timp real, drona nu are hard de stocare la bord, totul se stocheaza in centrul de comanda si control. sistemul de operare poate fi sters de la distanta, la fel ca orice informatie stocata pe un disc prin optiunea de formatare. dar ma indoiesc ca drna va fi vreodat recuperata, rusii nu au ajuns nici macar la nava aia scufundata de ucraineni, care e la o adancime relativ mica, daramite la o drona scufundata in zona cea mai adanca a marii negre…