G4Media.ro

LIVE Ziua 248 de război. Rusia anunță că o navă a fost…

sursa foto: DRUZHININ / SPUTNIK / AFP

LIVE Ziua 248 de război. Rusia anunță că o navă a fost avariată într-un „atac ucrainean cu drone” asupra portului Sevastopol din Crimeea / Moscova acuză Marina britanică de „atac terorist” asupra gazoductelor Nord Stream. Reacția Londrei / Infrastructură „critică” din Zaporojie, lovită de ruși

Rusia anunţă că mobilizarea rezerviştilor s-a încheiat, a anunțat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Întreruperile de curent au afectat 4 milioane de ucraineni. În același timp, Volodimir Zelenski transmite că Rusia vrea să facă regiunea Herson o zonă de excludere: ”Lumea trebuie să reacţioneze”, cere președintele ucrainean. Totodată, Kievul mulţumeşte SUA pentru un nou pachet de ajutor militar.

Principalele evenimente ale zilei de sâmbătă, 29 octombrie 2022:

Ora 21:42 Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a notat, sâmbătă seară, în social media, că prin acţiunile sale Rusia arată că negocierile cu ea sunt “o pierdere de timp”, transmite News.ro. (detalii aici)

Ora 20:44 Guvernul rus a trimis o scrisoare Națiunilor Unite în care anunță organismul internațional că „începând de astăzi” suspendă pe „termen nedefinit” acordul privind cerealele din Marea Neagră, care a permis exportul de alimente vitale din zonele ocupate din sudul Ucrainei, relatează Reuters, citată de The Guardian.

Agenția de știri relatează că a văzut conținutul scrisorii și că, în urma a ceea ce a declarat Rusia, care susține că au fost atacuri asupra flotei sale navale din Marea Neagră, implicând atât forțe britanice, cât și ucrainene – afirmații pe care ucrainenii le neagă – că Moscova nu poate, de asemenea, „garanta siguranța navelor civile” care călătoresc în conformitate cu termenii acordului privind cerealele negociat la nivel internațional.

Ora 19:58 Rusia și Ucraina au efectuat sâmbătă cel mai recent schimb de prizonieri de război, ambele părți returnând aproximativ 50 de persoane, au declarat oficiali de la Moscova și Kiev, citați de The Guardian. Direcția de informații militare a Ucrainei a raportat returnarea a 52 de deținuți, printre care soldați, marinari, polițiști de frontieră, membri ai gărzii naționale și medici. Se lucrează la alte schimburi, a declarat aceasta, dar nu a oferit detalii. Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a predat 50 de prizonieri de război în urma discuțiilor, relatează Reuters. Anterior, sâmbătă, Denis Pușilin, șeful susținut de Moscova al regiunii Donețk – una dintre cele patru regiuni din Ucraina pe care Rusia le-a proclamat unilateral drept teritoriu al său luna trecută – a declarat, de asemenea, că are loc un schimb de prizonieri cu Ucraina. El a spus că sunt schimbate 50 de persoane din fiecare parte.

Ora 19:52 Naţiunile Unite sunt în contact cu autorităţile ruse în urma informaţiilor că Moscova şi-a suspendat participarea la un acord ce a reluat exporturile de cereale şi îngrăşăminte ucrainene la Marea Neagră, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al ONU, citat de Reuters, transmite Agerpres.ro.

Ora 19:48 Pentagonul a răspuns Rusiei spunând că desfășurarea accelerată a armelor nucleare tactice americane modernizate B61 la bazele NATO din Europa ar reduce „pragul nuclear” și că va ține cont de această mișcare în planificarea sa militară. Pentagonul a declarat că nu va discuta detaliile arsenalului nuclear american și că SUA a planificat de mult timp modernizarea armelor sale nucleare B61, relatează Reuters, citată de The Guardian. „Modernizarea armelor nucleare americane B61 este în curs de desfășurare de ani de zile, iar planurile de a schimba în siguranță și în mod responsabil armele mai vechi cu versiunile îmbunătățite B61-12 fac parte dintr-un efort de modernizare planificat și programat de mult timp”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Oscar Seara. „Nu are nicio legătură cu evenimentele actuale din Ucraina și nu a fost accelerat în niciun fel”, a adăugat Seara.

Ora 19:20 Rusia este gata să furnizeze până la 500.000 de tone de cereale celor mai sărace ţări în următoarele patru luni, cu asistenţă din partea Turciei, a declarat sâmbătă ministrul rus al agriculturii Dmitri Patruşev citat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters, transmite Agerpres.ro.

Ora 19:14 Ministrul ucrainean de externe a acuzat sâmbătă Moscova că a folosit un „pretext fals” pentru a-și suspenda participarea la coridorul de cereale din Marea Neagră. „Fac apel la toate statele să ceară Rusiei să înceteze jocurile foamei și să își reia obligațiile”, a scris Dmitri Kuleba pe Twitter. Rusia a declarat anterior că suspendă participarea la acordul vechi de trei luni după ceea ce a susținut că a fost un atac ucrainean asupra navelor rusești în peninsula Crimeea, ocupată de Moscova, relatează Reuters, citată de The Guardian.

Ora 19:00 Rusia anunţă sâmbătă că îşi suspendă participarea la Acordurile de la Istanbul, care asigură o continuare a exporturilor de cereale ucrainene, vitale în aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, în urma unui atac cu drone care a vizat sâmbătă nave ruseşti în Crimeea, relatează AFP, citată de News.ro.

Ora 18:35 Rusia şi-a anunţat sâmbătă intenţia de a pune în discuţia Consiliului de Securitate al ONU chestiunea atacului cu drone ce a vizat Golful Sevastopol din Crimeea anexată şi cea a exploziilor care au deteriorat gazoductele Nord Stream din Marea Baltică în septembrie, informează France Presse, citată de The Guardian.

Ora 18:20 Țările trebuie să colaboreze pentru a lupta împotriva terorismului online și să reducă resursele teroriștilor pentru a preveni atacurile mortale, a declarat ministrul britanic de externe, James Cleverly, în cadrul unei reuniuni a Națiunilor Unite din India.

Luând cuvântul sâmbătă, la New Delhi, în cadrul Comitetului de combatere a terorismului al Consiliului de Securitate al ONU, el a îndemnat statele aliate să abordeze exploatarea de către grupurile teroriste a progreselor tehnologice.

Marea Britanie finanțează, de asemenea, noi tehnologii pentru a contracara utilizarea dronelor, cum ar fi cele folosite pentru a viza infrastructuri critice și obiective civile în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, scrie The Guardian.

Ora 18:00 Active ale unor oligarhi ruşi şi entităţi ruseşti – în sumă de 17 miliarde de euro – au fost blocate de către Uniunea Europeană în şapte state membre UE, în urma sancţiunilor impuse Rusiei din cauza Războiului rus din Ucraina, anunţă sâmbătă comisarul european însărcinat cu Justiţia Didier Reynders, o sumă pe care oficiali ucraineni cer să fie folosită în reconstrucţia Ucrainei după război, relatează AFP, citată de News.ro.

Ora 17:30 Un oficial ucrainean de rang înalt și-a exprimat sâmbătă scepticismul cu privire la preluarea Twitter de către Elon Musk, relatează Reuters, citat de The Guardian. Relațiile lui Musk cu Kievul au fost precare de când miliardarul a sugerat la începutul lunii octombrie că Ucraina ar trebui să renunțe la terenurile ocupate pentru pace. Musk, un autodeclarat „absolutist al libertății de exprimare”, și-a exprimat dorința de a zdruncina moderarea conținutului Twitter și a scris pe Twitter că „pasărea este eliberată” după finalizarea achiziției. Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a scris sâmbătă pe Twitter: „Pasărea chiar și-a obținut libertatea sau doar s-a mutat într-o nouă cușcă?”. Miliardarul și patronul Tesla a atras furia Kievului și laudele Moscovei în această lună când a postat un sondaj pe Twitter în care propunea ca Ucraina să cedeze definitiv Crimeea Rusiei, să se organizeze noi referendumuri sub auspiciile ONU pentru a determina soarta teritoriului controlat de Rusia și ca Ucraina să accepte neutralitatea.

Ora 17:00 Ministerul britanic al Apărării a denunţat sâmbătă „afirmaţiile false” ale Moscovei pentru „a deturna atenţia”, după ce armata rusă a acuzat Marea Britanie de implicare în exploziile de la gazoductele Nord Stream şi un atac cu drone, informează France Presse şi Reuters, citate de The Guardian.

Ora 16:20 Marea Britanie a negat sâmbătă afirmațiile Rusiei potrivit cărora personalul marinei britanice ar fi aruncat în aer luna trecută gazoductele Nord Stream, calificându-le drept „afirmații false de o amploare epică”, relatează Reuters, citat de The Guardian. „Pentru a distrage atenția de la modul dezastruos în care a gestionat invazia ilegală din Ucraina, Ministerul rus al Apărării recurge la colportarea de afirmații false de o amploare epică”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării. „Această ultimă poveste inventată, spune mai multe despre argumentele care se desfășoară în interiorul guvernului rus decât despre Occident”.

Ora 16:05 Marea Britanie reacționează la acuzațiile Rusiei privind exploziile de la Nord Stream: Moscova „vinde afirmații false de o amploare epică” pentru a „distrage atenția de la gestionarea dezastruoasă a invaziei ilegale din Ucraina”

Ora 15:43 Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională al Ucrainei a anunțat sâmbătă că 52 de ucraineni au fost eliberați din captivitate de către forțele ruse. Printre ei se numără ofițeri, medici, sergenți și soldați. Detalii aici.

Ora 15:22 Oficialii ucraineni au raportat un atac cu rachete în regiunea Zaporojie, care a lovit instalații de „infrastructură critică”, transmite Sky News.

Regiunea Zaporojie găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa, care a fost supusă unor atacuri repetate.

Rusia și Ucraina au făcut schimb de acuzații pentru aceste atacuri.

Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii, le-a spus civililor să „stea în adăposturi”, deoarece sunt probabile atacuri repetate.

În ultima sa actualizare pe Telegram, el a spus că toată lumea este în viață și nevătămată, dar că o clădire industrială a fost distrusă.

Nu este clar unde anume au avut loc loviturile.

Ora 15:11 Unul dintre cei mai importanți oficiali ucraineni se adresează rușilor din Crimeea într-o postare enigmatică pe Twitter, după exploziile de la portul Sevastopol. Detalii aici.

Ora 14:35 UPDATE VIDEO Explozii în portul Sevastopol din Crimeea. Rusia confirmă că o navă a fost avariată într-un presupus „atac cu drone ucrainean”

Ora 14:22 Rusia acuză fără dovezi marina britanică pentru exploziile de la gazoductele Nord Stream: „Au luat parte la planificarea, furnizarea și punerea în aplicare a unui atac terorist”

Ora 14:16 Rămășițele unui comandant rus din secolul al XVIII-lea au fost scoase din Ucraina, potrivit celei mai recente actualizări a serviciilor de informații britanice, ceea ce înseamnă că Putin intenționează să „accelereze retragerea” din zonă. Detalii aici.

Ora 13:42 Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian i-a comunicat telefonic omologului său ucrainean Dmitro Kuleba că este dispus să discute despre atacurile ruse cu drone, transmite sâmbătă dpa. Detalii aici.

Ora 13:39 Forțele rusești din regiunea ocupată Herson sunt angajate în furturi masive de echipamente medicale și ambulanțe în încercarea de a face zona nelocuibilă, a declarat vineri seara președintele Volodimir Zelenski, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 13:30 Directoarea generală a postului Dojd (”Ploaia”, în rusă) – unul dintre puţinele posturi independente din Rusia – Natalia Sindeeva, care trăieşte în exil de mai multe luni, a fost declarată ”agent străin”, împreună cu alţi jurnalişti din cadrul grupului, o nouă ilustrare a presiunii exercitate asupra societăţii civile de către autorităţile ruse, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 13:20 Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de externe, a acuzat sâmbătă Statele Unite de coborârea „pragului nuclear” prin desfăşurarea la bazele NATO din Europa a unor bombe atomice tactice B61 modificate, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 13:17 Capitala Ucrainei s-a confruntat cu pene de curent electric în timpul săptămânilor de atacuri aeriene rusești, dar speră că noile echipamente de apărare antiaeriană vor împiedica noi atacuri. „Militarii m-au asigurat (în timpul unei întâlniri recente) că în capitală au sosit noi echipamente de apărare aeriană și că cerul nostru va fi mai sigur”, a declarat Vitali Klitschko, primarul Kievului, citat de Sky News. Detalii aici.

Ora 12:46 Rușii se pregătesc să se întâmple „ceva dezastruos”, în timp ce temerile continuă să crească cu privire la ceea ce ar putea face în continuare președintele Vladimir Putin, pe fondul războiului său din Ucraina, potrivit strănepoatei fostului lider sovietic Nikita Hrușciov, relatează Newsweek.com. Detalii aici.

Ora 12:41 Uniunea Europeană a blocat active ruseşti în valoare de peste 17 miliarde de euro în cadrul sancţiunilor aplicate Rusiei după invadarea Ucrainei, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, publicaţiilor din grupul belgian Funke, preluate sâmbătă de dpa. Detalii aici.

Ora 12:32 The Washington Post: Cum lucrează serviciul de securitate al Rusiei pentru a submina guvernul pro-occidental de la Chișinău / Modul în care FSB s-a folosit de Dodon și Șor pentru a influența politica moldovenească

Ora 11:21 Consilierul prezidențial ucrainean Anton Geraschenko a susținut într-o postare pe Telegram că, potrivit mai multor surse consultate de acesta, mai multe nave de război rusești din Flota Mării Negre au fost aruncate în aer noaptea trecută – inclusiv o fregată și o navă de debarcare. Pe de altă parte, forțele navale rusești spun că ar fi respins un atac cu drone în golful Sevastopol, potrivit liderului instalat de Moscova în zonă, citat de Sky News. Detalii aici.

Ora 11:00 Mai mult de 70.000 de persoane au părăsit în prezent orașul Herson, potrivit guvernatorului regiunii numit de Rusia, Vladimir Saldo, transmite The Guardian.

Ora 10:50 Forțele navale ruse au respins un atac cu drone în Golful Sevastopol, unde se află sediul Flotei Mării Negre, potrivit Reuters, citat de The Guardian. Guvernatorul numit de Rusia la Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a declarat pe Telegram: ”Navele Flotei Mării Negre au respins un atac cu drone în apele Golfului Sevastopol. Nimic nu a fost lovit în oraș. Ne păstrăm calmul. Situația este sub control”. Sevastopol este cel mai mare oraș din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Ora 10:20 Canada a anunțat noi sancțiuni împotriva a 35 de persoane și a șase companii din sectorul energetic al Rusiei. Printre aceste persoane numite vineri se numără jucătorul din Liga Națională de Hochei Alexander Frolov și marele maestru de șah Anton Demchenko, relatează Agenția France-Presse. Ucraina și-a îndemnat în repetate rânduri aliații săi din Vest să extindă sancțiunile la personalități care au susținut public invazia Rusiei, scrie The Guardian.

Ora 10:00 Rușii afirmă că au finalizat evacuarea civililor din orașul-cheie Herson, situat în sudul Ucrainei. Forțele Kievului se apropie acum de oraș după ce au obținut câștiguri majore în estul și sudul Ucrainei, relatează Agenția France-Presse. Orașul avea o populație de aproximativ 288.000 de persoane înainte de război și a fost unul dintre primele care au căzut în mâinile trupelor Moscovei după invazia din februarie. De la jumătatea lunii octombrie, autoritățile de ocupație i-au îndemnat pe locuitorii din Herson să traverseze râul Nipru, intrând mai adânc în teritoriul controlat de Moscova și mai aproape de regiunile din sudul Rusiei, transmite The Guardian.

Ora 09:50 Secretarul general al ONU a îndemnat Rusia și Ucraina să reînnoiască acordul prin care au fost exportate peste 8 milioane de tone de cereale din Ucraina și care a dus la scăderea prețurilor mondiale la alimente. Antonio Guterres a cerut, de asemenea, ca și alte țări, în special din Vest, să accelereze eliminarea obstacolelor care blochează exporturile de cereale și îngrășăminte rusești, relatează Agenția France-Presse, citată de The Guardian.

Ora 09:30 Agenția France-Press a relatat că numele Nataliei Sindeeva, al lui Vladimir Romensky și al Ekaterinei Kotrikadze, de la televiziunea independentă Dozhd, au apărut pe ultima listă de „agenți străini” a Ministerului rus al Justiției. Aceștia au fost adăugați din cauza „activităților lor politice”, a precizat ministerul citat de The Guardian.

Ora 09:00 Compania finlandeză Nokian Tyres a semnat un acord de vânzare a operaţiunilor sale din Rusia către producătorul rus de petrol Tatneft PJSC, pentru 400 de milioane de euro, transmite Reuters, citată de News.ro.

Ora 08:45 Rusia a intensificat exporturile maritime de petrol Ural către Asia la 50% din total, în perioada 1-20 octombrie, înainte de intrarea în vigoare, în decembrie, a embargoului UE asupra petrolului şi produselor petroliere, potrivit traderilor şi datelor Refinitiv Eikon, transmite Reuters, citată de News.ro.

Ora 08:30 Aproximativ 4 milioane de persoane din Ucraina sunt afectate de întreruperi de energie electrică din cauza unor pene de curent cauzate de bombardamentele Rusiei, a declarat președintele Ucrainei, notează The Guardian.

Ora 08:15 Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a declarat că a primit vineri un apel telefonic de la omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, și a cerut Teheranului să nu mai trimită arme către Rusia. Ucraina și aliații occidentali acuză Iranul că trimite drone „kamikaze” în Rusia, care au fost folosite cu efect devastator împotriva infrastructurii ucrainene. Iranul neagă acuzațiile, scrie The Guardian.

Ora 07:52 Ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, a declarat vineri, la New York, că în privinţa războiului din Ucraina ar trebui aplicat modelul lui Donald Trump, deoarece în promovarea păcii din Orientul Mijlociu a fost crucial ca părţile adverse să negocieze între ele în timpul acordurilor încheiate cu medierea preşedintelui american, relatează MTI, citată de News.ro.

Ora 07:45 Polonia a ales grupul american Westinghouse pentru a construi prima sa centrală nucleară, în faţa ofertelor concurente de la EDF francez şi KHNP sud-coreean, a anunţat vineri premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

Ora 07:30 Bunurile aparţinând cetăţenilor ruşi şi belarusi confiscate de Ucraina ar putea fi folosite pentru efortul masiv de reconstrucţie postbelică a ţării, a declarat vineri ministrul de Finanţe Serhi Marcenko, citat de Reuters. Guvernul din Ucraina a îngheţat active ruseşti şi belaruse în valoare de aproximativ 44 de miliarde de grivne (1,21 miliarde de dolari), de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, potrivit Biroului de Securitate Economică, o agenţie de stat, scrie News.ro.

Ora 07:15 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că Rusia vrea ca regiunea Herson să devină “o zonă de excludere”, precizând că ocupanţii “demontează sistemul de sănătate” din teritoriul pe care l-au ocupat. Zelenski a menţionat că Rusia, deşi spune că a încheiat mobilizarea, ar putea avea nevoie în curând de “un nou val” de oameni mobilizaţi care să ajungă pe front. El a mai spus că a discutat cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, despre oportunităţi de cooperare între cele două ţări. În plus, Zelenski le-a mulţumit SUA şi Canadei pentru ajutorul acordat Ucrainei, scrie News.ro.

Ora 07:00 Rusia anunţă că mobilizarea rezerviştilor s-a încheiat, întreruperile de curent au afectat 4 milioane de ucraineni, Ucraina cere Iranului să nu mai furnizeze drone Rusiei, patru persoane au murit şi 10 au fost rănite în urma bombardamentelor din zona Zaporojie, SUA vor oferi Ucrainei asistenţă militară suplimentară în valoare de 275 de milioane de dolari, averile aparţinând unor cetăţeni ruşi ruşi şi belarusi confiscate de Ucraina ar putea fi folosite pentru uriaşul efort de reconstrucţie postbelică, prim adjunctul şefului de cabinet al lui Vladimir Putin a vizitat oraşul ucrainean Herson, sunt aşteptate concluziile inspertorilor ONU cu privire la afirmaţiile Rusiei privind posibila producere a unei „bombe murdare” de către Ucraina, notează The Guardian, citat de News.ro, care face bilanțul celei de a 248-a zile de război în Ucraina.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pai ruzznacii se laudau ca au doborit toate dronele trimise de ucraineni. Sau iar a fumat vreun agarici pe acolo…