G4Media.ro

LIVE VIDEO Protestul fermierilor și transportatorilor se extinde în toată țara /…

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

LIVE VIDEO Protestul fermierilor și transportatorilor se extinde în toată țara / Poarta pe care intră cerealele în portul Constanța, vama Siret, centurile marilor orașe sunt blocate / Ministrul Agriculturii anunță un acord cu fermierii

Ora 20.27: Centura ocolitoare a Brașovului este blocată de protestatari.

Sursa foto: captură ecran Antena 3

Ora 20.08: Şoferii de camioane au de aşteptat între 90 şi 330 de minute, pe sensul de ieşire din ţară, în punctele de trecere a frontierei spre Ungaria. Cel mai aglomerat Punct de Trecere a Frontierei este Petea, în judeţul Satu Mare. La Siret, sensul se intrare este blocat din cauza protestului transportatorilor şi al fermierilor, relatează News.ro.

Ora 19:11 Transportatorii au blocat Poarta 7 din Portul Constanța, cea destinată accesului cerealelor.

Ora 19.00: BREAKING Ministrul Agriculturii și reprezentanții fermierilor au ajuns la un acord în 13 puncte / Ministrul Florin Barbu: „Aștept ca toți fermierii să meargă acasă” / Reprezentant fermieri: Probabil că vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste

Ora 18.50: Reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) Marius Micu a anunţat că probabil că va fi decisă suspendarea oricărei iniţiative de proteste, deoarece a fost găsit un acord privind solicitările fermierilor. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a spus că „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă”, iar procesul verbal pe care l-a încheiat cu reprezentanţii fermierilor va fi asumat şi respectat de el, relatează News.ro. Detalii aici.

Ora 14.50: 85 de sancţiuni contravenţionale au dat jandarmii din Constanţa în urma unui protest neautorizat al fermierilor şi transportatorilor care a avut loc săptămâna trecută. De asemenea, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru instigare publică. Mai multe detalii, aici

Ora 13.48: Unul din ciobanii care au ieșit de la întâlnirea cu ministrul Agriculturii a spus că nu are încredere în soluțiile propuse de oficiali.

”Băiatul meu are 25 de ani, are 300 de oi, pe care i le-am dat eu, de 5 ani cere pășune de la primărie și n-a primit un metru, povești. E ordin să plece tot tineretul din țară, să fie sclavii Europei. Povești.

Ce i-am cerut? Să ne dea subvenții, că animalele nu trăiesc din subvenții. Povești. Animalele nu trăiesc cu promisiuni. Trebuia să intre subvenția în decembrie. Ne-a zis că o să intre până în martie.

Vă dați sama câte animale se duc spre abator? În 2022 a fost secetă foarte. Care le-am trimis efectiv la abator. Acum, 2023 a fost mai bun. Ne bagă controale că nu suntem în regulă”, a spus ciobanul.

Ora 13:20: Sute de fermieri și transportatori protestează și la Alba Iulia. Aceștia au venit în special de pe Valea Târnavelor, o zonă agricolă. Coloana de mașini se întinde prin tot centrul orașului, până în fața Instituției Prefectului.

Manifestarea a fost autorizată de Primăria Alba Iulia în cursul dimineții. Jandarmeria și Poliția sunt la fața locului.

protest alba iulia fermieri
Protestul fermierilor în centrul orașului Alba Iulia. Foto: G4media

Coloana a fost condusă prin oraș de echipaje de poliție și oamenilor li s-a cerut să respecte o bandă de mers, pentru a nu duce la blocarea traficului, ceea ce aceștia au făcut.

Protestatarilor li s-au adăugat ad-hoc și taximetriștii din oraș, și ei afectați de accizele majorate la combustibili. În jurul orei 13:30, fermierii erau așteptați la o discuție cu prefectul județului Alba, Nicolae Albu.

Solicitările lor sunt asemănătoare cu cele ale fermierilor și transportatorilor din țară: prețurile la motorină și la asigurări și altele.

Ora 12.36: Protest în faţa prefecturii Mureş, în semn de susţinere faţă de acţiunile fermierilor şi transportatorilor. Autorităţile au instituit filtre pentru ca utilajele să nu intre pe străzile din Târgu Mureş. Proteste sunt şi la Sibiu, Suceava şi Craiova. Un protest autorizat se desfăşoară, luni, în faţa sediului Instituţiei Prefectului Mureş, la acţiune participând fermieri, transportatori, dar şi persoane care susţin mişcările de stradă ale celor două categorii, potrivit News.ro

Ora 12.32: Protest al fermierilor și transportatorilor și în Zalău. Circa 30 de vehicule – tractoare, maşini, autoutilitare s-au deplasat, luni, cu viteză redusă, pe principalul bulevard al Zalăului, în cadrul unui protest iniţiat de fermieri şi transportatori la nivel naţional, potrivit Agerpres. Protestul a început la ora 11,00, la una din intrările în oraş, iar apoi autovehiculele s-au deplasat cu viteză redusă pe străzile Zalăului, purtând steaguri tricolore.

Ora 12.30: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni printr-un comunicat că le-a cerut miniștrilor să urgenteze adoptarea actelor normative care să implementeze soluțiilor cerute de fermierii și transportatorii care protestează de șase zile consecutiv în majoritatea regiunilor din România. Pe de altă parte, guvernul anunță că ”din primele date primite s-a reconfirmat faptul că, din octombrie 2023 până în prezent, nu au intrat cereale ucrainene pe piața internă din România, fiind vorba doar despre tranzit către Portul Constanța, de unde mărfurile au plecat la export”. Or, una dintre cererile fermierilor este oprirea completă a importului de cereale din Ucraina. Citește aici mai multe

Ora 8.05: Ministrului Agriculturii, Florin Barbu, se va întâlni luni şi marţi cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi retailerilor, pentru a discuta problemele cu care se confruntă, măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare, informează MADR.

Luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 11:00 sunt aşteptaţi fermierii din sectorul ovine şi caprine, respectiv 16 asociaţii, de la ora 13:00 vor intra cei din sectorul vegetal (nouă asociaţii), iar de la 16:00 sunt programaţi reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) şi marii retaileri prezenţi în România.

Marţi, 16 ianuarie, de la ora 11:00 sunt programaţi fermierii din sectorul zootehnic, respectiv cinci asociaţii care reprezintă vaca de lapte şi cea de carne, de la 14:00 vor intra la discuţii cei care reprezintă sectorul de porc şi pasăre (cinci organizaţii), iar de la ora 16:00 sunt aşteptaţi procesatorii din industria alimentară, respectiv cele cinci organizaţii patronale reprezentative din sector. (Detalii, aici)

Ora 7.40

Circulaţia este restricţionată pe prima bandă, pe ambele sensuri, în localitatea Afumaţi, judeţul Ilfov, fiind ocupată de autocamioane, în contextul protestului transportatorilor, a anunţat, luni dimineaţă, Centrul Infotrafic. (Detalii, aici)

Ora 7.30

Reprezentanții fermierilor și transportatorilor au anunțat, duminică seara, după discuții de câteva ore la Ministerul Finanțelor, că negocierile au eșuat și că protestele vor continua.

Vineri, premierul Marcel Ciolacu a avut consultări cu delegaţia transportatorilor şi fermierilor, în care au fost analizate problemele semnalate de reprezentanţii celor două sectoare de activitate, soluţiile legale în acord cu normele la nivel european, precum şi modalitatea de aprobare a acestora. Potrivit unui comunicat al Guvernului, a fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele şi instituţiile cu atribuţii în soluţionarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii.

Sâmbătă, delegația transportatorilor a purtat negocieri cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Ministerului Transporturilor, miniștrii de resort subliniind că s-au angajat să rezolve doleanțele protestatarilor care țin de portofoliile lor.

Duminică, după întâlnirea delegației transportatorilor și fermierilor cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, protestatarii au anunțat că vor continua să rămână în stradă, nefiind nemulțumiți de promisiunile oficialului.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Așa începe… țineți-vă bine pantalonii pe voi, psdnl, că se vor umple în curând!

  2. Europol spune cu subiect si predicat ca politia a fost pusa impotriva protestatarilor. Asa se explica represiunea fata de cei care au spus doad „câr”. Avem in fata un guvern mafiot si incompetent, dar cu reflexe comuniste.

  3. O parte din protest este corectă, dar trebuie mare atenție la politicienii PSD-PNL-UDMR-AUR care urmăresc să denigreze protestul cu teme favorabile Rusiei: AUR, Șoșoaca, blocați tranzitul de cereale ucrainene prin Romania, steaguri ale Rusiei cu semnul Z la proteste.
    Da, statul corupt și imbuibat prin ASF a lăsat firmele de asigurări să fure și cand acestea au dat faliment gaura a fost pusă în cârca celor care protestează acum prin asigurări duble sau triple față de ce este in Occident! Motivul lor de revoltă e valid. Da, taxele au fost mărite la micile afaceri românești până la nivelul sufocării, motivul este valid, nu, nu vrem să oprim tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul nostru, cu asta își finanțează lupta împotriva Rusiei care ne apără și pe noi, nu, nu fluturăm steagul Rusiei si semnul Z al invadatorilor!

  4. Poate că la finalul zilei guvernul,premierul ar trebui să iasă cu un comunicat pentru a ști și publicul larg cine a organizat protestele și cine reprezintă protestatarii,care sunt revendicările și care este conformitatea lor cu legea ,inclusiv cea comunitară(România este obligată să respecte dreptul național și cel comunitar), dacă se urmărește crearea unui regim derogator,discriminator,cu facilități și privilegii față de alte persoane juridice și categorii profesionale,care revendicări sunt îndreptățite și pot fi soluționate legal.

    • daca ar stii si protestatarii ,,, ce bine ar fi… Deocamdata mai vor o categorie de asistati speciali, fara casa de marcat. Transportatorii ar avea multe de cerut, agricultorii la fel, dar si statul (intr-un stat normal, prin guvern) ar avea pretentii de performanta. Dar nu e cazul.

  5. Este clar că nu este în interesul nimănui să avem artere publice de circulație ocupate,perturbă activitatea normală a cetățenilor,creează disconfort,iar acest lucru nu este nici în interesul protestatarilor și nici în cel al celorlalți oameni afectați.

    • Mie unuia îmi creează mai mult disconfort că îmi măresc taxele și impozitele ca să aibă ei bani de pensii speciale decât că nu pot circula în voie din cauza unor oameni care își strigă aceleași necazuri ca ale mele. Parcă aud iar de „blocarea traficului în Piața Universității”, nu vă sună cunoscut…?

    • 🙂 Bravo Herr 🙂 stii care e marea diferenta? Aia care blocau piata in 90 au emigrat, si au ramas urmasii celor deranjati de „elementele provocatoare”, si ai „minerilor”. Astia care au ramas, vor la fel ca „specialii”, sau macar sa se simta speciali. In germania sunt tractoare langa poarta brandenburg, si nu mai plange nimeni, Dar aia au o asociatie, reprezentanti ,,,,

  6. Poate ca la finalul zilei o asigurare pentru un transportator intradevar a crescut de 4 ori. Tot la finalul zilei, poate inca avem voie sa protestam pasnic. Poate.

  7. taxe mai mari, sa plateasca ,,specialii” de la toate nivelele,munciti, ca nu mai au asti-a ce cheltuii,rezerva guvernului e golita,pina n-or iesii romani-n strada ,nu se rezolva nimic,,abureala a la ciolacu’

  8. Tot nu am înțeles clar ce doresc oamenii aceștia…

    Carburant gratis, desființarea ITP, desființarea RCA, interzicerea importurilor de produse agricole, obligarea distribuitorilor să le cumpere produsele la ce prețuri stabilesc administrativ…

    Am făcut eu lista revendicărilor, după cum au fost formulate. De ce discutăm despre bazaconiile acestea?!

  9. De unde aveți bani pentru a pune motorina in tractoare pt protest? Vreți subvenții vreți să fiți speciali nu avem o cohorta de pensionari cu pensii speciale și de funcționari de cumetrie care mimează munca ? Lacomilor nu va mai ajunge?