G4Media.ro

LIVE Biden i-a spus lui Netanyahu că SUA nu susțin un contraatac/…

Sursa Foto: X

LIVE Biden i-a spus lui Netanyahu că SUA nu susțin un contraatac/ Teheranul ”nu are intenția de a continua operațiunile”/ Iranul va plăti la momentul potrivit, amenință IDF/ Israelul, atacat cu 300 de drone și rachete de Iran

Iranul a lansat sâmbătă seara un atac cu drone împotriva Israelului „de pe teritoriul său”, a anunțat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene într-o intervenție televizată. Este vorba de primul atac direct efectuat de Iran asupra Israelului. Până acum, Teheranul a preferat să acționeze prin intermediul proxy-urilor pe care le controlează în Orientul Mijlociu.

UPDATE 22:35 Cabinetul de război israelian nu a decis cum va răspunde la atacul Iranului/ Benny Gantz ar fi vrut să riposteze chiar în noaptea atacului.

UPDATE 22.00 Ministerul iordanian de Externe afirmă că l-a convocat pe ambasadorul Iranului pentru a avertiza Teheranul că trebuie să înceteze să mai pună la îndoială poziţia Iordaniei, după ce aceasta a ajutat Israelul să doboare sute de drone şi rachete de atac noaptea trecută, relatează The Times of Israel, citat de News.ro. Detalii, aici.

UPDATE 20:50 Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că au fost autorizate planuri pentru acțiuni atât ofensive, cât și defensive, în urma atacului de aseară al Iranului, fără să dea alte detalii, transmite Sky News.

Contraamiralul Daniel Hagari spune: „Hamas și Iranul vor să aprindă Orientul Mijlociu și să escaladeze [în] regiune”, adăugând că IDF rămâne „în alertă maximă” și „evaluează situația”.

El continuă: „În ultimele două ore, am aprobat planuri operaționale atât pentru acțiuni ofensive, cât și defensive.
„Vom continua să protejăm statul Israel și, împreună cu partenerii noștri, vom continua să construim un viitor mai sigur și mai stabil pentru întregul Orient Mijlociu.”

UPDATE 18:50 Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că Israelul are oportunitatea să formeze o alianță, după atacul Iranului, notează The Guardian. 

 • ”Avem oportunitatea de a stabili o alianță strategică împotriva acestei amenințări grave din partea Iranului, care amenință să monteze explozibili nucleari pe aceste rachete, ceea ce ar putea fi o amenințare extrem de gravă”.

Reamintim că atacurile fără precedent ale Iranului asupra Israelului au venit la două săptămâni după ce Israelul a ucis un comandant iranian de rang înalt în atacul său împotriva consulatului iranian din Damasc.

UPDATE 18:33 Iranul spune că a informat SUA de operaţiunea sa „limitată” împotriva Israelului. 

UPDATE 18:10 Miniştii de externe din UE discută marţi despre atacul fără precedent al Iranului în Israel. 

UPDATE 17:15 Biden i-a transmis lui Netanyahu că SUA nu vor participa la niciun contraatac israelian împotriva Iranului. Detalii, aici. 

UPDATE 17:07 Ministerul sirian de Externe a calificat atacul Iranului ca „dreptul legitim la autoapărare”. Mișcarea Houthis din Yemen a declarat, de asemenea, că a fost un act legitim ca răspuns la un presupus atac israelian asupra consulatului iranian din Damasc la 1 aprilie, transmite Sky News.

UPDATE 16:57 Israelul va răspunde „prin acţiune, nu prin cuvinte” la atacul Iranului, afirmă un purtător de cuvânt al armatei israeliene. Ministrul cabinetului de război Benny Gantz a transmis că Iranul va plăti la momentul potrivit, transmite The Guardian:

 • „Vom construi o coaliție regională și vom impune prețul de la Iran în modul și la momentul potrivit pentru noi”, a declarat Gantz într-o declarație, în timp ce cabinetul de război israelian urma să se reunească pentru a discuta răspunsul Israelului la atacul Iranului.

UPDATE 16:23 Guvernul olandez a sfătuit duminică să nu călătorească în Israel din cauza situației incerte de securitate după atacul cu rachete și drone lansat în cursul nopții de Iran, relatează agenția de presă ANP citată de The Guardian.

UPDATE 15:57 Preşedintele Irakului, Abdel Latif Rashid, a pledat duminică pentru o „reducere a tensiunilor” în Orientul Mijlociu, cerând să nu se „extindă conflictul”, la o zi după un atac fără precedent al Teheranului asupra Israelului, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE 15:53 Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a solicitat o reuniune a miniștrilor de externe ai UE marți pentru a discuta despre atacurile Iranului împotriva Israelului: „Obiectivul nostru este de a contribui la detensionarea și securitatea regiunii”, a scris Borrell pe X, transmite The Guardian. 

UPDATE 15:40 Reprezentanții Cabinetului de război al Israelului, întrunit duminică, au transmis că Israelul este ”pregătit de orice”.

UPDATE 15:36 Turcia a cerut Iranului să evite o escaladere în Orientul Mijlociu. Detalii, aici. 

UPDATE 15:26 Volodimir Zelenski a cerut duminică un răspuns global „hotărât şi unit” la „teroarea” Iranului şi Rusiei, condamnând atacul comis de Iran asupra Israelului în cursul nopţii, potrivit AFP. Detalii, aici.

UPDATE 15:20 Ministerul francez de Externe şi-a sfătuit duminică cetăţenii să „părăsească temporar Iranul” din cauza unui „risc de escaladare militară” după loviturile iraniene care au vizat Israelul în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit AFP citată de Agerpres.ro.

UPDATE Ora 14:56 Înalți oficiali arabi se tem de o reacție „nebunească” din partea lui Netanyahu

Doi înalți oficiali arabi afirmă că sunt îngrijorați că Benjamin Netanyahu s-ar putea folosi de acest moment pentru a declanșa un război mai amplu cu Iranul.

„Înțelepciunea convențională este că nu vor [riposta], dar tipul care stă la putere ar putea înnebuni”, a declarat un oficial arab pentru NBC News.

Oficialul are cunoștințe directe despre negocierile dintre Israel și Hamas cu privire la Gaza și la ostaticii israelieni.

Întrebat dacă se așteaptă ca Israelul să răspundă, celălalt oficial de rang înalt dintr-o altă țară din regiune a spus: „Nu aș fi surprins dacă vor încerca să facă mai mult. Bibi vrea să ne tragă acolo”, spre un conflict extins în Orientul Mijlociu.

UPDATE Ora 14:53 Iranul a informat SUA că atacurile sale împotriva Israelului vor fi „limitate” și pentru autoapărare, a declarat duminică ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorii străini la Teheran, potrivit The Guardian.

Israelul a declarat că Iranul a lansat 170 de drone, peste 30 de rachete de croazieră și peste 120 de rachete balistice în cursul nopții, într-un atac care a declanșat sirenele de raid aerian în întreaga țară.

Este pentru prima dată când Teheranul lansează un asalt militar direct asupra Israelului, în ciuda unei dușmănii care datează încă de la Revoluția islamică din 1979 a țării.

UPDATE Ora 14:05 Iranul nu are nicio intenție de a-și continua „operațiunile defensive”, a declarat ministrul său de externe, citat de Sky News.

Cu toate acestea, Iranul nu va ezita să își protejeze interesele în fața oricărei noi agresiuni, a declarat Hossein Amirabdollahian.

„Exercitarea dreptului la apărare legitimă arată abordarea responsabilă a Iranului față de pacea și securitatea regională și internațională”, a spus el.

„În acest moment, Republica Islamică Iran nu are intenția de a continua operațiunile de apărare, dar, dacă va fi necesar, nu va ezita să își protejeze interesele legitime împotriva oricărei noi agresiuni.”

UPDATE Ora 13:52 Ministrul german de externe afirmă că Iranul a dus Orientul Mijlociu pe „marginea prăpastiei”

Iranul a dus Orientul Mijlociu pe „marginea prăpastiei” prin atacul de peste noapte asupra Israelului, a declarat duminică ministrul german de externe Annalena Baerbock, citat de agenția AFFP.

Ea a declarat că Teheranul a „aruncat o întreagă regiune în haos” și a cerut tuturor părților să dea dovadă de reținere, adăugând că tensiunile în spirală trebuie să înceteze.

UPDATE Ora 13:08 Ministerul iranian de Externe i-a convocat pe ambasadorii Regatului Unit, Franței și Germaniei pentru a protesta față de comentariile făcute de autoritățile acestor țări în urma loviturilor iraniene împotriva Israelului.

Cei trei diplomați europeni „au fost convocați la minister (…) ca urmare a pozițiilor iresponsabile ale unor oficiali din aceste țări privind răspunsul Iranului la seria de acțiuni ale regimului sionist împotriva cetățenilor și intereselor țării noastre”, a precizat diplomația iraniană într-un comunicat publicat de agenția oficială Irna.

UPDATE Ora 12:28 Moscova face apel la „reținere” după loviturile iraniene asupra Israelului

Ministerul rus de Externe a cerut duminică „tuturor părților implicate” să dea dovadă de „reținere” în urma loviturilor iraniene împotriva Israelului, potrivit AFP.

„Facem apel la toate părțile implicate să dea dovadă de reținere. Contăm pe statele din regiune pentru a găsi o soluție la problemele existente, prin mijloace politice și diplomatice”, a adăugat diplomația rusă, într-un comunicat de presă.

UPDATE 12:09 Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a avertizat duminică Israelul și aliații săi împotriva oricăror acțiuni „nesăbuite”.

„Dacă regimul sionist (Israelul) sau susținătorii săi dau dovadă de un comportament nesăbuit, vor primi un răspuns decisiv și mult mai puternic”, a declarat Raisi într-un comunicat citat de agenția AFP.

UPDATE Ora 11:39 Șeful forțelor militare iraniene a afirmat că din punctul de vedere al Teheranului “chestiunea poate fi considerată încheiată”

„Acțiunea militară a Iranului a fost un răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediilor noastre diplomatice din Damasc”, a spus generalul Sardar Bagheri, citat de CNN, referindu-se la atacul din 1 aprilie care a ucis șapte dintre oficialii săi militari.

„Chestiunea poate fi considerată încheiată. Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian va face o nouă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever”, a precizat acesta.

UPDATE Ora 11:18 O sursă din cadrul grupării libaneze Hezbollah, susținută de Iran, a declarat că Israelul a lovit duminică una dintre clădirile sale din estul Libanului, în apropiere de granița cu Siria, în contextul în care tensiunile au crescut după ce Iranul a atacat direct Israelul.

„Lovitura israeliană a vizat o zonă… în apropiere de Baalbek și a vizat o clădire cu două etaje aparținând Hezbollah”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul grupului, adăugând că nu s-au înregistrat victime.

Agenția de stat libaneză National News Agency a relatat, de asemenea, că „o lovitură aeriană inamică a vizat o clădire” din satul Nabi Sheet și „a distrus-o”.

UPDATE 10:51 Avioane britanice RAF Typhoon au fost ‘implicate în doborârea’ dronelor iraniene deasupra Siriei și Irakului – surse

Avioanele britanice RAF Typhoon au fost implicate în doborârea dronelor iraniene deasupra Siriei și Irakului în cursul nopții, au indicat surse din domeniul apărării, transmite The Guardian.

Operațiunea britanică a fost prezentată ca o extindere a misiunilor de bombardament și supraveghere anti-Stat Islamic de lungă durată în Irak și Siria, numită Operațiunea Shader.

De asemenea, RAF a suplinit forțele aeriene americane în operațiunile anti Isis, astfel încât americanii au avut marjă mai mare de acțiune pentru a ajuta Israelul să doboare cele 300 de drone și rachete lansate în timpul nopții.

De asemenea, Israelul a anunțat anterior că și Franța ajutat la combatarea atacului iranian.

UPDATE 10:19 Atacul din Israel „și-a atins toate obiectivele”, susține șeful forțelor armate iraniene

Șeful forțelor armate iraniene a declarat duminică că atacul din cursul nopții asupra Israelului „și-a atins toate obiectivele”, potrivit The Guardian.

„Operațiunea „Promisiune onestă” s-a desfășurat cu succes între noaptea trecută și această dimineață și și-a atins toate obiectivele”, a declarat la televiziune generalul Mohammad Bagheri, adăugând că niciun centru urban sau economic nu a fost vizat de dronele și rachetele iraniene.

Pe de altă parte, șeful Statului Major al forțelor sale armate iraniene a amenințat că orice represalii israeliene vor fi întâmpinate cu un atac mai mare decât cel de noaptea trecută.

Generalul Mohammad Bagheri a avertizat, de asemenea, SUA că bazele sale vor fi vizate dacă Washingtonul sprijină Israelul în orice fel de represalii.

„Răspunsul nostru va fi mult mai mare decât acțiunea militară din această seară dacă Israelul va riposta împotriva Iranului”, a declarat el.

Comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, Hossein Salami, a avertizat, de asemenea, că Teheranul va riposta la orice atac israelian împotriva intereselor, oficialilor sau cetățenilor săi.

UPDATE 09:47 O singură persoană a fost rănită în urma atacului masiv al Iranului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a confirmat că baza aeriană Nevatim a fost lovită direct de rachete balistice, dar a precizat că acestea au provocat doar „pagube minore la infrastructură” și că baza rămâne pe deplin operațională, adăugând totodată că o tânără a fost rănită în urma atacului, potrivit The Guardian.

Toate dronele și rachetele de croazieră lansate de Iran au fost interceptate înainte de a intra în spațiul aerian israelian, ca și majoritatea celor 120 de rachete balistice, a precizat el.

„Rachetele balistice, doar un număr mic … de o singură cifră … au căzut în bază și în jurul ei”, a declarat el într-un briefing de dimineață. „O lovitură directă cu pagube minore care nu are niciun efect la nivelul operațional al bazei”.

O tânără a fost internată la terapie intensivă în spital din cauza rănilor provocate de schije după atacuri, a declarat Hagari, adăugând că până în prezent nu există alte rapoarte privind daune sau răniri majore.

Hagari a descris utilizarea rachetelor balistice drept un „factor de escaladare”. Întrebat despre opțiunile Israelului pentru un răspuns ofensiv, el a spus că Israelul are planuri și că își analizează opțiunile.

„Avem planuri, situația este încă în desfășurare. Evaluăm situația, arătăm cabinetului planurile și suntem pregătiți să facem ceea ce este necesar pentru apărarea Israelului.”

„Vreau să-mi arătați o altă țară care se confruntă cu peste 110 rachete balistice și cu dronele”, a spus el. „Cred că Iranul a vrut să obțină rezultate și nu a obținut rezultate. Rachetele balistice sunt un factor de escaladare. Iar atunci când au folosit aceste cifre, au vrut rezultate mai semnificative decât ceea ce s-a întâmplat.”

UPDATE 09:30 Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a afirmat într-o postare pe Facebook că “România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului”.

“Israelul are dreptul de a-și asigura securitatea sa. Facem apel la evitarea escaladării situației de securitate regională deja extrem de dificilă”, a adăugat fostul premier.

UPDATE 09:19 Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni duminică pentru o reuniune de urgență în legătură cu atacul cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului, a declarat președintele forului, citat de BBC.

Reuniunea a fost solicitată de Israel, care a scris într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului, Vanessa Frazier, că atacurile „reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii și securității internaționale”.

Scrisoarea acuză Iranul că își încalcă obligațiile internaționale și că este „arhitectul instabilității de ani de zile” prin sprijinul acordat Hamas în Gaza, Hezbollah în Liban și Houthis în Yemen.

„Gravitatea și volumul atacurilor sunt fără precedent”, adaugă scrisoarea, „și reprezintă o încălcare flagrantă a suveranității Israelului, a dreptului internațional și a rezoluțiilor Consiliului de Securitate.”

În scrisoare se cere Consiliului de Securitate să desemneze Corpul Gardienilor Revoluției Islamice – ramura principală a forțelor armate iraniene – drept organizație teroristă.

Într-o scrisoare separată adresată lui Frazier, Iranul s-a apărat, afirmând că a acționat în „autoapărare, așa cum se prevede la articolul 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, și ca răspuns la agresiunea militară recurentă a Israelului”.

UPDATE Ora 09:02 Iordania și Irakul și-au redeschis spațiul aerian, după ce l-au închis noaptea trecută, potrivit Sky News.

Televiziunea de stat din Iordania a declarat că țara a reluat operațiunile de trafic aerian, citând autoritățile aviatice.

Autoritatea aviatică irakiană a declarat că riscurile de securitate au fost depășite.

Iordania, care se află între Iran și Israel, și-a pregătit apărarea aeriană pentru a intercepta orice dronă sau rachetă care ar încălca teritoriul său, au declarat două surse de securitate regionale.

UPDATE 08:44 Cum va răspunde Netanyahu la atacul Iranului? Biden s-ar teme că Netanyahu încearcă să antreneze SUA într-un conflict mai amplu (surse, NBC News)

UPDATE 08:23 Spațiul aerian israelian a fost redeschis la ora 04:30 GMT, a anunțat autoritatea aeroportuară, citată de agenția AFP

UPDATE 08:08 Israelul și aliații săi au “dejucat” atacul iranian (armata israeliană)

Israelul și aliații săi au “dejucat” atacul iranian asupra teritoriului său prin interceptarea a „99% din tiruri”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, citat de agenția AFP.

„Atacul iranian a fost zădărnicit (…). Am interceptat 99% din tirurile lansate asupra Israelului”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-o alocuțiune televizată după un atac masiv al Iranului, în timpul căruia acesta a lansat peste 200 de drone și rachete asupra Israelului.

În primele sale comentarii publice de la începutul atacului, Benjamin Netanyahu a postat o scurtă declarație pe X, spunând: „Am interceptat. Am respins. Împreună vom învinge”.

UPDATE 08:01 România condamnă în termenii cei mai fermi atacul Iranului împotriva Israelului, a scris duminică pe X președintele Klaus Iohannis. „Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei noi escaladări regionale”, a adăugat el. ț

Un mesaj de solidaritate cu Israelul a fost postat pe aceeași rețea socială și de premierul Marcel Ciolacu: “Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac și susținem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetățenilor sǎi”.

UPDATE 07:22 Câteva sute de iranieni s-au adunat în timpul nopții în Teheran, în Piața Palestinei și în fața Universității din Teheran, pentru a sărbători atacul asupra Israelului, potrivit martorilor și presei din țară. Aceștia au strigat „moarte Israelului”, au aprins artificii și l-au lăudat pe liderul Gărzilor Revoluționare pentru că a atacat Israelul.

 

UPDATE 07:15 New York Times: Surse israeliene susțin că Iranul a lansat 185 de drone, 36 de rachete de croazieră și 110 rachete sol-sol

185 de drone, 36 de rachete de croazieră și 110 rachete sol-sol au fost lansate spre Israel în atacul Iranului, potrivit a două surse israeliene. Potrivit surselor citate, majoritatea lansărilor au fost efectuate din Iran, iar o mică parte a fost lansată din Irak și Yemen.

UPDATE Ora 07:11 „Aproape toate” dronele și rachetele iraniene au fost interceptate, afirmă Biden

Joe Biden a declarat că aproape toate dronele și rachetele lansate din Iran au fost interceptate, adăugând că va convoca duminică o reuniune a liderilor G7, potrivit The Guardian.

Condamnând atacul, președintele american a afirmat, într-o declarație de la Casa Albă, că Iranul a fost ajutat de forțele sale proxy din Yemen, Siria și Irak.

“La indicațiile mele, pentru a sprijini apărarea Israelului, armata americană a deplasat avioane și distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice în regiune în cursul săptămânii trecute. Datorită acestor desfășurări și a abilității extraordinare a militarilor noștri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele care se apropiau”.

Biden spune că a reafirmat angajamentul „de fier” al Americii față de Israel în convorbirea cu Benjamin Netanyahu.

“I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacuri fără precedent – trimițând un mesaj clar dușmanilor săi că nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului”.

UPDATE 07:08 Ministerul de Externe al Chinei a declarat că este profund îngrijorat de escaladarea situației, în remarci publicate duminică pe site-ul ministerului.

„China face apel la părțile relevante să rămână calme și să dea dovadă de reținere pentru a evita o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat purtătorul de cuvânt, ca răspuns la o întrebare despre loviturile Iranului.

Această rundă de tensiuni este o urmare ” a conflictului din Gaza”, iar stingerea acestui conflict este „o prioritate absolută”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

UPDATE 07:02 “Nu căutăm un conflict cu Iranul”, afirmă secretarul american al apărării

Secretarul american al apărării a declarat că America nu caută un conflict cu Iranul, dar nu va ezita să își protejeze forțele și să sprijine apărarea Israelului, potrivit The Guardian.

Într-o declarație făcută în această dimineață, Lloyd Austin a spus că face apel la Iran să detensioneze situația și să oprească orice alte posibile atacuri.

Aceste declarații vin după ce președintele Joe Biden i-a spus premierului Benjamin Netanyahu că „angajamentul de fier” al SUA față de securitatea țării rămâne în vigoare.

El a adăugat că avioanele militare americane au ajutat la „doborârea a aproape toate dronele și rachetele” lansate de Iran ieri seară.

De asemenea, Biden i-a spus lui Netanyahu că SUA se vor opune oricărui contraatac al Israelului împotriva Iranului, potrivit site-ului american de știri Axios, care citează un înalt oficial de la Casa Albă.

UPDATE 06:44 Gruparea militantă Hezbollah, cu sediul în Liban, a declarat duminică că a lansat o nouă rafală de rachete spre Înălțimile Golan anexate de Israel, la câteva ore după ce s-a alăturat unui atac major cu drone și rachete iraniene care vizează Israelul.

Hezbollah, susținută de Iran, care a schimbat în mod regulat focuri de armă transfrontaliere cu Israelul de la începutul războiului în curs din Gaza, a afirmat într-o declarație că a lansat „zeci de rachete Katiușa” spre trei poziții militare israeliene din Golan, pe care Israelul le-a cucerit de la Siria în Războiul de Șase Zile din 1967.

UPDATE 04:49 Secretarul american al Apărării îi cere omologului israelian să notifice SUA înainte de un eventual răspuns la un atac iranian

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului său israelian, ministrul Yoav Gallant, să notifice SUA înainte de orice potențial răspuns la atacul iranian, potrivit unui oficial american, citat de CNN.

Cei doi au vorbit la câteva ore după ce Iranul a lansat masivul său baraj de drone și rachete asupra Israelului.

Potrivit unei redactări israeliene a convorbirii, Gallant l-a informat pe Austin cu privire la operațiunile de apărare ale Israelului de până acum și a subliniat că Israelul este pregătit pentru orice alt atac.

UPDATE 04:26 Biden și Netanyahu vorbesc acum la telefon

Președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu vorbesc acum la telefon, după atacul Iranului împotriva Israelului, potrivit unei surse, citată de CNN.

UPDATE 04:25 Comandamentul israelian de Interne anulează cererea ca locuitorii să rămână în apropierea adăposturilor

Comandamentul Frontului de Interne din Israel a anulat cererea adresată locuitorilor din întreaga țară de a rămâne în apropierea adăposturilor, potrivit CNN.

Revocarea vine la câteva ore după ce Forțele de Apărare ale Israelului au instruit locuitorii din mai multe zone din nordul Israelului să rămână în apropierea spațiilor protejate și au impus ca locuitorii să aștepte în „zona cea mai protejată posibilă” timp de cel puțin 10 minute „la activarea sirenelor”.

UPDATE 04:20 Membrii guvernului israelian i-au autorizat pe Netanyahu, Gallant și Gantz să ia decizii privind răspunsul la atacul Iranului, scrie Haaretz.

UPDATE 04:18 „Un număr mic” de ținte lovite, identificate în atacul iranian – armata israeliană

Armata israeliană a declarat că un „număr mic” de ținte au fost lovite în atacul iranian, inclusiv o bază a IDF din sudul Israelului, transmite Sky News.

IDF a precizat că baza a suferit pagube minore asupra infrastructurii.

Armata israeliană a mai precizat că majoritatea rachetelor au fost interceptate în afara granițelor statului Israel și apărate de dispozitivul de apărare aeriană al IDF.

UPDATE 04:16 Reuniunea dintre Biden și echipa de securitate națională a fost reluată

Președintele SUA, Joe Biden, și echipa sa de securitate națională s-au reunit din nou în Situation Room, după o scurtă pauză în urma întâlnirii anterioare, potrivit unui oficial american, citat de CNN.

Întâlnirea anterioară a durat aproximativ două ore.

UPDATE 04:13 Israelul solicită o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe tema atacului iranian

Israelul a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o reuniune de urgență pentru a condamna atacul Iranului, relatează Sky News.

Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, a scris pe X că lansarea dronelor și a rachetelor a reprezentat o „amenințare gravă la adresa păcii și securității globale”.

El a îndemnat Consiliul de Securitate să „folosească toate mijloacele pentru a lua măsuri concrete împotriva Iranului” și să desemneze Garda Revoluționară iraniană drept „organizație teroristă”.

Potrivit unui diplomat al ONU, consiliul își propune să se reunească în cursul zilei de astăzi.

Anterior, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut încetarea imediată a ostilităților.

El a declarat că condamnă ferm atacul Iranului asupra Israelului.

UDPDATE 04:12 Mitch McConnell cere Congresului să ia măsuri în privința proiectului de lege suplimentară care include ajutoare pentru Israel și Ucraina

Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a declarat că SUA „trebuie să fie alături de aliatul nostru”, relatează The Guardian.

„Președintele Biden trebuie să conducă un efort internațional pentru a impune Teheranului costuri suficiente pentru a-l obliga să pună capăt agresiunii și terorii sale… Președintele trebuie, de asemenea, să ofere Israelului timpul, spațiul și sprijinul pe care îl merită pentru a termina treaba împotriva Hamas. Teheranul și aliații săi sunt încurajați atunci când văd diviziuni între SUA și Israel.”

McConnell, unul dintre principalii lideri republicani, a cerut Congresului să „își facă partea sa”.

„Pachetul de securitate națională care a așteptat luni de zile să se ia măsuri va oferi resurse critice Israelului și propriilor noastre forțe militare din regiune.”

Acel proiect de lege de cheltuieli suplimentare de 95 de miliarde de dolari include 14 miliarde de dolari pentru Israel, pe lângă 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, sprijin pentru Taiwan și miliarde de dolari în asistență umanitară. Acesta a fost adoptat de Senat cu un sprijin de 70% în februarie, dar a fost blocat în Camera Reprezentanților, ai cărei lideri republicani nu îl vor supune la vot, în mare parte din cauza obiecției lor față de continuarea finanțării pentru Ucraina.

Liderul majorității din Camera Reprezentanților, Steve Scalise, a declarat într-un comunicat că va exista o modificare a programului Camerei pentru a lua în considerare legislația care sprijină Israelul și responsabilizează Iranul.

Nu a fost clar dacă Scalise se referea la un proiect de lege de sine stătător pentru a ajuta Israelul sau la proiectul de lege de cheltuieli suplimentare de 95 de miliarde de dolari.

UPDATE 04:01 Secretarul general al ONU, António Guterres, a condamnat atacul Iranului asupra Israelului și a făcut apel la reținere și la încetarea imediată a ostilităților.

„Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni. Îndemn toate părțile să dea dovadă de maximă reținere pentru a evita orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi din Orientul Mijlociu”, a declarat Guterres într-un comunicat.

UPDATE 03:49 Canada și Argentina condamnă atacul iranian asupra Israelului

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că națiunea sa „condamnă fără echivoc atacurile aeriene ale Iranului împotriva Israelului”, informează Associated Press (AP).

„Suntem alături de Israel. După ce a sprijinit atacul brutal al Hamas din 7 octombrie, ultimele acțiuni ale regimului iranian vor destabiliza și mai mult regiunea și vor îngreuna și mai mult o pace durabilă”, a afirmat Trudeau într-o declarație.

„Susținem dreptul Israelului de a se apăra și de a-și apăra poporul de aceste atacuri.”

În același timp, purtătorul de cuvânt al președintelui argentinian Javier Milei spune că liderul va anula o călătorie în Danemarca și se va întoarce la Buenos Aires din cauza atacului Iranului asupra Israelului.

O declarație a purtătorului de cuvânt al președintelui, Manuel Adorni, a precizat că Milei zboară acasă pentru a forma un „comitet de criză în lumina ultimelor evenimente din Israel, pentru a gestiona situația și a coordona acțiunile cu președinții din lumea occidentală”.

UPDATE 03:45 Agenția de presă iraniană Fars a relatat că „atacul iranian asupra Israelului nu s-a încheiat încă”, relatează presa israeliană.

UPDATE 03:41 Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, discută cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, scrie Haaretz.

UPDATE 03:37 Arabia Saudită își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu escaladarea regională 

Arabia Saudită și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la escaladările militare din regiune și la gravitatea repercusiunilor acestora, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al regatului, difuzat duminică dimineață, relatează Reuters, citată de Haaretz.

Regatul a făcut apel la toate părțile să exercite „cele mai înalte niveluri” de reținere și să scutească regiunea și populația sa de pericolele războaielor.

UPDATE 03:35 Israelul continuă să intercepteze amenințările primite

În timp ce armata israeliană a oferit o actualizare cu privire la atacul iranian lansat mai devreme în această seară, a confirmat că interceptează în continuare amenințări primite, notează Sky News.

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că „atacul nu s-a încheiat”.

UPDATE 03:33 O fată a fost rănită și o instalație militară israeliană a fost „ușor avariată” – IDF

O fată a fost rănită în timpul atacului iranian cu drone și rachete, au anunțat Forțele de Apărare ale Israelului, transmite Sky News.

O instalație militară a fost, de asemenea, ușor avariată, a adăugat IDF.

Mai mult de 200 de drone și rachete au fost lansate în cadrul atacului de represalii, a precizat armata israeliană.

În total, avioanele de luptă israeliene au interceptat peste 10 rachete de croazieră și zeci de drone în afara granițelor țării, a adăugat aceasta.

De asemenea, a confirmat că Iranul a lansat zeci de rachete sol-sol, dintre care majoritatea au fost interceptate.

UPDATE 03:31 Spania și Portugalia fac apel la dezescaladare

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, și-a exprimat „cea mai mare îngrijorare” în urma atacului Iranului asupra Israelului, informează CNN.

„O escaladare regională trebuie evitată cu orice preț”, a scris Sanchez pe X.

Sanchez a declarat că națiunea sa este în contact cu ambasadele sale din regiune „pentru a-i servi pe spaniolii din zonă”.

Premierul portughez Luis Montenegro, tot pe X, a declarat că guvernul său „condamnă vehement atacul”.

„Facem apel la reținere, pentru a evita o escaladare a violenței”, a scris el.

UPDATE 03:29 Netanyahu și Biden vor vorbi în scurt timp – presa israeliană

Benjamin Netanyahu și Joe Biden sunt așteptați să vorbească în scurt timp, potrivit presei israeliene, citată de Sky News.

Convorbirea are loc după ce premierul israelian și-a convocat cabinetul de război, iar președintele american și-a scurtat o călătorie de weekend pentru a se întoarce la Washington pentru o întâlnire cu consilierii de securitate națională în Situation Room.

UPDATE 03:08 Forțele americane nu par să fi fost vizate în atacul iranian, spun oficiali SUA

Forțele americane nu au fost vizate până acum în atacul Iranului asupra Israelului sau de către organizații proxy ale Teheranului, potrivit a doi oficiali americani, scrie CNN. Aceștia au remarcat că nu au fost raportate răniri ale trupelor americane.

Oficialii avertizează că sunt în continuare conștienți de lansările în curs de desfășurare și iau măsuri de protecție a forțelor.

UPDATE 03:06 Gărzile Revoluționare ale Iranului au declarat că orice amenințare din partea Statelor Unite și a Israelului va fi întâmpinată cu un răspuns reciproc al Teheranului, a relatat televiziunea de stat iraniană, citată de The Guardian.

„Orice amenințare din partea Statelor Unite și a regimului sionist care provine din orice țară va avea ca rezultat un răspuns proporțional și reciproc din partea Iranului față de originea amenințării”, au afirmat Gărzile într-o declarație.

Separat, Ministerul iranian de Externe a afirmat, într-un comunicat transmis de televiziunea de stat, că țara nu va ezita să ia „măsuri defensive” suplimentare pentru a-și proteja interesele împotriva oricărei agresiuni militare.

„Dacă va fi necesar, Iranul nu va ezita să ia măsuri defensive suplimentare pentru a-și proteja interesele legitime împotriva oricăror agresiuni militare și a utilizării ilegale a forței … reafirmându-și în același timp angajamentul față de principiile Cartei Națiunilor Unite și ale dreptului internațional.”

UPDATE 03:02 Ministrul de externe al Germaniei spune că atacul Iranului pune întreaga regiune în pericol de a se scufunda „în haos”

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a condamnat atacul Iranului asupra Israelului și a declarat că acesta pune o întreagă regiune în pericol de a se scufunda „în haos”, notează CNN.

„Condamnăm atacul în curs de desfășurare în cei mai puternici termeni posibili, riscând să arunce o întreagă regiune în haos”, a scris Baerbock pe X.

„Iranul și reprezentanții săi trebuie să oprească imediat acest lucru. În aceste ore, suntem ferm alături de Israel”.

UPDATE 02:59 Ambasada SUA din Ierusalim le cere angajaților guvernamentali să se adăpostească 

Toți angajații guvernamentali americani trebuie să se adăpostească pe loc până la noi ordine, se arată într-o alertă de securitate postată de ambasada SUA din Ierusalim.

„Ca răspuns la incidente de securitate și fără o notificare prealabilă, ambasada SUA poate restricționa sau interzice în continuare angajaților guvernamentali americani și membrilor familiilor acestora să călătorească în anumite zone din Israel (inclusiv în Orașul Vechi din Ierusalim) și în Cisiordania”.

UPDATE 02:52 Iranul lansează încă 70 de rachete spre Israel

Un oficial american de rang înalt a declarat pentru ABC News că Iranul a lansat încă 70 de rachete.

Țara lansase anterior 80, ceea ce duce totalul la 150.

UPDATE 02:32 Biden, prima postare după ședinta din Situation Room: Angajamentul SUA față de securitatea Israelului este „de neclintit”

În ultimele momente, Joe Biden a confirmat că s-a întâlnit cu echipa sa de securitate națională în Situation Room pentru a discuta despre atacul Iranului împotriva Israelului.

Președintele american și-a scurtat călătoria de weekend în Delaware pentru a se întoarce la Washington pentru această întâlnire.

„Angajamentul nostru față de securitatea Israelului împotriva amenințărilor din partea Iranului și a reprezentanților săi este de neclintit”, a declarat el.

UPDATE 02:30 Presa iraniană: Teheranul ar putea viza Iordania dacă sprijină Israelul împotriva unui atac

Iranul monitorizează îndeaproape Iordania, care ar putea deveni „următoarea țintă în cazul oricărei mișcări [pro-israeliene]”, a relatat agenția iraniană de știri FARS, potrivit unei surse, citată de Haaretz.

UPDATE 02:29 Marea Britanie spune că avioanele sale au fost desfășurate pentru a intercepta orice atac aerian în Orientul Mijlociu

Avioanele Royal Air Force britanice din Orientul Mijlociu „vor intercepta orice atac aerian în raza de acțiune a misiunilor noastre existente, în funcție de necesități”, după ce Iranul a vizat Israelul cu drone și rachete, a declarat sâmbătă seara târziu Ministerul Apărării din această țară, relatează Reuters.

„Ca răspuns la creșterea amenințărilor iraniene și la riscul tot mai mare de escaladare în Orientul Mijlociu, guvernul britanic a lucrat cu partenerii din regiune pentru a încuraja detensionarea situației și pentru a preveni noi atacuri”, a adăugat comunicatul.

UPDATE 02 :27 IDF: Barajul de rachete balistice lansat din Iran s-a încheiat / Armata israeliană se așteaptă în continuare la drone și rachete de croazieră

UPDATE 02:26 În urma lansărilor în sudul Israelului, serviciul de salvare Magen David Adom (MDA) a declarat că tratează un băiat de zece ani din zona Aradului, care a fost grav rănit, relatează Haaretz.

UPDATE 02:19 SUA continuă „să doboare dronele lansate de Iran care vizează Israelul”, a declarat duminică un oficial american din domeniul apărării, relatează CNN.

„În conformitate cu angajamentul nostru de neclintit față de securitatea Israelului, forțele americane din regiune continuă să doboare dronele lansate de Iran care țintesc Israelul”, a declarat oficialul. „Forțele noastre rămân poziționate pentru a oferi un sprijin defensiv suplimentar și pentru a proteja forțele americane care operează în regiune”.

UPDATE 02:06 Reuters: Avioane iordaniene doboară zeci de drone iraniene

Avioane iordaniene au doborât zeci de drone iraniene, au declarat pentru Reuters două surse de securitate regionale, potrivit Sky News.

Dronele au fost interceptate în timp ce zburau prin nordul și centrul Iordaniei, au precizat acestea.

Acest lucru vine după ce rapoarte au sugerat că avioane de război americane și britanice au doborât câteva drone deasupra zonei de frontieră dintre Irak și Siria.

Surse au confirmat pentru Sky News că avioanele RAF au fost implicate în apărarea Israelului.

UPDATE 01:53 Sirenele sună în cinci zone din Israel / Explozii auzite în Ierusalim

Sirenele au fost declanșate în cinci zone israeliene, a anunțat armata țării.

În postări separate pe Telegram, Forțele de Apărare ale Israelului au precizat că sirenele au fost declanșate în sudul Israelului, în zona Shomron, în zona Mării Moarte, în Ierusalim și în nordul Israelului.

Sky News a auzit explozii în Ierusalim.

O aplicație de alertă a avertizat că există o avertizare de amenințări aeriene care se apropie.

UPDATE 01:46 Peste 100 de drone au fost  interceptate în afara teritoriului israelian cu ajutorul SUA și al Marii Britanii, anunță radioul armatei israeliene.

UPDATE 01:42 Misiunea Iranului la ONU afirmă că atacul asupra Israelului ca răspuns la lovitura asupra consulatului din Damasc s-a încheiat

Iranul spune că atacul său asupra Israelului este un răspuns la lovitura israeliană asupra consulatului iranian din Damasc, iar „problema poate fi considerată încheiată”, potrivit CNN.

Misiunea permanentă a Iranului la Națiunile Unite de la New York a declarat că atacul de duminică dimineață a fost un răspuns la „agresiunea israeliană împotriva sediului nostru diplomatic din Damasc”.

La începutul acestei luni, Israelul a lovit o clădire iraniană din capitala siriană Damasc, un purtător de cuvânt al armatei declarând că Israelul credea că imobilul iranian lovit în atac era o „clădire militară”.

Misiunea iraniană la ONU a declarat că problema a fost „considerată încheiată”.

„Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian va face o nouă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israelian necinstit, de care SUA TREBUIE SĂ STEA LA DISTANȚĂ!” a adăugat Misiunea Permanentă a Iranului în comunicatul său de pe X.

 

UPDATE Ora 01:39 Iranul a avertizat duminică Statele Unite să „stea la distanță” de conflictul cu Israelul, după ce Teheranul a lansat un atac cu drone și rachete ca represalii la un atac mortal asupra consulatului său din Damasc, transmite agenția AFP.

„Acțiunea militară a Iranului a fost un răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediului nostru diplomatic din Damasc”, a declarat misiunea permanentă a Iranului la Națiunile Unite, pe X.

„În cazul în care regimul israelian va face o nouă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever”, a precizat aceasta. „Este un conflict între Iran și regimul israelian ticălos, de care SUA TREBUIE SĂ STEA LA DISTANȚĂ!”

UPDATE 01:37 IDF instruiește populația din nordul Israelului să rămână în apropierea spațiilor sigure

Forțele de Apărare ale Israelului au instruit locuitorii din mai multe zone din nordul Israelului să rămână în apropierea spațiilor protejate, transmite CNN.

„În conformitate cu evaluarea situației, rezidenții din nordul Înălțimilor Golan, zona Nevatim, Dimona și Eilat trebuie să rămână în apropierea spațiilor de protecție până la noi ordine”, a declarat IDF.

„La activarea sirenelor, este necesar să se intre într-un spațiu protejat”, a continuat comunicatul. „În cazul în care nu există un spațiu protejat, este necesar să se găsească cea mai protejată zonă posibilă. În orice caz, este necesar să se aștepte zece minute, și nu mai puțin”.

IDF a declarat că rezidenții ar trebui să aștepte instrucțiuni suplimentare din partea Comandamentului Frontului Interior.

UPDATE 01:29 Ministrul francez de externe, Stéphane Séjourné, a condamnat sâmbătă seara cu fermitate atacul Iranului asupra Israelului și a reiterat solidaritatea și „angajamentul Franței față de securitatea Israelului”, informează CNN.

Între timp, Olanda a declarat că situația din Orientul Mijlociu este „foarte îngrijorătoare” după ce Iranul a lansat atacul.

Premierul olandez Mark Rutte a afirmat pe X că Olanda și „alte țări au spus Iranului, tare și clar, să se abțină de la atacarea Israelului”.

UPDATE 01:27 Apărarea aeriană americană interceptează unele drone iraniene care țintesc Israelul, afirmă oficiali americani

Sistemele de apărare aeriană americane din Orientul Mijlociu au interceptat unele drone iraniene, potrivit a doi oficiali americani, citați de CNN.

Sursele nu au precizat cum au interceptat SUA dronele și unde.

UPDATE 01:26 Uniunea Europeană „condamnă cu fermitate” atacul cu drone și rachete lansat sâmbătă seara de Iran împotriva Israelului, a declarat șeful diplomației europene Josep Borrell pe rețeaua socială X, denunțând o „escaladare fără precedent” și „o amenințare gravă la adresa securității regionale”.

„UE condamnă atacul inacceptabil al Iranului asupra Israelului. Acesta constituie o escaladare fără precedent și o amenințare gravă la adresa securității regionale”, a declarat oficialul european, citat de AFP.

UPDATE 01;24 Fostul președinte Donald Trump a postat sâmbătă pe platforma sa de socializare, Truth Social, în momentul în care au apărut știri despre drone iraniene care se îndreptau spre Israel. Trump a pretins că un atac asupra Israelului nu ar fi avut loc dacă el ar fi fost președinte, relatează Wall Street Journal (WSJ).

„ISRAELUL ESTE ATACAT! Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată – Acest lucru nu s-ar fi întâmplat NICIODATĂ dacă aș fi fost președinte!” a scris Trump cu câteva ore înainte de un miting politic în Schnecksville, Pennsylvania.

UPDATE 01:23 Deocamdată, nu există informații care să indice că Iranul a lansate rachete balistice spre Israel, au declarat oficiali israelieni pentru presa de limbă ebraică, potrivit Times of Israel.

Anterior, o sursă a declarat pentru agenția de știri de stat iraniană că Teheranul a lansat primul său val de rachete balistice împotriva Israelului.

Astfel de rachete ar trebui să aibă nevoie de aproximativ 11-12 minute pentru a ajunge în Israel, potrivit unor surse de securitate, iar afirmația a fost făcută în urmă cu mai mult de o jumătate de oră.

UPDATE 01:13 Serviciile de informații israeliene au detectat lansarea a zeci de drone și rachete din Iran și Irak,  au declarat doi oficiali israelieni sub protecția anonimatului pentru New York Times, citat de The Guardian.

Potrivit oficialilor, Înălțimile Golan și o bază a forțelor aeriene israeliene din deșertul Negev ar urma să fie zonele de impact.

Sursa foto: Captură Google Maps

UPDATE 01:08 Republican din Comisia pentru Servicii Armate a Senatului SUA spune că angajamentul față de Israel este „de neclintit”

Senatorul Roger Wicker, republican din Comisia pentru servicii armate, a reiterat angajamentul „de neclintit” al Statelor Unite față de Israel într-o comunicat publicat sâmbătă, scrie CNN.

„Acesta este momentul ca Statele Unite să arate că suntem alături de aliații noștri”, se arată în comunicat. „Trebuie să ne alăturăm Israelului pentru a ne asigura că agresiunea Iranului este întâmpinată cu acțiuni hotărâte și cu o forță răsunătoare”.

„Dușmanii noștri comuni, inclusiv Iranul și proxeneții lor, trebuie să știe că angajamentul nostru este de neclintit”, mai transmite el în comunicat.

UPDATE 01:04 Siria a pus în alertă maximă sistemele sale de apărare sol-aer Pantsir, de fabricație rusească, din jurul capitalei Damasc și a bazelor majore, anticipând un atac israelian, au declarat surse din armată pentru Reuters, citată de The Guardian.

Sursele au spus că se așteaptă ca Israelul să riposteze împotriva bazelor armatei și a instalațiilor în care se află milițiile pro-iraniene.

UPDATE 01:00 Israelul va perturba sistemul GPS în timp ce dronele se îndreaptă spre teritoriul său

Este de așteptat ca serviciile GPS să nu mai funcționeze în mai multe părți ale Israelului, a declarat purtătorul de cuvânt principal al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, scrie Wall Street Journal (WSJ).

Armata israeliană a bruiat intermitent acoperirea GPS pentru a interfera cu dronele lansate de Hamas, Hezbollah și alte grupuri militante aliate pe parcursul celor șase luni de război din Gaza.

UPDATE 00:58 Milițiile Hezbollah din Liban, sprijinite de Iran, afirmă că au lansat rachete asupra Înălțimilor Golan anexate de Israel

UPDATE 00:57 Apărarea antiaeriană a Egiptului a fost plasată în „alertă maximă” după ce Iranul a lansat un atac cu drone și rachete asupra Israelului, a anunțat sâmbătă seara târziu Al-Qahera News, un canal de televiziune apropiat de serviciile de informații.

„O celulă de criză … monitorizează îndeaproape situația și prezintă rapoarte președintelui Abdel Fattah al-Sisi oră de oră”, a precizat canalul, citând un înalt oficial de securitate.

UPDATE 00:55 Agențiile de știri iraniene anunță primul val de rachete balistice trase spre Israel

Agenția de știri de stat iraniană IRNA a raportat că primul val de rachete balistice a fost lansat spre Israel, citând o sursă iraniană informată, notează CNN.

UPDATE 00:53 Ministrul iranian al Apărării: Teheranul va considera țintă orice țară care își va deschide spațiul aerian pentru un atac israelian împotriva Iranului

Ministrul iranian al Apărării, generalul de brigadă Mohammad Reza Ashtiani, a emis un avertisment dur pentru orice țară care permite Israelului să își folosească spațiul aerian sau teritoriul pentru a ataca Iranul, spunând că se va confrunta cu un „răspuns decisiv” din partea Iranului, potrivit CNN.

„Orice țară care își va deschide spațiul aerian sau teritoriul Israelului pentru a ataca Iranul va primi răspunsul nostru decisiv”, a relatat agenția de presă de stat IRNA, citându-l pe Ashtiani.

UPDATE 00:52 Un oficial american de rang înalt a declarat pentru ABC News că SUA estimează că atacul iranian asupra Israelului va include între 400 și 500 de drone și rachete.

UPDATE Ora 00:50 Rebelii houthi pro-iranieni au lansat un atac cu drone spre Israel

UPDATE 00:48 Coloana de mașini a președintelui Joe Biden a ajuns înapoi la Casa Albă la ora locală 17.02, potrivit Casei Albe, citată de The Guardian.
El a intrat în Biroul Oval, iar ulterior va avea o ședință cu oficiali de rang înalt ai Consiliului pentur Securitate Națională în Situation Room.

UPDATE 00:42 Marea Britanie condamnă „ferm” atacul Iranului asupra Israelului, a declarat premierul britanic, Rishi Sunak, într-un comunicat postat pe X.

„Condamn în termenii cei mai fermi atacul nesăbuit al regimului iranian împotriva Israelului. Iranul a demonstrat încă o dată că intenționează să semene haos în propria curte”, se arată în postarea lui Sunak.

„Marea Britanie va continua să susțină securitatea Israelului și a tuturor partenerilor noștri regionali, inclusiv a Iordaniei și Irakului”, se mai arată în comunicat.

„Alături de aliații noștri, lucrăm de urgență pentru a stabiliza situația și a preveni o nouă escaladare. Nimeni nu dorește să vadă mai multă vărsare de sânge”.

UPDATE 00:45 Sirenele au sunat într-un kibbutz din nordul Israelului, au anunțat Forțele de Apărare ale Israelului (IDF), relatează Sky News.

Sirena vine pe fondul iminentului atac cu drone și rachete lansat de Iran și după ce au fost lansate rachete sâmbătă din Liban, unde se regăsesc teroriștii Hezbollah, aliați ai Teheranului.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, le-a spus cetățenilor că trebuie să intre într-un adăpost și să rămână acolo timp de cel puțin 10 minute dacă o sirenă sună în zona lor.

„Vă vom informa dacă va trebui să rămâneți în adăpost pentru o perioadă mai lungă”, a adăugat el.

UPDATE 00:39 Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a promis că „regimul sionist răuvoitor al Israelului va fi pedepsit”, după ce Iranul a lansat atacuri cu drone împotriva Israelului.

Într-o înregistrare video postată pe X, Khamenei a declarat:

“Consulatele și ambasadele din orice țară în care există sunt considerate ca fiind teritoriul țării căreia îi aparține ambasada. Atacarea consulatului nostru este ca și cum ne-ar ataca teritoriul …

Regimul răuvoitor a făcut o mișcare greșită în acest caz. Ar trebui să fie pedepsit și va fi pedepsit”.

 

UPDATE 00:36 Peste 100 de drone au fost lansate de Iran până în prezent, a declarat armata israeliană.

De asemenea, armata a avertizat că s-ar putea să vadă că Iranul să lanseze mai multe valuri de atacuri.

Oficialii americani au declarat că se așteaptă ca Iranul să lanseze peste 100 de drone, zeci de rachete de croazieră și zeci de rachete balistice.

UPDATE 00:32 Premierul Netanyahu a convocat cabinetul de război

UPDATE 00:29 Iordania a declarat stare de urgență după ce Iranul a lansat zeci de drone și rachete asupra Israelului.

Anterior, Iordania a anunțat că își închide spațiul aerian pe fondul amenințării unui atac iranian.

Două surse de securitate regionale au declarat că apărarea aeriană a țării este, de asemenea, pregătită să intercepteze orice dronă sau aeronavă iraniană care intră în spațiul său aerian.

UPDATE 00:24 Atacul cu drone al Iranului asupra Israelului va dura „probabil” „câteva ore”, a declarat sâmbătă Casa Albă, reiterând sprijinul SUA pentru „poporul israelian”.

„Acest atac va dura probabil câteva ore”, a declarat Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al SUA, într-un comunicat, adăugând că Statele Unite vor continua să sprijine „apărarea” Israelului împotriva „acestor amenințări din partea Iranului”.

„Cu puțin timp în urmă, Iranul a lansat de pe teritoriul său vehicule aeriene fără pilot spre teritoriul statului Israel.””, a declarat Daniel Hagari puțin după ora 23:00 (20:00 GMT), potrivit AFP.

 

————
Armata a declarat că este pregătită să doboare dronele, deși apărarea aeriană nu este ermetică. Israelul a decis să închidă spațiul aerian începând cu ora 21:30 GMT.

Capacitățile de doborâre ale IDF includ avioane, Iron Dome, David’s Sling și sistemul de rachete Arrow.

Având în vedere distanța de la care au fost lansate, dronele ar urma să aibă nevoie de mai multe ore pentru a ajunge la potențialele ținte.

Iranul a confirmat atacul cu drone.

Anterior confirmării atacului, premierul Netanyahu a declarat: *Sistemele noastre de apărare sunt desfășurate. Suntem pregătiți pentru orice scenariu, atât în apărare, cât și în atac”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. O lume nebună, nebună!

 2. Poate se trezește și Europa? Nu mai este pace in lume!!!! Poate se trezește și România! Dacă Trump ia președenția SUA in vara anului viitor, după desființarea NATO, România va fi atacată de Rusia!

 3. Totul se datorează deciziei militare greșite a Israelului de a ataca o misiune diplomatică a Iranului în Siria pentru a ucide acolo un ofițer de rang înalt, socotit ca terorist si poate ca nu această era calea pentru apărarea intereselor Israelului în situația dată, căci misiunile diplomatice sunt aparate peste tot în lume și era de așteptat ca prin acest act spiritele sa fie inflamate major în Iran.

  • Vad ca Iranul spune ca si-a atins tinta si totul este incheiat. Israelul zice ca nu au fost victime si nici distrugeri materiale . Toata lumea e multumita . Dar Israelul nu se lasa , discuta acum cum sa atace iar Iranul . Aloo Israel , stati dracu in banca voastra si numai agitati spiritele ,ca nu vă va invada Iranul . Mă Israel ,nu stii si tu ca ,cu vecinii trebuie sa te ai bine chiar daca iți plac sau nu ? Vă atacara hamașii nu e bine voi facurati praf Fîșia Gaza ,unul la unul , dar ce vă apuca sa atacati ambasada Iranului ? Nu gândiți bine ,Israel !

 4. Nu vreau sa justific riposta Iranului sub nicio formă, așteptată sa se produca în contextul dat de către toata lumea, însă nu pot să trec peste erorile de strategie și decizie militară ale lui Netanyahu care au declanșat această situație.

 5. *ripostă așteptată să se producă

 6. Lasand deoparte eficienta atacului, sa nu uitam ca povestea a inceput cu uciderea israelienilor de catre teroristii sustinuti de Iran. Si daca cineva crede ca nu va exista o replica disproportionata a Israelului eu zic ca se insala.

 7. Israelul dorește război cu Iranul (atacarea consulatului iranian), pentru că Hamas, Hezbolah și Houthi sunt omuleții verzi ai Iranului. Și da, războiul a început, diseară Israelul va ataca Iranul.

 8. Iar Putler ar trebui să ia notițe. Dacă vrea să atace o țară NATO. 99% doborâte

 9. Povestea aceea cu uciderea israelienilor de către teroriști Hamas și-a găsit riposta prin operatiunile militare extinse din Fâșia Gaza.Aceasta nouă escaladare este începutul unui nou conflict,declanșat de Israel prin atacarea unor misiuni diplomatice și consulare ale Iranului din Siria, acte care au dus la extinderea conflictului prin implicarea directă a Iranului.

 10. Știrea nu este completă. Sunt multe informații care nu s-au spus, unele secrete. Jurnaliștii nu știu ce s-a vorbit la telefon între US și Israel este secret. Statele Unite nu da o riposta către Iran de frică față de China și Rusia.