G4Media.ro

Cum va răspunde Netanyahu la atacul Iranului? Biden s-ar teme că Netanyahu…

Sursa foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP

Cum va răspunde Netanyahu la atacul Iranului? Biden s-ar teme că Netanyahu încearcă să antreneze SUA într-un conflict mai amplu (surse, NBC News)

Înalți oficiali americani se tem că Israelul ar putea răspunde rapid la atacurile Iranului fără să se gândească la potențialele consecințe, potrivit unui înalt oficial al administrației și unui înalt oficial din domeniul apărării, citați de NBC News.

Aceste îngrijorări provin în parte din abordarea pe care Netanyahu și alți oficiali israelieni au avut-o în războiul Israelului împotriva Hamas, precum și în cazul atacului din Damasc.

Oficialii americani și-au exprimat în privat frustrarea față de decizia Israelului de a ataca consulatul iranian din Siria, spunând că liderii israelieni nu au gândit bine momentul și implicațiile atacului, inclusiv modul în care ar putea afecta negocierile privind eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.

„Nu cred că au avut o strategie”, a declarat înaltul oficial al administrației. „Israelienii nu iau întotdeauna cele mai bune decizii strategice”.

Potrivit înaltului oficial din domeniul apărării, liderii de rang înalt de la Pentagon și-au exprimat, de asemenea, în privat, frustrarea cu privire la momentul loviturii de la Damasc, deoarece aceasta avea potențialul de a deveni ”o escaladare catastrofală”.

În zilele care au precedat atacul de represalii al Iranului asupra Israelului, serviciile de informații americane au arătat că liderii iranieni au simțit nevoia de a răspunde la lovitura Israelului din Damasc din cauza îngrijorării legate de reacțiile interne în cazul în care lovitura ar fi rămas fără răspuns, potrivit înaltului oficial al administrației.

De asemenea, Biden și-ar fi exprimat în privat îngrijorarea că Netanyahu încearcă să atragă SUA mai adânc într-un conflict mai amplu, potrivit a trei persoane familiare cu comentariile sale. 

În timp ce Casa Albă crede că israelienii nu caută un război mai amplu sau un război direct cu Iranul, în special având în vedere resursele implicate în luptele din Gaza, oficialii americani nu pot fi siguri, a declarat înaltul oficial al administrației.

Publicitate electorală

Oficialul a descris abordarea israeliană a operațiunilor militare ca fiind „frenetică”.

„Există această urgență de a acționa”, a spus oficialul, „și asta s-a întâmplat la Damasc”. Oficialul a spus că este aceeași frustrare pe care oficialii americani o au față de modul în care Israelul operează în Gaza.

Oficialul din domeniul apărării a vorbit despre același sentiment, spunând că israelienii au demonstrat că sunt mult mai buni la operațiuni decât la planificare. „Ne-au surprins cu planificarea lor foarte rapidă în ultimele luni, astfel că, în acest sens, Damascul nu este atât de surprinzător”, a declarat oficialul din domeniul apărării.

Acum, SUA se confruntă cu un potențial război între state naționale rivale, a spus oficialul de rang înalt al administrației. Aceasta ar fi o expansiune dramatică și periculoasă a conflictului de lungă durată dintre Iran și Israel, care ar putea destabiliza și mai mult Orientul Mijlociu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...