G4Media.ro

Ministerul de Externe al Iordaniei îl convoacă pe ambasadorul Iranului

sursa foto: Unsplash/ Yazan obeidat

Ministerul de Externe al Iordaniei îl convoacă pe ambasadorul Iranului

Ministerul iordanian de Externe afirmă că l-a convocat pe ambasadorul Iranului pentru a avertiza Teheranul că trebuie să înceteze să mai pună la îndoială poziţia Iordaniei, după ce aceasta a ajutat Israelul să doboare sute de drone şi rachete de atac noaptea trecută, relatează The Times of Israel, citat de News.ro.

Ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, a declarat că ţara sa l-a convocat pe ambasadorul iranian pentru a protesta faţă de comentariile iraniene, care reprezintă o ingerinţă în afacerile interne ale regatului. Safadi s-a referit la comentariile din presa oficială iraniană din ultimele zile, care au avertizat că Iordania va fi următoarea ţintă în cazul în care va coopera cu Israelul într-o confruntare cu Iranul.

„Tot ceea ce reprezintă o ameninţare la adresa Iordaniei şi a securităţii iordanienilor, noi o combatem cu toate capacităţile şi abilităţile noastre”, a afirmat pe X Ministerul de Externe.

În atacul iranian de sâmbătă noaptea asupra Israelului, Iordania a doborât drone iraniene care intraseră în spaţiul său aerian şi a spus că a făcut-o pentru siguranţa propriilor cetăţeni

În acelaşi timp, regele Abdullah al Iordaniei i-a spus preşedintelui american Joe Biden, cu care a vorbit la telefon, că orice nouă escaladare din partea Israelului ca răspuns la atacurile Iranului ar extinde conflictul în regiune, relatează presa de stat iordaniană. Regele i-a mai spus şefului Casei Albe că Iordania „nu va fi o arenă pentru un război regional”, adăugând că orice „escaladare din partea Israelului nu ar face decât să lărgească cercul conflictului”, a declarat postul public de televiziune Mamlaka, deţinut de stat.

La rândul său, premierul Iordaniei, Bisher Khasawneh, a declarat că orice escaladare în regiune va duce la „căi periculoase” şi de aceea este nevoie de reducerea escaladării de către toate părţile, relatează Reuters. În remarcile adresate cabinetului, Khasawneh a declarat că forţele armate ale ţării vor face faţă oricărei încercări a oricărei părţi care încearcă să pună în pericol securitatea regatului. „Este necesar ca toate părţile să acţioneze în mod responsabil şi să exercite cel mai înalt grad de reţinere… şi să nu se lase antrenate în nicio escaladare care va avea, fără îndoială, consecinţe periculoase”, a declarat Khasawneh.

Două surse de informaţii regionale au declarat că apărarea aeriană americană, cu sprijinul Marii Britanii şi Franţei, s-a alăturat sâmbătă Iordaniei pentru a doborî zeci de drone şi rachete iraniene care zburau deasupra ţării spre Ierusalim şi peste o gamă largă de ţinte din Israel. Drone iraniene care veneau din direcţia Irakului şi care au survolat sudul Iordaniei şi oraşul Aqaba şi care se îndreptau spre portul israelian Eilat au fost de asemenea interceptate, au adăugat sursele.

„Armata va răspunde la orice va pune în pericol securitatea şi siguranţa regatului, precum şi spaţiul său aerian şi teritoriului său în faţa oricărui pericol din partea oricărei părţi, cu toate mijloacele disponibile”, a declarat Khasawneh.

Iordania se învecinează cu Siria şi Irak – ambele ţări în care operează forţe sprijinite de Iran – şi este, de asemenea, vecină cu Israelul şi cu Cisiordania ocupată de Israel.

La sfârşitul anului trecut, Amman a cerut Washingtonului să desfăşoare în Iordania sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru a-şi consolida apărarea la frontieră. Oficialii au declarat că Pentagonul şi-a sporit de atunci ajutorul militar acordat regatului, un aliat regional important, unde sute de trupe americane sunt cantonate acolo la o bază şi desfăşoară exerciţii ample cu armata iordaniană pe tot parcursul anului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...