G4Media.ro

LISTĂ Salariile de bază ale cadrelor didactice, de la învățământul preșcolar, școala…

Sursa foto: Pixabay.com

LISTĂ Salariile de bază ale cadrelor didactice, de la învățământul preșcolar, școala primară, gimnaziu și până la liceu în 22 de țări europene – raport OECD. Variații considerabile între țările din Est și Vest

Un profesor din Uniunea Europeană, exceptând România și alte câteva țări, câștigă în medie, anual, un salariu de bază echivalând cu 32.000 de dolari dacă se află la început de carieră în învățământul preșcolar. În școala primară, un cadru didactic european începe cariera cu un salariu de bază mediu anual echivalând cu 35,000 de dolari, în gimnaziu profesor începe lucrul cu 36.500 de dolari anual, iar în liceu, cu 37.500 de dolari. Dacă în puține țări salariul rămâne relativ constant, în altele el crește pe măsură ce profesorii avansează în carieră, media europeană atingând un vârf de 64.500 de dolari pentru un profesor de liceu care a atins nivelul maxim de salarizare. Datele aferente pentru 22 de țări membre UE, agregate în recentul raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) “Education at a Glance 2021”, indică însă diferențe majore între estul și vestul Europei, din punct de vedere al salarizării profesorilor.

Mediile înregistrate de 22 de țări UE (statele membre cu excepția Bulgariei, României, Maltei, Ciprului și Croației) sunt similare cu cele înregistrate la nivelul țărilor membre ale OECD. Ele sugerează o creștere treptată a nivelului salarizării atât cu ciclul de învățământ, cât și cu avansul profesorilor în carieră.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Pe noi ne ‘coafeaza’ perfect suplinitorii
    iar salariile mari si beneficiile sunt „decat” pentru inspectorate

    • Muncitorii de pe şantier şi şoferii de tir au sa.la.rii mai mari ca un profesor cu 20 de ani vechime. Frustraţii care au fost slabi ca elevi urāsc profesorii.

  2. Mesaj catre cadrele didactice din Romania ; poporul roman nu va poate plati la niveul exorbitant pe care il vreti . Prin urmare , chiar daca ati urmat facultati publice pe banii nostri va dam voie sa plecati in toata lumea . Nu inainte de a pupa sezuturile guvernantilor care v-au infundat de beneficii si statut public . Poporul roman va plati ani multi pentru imprumuturile din care ati fost voi imbuibati . Viermilor !

    • Si dacă am făcut facultătile pe banii nostri ? Fara burse sau scutiri de transport. Si daca am muncit ca sa ne platim studiile ? Si daca in schimb primim nesimtirea unor parinti, desi unii dintre noi am lucrat in privat, anterior, si am platit taxe si impozite iar apoi am fost adusi in faliment. Aschiile nu sar departe de trunchi. Frustrarile din copilăriile unora nu trebuie aruncate asupra unei noi generatii de profesori.

    • Plus ca soferii de pe tir, muncesc 15-16 ore,nu doar 4-6,ore pe zi.Ei poate au o facultate, dar nu se pot descurca cu salarul de la privat, care este minimum pe economie. In plus ati ales ceea ce ati vrut. Nu tot personalul didactic, însă, munceste cu plăcere pentru educarea copiilor, doar au beneficii, fara prea mult efort. Respect pentru cei care chiar isi sustin, ajuta si colaboreaza minunat cu toti copiii, indiferent de situatia copilului(familie bogata sau saraca, copil sanatos sau cu anumite deficiente). Statul nu doreste copiii destepti!

    • Oare ai absolvit ciclul gimnazial?

    • Hei, vierme tu! Uiti cine te-a invătat sa tii creionul in mână? Sa citesti te-a invatat un …..vierme, ce zici?

    • Tu sigur ai fost repetent!

    • Se vede ca ai rămas repetent, corigent, ani la rand! Dacă profesorii sunt îmbuibați cum zice domnia ta, vorba SUA… No comment!

    • Popescule… Și încă ceva…. Ești tare dom’le. Gândire tipic românească de la un corigent! 🤣🤣

    • Bă popescule, așa zis nume românesc, nu sunt cadru didactic însă mă simt obligat să îți zic direct ca esti in dezaxat !
      Ești unul din acei analfabeți susținător aus/pdsr care trăiește cu teamă de intelectualitate. Normal că vă e teama măi socialistilor ca voi nu sunteti in stare sa citiți o carte.
      Împrumuturile sunt luate de stat pentru a plăti pensiile speciale enorme și salariile imense ale bugetarilor (mai puțin din invatamant),toate scăpate de sub control de pdsr/psd ciuma rosie.

    • Adevar graiesti tu omule. Cand toata forta de munca din romania o sa fie la nivelul salariilor din europa, doar atunci au cadrele didactice dreptul de a comenta de salarii.

    • Adrian Popescu .. ești un personaj sinistru… Din păcate și dejecțiile ca tine fac copii care se vor comporta ca niste dejecții la mana a doua, pentru că asta văd la voi.

    • Sa-ti fie rușine nesimtitule! Cine ti-a pus prima dată stiloul în mână incultule? Din cauza ta am ajuns un popor de analfabeti!

    • Ești de tot râsul! Îți doresc sa îți crești copii dintr un salariu de profesor de gimnaziu, cu toate gradele. Rușine să îți fie, nesimțitule!

    • Scoala pedagogica Craiova , clase 1-4 ,au in componenta 40 de elevi intr-o clasa. Intentionat au acest numar mare de elevi pentru ca :
      -la inceput de an 40 elevi x 150 lei de elev , fondul clasei, 6000 lei ,bani necontabilizați .
      – de ziua invatatoarei , minim 60 lei pe elev , 2400 lei , necontabilizati.
      – inceput de an ,sf. Trimestru fotografii de grup și individuale de 35 lei pe elev ,2100 lei , bani necontabilizati.
      — etc.
      Toate aceste sume sunt cheltuite fară niciun document contabil . Jaf.

    • Trebuia sa fii plecat si tu! Papagalule!

  3. Felicitari ,Adrian Popescu! De când avem presedinte profesor, i a umplut de drepturi pe asa zișii intelectuali din învățământ. Au făcut „scoala online ” si au luat și bani pentru ore suplimentare.

  4. Viermilor! Un profesor are 20 ani facultate în care nu a primit nimic! Iar salariul unui profesor este mic! Practic nu ar trebui învățați nimic copii! Profesorul de sport are salariul identic cu profesorul de chimie! Îl plătește statul sa scrie pe tabla? Nu

    • Dar cine dracul la pus să se facă profesor de chimie ,De ce nu sa făcut profesor de sport și el.

    • Te rode invidia pana si pe colegul tau (profesorul de sport). Din repetenti si corigenti si elevi slabi va primiti salariile,nu de la singurul elev de nota zece de pe judet. Corigenti si repetenti sunt elevii din cauza dvs, nu le-ati acordat suficienta atentie,timp sau nu ati fost pe intelesul lor.

  5. Muncitorii de pe şantier şi şoferii de tir au sa.la.rii mai mari ca un profesor cu 20 de ani vechime. Frustraţii care au fost slabi ca elevi urāsc profesorii.

  6. Tovarășe Adrian Popescu,
    vă amintesc că și medicii,inginerii,militarii,polițiștii,judecătorii sau …pompierii ,,au urmat facultăți publice pe banii noștrii”.
    Să plece deci ,unde or vedea cu ochii.
    Să rămână chelnerii, coafezele,pițipoancele și zilierii !!!

    • Clio……si sa rămână și Popescu….cumva și Stela… Soția? Ce mai…. Familia Popescu o,, familie de intelectuali”🤣🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

  7. Toți tra sa aibă salariul si pensia cât sa și permită un trai decent indiferent de capacități intelectuale dc muncește ce poate fiecare. Dc politicienii și șefii nu ar avea salarii cât pt a trai 2-10 oameni ar fi bani suficienți pt toti și oamenii nu s ar mai dușmani in fct de profesie. Omenia contează, nu meseria. Dc te ai născut ” neintelectual” dar esti harnic meriți sa fii ținut la limita sărăciei? Asa gândește un „vierme” de prof care a fost „îmbuibat” de Băsescu cu salar scăzut de la 1000 la 750ron, in timp ce pt un pușcăriaș statul cheltuia 1100, un nou-născut prime 1200 doar pt ca s a născut…. dc ne a dat drepturile furate inapoi înseamnă ca ne au îmbuibat? Stiam ca leneșii la sc, care acum se spetesc cu munci fizice urăsc profii, dar nu cred ca e vina noastră ca ei nu au avut hărnicia de a studia pt o slujba de birou. Mai lăsați ura. Fiecare face ce poate.

  8. Munca cu copiii dc iti pasa de ei și te preocupa sa nu treacă ca gâsca prin apa e f grea, ma lupt cu parinti care vor zece fără efort, note umflate fără competente reale. Dc nu as avea constiinta mi ar fi asa ușor…. Toti ar avea note de la 8 în sus, eu as fi iubita, apreciata, nu mi as lua înjurături ca vreau sa le dau copiilor lor niște competente profesionale. În schimb, ma lupt sa le explic ca mi s ar parea ca imi iau salariul degeaba dc doar m as preface ca ii învăț și dc mi s ar rupe ca ei defapt nu știu nimic!!! Eu chiar vreau sa plece cu competente pt piața muncii, nu sa vina la sc la plimbare!!!!! Lupta cu părinții care vor sa fie mințiți ca au copii doar de note mari, apoi tot ei is nemulțumiți ca și copiii lor vor fi tot la munca de jos, pt ca au susținut fusereala si nu seriozitatea este istovitoare!!!!!!!!!

    • Salariile sunt doar o parte a problemei . Intregul sistem de invatamant trebuie regandit ,plecand de la cuuricula si pana la resursa umana . Ce e clar ca lumina zilei e ca nu poti avea un sistem performant fara o resursa umana de foarte buna calitate ,iar aceasta resursa nu poate fi atrasa decat cu o oferta pe masura. Sa fim onesti si sa recunoastem ca acum atragem in sistem oameni cu competente limitate si rezultatele sunt pe masura.

    • Trebuia sa fii plecat si tu! Papagalule!

  9. Nu e posibil ca un medic cu vechime în muncă de 40 de ani să aibă o pensie de 2400 ron și un educator 3200. Au fost privilegiați tot timpul, nu mai spunem de concediu și programul de lucru, iar de 30 de ani doar se fac că muncesc, scot analfabeți pe bandă rulantă. Pregătirea copiilor rămâne 100% în sarcina părinților.

  10. ,,Bravo” d-nă ,,Carmen”,,bine”ați..scris,,pregătirea copiilor( să rămână) rămâne 100% în sarcina părinților”!!!!
    Să trimitem copii la școală, doar ca profesorii să-i supravegheze .
    Doar să nu-și dea în cap. Atât!!
    Să fie un fel de bone .
    Să-i învețe părinții,matematică,informatică,istorie..că doar știu mai multe decât profesorii ăștia care ,,scot analfabeți pe bandă rulantă”.
    Bravos !

  11. Sunteți niște idioți!

  12. Doamna Cristina,de curiozitate,care șofer de tir muncește 15…16 ore pe zi?????
    Habar nu aveți pe ce lume trăiți, fără supărare..
    Legislația prevede un maxim de 9 ore pe zi ,de condus,dar,se vede că nu prea va plăcut cartea,nu aveați de unde ști..
    Profesorii români,sunt plătiți la nivel de femei de serviciu,cu un maxim de 2300…2400 de lei după terminarea facultății,și cu 3000 de lei după 25 de ani vechime….
    In plus,se dau zeci de examene”pe bune”, toată cariera: de grade,de titularizare,fel și fel de cursuri,etc….
    In plus,profesorul muncește și acasă,făcând situații,rapoarte,pregătirea lecțiilor,etc….
    Noi avem cate un copil,doi,și abia facem față,dar nu vreți să știți să ai zilnic peste 200,timp de 6 ore,de care să fii direct responsabil……e grele doamnă ,nu????

  13. Sa vezi unele pensii militare umilite….

  14. Toata stima profesorilor ! Cu bani putini si discreditati de societate, isi fac datoria si copiii nostri mai pot merge la scoala. Daca ei ar intrerupe procesul de educatie si ar „fugi” spre meserii mai bine platite, cine le-ar lua locul? S-o intrebam pe dna Turcan daca intre timp nu ne „trezim morti” daca nu vrea dumneaei sa se ocupe de educatie cu imensul sau bagaj de cunostinte. Doamne fereste!
    De râsu’ plânsu’. Habar n-are sa lege doua vorbe intr-o logica minimala, cel putin. Astfel de conducatori nu au ce cauta deasupra noastra si mai ales a profesorilor.

    • Sistemul roman de invatamant este oricum mort, ca sa il omori trebuie sa il readuci la viata:)))

  15. Nu rezulta nimic constructiv din dezbinarea societății. Se vorbește de două categorii profesionale total diferite. Se arata către soferii de tir ca au salarii mari, aceste salarii provin din mediul privat și sunt create pe fondul mai multor aspecte : numar de ore lucrate, riscuri profesionale , valori mari ale încărcăturii și lipsa forței de munca din domeniu. Plus ca nu înseamnă ca dacă ești sofer ești neapărat prost, needucat sau necivilizat. Iti trebuie aptitudini sa conduci cu incarcatura de 40 tone pe drumurile publice.
    Despre cadrele din învățământ este alta discuție, acolo se creaza plus valoare pe termen lung prin educația pe care o fac , fiind loc de mult mai bine prin actualizarea si modernizarea programei școlare. Riscurile sunt mai mici în aceasta clasa socio profesională.
    Va fi nevoie de o pregătire psihologică temeinica prealabila pentru viitoarele cadre didactice in asa fel încât sa tina pasul cu generațiile care vor veni . Copii și adolescenții dr azi au acces la informație și sunt net superiori generație noastre .

  16. Salariile sunt doar o parte a problemei . Intregul sistem de invatamant trebuie regandit ,plecand de la cuuricula si pana la resursa umana . Ce e clar ca lumina zilei e ca nu poti avea un sistem performant fara o resursa umana de foarte buna calitate ,iar aceasta resursa nu poate fi atrasa decat cu o oferta pe masura. Sa fim onesti si sa recunoastem ca acum atragem in sistem oameni cu competente limitate si rezultatele sunt pe masura.

  17. Cum poate justifica un profesor de educatie fizica un salariu de 4000 lei? Caz concret, profesorul x lucreaza 18 ore pe saptamana cumulate in doua zile iar in restul zileleor din saptamana sta acasa. Asta e corect? In mediul rural calitatea profesorilor lasa de dorit, unii sunt corectati de catre elevi vis-a-vis de modul de exprimare; dau câteva exemple: „craston, furtum”. Intai faceti performanță in invatamânt si apoi emiteti pretentii salariale raportate la munca prestată.

  18. Guvernanții cred ca se bucura nespus ca au reușit să invrajbeasca populatia.
    Divide et impera! Dezbină si condu!