G4Media.ro

Libertatea academică este în declin puternic la nivel mondial, avertizează un grup…

Sursa Foto: pixabay.com

Libertatea academică este în declin puternic la nivel mondial, avertizează un grup de experți

Doar una din trei persoane trăiește într-o țară care garantează independența cercetării și a universităților, potrivit unui indice anual care avertizează asupra declinului libertății academice în întreaga lume, deosebit de accentuat în Rusia, China și India, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Atacuri asupra libertății de exprimare, represiune și interferențe în universități, restricții asupra schimburilor între cercetători și chiar încarcerări … libertatea academică este „amenințată la nivel mondial”, potrivit indexului, întocmit de peste 2 300 de experți pe baza datelor colectate în 179 de țări.

Publicat în martie în cadrul raportului despre democrație al Institutului suedez V-Dem, indicele măsoară evoluția învățământului superior și a cercetării în ultimii cincizeci de ani, pe baza a cinci criterii (libertatea de predare și de cercetare, schimburile academice și exprimarea academică; autonomia universitară; integritatea campusurilor).

„171 de țări au semnat Pactul internațional privind drepturile economice, sociale și culturale (intrat în vigoare în 1976, n.r.), care le obligă să respecte libertatea esențială pentru cercetarea științifică. Este important să știm dacă acestea își respectă angajamentele”, a declarat pentru AFP Katrin Kinzelbach, profesoară de științe politice la Universitatea Friedrich-Alexander din Germania, care este la originea acestui indice.

Cercetătorul a început să fie interesat de acest subiect în 2017, când guvernul ungar al lui Viktor Orban a forțat Universitatea Central Europeană (CEU) din Budapesta, fondată de miliardarul George Soros, să își mute activitățile la Viena.

Cea mai recentă versiune a indicelui arată că, în 2023, doar una din trei persoane trăiește într-o zonă de libertate academică, față de una din două în 2006. Doar 25 de țări au un scor ridicat al libertății academice, față de 46 în 2006, potrivit cercetării, care evidențiază un declin general al indicelui, început în 2012.

Scădere si în Statele Unite

„În prezent, 3,6 miliarde de oameni, adică 45,5% din populația lumii, trăiesc în 27 de țări în care libertatea academică este total restricționată”, scriu autorii raportului. Aceștia remarcă o deteriorare serioasă în țările foarte populate, printre care China, Rusia și India.

„De când Narendra Modi a venit la putere în India, libertatea academică a scăzut dramatic”, se îngrijorează profesorul Kinzelbach. Ea citează cazul profesoarei indiene Nitasha Kaul, stabilită la Universitatea britanică din Westminster, care a fost arestată recent în India, unde venise să țină o prelegere, și trimisă înapoi în Marea Britanie.

Guvernul rus sub Vladimir Putin și guvernul chinez sub Xi Jinping „sunt din ce în ce mai represive față de libertatea academică, care deja nu era strălucită”, adaugă ea.

Mai surprinzător, indicele arată că scorul Statelor Unite a scăzut din 2019. „Am fost șocați de acest rezultat, deoarece Statele Unite au fost mult timp o putere academică, chiar dacă există disparități majore între state”, spune profesorul Kinzelbach.

Există o explicație pentru acest lucru? „Sistemul politic american, dar și societatea, sunt foarte polarizate. Campusurile universitare au devenit arene în care se joacă această polarizare”, argumentează ea, subliniind necesitatea „de a preda și de a practica dezbateri calme, bazate pe dovezi, chiar și în privința unor probleme care provoacă mari diviziuni”.

Majoritatea țărilor europene, inclusiv Franța, au rezultate bune, cu scoruri ridicate, cu excepția Poloniei și Ungariei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...