G4Media.ro

Legumicultoare din Dâmbovița: ”Dăm ridichile la ucraineni, care ne dau pe ele…

Sursa foto: Agrointel / Captură video

Legumicultoare din Dâmbovița: ”Dăm ridichile la ucraineni, care ne dau pe ele un preț dublu” / Probleme cu forța de muncă: ”La noi plătim 150 de lei la zi, în străinătate primeam 10 euro pe oră”

Recolta de primăvară a legumicultorilor români are mare căutare, iar marfa de calitate este apreciată de cumpărătorii din Ucraina, care oferă  un preț dublu față de valorificarea din piețele locale, anunță Agorintel, care citează TVR1.

Magdalena și Marcel Cristian din Băleni, județul Dâmbovița, lucrează într-un spațiu protejat de 2.000 de metri pătrați. Cultura care este acum în faza de recoltare este cea de ridichi, pe care producătorii le valorifică cel mai mult către Ucraina, restul recoltei ajungând în piața de la Băicoi, la un preț mai mic, însă.

În cadrul unui interviu pentru ”În Grădina Danei”, la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, Magdalena Cristian vorbit despre cultura de ridichi din acest an, dar și de cât de apreciate sunt aceste trufandale de către ucraineni.

”Nu putem vinde tot din solar numai în târgul unde mergem, la Băicoi. Restul vindem en-gros de acasă și la ora actuală au început să vină ucrainenii care ne dau un preț foarte bun. Din păcate ai noștri ne dau undeva la jumătate, foarte puțin din ce ne dau ucrainenii. Dacă ar ajunge ridichea asta de la producător direct la tarabă s-o vând eu, atunci și clientul ar fi mulțumit că va cumpăra mai ieftin, dar când va ajunge de la mine la dumneavoastră, o cumpărați, apoi o revindeți la altcineva, ajunge la a treia-patra mână”, a explicat fermiera.

Lipsa forței de muncă rămâne o adevărată provocare pentru legumicultori mai ales că în plin sezon culesul și livrarea rapidă sunt esențiale.

”Ne lovim de această problemă dar chiar am avut și surprize plăcute când am postat pe internet că avem nevoie urgentă de ajutor și ne-am trezit cu vecini dornici să ne ajute, fără să ne ceară nimic în schimb. Dar la modul general este o mare problemă pentru că mulți români au plecat la muncă în străinătate, au condiții mai bune acolo. La noi plătim 150 de lei la zi, în străinătate primeam 10 euro pe oră, acum câțiva ani când mergeam și noi la muncă în afară”, a mai precizat producătoarea.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Păi, parcă agricultorii români erau supărați din cauză ca produsele erau mai ieftine la ucraineni.

    Cred ca ar trebui sa meargă în Piața Constituției să protesteze ca acum sunt prea ieftine în România…Să facă guvernul ceva, să dea niște subvenții, spre exemplu.

  2. Sau chiar 20€ la oră sâmbăta , duminica muncită.

  3. 150 Ron la zi … la negru?