G4Media.ro

Laura Ștefan, mesaj la 20 de ani de DNA: ”Liniștea nu e…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Laura Ștefan, mesaj la 20 de ani de DNA: ”Liniștea nu e niciodată un semn bun/ Până la înființarea Secției Speciale, DNA trimitea în judecată anual 15 dosare de corupție care implicau magistrați. A dispărut corupția judiciară?”

Laura Ștefan, coordonatorul activităților anticorupție la Expert Forum, a transmis, marți, la 20 de ani de activitate DNA, că ”liniștea nu e niciodată un semn bun” în lupta anticorupție.

  • ”Pentru mine este o onoare sa ma aflu azi alaturi de dumneavoastra la aniversarea a 20 de ani de DNA. Au fost ani grei, cu tensiuni politice si sociale, cu momente de cumpana atat pentru justitie in general, cat si pentru institutia dumneavoastra. Cred ca toti am invatat in anii acestia ca lupta veritabila impotriva coruptiei la nivel inalt genereaza dezbateri aprinse si reactii dure, ca linistea nu e niciodata un semn bun. Si mai ales am invatat ca nimic nu e ireversibil, ca in lipsa unei reactii din partea societatii si a sistemului judiciar ne putem oricand intoarce la practicile vechi. Trebuie insa sa constatam ca Romania lui 2022 nu mai este Romania lui 2002 si cred ca asta e si meritul DNA si al sistemului judiciar in ansamblul sau”.

Ștefan a arătat că fenomenul corupției în rândul magistraților ”a dispărut în ultimii ani din peisajul dosarelor trimise în judecată” și a subliniat că instanțele pronunțau hotărâri definitive, anual, în medie, în 15 dosare de corupție care implicau judecători sau procurori. După înființarea Secției Speciale, au mai ajuns în instanță doar 5 dosare în trei ani și care nu aveau legătură neapărat cu corupția.

Laura Ștefan a mai spus că, astăzi, Justitia beneficiază de facto de impunitate, iar impunitatea ”nu vine niciodată gratis”:

  • ”Revenind la sfera penala nu pot sa nu observ, asa cum cu siguranta o faceti si dumneavoastra, ca fenomenul coruptiei judiciare a disparut in ultimii ani din peisajul dosarelor trimise in judecata. S-a scris si s-a vorbit mult despre acest subiect in contextul modificarilor legislative privind competenta de investigare a infractiunilor comise de magistrati. Eu cred ca cifrele vorbesc de la sine: daca pana la infiintarea Sectiei Speciale DNA trimitea in judecata iar instantele pronuntau hotarari definitive anual in aproximativ 15 dosare de coruptie care implicau magistrati, dupa schimbarea competentei observam ca Sectia Speciala a trimis in judecata doar 5 dosare in 3 ani. 5 dosare care nu sunt neaparat dosare de coruptie. A disparut de la sine coruptia judiciara? Mie imi vine greu sa cred acest lucru pentru ca din datele statistice anterioare modificarii legislative rezulta clar nu doar ca fenomenul nu se afla pe o panta descendenta, ci si faptul ca el implica magistrati de rang inalt, adesea cu functii de conducere in instante si parchete. Vom vedea cum vor evolua lucrurile in lunile si anii care vin, insa azi justitia beneficiaza de facto de impunitate, iar impunitatea nu vine niciodata gratis”.

Reprezentanta Expert Forum a amintit și de contribuția magistratului spaniol David Martinez Madero ”care a dedicat ani din viata Romaniei pentru a construi unui cadru institutional si legal de lupta impotriva coruptiei la nivel inalt”:

  • ”In acest moment aniversar se cuvine sa ne amintim cu recunostinta de magistratul spaniol David Martinez Madero care a dedicat ani din viata Romaniei pentru a construi unui cadru institutional si legal de lupta impotriva coruptiei la nivel inalt care sa dainuiasca peste timp. Datorita lui DNA a fost prima structura de parchet din Romania care a adus impreuna procurori, politisti judiciari, specialisti si un departament tehnic. Privind inapoi poate parea de domeniul evidentei aceasta organizare institutionala, dar iata ca si in 2022 avem in spatiul public dezbateri aprinse despre locul politiei judiciare si la rolul pe care Procurorul General trebuie sa il aiba in desemnarea politistilor judiciari. In opinia mea autonomia institutionala si multi-disciplinaritatea personalului au fost elemente cheie in asigurarea rezilientei DNA”.

Laura Ștefan a felicitat DNA pentru activitate în contextul aniversării a 20 de ani de la înființarea instituției și a dat asigurări că Expert Forum ”va rămâne un partener de incredere, chiar daca uneori critic, in efortul de consolidare a statului de drept in Romania”.

 

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Who the f**k is Laura Stefan?

    • Esti…moloz.
      Poate afli intre timp despre Laura Stefan si devii ceva mai tare.

    • Ce contează? Întrebarea este pertinentă și la obiect: chiar a dispărut corupția în cadrul magistraților ca prin minune odată cu apariția Secției Speciale?

  2. Au fost prinsi Nasi de tren, 2 doctori care primeau bani de 50 de ani si care au operat intre timp mii de romani, un consilier de judet care fuma in loc nepermis. Un maldar de dosare. De ce ii mai platim pe astia ?