G4Media.ro

Kazahstan: UE ne-a ajutat să rezistăm în fața Moscovei și a Beijingului

Sursa foto: Kremlin.ru

Kazahstan: UE ne-a ajutat să rezistăm în fața Moscovei și a Beijingului

Legăturile tot mai strânse cu Occidentul ajută țările din Asia Centrală să își afirme independența într-o regiune dominată istoric de Rusia și China, a declarat ministrul adjunct de externe din Kazahstan, conform Politico.

„Faptul că UE, SUA și Occidentul, în general, au recunoscut acum importanța Kazahstanului și a altor țări din Asia Centrală [și] s-au angajat acum în construirea unor relații mult mai solide … ajută la consolidarea agenției țărilor din Asia Centrală, cum ar fi Kazahstanul, în relațiile cu toți ceilalți parteneri din lume”, a declarat Roman Vassilenko într-un interviu pentru POLITICO.

În același timp, a adăugat el, „vom continua să fim acolo unde suntem din punct de vedere geografic, vom continua să dezvoltăm relațiile cu Rusia, cu China, ca națiune independentă”.

Kazahstanul este membru al alianței militare CSTO, condusă de Moscova, dar și-a croit o politică externă independentă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, oferindu-se să vândă petrol UE pentru a înlocui livrările rusești pierdute. Vassilenko a făcut anterior apel la Kremlin să negocieze încetarea luptelor.

La începutul acestei luni, președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev i-a făcut pe diplomații ruși să caute căștile pentru urechi, deoarece a ținut în mod neașteptat un discurs alături de președintele rus Vladimir Putin în limba sa maternă, și nu în rusă – care a fost în mod tradițional limba diplomației în fostul imperiu al Moscovei. Între timp, liderul rus a greșit în repetate rânduri numele omologului său, încurcat de faptul că acesta nu este conform cu convențiile de denumire rusești.

Marți, Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a susținut un raport care solicită blocului să intensifice angajamentul cu Kârgâzstan, Kazahstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan, având în vedere influența în scădere a Rusiei în Asia Centrală.

„UE are acum o oportunitate de a-și extinde legăturile cu regiunea și de a juca un rol mai proeminent”, a declarat comisia într-o declarație, argumentând că planul va contribui, de asemenea, la „a juca un rol în minimizarea eludării sancțiunilor de către Rusia și Belarus” folosind aceste țări ca intermediari.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. În timp ce ei continuă să cumpere gaz rusesc și să-l vândă către țările UE drept gaz kazah. Poate greșesc, dar cre’că ăștia fac un joc dublu