G4Media.ro

Judecătorul Bogdan Mateescu anunță că va supune Plenului CSM spre analiză oportunitatea…

Sursa Foto: Colaj G4Media

Judecătorul Bogdan Mateescu anunță că va supune Plenului CSM spre analiză oportunitatea demiterii din funcție a șefului Inspecției Judiciare Lucian Netejoru

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, scrie, într-o postare pe Facebook, că ”trebuie să supună Plenului CSM spre analiza oportunitatii demiterii din functie a Inspectorului sef, urmând ca motivele să le prezinte în Consiliul Superior al Magistraturii. Mateescu mai spune că actualul mecanism de numire a inspectorilor, care pune multe atribuții în mâna inspectorului șef, trebuie reevaluat.

Mateescu este unul dintre cei șapte membri CSM care, pe data de 24 octombrie, i-au solicitat șefului Inspecției Judiciare, Luian Netejoru, demisia din funcție, acuzându-l că a indus în eroare CSM atunci când a comunicat clasarea cercetării disciplinare împotriva judecătoarei Georgeta Ciungan. (Detalii aici)

Membrii Inspecției Judiciare, condusă de Lucian Netejoru, i-au trimis, vineri, o scrisoare deschisă președintei CSM, Lia Savonea, în care se plâng de „intervenţiile publice denigratoare” la adresa lor, de „atacuri susținute”, concentrate pe ideea asimilării sale cu o structură opresivă și de „utilizarea insistentă a modalităţilor de dezinformare”, ceea ce are ca efect „exercitarea unor presiuni asupra Inspecţiei Judiciare şi atragerea acesteia în zone străine principiilor care guvernează activitatea sa îngreunând realizarea scopului pentru care a fost înfiinţată şi funcţionează”. (Detalii aici)

Redăm mai jos postarea judecătorului Bogdan Mateescu

”Inspectia Judiciara este o institutie importanta a autoritatii judecatoresti.

Ca membru CSM-calitate incredintata prin vot de aproape 1000 de judecatori, cred sincer ca managementul sau trebuie sa fie cel mai performant posibil.

Am oferit deja spre analiza colegilor de plen cateva date pe care le consider ingrijoratoare.

Si cred cu tarie ca trebuie sa supun Plenului CSM spre analiza oportunitatii demiterii din functie a Inspectorului sef si nu doar avand in vedere perceptiile destul de ingrijoratoare ale Comisiei Europene din Raportul MCV referitoare la IJ, ci si pe baza altor motive extrase potrivit legii, pe care le voi prezenta colegilor mei.

Mai consider ca trebuie initiat pentru analiza CSM un demers privind necesitatea elaborarii unor propuneri legislative care sa intareasca statutul inspectorilor judiciari, sa asigure si mai mult respectarea standardelor de competenta si care sa contribuie la valorificarea la parametri optimi a ideii de responsabilitate.

Cred ca mecanismul prezent, care pune in mainile unei singure persoane (Inspectorul Sef) atributul numirii comisiilor de concurs pentru recrutarea inspectorilor, a adoptarii tuturor reglementatilor proprii inclusiv cele vizand evaluarea inspectorilor si mai ales de supervizare (confirmare/infirmare) in proceduri disciplinare ar trebui reevaluat.

Institutiile judiciare trebuie respectate. Este la fel de necesar sa se respecte intre ele, in scopul prezervarii si promovarii independentei magistratilor, ca drept al intregii societati.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Aveti la dispozitie 24 de ore să îmi ștergeti toate comentariile aflate sub numele de Oana, Oana Prisecaru. Nu vreau sa va intentez proces. Multumesc

  2. Din moment ce in raportul MCV se arata ca legile justitiei, sectia speciala si inspectia judiciara sunt un dezastru, atunci trebuie refacute legile justitiei, desfiintata sectia speciala si destituita conducerea inspectiei urmata de reformarea ei.
    Constitutia e clara, MCVul este obligatie asumata de Romania.
    „Art. 158 alin.4 Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării ….”
    Iar ce se spune in MCV-ul emis de Comisia Europeana si aprobat in Consiliul de Ministri constituie ezact o obligatie rezultata din actul aderarii, obligatie constitutionala adica.