
Cu cine se reformează Inspecția Judiciară. Candidații pentru șefia instituției care anchetează disciplinar magistrații: soția unui fost secretar de stat în MAI pe vremea lui Dragnea și un procuror controversat care a instrumentat dosare cu jurnaliști
Pe scurt
- Candidații pentru șefia Inspecției Judiciare (IJ), instituția care anchetează disciplinar magistrații, susțin joi, 29 mai 2025, interviul în fața comisiei de concurs, potrivit portalului CSM.
- Roxana Petcu, actualul inspector șef al Inspecției Judiciare, candidează pentru un nou mandat de 3 ani fără a avea vreun contracandidat; Ea a preluat conducerea IJ în 2022.
- Sub conducerea ei, IJ a continuat să inițieze dosare disciplinare controversate împotriva magistraților incomozi, mulți dintre aceștia câștigând ulterior la Înalta Curte.
- Dosarele disciplinare prezentate includ cazurile judecătoarelor Daniela Panioglu și Nadia Guluțanu, care au fost excluse de mai multe ori din magistratură, dar au obținut câștig de cauză la ÎCCJ.
- Judecătoarea Petcu este soția unui fost secretar de stat în MAI de pe vremea lui Dragnea și Carmen Dan și fost consilier al președintelui Consiliului legislativ, Florin Iordache.
- Candidații pentru postul de inspector șef adjunct la IJ sunt procurorii Robert Fleckhammer, cunoscut pentru instrumentarea unor dosare cu jurnaliști, și Adrian Majeri, care a deschis acțiunea disciplinară împotriva fostei șefe a Secției Speciale, Adina Florea. Ea a scăpat de dosar prin pensionare.
- Noul președinte al României, Nicușor Dan, a declarat că este nevoie de o reformă a Inspecției Judiciare.
Actualul inspector șef al Inspecției Judiciare (IJ), judecătoarea Roxana Petcu, candidează pentru un nou mandat de 3 ani. Este singurul candidat.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Roxana Petcu a devenit șefa IJ în 2022, după ce anterior fusese șefa Direcției de Inspecție pentru judecători din cadrul instituției în mandatul controversatului inspector șef Lucian Netejoru.
Judecătoarea Petcu a fost preşedinte al Tribunalului Ilfov şi este soţia lui Adrian Petcu, actual subsecretar de stat în MAI, fost consilier al președinteleui Consiliului Legislativ, celebrul Florin Iordache, și fost secretar de stat în MAI pe vremea lui Carmen Dan şi Liviu Dragnea şi fost prefect de Ilfov şi Bucureşti. Vezi CV-ul lui Adrian Petcu aici.
Victimele Inspecției Judiciare conduse de Roxana Petcu au câștigat la Înalta Curte
În mandatul Roxanei Petcu, Inspecția Judiciară a continuat să hărțuiască magistrații incomozi.
Spre exemplu, judecătoarea Daniela Panioglu de la Curtea de Apel București (CAB) a fost exclusă de 5 ori din magistratură de Secția pentru judecători a CSM ca urmare a dosarelor disciplinare deschise de Inspecția judiciară condusă de Roxana Petcu. Înalta Curte a anulat apoi deciziile de excludere. Doar în cazul unui dosar disciplinar, instanța a înlocuit sancțiunea de excludere din magistratură cu avertisment.
Judecătoarea Nadia Guluțanu, tot de la CAB, a primit 5 sancțiuni din partea CSM ca urmare a dosarelor disciplinare instrumentate de Inspecția Judiciară condusă de Roxana Petcu: 4 excluderi din magistratură și o suspendare pe o perioadă de 6 luni. A câștigat în toate la ÎCCJ. Doar într-unul din cele 5 dosare disciplinare s-a ales cu o diminuare a salariului cu 10% pe o perioadă de 3 luni.
Judecătoarele Panioglu şi Guluţanu sunt cele care l-au condamnat pe fostul preşedinte al CNAS, medicul Lucian Duță, la 6 ani de detenţie pentru luare de mită.
Judecătoarea Panioglu a făcut parte și din completul care l-a condamnat pe fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, la 11 ani și 8 luni de închisoare. Ea l-a condamnat și pe omul de afaceri Nelu Iordache la 11 ani și 9 luni de detenție. Judecătoarea Panioglu judeca și dosarul ”Fraudă la BRD” în care sunt inculpați frații Creștin, oameni de afaceri cu greutate, acționari ai Scandia Sibiu.
Judecătoarea Guluțanu avea în lucru dosarul privind confiscarea de la magnatul Puiu Popoviciu a terenului de 224 de hectare din Băneasa, pe care sunt construite IKEA, Mall Băneasa și Ambasada SUA. Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de detenție, dar în cele din urmă Înalta Curte i-a anulat sentința în urma unei proceduri de revizuire controversate. Judecătoarea Guluțanu judeca și dosarul CNAS privind fraudele de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Pe când era doar inspectorul judiciar, Roxana Petcu a anchetat-o disciplinar pe judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, cea care a dezvăluit reţelele din magistratura locală. Secţia pentru judecători a CSM a decis excluderea din magistratură a Crinei Muntean, iar apoi Înalta Curte a modificat sancțiunea de excludere din magistratură în reducerea salariului cu 25 la sută timp de 3 luni.
În calitate de şefă a Direcţiei de inspecţie pentru judecători, Roxana Petcu a cerut şi redeschiderea dosarului disciplinar al judecătorului Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Piteşti, primul care a aplicat decizia CJUE şi a declarat Secţia Specială ca fiind ilegală din perspectiva dreptului european, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare. Iniţial, judecătorul Stancu primise clasare, dar Roxana Petcu a cerut completarea cercetărilor și distribuirea la alt inspector care, până la urmă, l-a trimis în judecată disciplinară pe magistratul Stancu. Ulterior, judecătorul Stancu a scăpat de dosarul disciplinar atât la CSM, cât și la ÎCCJ.
Fosta șefă a Direcţiei de inspecţie pentru judecători, Roxana Petcu, a contra-semnat şi acţiunea disciplinară pentru delict de opinie împotriva mai multor magistraţi, printre care Dragoş Călin, preşedintele asociaţiei Forumul Judecătorilor. Magistraţii au fost acuzaţi că au discutat deschis pe un forum intern al magistraţilor de pe Facebook şi ar fi făcut astfel politică şi aprecieri negative asupra unor instituţii precum Curtea Constituţională. Și acest dosar disciplinar a fost clasat de CSM și ÎCCJ în cele din urmă.
Inspectoarea Roxana Petcu şi şeful ei, Lucian Netejoru, au considerat şi că nu s-a încălcat independenţa Justiţiei după ce publicaţia Luju i-a linşat pe judecătorii care l-au condamnat pe Liviu Dragnea. Vezi aici.
Roxana Petcu se află pe lista Emiliei Şercan cu doctoratele suspecte de plagiat de la Academia de Poliţie. Vezi aici.
Cine candidează pentru postul de inspector șef adjunct la Inspecția Judiciară
Sunt doi candidați aflați în cursă, procurorul Robert Fleckhammer și procurorul Adrian Majeri.
Robert Fleckhammer candidează la șefia IJ sub rezerva câștigării concursului pe postul de inspector judiciar. El a fost declarat eligibil în ambele concursuri, în cel pentru postul de inspector judiciar a susținut interviul și urmează proba scrisă, iar în concursul pentru postul de inspector șef adjunct al IJ susține joi, 29 mai 2025, interviul și apoi proba scrisă, alături de cilalți candidați.
În 2020 când a fost clasat inițial dosarul 10 August, procurorul Robert Flackhammer era adjunctul Secției de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice din cadrul DIICOT. Șeful acestei secții, procurorul Doru Stoica, este cel care a clasat dosarul 10 August.
Ulterior, după pensionarea lui Stoica, Fleckhammer a devenit șeful interimar al Secției Antiterorism din DIICOT în ciuda faptului că mai multe ONG-uri au solicitat CSM, printr-o scrisoare deschisă, să nu-l numească în această poziție pe procurorul Robert Fleckhammer, semnatarii fiind nemulţumiţi de modul în care acesta a instrumentat două dosare în care erau implicaţi şi jurnalişti.
Robert Fleckhammer este procurorul DIICOT care a clasat dosarul de filaj în care au fost vizați procurorul Horațiu Radu, judecătorul Răzvan Păștilă și jurnaliștii Alex Costache (TVR și G4Media) și Cosmin Savu (PRO TV).
Fleckhammer a argumentat că filajul a fost defapt o investigație jurnalistică a paparazzilor de la Cancan, publicația fondată de Radu Budeanu. Decizia de clasare a fost infirmată de două ori de către instanțe, însă în cele din urmă, cazul a fost închis definitiv.
Procurorul Robert Fleckhammer s-a remarcat prin faptul că, în 2017, a ridicat de acasă, cu mascații, o jurnalistă a postului public de radio sub acuzația de divulgare de informații secrete de serviciu sau nepublice. E vorba de Gabriela Scraba, redactorul-șef al redacției muzicale de la Radio România, o doamnă de peste 60 de ani.
Speriată, femeia a recunoscut că i-a trimis jurnalistului Cătălin Tolontan un document intern din Radio privind cheltuilelile cu avionul la clasa ”business” ale directorului PSD al Radioului public, Ovidiu Miculescu.
Având acasă în întreținere o fată cu handicap mental sever și temându-se pentru jobul ei, jurnalista a fost de acord să încheie un acord cu procurorul Fleckhammer și să accepte o pedeapsă de 1 an și 3 luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei.
Un an mai târziu, judecătoarea Lucreția Postelnicu de la Tribunalul București nu a validat acordul de recunoaștere a vinovăției, considerând că jurnalista a acționat ca un ”avertizor de integritate” și a restituit dosarul procurorului, care ulterior, l-a clasat. Detalii aici.
Contra-candidatul lui Robert Fleckhammer este procurorul Adrian Majeri. Potrivit presshub.ro, Majeri este cel care a deschis acțiune disciplinară împotriva fostei procuroare Adina Florea de la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, pensionată între timp și angajată ca șefă a departamentului juridic a Camerei de Comerț și Industrie a României. Adina Florea este cea care a pus-o sub control judiciar pe fosta șefă a DNA, Laura Kovesi.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii