
Josep Borrell: Influenţa Chinei în lume va crește, în timp ce cooperarea cu Beijingul este „tot mai dificilă” / Înaltul reprezentant al UE acuză Rusia și China că practică o „diplomaţie a vaccinurilor”
Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a estimat la un forum desfăşurat sâmbătă în oraşul croat Dubrovnik că, deşi Europa face progrese datorită vaccinării, ”în faţa noastră se află o luptă lungă contra pandemiei” COVID-19 şi lumea în ansamblul ei nu va depăşi această pandemie până anul viitor, relatează agenţia EFE, relatează Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
”Toţi suntem conştienţi de consecinţele viitoare, dar şi de soluţia pentru criza cauzată de pandemie, iar aceasta este vaccinarea”, a spus Borrell la forumul dedicat impactului pandemiei asupra relaţiilor geostrategice şi economiei mondiale, printre participanţi fiind şi miniştri de externe din 10 state balcanice şi central-europene, respectiv Albania, Croaţia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Grecia, Letonia, Macedonia de Nord, Malta şi Muntenegru.
Pandemia va lăsa în urmă o lume diferită, mai digitală şi cu noi inegalităţi, consideră responsabilul diplomaţiei europene, context în care a pledat pentru donarea de vaccinuri anti-COVID-19 către ţările sărace pentru a le impulsiona creşterea economică acum blocată de pandemie.
El a acuzat Rusia şi China că practică o ”diplomaţie a vaccinurilor” pentru a-şi realiza interesele în lume, iar UE trebuie ‘să fie conştientă de aceasta şi să acţioneze conform situaţiei”.
Borrell a apreciat că în mod deosebit creşte influenţa Chinei în lume, în timp ce cooperarea cu Beijingul este ”tot mai dificilă”, dar a susţinut totuşi că este nevoie de o bună înţelegere cu China, dată fiind importanţa strategică a acesteia. ”Până la 25% din creşterea economică globală anul acesta vine din China”, a remarcat el.
De asemenea, a continuat oficialul UE, competiţia dintre China şi SUA va modela lumea în deceniile următoare şi Uniunea Europeană va trebui să-şi traseze orientările ”privind propriile sale interese”.
”Împreună cu Statele Unite avem în comun istoria, sistemul politic şi economic. Vom fi mereu apropiaţi de Washington, dar trebuie să privim lumea gândindu-ne la interesele noastre”, a indicat Josep Borrell, adăugând că blocul comunitar are un dialog ”pozitiv şi constructiv” pe tema Chinei cu administraţia preşedintelui american Joe Biden.
Sursa foto: Captură video
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii