G4Media.ro

Japonia, Marea Britanie și Italia vor dezvolta un avion de luptă de…

Sursa: Baesystems.com

Japonia, Marea Britanie și Italia vor dezvolta un avion de luptă de nouă generație

Japonia va colabora cu Marea Britanie și Italia pentru a dezvolta un avion de vânătoare de nouă generație până în 2035, au anunțat vineri cele trei țări, în timp ce arhipelagul nipon încearcă să își consolideze strategia de apărare pe fondul tensiunilor geopolitice, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Tokyo, Londra și Roma vor lansa „un efort ambițios pentru a dezvolta o nouă generație de avioane de luptă” în cadrul unui program numit GCAP (Global Combat Air Programme), au declarat guvernele.

Colaborarea, care se va baza pe cercetările deja lansate de cei trei parteneri în domeniul tehnologiilor avansate de luptă aeriană, cum ar fi avioanele fără pilot, marchează prima asociere a Japoniei cu parteneri europeni pentru proiectarea unui avion de luptă.

Detaliile privind costul proiectului nu au fost încă finalizate, potrivit unui oficial al Ministerului japonez al Apărării, care a declarat că producția ar trebui să înceapă în jurul anului 2030 sau 2031, astfel încât un prototip să poată fi implementat până în 2035.

„Când te uiți la alte țări, SUA au F35, iar Europa are Eurofighter. Desigur, vom urmări să creăm avioane de luptă care să depășească capacitățile acestor modele”, a adăugat oficialul.

Se așteaptă ca Mitsubishi Heavy Industries din Japonia, BAE Systems din Marea Britanie și Leonardo din Italia să se afle în centrul proiectului, potrivit informațiilor din cotidianul economic japonez Nikkei.

„Suntem hotărâți să apărăm ordinea internațională liberă, deschisă și bazată pe reguli, care este mai importantă ca niciodată într-un moment în care aceste principii sunt contestate, iar amenințările și agresiunile sunt în creștere”, au declarat cele trei țări într-un comunicat.

„Deoarece este esențial să ne apărăm democrația, economia și securitatea și să ne protejăm stabilitatea regională, avem nevoie de parteneriate puternice în domeniul apărării și securității, susținute și consolidate de o forță de descurajare credibilă”, au adăugat ei.

Interoperabilitate

Japonia, a cărei strategie de apărare depinde în mare măsură de aliatul său american, încearcă să își mărească drastic capacitățile de apărare pentru a face față amenințărilor tot mai mari pe care le simte la granițele sale, de la Coreea de Nord la China și până la Rusia, după invazia din Ucraina.

Tokyo a anunțat în această săptămână că intenționează să își majoreze cheltuielile militare cu 56% în perioada 2023-2027, comparativ cu cei cinci ani precedenți, și să își majoreze bugetul apărării la 2% din PIB-ul național până în 2027, față de maxim 1% până în prezent.

O astfel de țintă este controversată într-o țară cu o constituție pacifistă din 1947, care limitează mult mijloacele și misiunile „Forțelor de autoapărare” (numele armatei sale).

Japonia, Marea Britanie și Italia spun că au conceput programul GCAP ca bază pentru cooperarea cu alte țări, subliniind în declarația lor „viitoarea sa interoperabilitate cu Statele Unite, NATO și partenerii noștri din Europa, din zona Indo-Pacific și din întreaga lume”.

„Statele Unite sprijină cooperarea în domeniul securității și apărării a Japoniei cu aliați și parteneri de aceeași părere (…) în dezvoltarea următorului său avion de luptă”, se arată într-o declarație comună a Departamentului american al Apărării și a Ministerului japonez al Apărării.

Cele două țări discută despre „sisteme autonome” care ar putea fi complementare proiectului japonez și au convenit să „înceapă o cooperare concretă în anul următor”, permițând „răspunsuri comune la viitoarele amenințări” în regiunea Asia-Pacific, se mai arată în comunicat.

Viitorul avion de vânătoare este văzut ca un succesor al avionului japonez Mitsubishi F-2, proiectat împreună cu americanii de la Lockheed Martin și pus în serviciu în 2000.

Dezvoltarea sa ar trebui să integreze progresul proiectului de luptă Tempest, condus de Marea Britanie, al cărui pre-prototip este anunțat „în următorii cinci ani”.

De asemenea, în ultimele săptămâni a fost semnat un acord între compania franceză Dassault și cea europeană Airbus pentru a relansa proiectul costisitor și complex al avionului de luptă european SCAF, care a fost lansat în 2017 și care ar trebui să înlocuiască avionul francez Rafale și pe cel german și spaniol Eurofighter până în 2040.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Boring af, nu articolu, ăia de se apucă de așa treabă inutilă. Un nou avion auzi la ei…parcă n-ar avea atâtea, ce-or face cu ele, le mănâncă pe pâine?

    • Ești invidios, fiindcă Rusia ta nu mai are capacitatea de a fabrica avioane.

    • @ Marcel Trollacu Când s-or apuca și Rușii de așa treabă inutilă o să fiu primu care o să arunce cu gogonele și în ei..Din câte îmi amintesc, Rușii deja au terminat un avion Su – nu știu cât, la fel de inutil și de boring

      S-a văzut că, cu manpad-urile Ucraineni au reușit să țină la distanță aviația Federație Ruse deci s-a mai demantelat un mit. Chiar și rachetele pot fi doborâte de alea portabile sau și mai jmecher cu alea pe bază e laser. Singurul as al Rușilor sunt rachetele hyper-sonice. Dacă le bagă p’alea pe scară largă, n-o văd bine pe Ursulica & Co

      Nu țin nici cu unii nici cu alții, sunt ‘Neutro Roberts’ ca Elveția

  2. @Petre Plete – pro.sto.vane si altii care sunteti voi „neutri”, ia gandeste-te ca Romania nu era in NATO iar Ucraina nu era ajutata atat de mult. Ce crezi ca se intampla bo.ule care esti tu neutru? Dobrogea cu Delta cu tot era ruseasca acum. Dr.acu sa va ia cu ‘neutralitatea” voastra de do.bi.toci care nu ganditi mai incolo de gardul vostru!

    • Lasă-mi un cont se revolut, sa dau o bere, pentru că m-ai scutit sa scriu ce ai scris tu 🙂