G4Media.ro

Istoricul Stefano Bottoni: Cultul lui Orbán în Transilvania reprezintă o amenințare serioasă…

Sursa Foto: Transtelex

Istoricul Stefano Bottoni: Cultul lui Orbán în Transilvania reprezintă o amenințare serioasă pentru comunitatea maghiară din România

Istoricul de origine italiano-maghiară Stefano Bottoni a publicat în urmă cu șase ani o carte în limba italiană intitulată Un despot în Europa, care acoperă ultimele patru decenii ale Ungariei prin intermediul biografiei lui Viktor Orbán. Cartea a fost publicată în maghiară în urmă cu câteva săptămâni într-o versiune revizuită și actualizată sub titlul Obsedat de putere de către săptămânalul Magyar Hang (Vocea Maghiară). Portalul independent Transtelex din Cluj a realizat un interviu cu autorul cu accent pe impactul politicii lui Orbán asupra comunității maghiare din Transilvania.

Viktor Orbán a fost un politician anti-rus la începutul carierei sale politice. La începutul anilor 1990, în discursul său de la reînhumarea lui Imre Nagy, a cerut ca „rușii să se ducă acasă”, devenind astfel un politician cunoscut la nivel național. A criticat aspru, printre alții, conducerea socialistă, în special pe Ferenc Gyurcsány, pentru apropierea spectaculoasă a acestuia de Putin în calitate de prim-ministru. Acum este clar că el este singurul lider UE care menține relații bune cu dictatorul rus. În cartea sa Bottoni încearcă să prezinte cum a ajuns unul dintre cei mai talentați lideri politici europeni ai anilor 90 să devină un autocrat proputinist care este izolat de restul politicienilor din UE.

Istoricul arată că regimul din Ungaria nu poate fi numit democrație, deoarece prin democrație înțelegem un sistem în care cetățenii au șanse aproximativ egale de emancipare politică, socială, economică, de liberă exprimare. ”În prezent, Ungaria aparține unei categorii hibride, sau intermediare. Se spune că nu mai este o democrație de tip occidental, adică nu mai este o democrație liberală, dar nu este nici o democrație nord-coreeană și este încă cu 10-12 ani în urma Rusiei lui Putin” – subliniază Bottoni, conform căruia ceea ce se experimentează momentan în Ungaria este o autocrație patronală consolidată.

Autorul biografiei în interviu a subliniat faptul că Fidesz, partidul de guvernământ din Ungaria a preluat practic nu doar puterea politică, ci și întregul aparat de stat și o parte semnificativă a economiei private. Nu este vorba doar despre controlul asupra resurselor de stat, care este o poveste de zeci de miliarde de euro, ci și despre faptul că a fost creată o structură duală prin construirea oligarhiei maghiare.

În interviu Bottoni afirmă că dezmembrarea democrației maghiare după 1989 nu are efect doar asupra societății maghiare, nu se resimte doar în Ungaria, deoarece ceea ce face Viktor Orbán are un impact regiunilor unde mai trăiesc comunități maghiare, adică și asupra maghiarilor din România, aceasta fiind cea mai numeroasă comunitate maghiară de peste hotarele Ungariei.

Referitor la influența lui Orban asupra maghiarilor din Transilvania, istoricul și-a exprimat părerea că motivația principală a primului ministru al Ungariei nu este simpla matematică electorală. ”Pentru toți autocrații, fie că este vorba de Putin, Vucic, Orban sau Erdogan, succesul electoral este foarte important. Așadar, voturile oamenilor din afara granițelor sunt importante pentru Viktor Orbán, pentru ca el să poată spune că este liderul legitim și șeful național al Bazinului Carpatic, și nu doar al Ungariei de la Trianon, ci al tuturor maghiarilor, ca să spunem așa.

De aceea, trebuie să îl doară și faptul că maghiarii din Slovacia, care este mult mai civilizată decât Ungaria de astăzi, sunt aproape complet excluși din acest proiect, nu doar pentru că problema dublei cetățenii este încă nerezolvată acolo, ci și pentru că puțini oameni din Slovacia se revendică de la Ungaria NER de astăzi. (…) Cred că Viktor Orbán, ca să folosesc un limbaj de marketing politic, s-a jucat cu alegătorii transilvăneni. El va avea aceste voturi transilvănene până când își va pierde bagheta magică. S-a creat o unitate spirituală între liderul națiunii și comunitatea maghiară din Transilvania, dar mai este mult de lucru” – a comentat pentru Transtelex Stefano Bottoni.

În carte istoricul discută pe larg și povestea de treizeci și trei de ani a taberei de vară Tusványos, care a jucat, de asemenea, un rol important în crearea acestei unități virtuale dintre comunitatea maghiară din Transilvania și politicienii de dreapta din Ungaria. Prin faptul că Viktor Orbán este acolo în fiecare an, se așează să se întâlnească cu proprietarii de cai și cu clienții locali în aceeași cabană de vânătoare și ține un discurs în fiecare sâmbătă dimineața a taberei, a creat și menține ritualuri politice care doar aparent ajută UDMR-ul, în realitate s-a ajuns să facă el jocurile politice și în locul UDMR-ului, spune Bottoni.

UDMR-ul pare să fi fost pus pe un curs forțat, iar astăzi se află, în esență, sub influența totală a Fidesz, a afirmat istoricul pentru Transtelex. ”Acest lucru nu se va termina bine și este de temut că acum, ca de multe ori în secolul trecut, maghiarii din diasporă vor plăti pentru greșelile Budapestei. Percepția despre UDMR la București este că a formațiunea maghiară din România a devenit una dintre filialele transfrontaliere ale Fidesz” – spune Stefano Bottoni.

”Eu consider că este o problemă uriașă, o tragedie. Oamenii nu se gândesc la consecințele geopolitice. Practic, Ungaria s-a scos singură din comunitatea NATO, a devenit izolată la nivel internațional, în timp ce rolul României a crescut semnificativ din motive geopolitice și militare, de exemplu, din cauza ieșirii la Marea Neagră. Printre posibilele consecințe se numără faptul că UDMR nu va mai fi un factor în guvern, că județele și orașele cu o comunitate maghiară semnificativă vor avea un acces restricționat la resurse” – a concluzionat autorul.

Bottoni a spus că s-a putea ca volumul să apară și în limba română, pentru că și cititorii români sunt interesați să înțeleagă fenomenul Viktor Orbán. În acest sens deja există discuții cu Editura Humanitas, unde autorul a publicat deja un volum.

Citește integral pe Transtelex.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Știu și mereu am știut.

  2. Pâna la urma, Slovacia este la euro, are un nivel de trai mult mai mare decât patria Maghiara și ungurii de acolo nu mai pun botul la discursul lui Orbán. Au rămas cei din Transilvania și Serbia care trăiesc de pe o zi pe alta și au nevoie de circ. Bine punctat de istoric