G4Media.ro

Israelul își intensifică loviturile asupra orașului Rafah, în timp ce se reiau…

sursa foto: captura video

Israelul își intensifică loviturile asupra orașului Rafah, în timp ce se reiau negocierile pentru un nou armistițiu

Armata israeliană și-a intensificat joi loviturile asupra orașului Rafah, sporind temerile cu privire la soarta a peste un milion de palestinieni blocați în acest oraș din Fâșia Gaza, pe fondul unor noi discuții pentru a se ajunge la un armistițiu între Israel și Hamas, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, care a încheiat joi un turneu regional menit să încurajeze eforturile pentru a pune capăt luptelor, îl îndemnase cu o zi înainte pe aliatul său israelian să „protejeze” civilii în operațiunile sale militare din Gaza, lansate ca represalii la atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie.

Însă premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat pregătirea unei ofensive asupra orașului Rafah, situat chiar în sudul Fâșiei Gaza, la granița închisă cu Egiptul, unde se înghesuie 1,3 milioane de palestinieni, în marea lor majoritate persoane strămutate de confruntările din ultimele luni.

Blinken a părăsit Israelul în prima parte a după-amiezii, după ce a pledat în timpul turneului său pentru un acord de armistițiu care să permită livrarea mai multor ajutoare în Fâșia Gaza asediată, unde situația umanitară este un „coșmar”, potrivit ONU, și pentru eliberarea ostaticilor israelieni deținuți în teritoriul palestinian.

Coșmar umanitar

La fața locului, martori și surse spitalicești au raportat lovituri nocturne mortale în sudul teritoriului, în special în Rafah. Ministerul Sănătății condus de Hamas a anunțat un total de 130 de morți în ultimele 24 de ore.

Potrivit unui jurnalist AFP, armata israeliană a efectuat șapte lovituri aeriene la Rafah.

„Aceste bombardamente sunt o dovadă că Rafah nu este un loc sigur”, a declarat Oum Hassan, în vârstă de 48 de ani, a cărui casă a fost avariată de lovitură.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că un asalt asupra Rafah ar „crește exponențial ceea ce este deja un coșmar umanitar”.

Potrivit lui Bob Kitchen, de la ONG-ul International Rescue Committee (IRC), dacă Rafah va avea aceeași soartă ca orașele Gaza și Khan Younès, situate mai la nord și intens bombardate din 7 octombrie, este posibil ca agențiile umanitare să nu mai poată satisface nevoile de bază ale populației.

„Dacă civilii nu sunt uciși în lupte, copiii, femeile și bărbații palestinieni riscă să moară de foame sau de boală”, a avertizat el.

„În ceea ce privește Rafah (…) Israelul are (…) obligația de a face tot posibilul pentru a se asigura că civilii sunt protejați și că au acces la ajutorul de care au nevoie”, a declarat miercuri Blinken după întâlnirea cu Netanyahu.

“Teroriști” uciși

Războiul a fost declanșat la 7 octombrie, când comandouri Hamas infiltrate din Fâșia Gaza, unde mișcarea a preluat puterea în 2007, au comis un atac în sudul Israelului care s-a soldat cu moartea a peste 1.160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe date oficiale israeliene.

De asemenea, aproximativ 250 de persoane au fost răpite și duse în Gaza. Potrivit Israelului, 132 de ostatici sunt încă reținuți în Gaza, dintre care 29 ar fi morți.

Ca represalii, Israelul, care, la fel ca Statele Unite și Uniunea Europeană, consideră că Hamas este o organizație teroristă, a jurat să „distrugă” gruparea și a lansat o ofensivă care s-a soldat cu cel puțin 27.840 de morți pe teritoriul palestinian, în marea lor majoritate femei, copii și adolescenți, potrivit ultimelor cifre ale Ministerului Sănătății condus de Hamas, care a raportat, de asemenea, că 67.317 persoane au fost rănite.

Armata a anunțat joi că desfășoară operațiuni în nordul și sudul Fâșiei Gaza, afirmând în special că a arestat doi „teroriști” care au participat la atacul din 7 octombrie.

Aflat la al cincilea său turneu în regiune de la începutul războiului, Blinken a susținut o propunere de armistițiu elaborată de oficiali americani, qatarezi și egipteni la Paris la sfârșitul lunii ianuarie, la care Hamas a răspuns.

Deși a considerat că unele elemente ale răspunsului Hamas au fost „inacceptabile”, el a declarat totuși că speră la un al doilea armistițiu, după cel de o săptămână din noiembrie, care a dus la eliberarea ostaticilor din Gaza și a prizonierilor palestinieni deținuți în Israel.

Negocieri la Cairo

La Cairo, o „nouă rundă de negocieri”, patronată de Egipt și Qatar cu participarea Hamas, a început joi pentru a obține „calm în Fâșia Gaza”, precum și un schimb de prizonieri și ostatici palestinieni, a declarat pentru AFP un oficial egiptean.

„Ne așteptăm ca negocierile să fie foarte (…) dificile, dar Hamas este deschis la discuții și dornic să ajungă la o încetare a focului”, a explicat un oficial apropiat mișcării islamiste palestiniene.

Războiul din Gaza exacerbează, de asemenea, tensiunile din Orientul Mijlociu între Israel și aliații săi, inclusiv Washingtonul, pe de o parte, și Hamas și susținătorii săi, pe de altă parte.

Joi, armata israeliană a raportat tiruri din Liban în nordul Israelului, care au rănit grav un soldat. Începând cu 7 octombrie, mișcarea islamistă libaneză Hezbollah, aliată a Hamas, a revendicat în mod regulat tiruri asupra Israelului, care a ripostat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...