G4Media.ro

Ionuț Stroe (PNL), despre alegerile comasate: Oamenii îşi doresc o simplificare a…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ionuț Stroe (PNL), despre alegerile comasate: Oamenii îşi doresc o simplificare a procesului electoral, îşi doresc costuri mai mici/ Ministrul Boloș: Alegerile ar costa 3,8 miliarde de lei

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni, despre comasarea alegerilor, că oamenii îşi doresc o simplificare a procesului electoral, alegeri desfăşurate civilizat, costuri mai mici.

”Dacă e să ne raportăm la ultimele patru runde de alegeri care au costat 516 milioane de euro, s-ar putea să ne simţim încurajaţi să luăm o decizie care să diminueze costurile într-un an şi aşa dificil”, a afirmat Stroe.

Ionuţ Stroe a declarat la Prima News, despre comasarea alegerilor, că ar fi de preferat să fie toţi de acord cu acest lucru.

”Mai mult decât poziţionarea politică (..) cu toţii trebuie să fim de acord cu aşteptarea publică. Oamenii îşi doresc o simplificare a procesului electoral, oamenii îşi doresc alegeri desfăşurate civilizat, oamenii îşi doresc costuri mai mici şi nu în ultimul rând, noi trebuie să ne dorim o economisire a banului public. Urmare a unui eventual acord, putem evidenţia aceste economii. Argumentele ţin în primul şi în primul rând de prezenţa la vot, un proces electoral trebuie să capete legitimitate urmare a prezenţei la vot care trebuie să fie foarte mare. Dacă chemăm de cinci ori într-un an oamenii, într-un interval de câteva săptămâni, la vot, cu siguranţă se poate manifesta acea oboseală electorală, acel dezinteres în a merge de fiecare dată la urne, succesiv, pe parcursul a câteva luni”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL.

Liberalul a menţionat că, ”dacă e să ne uităm pe aşteptarea publică, peste 67% dintre români sunt favorabili organizării împreună a alegerilor”.

El a mai spus că al doilea argument pentru comasarea alegerilor este legat de stabilitatea politică şi instituţională.

”Acest proces electoral şi campaniile electorale succesive pot perturba activitatea instituţională. Nu ne putem permite să stăm cu instituţiile blocate atâtea luni, să vedem ce se va întâmpla în acest super an electoral”, a completat el.

Ionuţ Stroe a menţionat că al treilea argument se referă la economiile care pot fi făcute în mod real prin comasarea alegerilor.

”Dacă e să ne raportăm la ultimele patru runde de alegeri care au costat 516 milioane de euro, s-ar putea să ne simţim încurajaţi să luăm o decizie care să diminueze costurile într-un an şi aşa dificil”, a afirmat Stroe.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat că pentru o mai bună eficienţă a organizării votului la cele patru tururi de alegeri de anul acesta – europarlamentare, locale, prezidenţiale, parlamentare – poate nu ar fi lipsită de interes discuţia despre comasarea alegerilor. El a precizat că estimarea realizată arată că toate alegerile din acest an ar costa 3,8 miliarde de lei.

Marcel Boloş a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă, dacă este de acord cu comasarea alegerilor.

“Având în vedere că anul 2024 este un an special, având toate rândurile de alegeri şi omul, până la urmă te gândeşti la om, omul este cel care votează şi nefiind obişnuit cu patru rânduri de alegeri, pentru o mai bună organizare şi o mai bună eficienţă a organizării votului, poate n-ar fi lipsită de interes această discuţie în spaţiul public. Dar e o decizie a coaliţiei şi dacă ne gândim, fiind la Ministerul Finanţelor, cât de eficient ar fi un astfel de lucru şi omul cred că ar fi obosit să aibă patru rânduri de campanii electorale, de patru ori convins să voteze pe X sau Y. Intervine şi psihologic discutând fenomenul acesta de plictiseală”, a declarat Marcel Boloş, potrivit news.ro.

El a fost întrebat cât costă din punct de vedere financiar organizarea acestor alegeri.

“3,8 miliarde sunt estimările noastre în acest moment”, a precizat ministrul.

Întrebat ce economii s-ar face prin comasarea alegerilor, ministrul Boloş a răspuns: ”Dacă noi am socotit 3,8 miliarde la patru rânduri de alegeri şi se reduc la jumătate, teoretic discutând…”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. cata grija pentur banul public .. ti se rupe inima ..
    alegatorii PNL (adica aripa GALBENA PEESEEDEEE) sunt de 2 ori „naivi” , odata crezand ca voteaza altceva decat PEESEEDEEE, si a doua oara ca nu taie de tot „middle man”-ul

  2. Oamenii doresc max. 300 de parlamentari. Parcă am și votat pt asta cândva. Ce se mai aude cu acea dorință a oamenilor? Sau aia nu contează

  3. Vor ajunge să ne spună că oamenii își doresc ca PNL și PSD să fie la guvernare, deci nu mai are rost să facem alegeri.
    Care oameni își doresc comasarea domnu Ștroe, că și eu sunt tot om și nu-mi doresc comasare.

  4. De unde stie gun oiul asta ce vor oamenii?

  5. Probabil economiile ar fi mai mari prin simplificarea aparatului guvernamental, prin reducerea numărului de ministere și agenții, spre exemplu,. De asemenea, desființarea pensiilor speciale, mai degrabă decât comasarea alegerilor.

    Ce ziceți, încercați să faceți ceea ce au spus oamenii că doresc?

  6. E clar! Ipocrizia nu mai are limite la ticăloșii ăștia!

  7. Eliminarea căpușelor de pe bugetul de stat… 300 de parlamentari… digitalizarea instituțiilor statului… reducerea numărului de bugetari… eliminarea pensiilor speciale… și uite așa putem avea buget de stat sănătos fără să modificăm mereu regulile.

  8. La vot se prezintă cetățeni responsabili, cu convingeri politice clare și alfabetizați. Durează puțin mai mult dar orice om normal rezolvă rapid alegerea . Eventual să se voteze două zile sau ȘI PRIN CORESPONDENTA. Grijă mare la activitatea ulterioară a fanilor USR. (vezi Sect ! ) Nenorocirea este că nu se poate face un experiment, adică entuziaștii auriți să aleagă separat și să vedem minune de „specialiști” aduși în fața Națiunii.Dacă vor fi ei așa buni, și nu doar pentru urlete și injurii- să rămână în activittae altfel se pune întrebarea : unde mama naibii sunt cetîțenii ăia așa speciali, harnici, cinstiți,capabili să legifereze impecabil și devotați pînă la sacrificiu oamenilor ? Trăiesc între oameni și n-am auzit de la nimeni că ar conoaște așa ceva. A, și să și dorească să se tăvălească prin mizerii politice. Românii uită repede și pe cine înălțau în slăvi alaltăieri, astăzi îl în jură de mamaă.