G4Media.ro

INTERVIU Remus Ștefureac, directorul INSCOP, despre rezultatele recensământului: Îmbătrânirea populației va crește…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

INTERVIU Remus Ștefureac, directorul INSCOP, despre rezultatele recensământului: Îmbătrânirea populației va crește concurența pe acest segment electoral masiv. Nu cred că un singur partid va mai avea monopolul / Alocările bugetare vor favoriza vârstnicii și vor sacrifica interesele celorlalte categorii

Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro despre rezultatele recensământului că îmbătrânirea populației va crește concurența pe acest segment electoral masiv și nu mai exista un singur partid care să aibă monopolul asupra acestei categorii. De asemenea, alocările bugetare vor favoriza vârstnicii și vor sacrifica interesele celorlalte categorii ale populației, vom vorbi mai mult despre pensii și programe sociale și mai puțin despre programe educaționale.

Dacă îmbătrânirea populației este cel mai îngrijorător rezultat, există și semnale pozitive, cum este creșterea ponderii populației cu studii medii și superioare. Aceasta va duce pe termen lung și la conturarea unui profil educațional și valoric diferit al noilor vârstnici comparativ cu vârstnicii din ultimele două decenii.

Remus Ștefureac spune că vede o oportunitate și în scăderea numărului de credincioși ortodocși, în sensul în care am putea asista la „o sofisticare, la o îmbunătățire a modului în care Biserica își construiește și întreține relația cu credincioșii, inclusiv prin dezvoltarea puternică a misiunii sociale a Bisericii Ortodoxe Române”.

Interviul integral:

Reporter: Care este cea mai îngrijorătoare tendință din noile date? De ce?

Remus Ștefureac: De departe, cea mai îngrijorătoare tendință este cea a îmbătrânirii populației care se suprapune cu cea a scăderii populației în ansamblu. Îmbătrânirea accentuată este însă un risc sistemic, o amenințare care deja începe să pună presiuni uriașe asupra sistemelor publice. Dincolo de implicațiile asupra sistemelor de asigurări sociale, asupra sistemelor de pensii, vor fi multe alte consecințe sociale și economice pe care încă nici nu le anticipăm.

Reporter: Există vreun semnal pozitiv în rezultatele recensământului?

Remus Ștefureac: Există și semnale pozitive așa cum sunt cele legate de creșterea ponderii populației cu studii medii și superioare. Chiar dacă este o creștere firavă, ea merită însă consemnată deoarece atrage atenția asupra unei nevoi presante de mărire a ponderii populației cu studii superioare pentru a ne apropia de media europeană.

Reporter: Care e cel mai surprinzător rezultat?

Remus Ștefureac: Sincer, nu mă așteptam la o scădere a populației Bucureștiului, însă corelată cu creșterea populației județului Ilfov, ajungem la concluzia că din punct de vedere social, populația în ansamblu a acestei mari zone metropolitane nu prea a scăzut, ci a stagnat. Mă așteptam totuși ca populația regiunii București-Ilfov să crească ceva mai mult.

Reporter: Putem vorbi de polarizarea populației în jurul marilor centre universitare și economice, în paralel cu depopularea județelor neuniversitare?

Remus Ștefureac: Probabil că polarizare este un cuvânt prea puternic, însă începe să fie evidentă tendința de concentrare a populației înspre marile centre urbane care sunt zone mai atractive din punct de vedere al oportunităților economice, al calității serviciilor și bunurilor publice.

Reporter: Din punct de vedere politic, ce consecințe vedeți?

Remus Ștefureac: Îmbătrânirea populației suprapusă cu faptul că cei mai disciplinați votanți sunt persoanele vârstnice vor avantaja partidele care au o legătură tradițională cu acest segment electoral. În același timp însă, îmbătrânirea populației va crește concurența pe acest segment electoral masiv, pe măsură ce toate partidele vor aloca resurse pentru captarea votanților vârstnici. Pe termen ceva mai lung, nu cred că va mai fi un singur partid care va avea monopolul acestei categorii de alegători care vor avea și ei un profil educațional și valoric diferit comparativ cu vârstnicii din ultimele două decenii. Implicațile acestor transformări demografice se vor vedea în programele electorale, în politicile publice și în alocările bugetare care vor favoriza generațiile vârstnice și vor sacrifica interesele celorlalte categorii de populație. Există și perspectiva să vorbim tot mai mult despre pensii, programe sociale și tot mai puțin despre programe educaționale sau proiecte pentru stimularea generației tinere.

Reporter: Biserica ortodoxă a pierdut 2,5 milioane credincioși într-un deceniu, putem vorbi de consecințe pe termen mediu?

Remus Ștefureac: Toate confesiunile par să fi pierdut credincioși pe fondul scăderii populației. Impactul asupra credincioșilor de confesiune ortodoxă este evident mai mare din cauza procentului dominant în populația țării. Sunt de părere că, în orice domeniu, calitatea e mai importantă decât cantitatea, iar în această zonă cred că mai relevant este numărul de credincioși practicanți care se implică în activitățile bisericii, de orice natură ar fi ele. În plus eu văd aici și o oportunitate, în sensul în care, pe fondul scăderii numărului de credincioși, am putea asista, și vedem deja semne bune, la o sofisticare, la o îmbunătățire a modului în care Biserica își construiește și întreține relația cu credincioșii, inclusiv prin dezvoltarea puternică a misiunii sociale a Bisericii Ortodoxe Române.

Reporter: Ponderea populației de etnie maghiară a scăzut, există pericolul să nu mai poată fi reprezentată politic în Parlament de UDMR?

Remus Ștefureac: Nu cred că există acest pericol și, dacă el s-ar materializa cumva, statul român și majoritatea au datoria de a se asigura că cea mai importantă minoritate etnică din România este reprezentată corespunzător în Parlament. La câte drame am văzut în țările din jurul nostru în ultimele trei decenii din cauza conflictelor interetnice, este important ca înțelepciunea de care a dat dovadă România în gestionarea relației majoritate-minorități și în reprezentarea parlamentară a minorităților să rămână la fel ca și până acum, un model de bună practică pentru întreaga Europă.

Citește și

Rezultate recensământ: Populația României a scăzut cu 1,1 milioane. Scade ponderea etnicilor maghiari, crește ușor ponderea romilor / Procesul de îmbătrânire se accelerează / Crește nivelul de educație, scade analfabetismul / Ce județe au pierdut cei mai mulți locuitori

Recensământ: Numărul ateilor a crescut cu 175%, față de 2011 / S-au declarat atei 57.205 români, dintre care 68% sunt bărbați / 2,65 de milioane de români nu au vrut să-și declare religia

Recensământ: 61% dintre evreii din România au studii superioare, comparat cu 17% dintre români și 12% dintre unguri

GRAFIC Recensământ: Bistrița Năsăud, Suceava și Ilfov sunt singurele județe unde populația a crescut / În Ilfov creșterea populației este de 39% / Populația Municipiului București a scăzut de la 1,88 de milioane de locuitori în 2011, la 1,71 milioane în 2022

Recensământ: Biserica Ortodoxă a pierdut 2,3 milioane de credincioși într-un deceniu. A crescut ponderea penticostalilor. Aproape 1% din populație – atei

Recensământ: Numărul analfabeților a scăzut puternic / A crescut nivelul general de educație

Recensământ: Scade proporția cetățenilor maghiari în totalul populației, crește ponderea romilor

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Nu ma pricep… dar studiile superioare sunt corelate cu… salariu minim?

    • Studiile superioare sunt rah@t. Cand platesti pe altii sa-ti scrie licenta si copiezi la examen te poti sterge intre fese cu diploma. De intelect nu mai zic, este nevoie de un intelect „special” sa-ti furi caciula si apoi sa te angajezi la stat pe post de frecat menta ca mai mult nu poti si ai vreo 3 „facultati” „terminate”.

    • @Clujeanul. Mentalitate de sclavete care stă să îi de-a statul pomană din banii furați de la alții.

  2. Adică cum, după un deceniu de ”moarte pensionarilor, moarte decrețeilor”, abandonați ideea de bază a Marei Mareș, tăierea pensiilor? Nu-mi vine să cred…

    • Prietene, poate nu observi dar economia tarii se indreapta catre un dezastru. Ai un angajat la 1 pensionar. Deja iei 25% din salariu ca sa sustii un sistem de pensii care merge pe deficit. Cat mai poti lua din salariu? Ajungem la 30-35% din salariu? Pai in curand cu generatia decreteilor, nici macar cu 40% din salariu n-o sa poti mentine sistemul de pensii. Creezi un cerc vicios. Cu cat impozitezi mai mult salariile ca sa mentii pensiile, cu atat pleaca mai multi tineri afara si pierzi contributiile datorate de ei la sistemul de pensii. Tineri chiar nu mai accepta toate mizeriile din Romania. Si-au facut bagajelul si pleaca. Raman pensionarii care o sa aibe in continuare pensii de mizerie.

  3. Inainte se iesea la pensie cand imbatraneai, acum, unii imbatranesc deja iesiti la pensie!

  4. Sunt unul dintre putinii care sustin insistent majorarea varstei de pensionare la 68-70 de ani, incluzand stagii profesionale de formare si actualizare, prin programe aplicate de educatie continua. De asemenea, cresterea stagiului contibutiv complet la 40 de ani, implicit sanctionarea financiara mai drastica a pensionarilor anticipate . Acestea, ca masuri necesare MINIMALE pentru contracararea deficitelor in crestere.

    Totodata, devine necesara introducerea si generalizarea granturilor pentru studii superioare. Da, stiu, suna urat, dar sunt strict necesare pentru echilibrarea balantei, mai ales ca este si moral astfel. Cu sume rezonabile, dar efective, cu putine exceptii acceptate peste tot in lume.

    Off topic, pentru conditionarea mai eficienta a respectarii legilor, cresterea ampla a sanctiunilor pecuniare de orice tip (amenzi, popriri, garantii etc.). Ex: depasirea vitezei legale, min. 2000 lei, frauda/evaziune/delapidare – echivalentul intregii sume – prejudiciu, plus 50% din aceasta ca amenda penala/administrativa, dupa caz.

    Mai putin balcanism, mai multa nordicitate….

    • Se vede ca esti pensionar, fiindca te gandesti doar la bunastarea celor din prezent. Viitorii pensionari sa iasa la pensie si la 100 de ani daca se poate dupa tine. Sa fie directori 50 de ani si sa iasa la o pensie egala cu cea a omului de serviciu dintr-o scoala de la tara. Nu sunt bani de pensie? Nu-i nimic. Mai inventam niste amenzi, sanctiuni, etc. Ai respirat gresit, 10.000 Ron amenda care se duc la fondul de pensii. E incredibil cum gandesc unii. Sper sa nu fie multi ca tine in tara asta, dar ma indoiesc.

    • @Alex. Se vede ca esti analfabet functional. Citesti, dar nu intelegi ce. Din contra, m-am referit la o perspectiva de multe zeci de ani. Colectarea extensiva, ajustarea prin crestere a impozitelor sau/si confiscarea si valorificarea veniturilor din fraude, eliminarea muncii la gri/negru etc. creaza resurse consistente pentru buget, inclusiv pentru asigurarea pensiilor rezonabile. Nu numai ca nu sunt pensionar, dar am doua servicii (sector privat) care imi asigura un venit consistent, implicit si o pensie substantiala peste cativa ani.

      Stiu ca ti-e greu sa intelegi, dar fa un minim efort…

    • Dupa cum ai scris, sigur ai zece joburi la privat, nu doua. Nu cunosc nici un muncitor la privat care sa vrea sa se pensioneze la 70 de ani si sa plateasca mai multe taxe si impozite statului roman. Suta la suta esti angajat in privat, ci nu pensionar!!!!!!

  5. Nu-i nimic, plecam toti si vedem dupa aia de unde bani de pensii

    • Tesedista/tenelista/bugetara, succes cand om pleca toti cu plusvaloarea.
      Exista onlyfans sau munca la camp, atat.

  6. @Alex. Se vede ca esti analfabet functional. Citesti, dar nu intelegi ce. Din contra, m-am referit la o perspectiva de multe zeci de ani. Colectarea extensiva, ajustarea prin crestere a impozitelor sau/si confiscarea si valorificarea veniturilor din fraude, eliminarea muncii la gri/negru etc. creaza resurse consistente pentru buget, inclusiv pentru asigurarea pensiilor rezonabile. Nu numai ca nu sunt pensionar, dar am doua servicii (sector privat) care imi asigura un venit consistent, implicit si o pensie substantiala peste cativa ani.

    Stiu ca ti-e greu sa intelegi, dar fa un minim efort…

  7. Au descoperit apa calda 😀 Varstnicii sunt cei care voteaza primii si in majoritate. Tinerilor li se flendure de vot si indura ceea ce voteaza varstnicii ceausisti, inraiti si egoisti.
    Logic ca toate legile din RO sunt date ptr varstnici si functionari. Asa este cand nu ai minte sa votezi: traiesti ceea ce decid altii pentru tine 😉

    • @Clujeanul. Tu ești doar un alt boșorog analfabet funcțional care recită și el ce primește pe foaie, chiar daca nu înțelege ce citește.

  8. Au descoperit apa calda 😀 Varstnicii sunt cei care voteaza primii si in majoritate. Tinerilor li se flendure de vot si indura ceea ce voteaza varstnicii ceausisti, inraiti si egoisti.
    Logic ca toate legile din RO sunt date ptr varstnici si functionari. Asa este cand nu ai minte sa votezi: traiesti ceea ce decid altii pentru tine 😉