G4Media.ro

Marko Bela: Scăderea numărului de maghiari din Transilvania se datorează şi acordării…

Sursa Foto: Inquam Photos / Manases Sandor

Marko Bela: Scăderea numărului de maghiari din Transilvania se datorează şi acordării dublei cetăţenii de către Ungaria

Fostul președintele al UDMR Béla Markó a declarat luni că scăderea populaţiei maghiare din Transilvania se datorează şi dublei cetăţenii acordate de Ungaria, însă politicianul consideră că problemele sunt legate mai degrabă de proporţii, transmite publicația Nepszava, citată de Rador.

Fostul preşedinte al UDMR a afirmat în cadrul unei emisiuni la Klub Radio că „după 1990 fiecare recensământ arată o scădere a numărului de maghiari. Însă niciodată nu s-a înregistrat o scădere ca acum”.

Potrivit ultimului recensământ, numărul persoanelor de etnie maghiară din România a scăzut în 10 ani cu 225.000. Astfel, comunitatea maghiară din România însumează cu puţin peste un milion de persoane.

În aprecierea fostului lider de partid, acest fapt poate avea mai multe explicaţii. Una dintre ele: în momentul în care o minoritate începe să devină mai mică, creşte şansa uzurii. Cealaltă explicaţie este că maghiarii sunt cu cel puţin o generaţie mai bătrâni decât românii.

Potrivit recensământului, 16% din populaţia totală a României are studii superioare, în schimb procentul în cazul maghiarilor este de doar 12,9%, ceea ce este un fenomen îngrijorător în opinia lui Marko Bela. De fapt, nu este vorba despre faptul că mai puţini maghiari au studii superioare, ci despre faptul că o parte a tinerilor studiază la universităţi din Ungaria, sau chiar dacă absolvă universităţi din România, pleacă din ţară – a explicat Markó.

Adevărata problemă serioasă o constituie proporţia care nu s-a diminuat din 1992 încoace, însă acum s-a înregistrat o diminuare – până acum era vorba despre în jur de 6,5%, iar procentul a scăzut brusc la 6%.

După cum explica Béla Markó, „au plecat deci mai mulţi faţă de anii trecuţi, iar acest lucru a fost favorizat şi de instituţia dublei cetăţenii ce a înlesnit serios emigrarea. Desigur, dorim o Uniune Europeană şi o relaţie româno-ungară, în cadrul căreia există mişcarea liberă dintr-un loc în altul. Însă în cazul în care această mişcare este în mare parte unidirecţională, lucrurile ajung exact acolo unde ne aflăm la acest moment”. (Traducerea: Imola Stănescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. De cand astept sa picati sub 5%… inca putin! 🤣🤣🤣

  • Si eu abia astept. Dar din pacate si numarul romanilor a scazut si proportiile au ramas cam la fel. Insa nici cu propertiile de acum UDMR nu ar trebui sa ajunga in parlament, daca nu ar fi favorizati de legea electorala. Asta trebuie indreptat in primul rand.

  • 😄

 2. Nu contează cati hu ni sunt tot 6% vor avea 🤣🤣🤣 cum a fost în 2019 ex. când în Botoșani erau 100 de hu ni oficial da au votat catev mii…

  • Dacă maghiarii nu fac destui copii, dacă nu vor să învețe limba română frumoasă și engleză să aibă joburi foarte bune.
   În locul maghiarilor să vină ucrainieni, turci, arabi, indieni, etc.

 3. exista prag alternativ de intrare in parlament deci ungurii vor fi acolo, dar nu asta e pb ci useleu

 4. Marko Bela, ce vremuri. Avea și gașca aia reșapați ei, dar azi sunt numai reșapați cu excepția a max doi, care oricum nu prea ies in fața.

 5. Marko , am fi foarte bucuroși dacă v-ați lua toate gunoaiele UDMR-iste din România și i-ați duce la Buda !
  Nu plângem și nu vă ducem lipsa !

 6. Nu vă ducem lipsa dacă plecați cu toții în buda , dar nu știu dacă sunteți bine primiți atâta timp cât sunteți considerați …nomazi ! Adică ce sunteți de când ați venit călare pe iepe în Panonia !

 7. Exact. Au plecat in SUA si Canada din cauza acordarii dublei cetatenii. Acum sunt ameicani sau canadieni. Sunt dusi in alta tara si nu se mai intorc la primavara.

 8. Cum asa?!
  N-a fost „genocid tacut”, cum spunea mai zilele trecute Alianţa Maghiară din Transilvania, care acuză un „genocid tăcut” împotriva maghiarilor din România??!!!