
INSP: 14,3% din copiii români de școală primară suferă de autism / ”Nu există o statistică oficială a persoanelor cu autism, iar tulburările din spectrul autist continuă să fie subdiagnosticate”
Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, 1 din 100 copii suferă de autism, iar în România, prevalența autismului în rândul copiilor de școală primară ajunge la 14,3%, conforma datelor prezentate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP)
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
”În ultima decadă, progresul considerabil realizat în creșterea conștientizării autismului și a răspunsului de sănătate publică la nivel mondial a mers împreună cu studii epidemiologice care ne oferă indicatori obiectivi ai impactului autismului, inclusiv estimări ale cazurilor precum și impactul lor social și economic asociat.
Cu toate acestea, încă nu există o statistică oficială a persoanelor cu autism, iar tulburările din spectrul autist continuă să fie subdiagnosticate”, se precizează într-o informare publicată în 2023, cu ocazia zilei de 2 aprilie – Ziua Mondiala de Conștientizare privind Autismul.
Tulburările din spectru autist sunt tulburări de dezvoltare care, în general, pot fi diagnosticate în primii doi ani de viață ai copilului, dar în funcție de severitatea simptomelor, diagnosticul poate fi întârziat până la vârsta școlară. Copiii cu autism au dificultăți în comunicarea și relaționarea cu ceilalți, putând avea comportamente neobișnuite, repetitive, care urmează anumite rutine.
Unele dintre simptomele pe care le pot remarca părinții sunt:
– copilul evită sau are dificultăți în menținerea contactului vizual cu ceilalți;
– copilul nu răspunde la nume până la vârsta de 9 luni;
– lipsa exprimării non-verbale a stărilor emoționale precum fericire, tristețe, surprindere etc;
– copilul nu reacționează la jocurile simple interactive, până la vârsta de 12 luni;
– lipsa abilităților lingvistice;
– preferință pentru izolare, copilul alege să se joace singur, nefiind interesat să se joace cu ceilalți copii.
Diagnosticul și inițierea timpurie a terapiei sunt importante pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. Neexistând modalități de prevenire, urmărirea comportamentului copilului și adresarea către medicul specialist în situația în care considerați că bebelușul nu se dezvoltă normal, sunt foarte importante.
Abilitățile și nevoile persoanelor cu autism variază și pot evolua în timp. Chiar dacă unele persoane cu autism pot trăi independent, altele au dizabilități severe și necesită îngrijire și sprijin pe tot parcursul vieții, precizează INSP.
George Simion a avut joi un derapaj la adresa contracandidatului său la președinția României, Nicușor Dan. În imaginile filmate de ProTv se vede cum candidatul extremist, rugat să detalieze programul său din vizita la Bruxelles, îi răspunde reporterei: ”Aveți un candidat pe care îl susțineți, e autist, săracu’”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.