G4Media.ro

Inițiativă legislativă a USR: Numărul de parlamentari pentru diaspora să crească de…

Inițiativă legislativă a USR: Numărul de parlamentari pentru diaspora să crească de la 6 la 14

USR a depus încă de anul trecut o inițiativă legislativă prin care vizează majorarea numărului de parlamentari pentru diaspora, de la 6, câți sunt în prezent, la 14. Principalul argument al USR este că românii din afara granițelor țării sunt mult subreprezentați.

Proiectul de act normativ a fost înregistrat la Parlament în luna mai 2018 și i-a avut ca inițiatori pe senatorii Florina Presadă și Radu Mihail și pe deputații Dan Barna, Tudor Benga și Matei Dobrovie. Ulterior, inițiativa a fost asumată de toți parlamentarii USR.

Practic, inițiativa modifică legea 208/2015 privind alegerile parlamentare și statuează că diaspora urmează să fie reprezentată de 10 deputați și 4 senatori. În prezent, actul normativ în vigoare stabilește că parlamentarii de diaspora sunt în număr de șase: 4 senatori și 2 deputați.

La începutul lunii octombrie a anului trecut, proiectul a intrat în dezbaterea Senatului, prima Cameră sesizată. După ce a primit două rapoarte negative din partea comisiilor juridică și de administrație, legea a fost respinsă de plen pe 22 octombrie cu doar 15 voturi ”pentru”, 93 de voturi ”împotrivă” și o abținere.

Inițiativa legislativă a fost apoi transmisă Camerei Deputaților, care este forul decizional, unde se află blocată de mai bine de un an. În prezent se află pe masa comisiei de Cod electoral, unde așteaptă o primă lectură înainte de a intra în plen pentru votul final.

Parlamentarii USR au explicat, în expunerea de motive a inițiativei legislative, că în 2017 existau în evidențele statului 734.748 de români cu domiciliul sau reședința în afara granițelor țării.

”Aplicând norma de reprezentare conform legii, respectiv 1 deputat la 73.000 de locuitori și 1 senator la 168.000 de locuitori, rezultă că circumscripția 43 (diaspora – n. red.) trebuie să aibă 4 mandate de senatori și 10 de deputați (…) Considerăm că adoptarea acestei modificări reprezintă o reparație pentru cetățenii români din afara granițelor țării cărora numărul mandatelor înscrise în anexa din 2015 nu le-a făcut dreptate”, au subliniat inițiatorii.

Ei au atras atenția însă că cifrele de care dispune Institutul Național de Statistică sunt mult mai mici raportate la estimările făcute de organizațiile internaționale precum ONU sau OSCE, date pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și le-a însușit în 2017.

”Astfel, după cum precizează Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în strategia de guvernare, diaspora română se cifra, conform estimărilor publicate în 2016, între 3,5 și 4 milioane de cetățeni români stabiliți în străinătate”, ai mai precizat inițiatorii legii.

Discuțiile despre majorarea numărului de parlamentari pentru diaspora au fost reluate în contextul alegerilor prezidențiale care s-au încheiat ieri, după ce românii din afara granițelor au avut o prezență record la urne: 944.077 în turul 2 și 675.348 în turul 1.

Foto: Români la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale din 2019 / Sursa foto: Ambasada României la Londra

Citește și:

Daniel Funeriu: Votul masiv al românilor de pretutindeni obligă partidele la mult mai mult decât vreo 40 de locuri în Parlament pentru diaspora

Dacian Cioloș: Este o urgență modificarea legii, astfel încât românii din diaspora să aibă 10% dintre parlamentari

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Dupa numarul de votanti ar trebui sa fie 13 senatori si 33 deputati.
    E inadminisibil ca minoritatile in afara celei maghiare sa aiba 17 parlamentari cand numarul total al minoritarilor cu drept de vot nu se ridica nici macar la cel al votantilor din diaspora.
    E momentul ca diaspora sa fie reprezentanta in parlament in functie de numarul celor plecati in strainatate. Se pot reduce in compesatie numarul de locuri de parlamentari din judetele cu numarul cel mai redus de votanti.

    • Speta se poate rezolva si altfel – ne intoarcem la alegerile pe liste.
      Oricum uninominalul s-a dovedit un fiasco. Poporul voteaza infractori condamnati definitiv, in cunostinta de cauza.

    • Din cite stiu eu, domnule indice al aciditatii (ph adica), alegerile parlamentare in Romania se desfasoara pe liste. Inclusiv cele din 2016 s-au desfasurat asa. Prin urmare ce-are sula cu prefectura?

  2. Si numarul maxim de parlamentari sa fie 300.

  3. 14 este putin. Pana si minoritatile au 16, desi unii dintre ei reprezinta doar cateva mii de oameni.

    Au votat 944.077 romani in diaspora si 977.193 in Bucuresti. Norma de reprezentare este de 13 senatori si 29 deputati pentru Bucuresti.

  4. Alo gara!! USR ai văzut alt film ?!?!?
    Un lucru e clar nu număr, proporție, 10%. E foarte clar.
    Vrea USR parlament de 140 parlamentar , ok 14. Intrați în legalitate cu parlament de 300 atunci 30, etc.
    ALO USR nu 14, ce reprezintă 14 ?!? Voi mai sunteți USR ?!? Cum e corect daca au votat 10%, din total?
    Nu mai zic că 1mil de voturi afară din 4mil români afară avem prop de 25% prezenta la vot în diaspora, o reprezentare deci oricum la jumate . .

    • ALO USR!!! ATENTIE ! Aveți votanți care știu aria cercului, ATENTIE!
      Propunere decenta, completa și corectă:
      – diaspora a votat 10% din total, primește 10%
      – SI se taie din reprezentare in zonele de unde au plecat acei români, nu poți să lași zonele cu sate și orașe pustii cu reprezentare ca in zonele unde comunitățile prosperă și nu sunt atât de mulți români plecați.
      E timpul ca la nivel de județe sa fie suportate consecințele depopularii.
      Vrei reprezentativitate la nivel de judet ?
      Fa ceva sa ai un spital județean bun, locuri de munca, scoli bune, etc (trage fonduri UE).
      E timpul pt reformarea cu CAP ROTUND, nu cap patrat. Fara raza la patrat, ci cu pi ori raza la patrat, e altceva. .

    • Atentie ! Initiativa e de acum 1 an cand diaspora avea recordul de prezenta 371k la prezidentiale, pentru 371k se justifica 14 parlamentari, pentru 925k trebuie mai multi.

    • Bine spus.

  5. Buna ziua,
    Dar referendumul in care trebuia sa se micsoreze numarul de parlamentari? Ce trebuie sa mai facem?

  6. Si ne ofuscam ca nivelul analfabetismului functional e asa mare. Ati citit un text si nu ati inteles nimic:
    1. Initiativa legislativa e depusa din 2018. Acum suntem in 2019.
    2. Se lucreaza pe data concrete ,nu pe povesti. De abia ieri s-a vazut anvergura votului. Ramane in continuare problema ca multi nu au domiciliu sau acte. Poate erau in city break.
    3. Orice initiativa legislativa poate fi amendata. Daca propunerea cu 14 nu pare fezabila se poate schimba in 50 sau cati se vrea.
    4. Legea trebuie votata de catre Parlament….poate poate ca nu e in interesul actualului parlament. Pentru ca nu se poate creste numarul mandatelor, ci trebuie luate mandate din alte parti.

  7. Bah nespalatilor useristi, parca am votat sa scadem numarul parlamentarilor! Ne-am ras cu voi sa scapam de ciume, de-acu jar mancati! Nu va mai salveaza nici turnatul de cacat in cap, cum faceti voi in parlament!

  8. Sekurikii din USR au uitat să înnumere

  9. @Asistat, du-te de consolează-ți stăpânii! Înainte de asta, spală-te pe dinți, îți pute gura!

  10. Valabil și pentru ceilalți trolaci psd-isti

  11. Lansata de Eugen Tomac in urma cu o zi pe pagina sa de facebook si apoi de Funeriu din Strasbourg. Azi insa a sters-o probabil dupa ce a fost ,,palmuit” de Basescu. In primul rand, trebuie respectat referendumul care reduce numarul reprezentantilor in parlament la 300. Funeriu are un motiv serios, vrea sa redevina parlamentar roman, dupa ce a fost batut mar in alegerile din circumscriptia Timis in alegerile trecute. El este smecher pentru ca daca doreste expres sa devin parlamentar poate sa candideze in Franta unde are cetatenie franceza. Dar, Tomac? Ar fi mai bine sa lase partidul lui Paleologu despre care spune despre ca a fost cel mai bun candidat la presedentie.
    Apoi, se poate stabili cate mandate se ofer minoritatilor, diasporenilor, tiganilor, cetatenilor straini care locuiesc in Romania legal fara a avea cetatenia romana (cum este in alte tari).
    In privinta disporenilor stabilirea circunscriptiilor electorale este o problema pentru ca putini au documente valabile de ședere din partea statului respectiv, ei figurand cu rezidenta in Romania, deci in circumscriptiile electorale din tara.

  12. Cel mai bine ar fi sa se reducă numărul de parlamentari la 300 (sau macar 400) și să fie alegeri pe o singura listă națională pentru fiecare partid, gata cu colegiile electorale sau listele pe județ. Așa vom putea avea reprezentare cu adevărat proporțională, în care toate voturile sa valoreze la fel, nu 900.000 din diaspora să facă cât 90.000 în țară…

  13. Eu propun sa-i faceți pe toți cei din diaspora senatori și deputați. Sa se reprezinte singuri. Și să îi plătiți la nivelul parlamentarilor europeni că de, merita. Doar au luptat din greu pentru un nou mandat al Dulapului. Căci va face sa fie bine în România si ei atunci se vor întoarce. Vezi sa nu!