G4Media.ro

Îngrijorat de reforma justiției din Israel, președintele Joe Biden nu-l va invita…

sursa foto: Facebook/ Benjamin Netanyahu

Îngrijorat de reforma justiției din Israel, președintele Joe Biden nu-l va invita la Casa Albă pe premierul Benjamin Netanyahu, „cel puțin pe termen scurt”. Replica lui Netanyahu: „Israelul este o țară suverană”

„Ca mulți susținători fermi ai Israelului, sunt foarte îngrijorat … Ei nu pot continua pe acest drum și am cam precizat acest lucru”, a declarat președintele Biden reporterilor în timpul unei vizite în Carolina de Nord, citat de cotidianul The Guardian.

„Să sperăm că premierul [Netanyahu] va acționa într-un mod în care va încerca să ajungă la un compromis autentic, dar asta rămâne de văzut”, a spus el, adăugând că nu ia în considerare invitarea liderului israelian la Casa Albă, cel puțin „nu pe termen scurt”. Anterior, ambasadorul SUA în Israel, Tom Nides, declarase pentru un post de radio local că se așteaptă ca Netanyahu să fie invitat „imediat ce programele lor vor putea fi coordonate”.

Premierul Netanyahu a emis rapid o declarație în replică: „Israelul este o țară suverană care își ia deciziile prin voința poporului său și nu pe baza presiunilor din străinătate, inclusiv din partea celor mai buni prieteni. Îl cunosc pe președintele Biden de peste 40 de ani și apreciez angajamentul său de lungă durată față de Israel”, a declarat Netanyahu. El a afirmat că alianța dintre Israel și SUA este de nezdruncinat „și depășește întotdeauna dezacordurile ocazionale dintre noi”.

„Administrația mea se angajează să consolideze democrația prin restabilirea echilibrului adecvat între cele trei ramuri ale puterii, pe care ne străduim să îl realizăm printr-un consens larg”, a adăugat el.

Coaliția de guvernare de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși a amânat dezbaterea în Knesset a reformei justiției care prevede reducerea semnificativă a prerogativelor Curții Supreme în ceea ce privește cenzurarea actelor legislative și executive.

„Este trist că Biden a căzut în plasa tuturor știrilor false”

Reacțiile printre politicienii din Israel la declarația președintelui Biden s-au împărțit în funcție de afilierea politică, fiind critice din partea membrilor coaliției de guvernare și salutate de opoziție.

Foto: Facebook Itamar Ben Gvir

Statele Unite trebuie să înțeleagă că Israelul este o țară independentă și „nu o altă stea pe steagul SUA”, a declarat miercuri dimineață ministrul securității naționale, Itamar Ben-Gvir, ca răspuns la comentariile președintelui american Joe Biden privind reforma judiciară, citat de cotidianul Jerusalem Post.

Vorbind miercuri dimineață la Radio Armata, Ben-Gvir a criticat comentariile lui Biden, spunând că, deși Israelul „apreciază regimul democratic de acolo, tocmai pentru această regiune trebuie să înțeleagă că Israelul este o țară independentă și nu mai este o stea pe steagul SUA”. El a adăugat că „ar trebui să fie clar în toată lumea – oamenii de aici au mers la alegeri și au propriile lor dorințe”.

„Este trist că Biden a căzut în plasa tuturor știrilor false. Timp de decenii, Israelul a fost cel mai apropiat aliat al SUA, iar cel mai extremist guvern din istoria țării a stricat acest lucru în trei luni”, a scris pe Twitter ministrul culturii Micki Zohar. El a șters însă după scurt timp tweet-ul și a urmat cu un al doilea tweet în care scria: „Din respect pentru relația noastră importantă cu cel mai mare aliat al nostru, Statele Unite, am șters tweet-ul. Mi se rupe inima să văd cât de mult rău s-a făcut Israelului din cauza tuturor știrilor false care au fost răspândite în legătură cu reforma noastră juridică justificată”.

„Timp de decenii, Israelul a fost cel mai apropiat aliat al SUA, iar cel mai extremist guvern din istoria țării a stricat acest lucru în trei luni”

Liderul opoziției, Yair Lapid, a reacționat spunând: „Timp de decenii, Israelul a fost cel mai apropiat aliat al SUA, iar cel mai extremist guvern din istoria țării a stricat acest lucru în trei luni”.

Foto: Facebook Yair Lapid

Fostul ministru al apărării și lider al Partidului Unității Naționale, Benny Gantz, a calificat comentariile lui Biden drept „un semnal de alarmă urgent pentru guvernul israelian”.

„Deteriorarea relațiilor cu SUA, cel mai bun prieten și cel mai important aliat al nostru, este un atac strategic”, a continuat el. „Prim ministrul trebuie să își îndrume echipele de negociere în ceea ce privește legislația legală, să acționeze rapid pentru a corecta situația și să păstreze democrația israeliană care stă la baza acestor valori.”

Fostul ministru al justiției Gideon Sa’ar, adjunctul lui Gantz în Partidul Unității Naționale, a calificat declarația lui Biden „o mărturie dureroasă în cea mai critică perioadă” și a adăugat că „niciodată un guvern nu a mai provocat atât de multe daune țării într-un timp atât de scurt”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Incepe si ăsta, invoca suveranismul si poporul desi poporul il contesta. Era unul pe la noi acum la mititica, mai e unul care a inceput un razboi si sunt multi descreierati din ăstia pe mapamond