G4Media.ro

INFOGRAFIC Inteligența Artificială nu va putea lua decizii în locul oamenilor. Raport…

Foto: Pixabay.com

INFOGRAFIC Inteligența Artificială nu va putea lua decizii în locul oamenilor. Raport al Parlamentului European pentru eliminarea eventualelor abuzuri

Inteligența Artificială (AI) nu poate înlocui decizia umană și nici contactul uman, arată un raport adoptat cu o largă majoritate de Parlamentul European, care cere Uniunii Europene să reglementeze strict utilizarea AI în domeniile civil și militar.

De asemenea, eurodeputații cer ca sistemele informatice bazate pe Inteligența Arficială să poată fi corectate sau decontectate de operatorii umani în caz de nevoie.

Raportul, adoptat cu 364 de voturi pentru și 274 contra, cere realizarea unui candru european pentru utilizarea AI, care să prevadă clar că utilizarea Inteligenței Artificiale și a tehnologiilor conexe au ca scop primordial binele comun.

Parlamentul European arată că UE a rămas cu mult în urma Americii de Nord și a Asiei în ceea ce privește investițiile în dezvoltarea de tehnologii bazate pe AI, cu investiții la nivelul anului 2016 de maximum 3,2 miliarde de euro, comparat cu 18 miliarde euro, respectiv 9,7 miliarde.

Având în vedere necesitatea adaptării la evoluțiile tehnologice, eurodeputații cer accelerarea investițiilor în tehnologia AI, dar cu respectarea drepturilor omului și a demnității umane.

În ceea ce privește utilizarea AI în sistemele publice, mai ales în justiție și sănătate, europarlamentarii cer ca sistemele AI să nu înlocuiască contactul uman și nici să nu ducă la discriminare. De aceea, cetățenii trebuie să fie informați permanent dacă sunt subiecții unor decizii luate de Inteligența Artificală și să poată face apel la aceste decizii. În justiție, sentințele finale trebuie date de oameni, chiar dacă AI poate fi utilizată pentru accelerarea procedurilor.

Gilles Lebreton, raportorul Parlamentului European, a declarat că ”în fața provocărilor AI, avem nevoie de răspunsuri legale. Acest raport ajută la pregătirea propunerii legislative a Comisiei Europene pe acest subiect. Inteligența Artificială trebuie să rămână un instrument care doar să ajute, să asiste la luare deciziilor. Nu trebuie să înlocuiască niciodată oamenii și să îi scape de responsabilitate. (Foto: Pixabay – Tumisu)

Infografic cu cifrele legate de investițiile în Inteligența Artificială:

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ce inseamna ca inteligenta artificiala nu poate lua decizii in locul oamenilor? Si ce inseamna decizii? Un semafor este inteligenta artificiala. Asta inseamna ca semafoarele vor fi inlocuite cu oameni care vor aprinde beculete la semafor? Orice program informatic este o forma de inteligenta artificiala, orice algoritm de prelucrare de date este o mini-inteligenta artificiala. Daca bag parola pe un site va veni un om sa verifice manual daca parola introdusa de mine e aia care trebuie. Cred ca de fapt articolul se refera doar la anumite tipuri de programe (inteligenta artificiala) si anumite tipuri de decizii, pt ca acum deja computerele iau miliarde de decizii zilnic in locul nostru.

  2. Și mașinile fără șofer .. Nu iau decizii în caz de pericol?
    Dacă trebuie sa aleagă între : a lovi un copil care trece pe rosu, sau sa devieze și lovească în schimb 2 adulți de bicla pe celalalt sens, sau deviază total mașina într-un stâlp și doar raneste pasagerii mașinii?