G4Media.ro

INFOGRAFIC Cum funcționează Conferința privind viitorul Europei: platformă digitală, forumuri cetățenești și…

Foto: Comisia Europeană

INFOGRAFIC Cum funcționează Conferința privind viitorul Europei: platformă digitală, forumuri cetățenești și o plenară pentru a dezbate ideile propuse de europeni 

Conferința privind viitorul Europei este gândită să ofere ocazia cetățenilor europeni să-și spună cuvântul cu privire la direcția spre care se îndreaptă Europa, potrivit informațiilor publicate de Parlamentul European.

Instituția invocă un sondaj recent, de tip Eurobarometru, care arată că 92% dintre europeni vor ca opiniile cetățenilor să fie „luate mai mult în considerare în deciziile privind viitorul Europei”.

Astfel, Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE invită toți cetățenii europeni să-și exprime părerile despre cum ar trebui să evolueze Europa, care să fie prioritățile post-Covid.

Infografic / Sursa: Parlamentul European

Contribuțiile cetățenilor din lunile următoare vor fi adunate pe platforma digitală și vor fi supuse dezbaterilor cu parlamentari europeni, membri ai parlamentelor naționale, reprezentanți ai guvernelor și ai UE, precum și cu alte părți interesate.

Aceste dezbateri vor fundamenta propunerile de politici publice care vor fi transformate apoi în acțiuni concrete ale UE, precizează Parlamentul European.

Toți cetățenii europeni sunt bineveniți să participe la acest proces, indiferent de vârstă, gen, educație sau experiență profesională.

Parlamentul dorește să se asigure în mod special de participarea tineretului și va folosi evenimentul periodic dedicat tinerilor (European Youth Event) din octombrie 2021 pentru a afla viziunile acestora în privința viitorului Europei.

Infografic / Sursa: Parlamentul European

Cum se va desfășura?

Platforma digitală a Conferinței a fost lansată pe 19 aprilie. Aceasta permite tuturor să exprime și să discute idei online, cât și să organizeze evenimente în UE.

La sfârșitul verii, patru forumuri cetățenești a câte 200 de membri fiecare vor analiza ideile înaintate, pe patru subiecte diferite:

  • Democrația și valorile europene, libertăți, statul de drept, securitate
  • Schimbări climatice, mediu și sănătate
  • Întărirea economiei, justiție socială, locuri de muncă, educație, tineret, cultură, sport și digitalizare
  • Migrația și rolul UE în lume

Fiecare dintre aceste forumuri se va întruni de cel puțin trei ori și va fi liber să-și definească prioritățile. Recomandările forumurilor vor fi prezentate Plenarei Conferinței.

Plenara Conferinței are un rol central în derularea Conferinței, întrucât reprezentanții instituțiilor UE, ai guvernelor și ai societății civile se vor întâlni aici cu cetățenii pentru a discuta și a dezvolta propuneri de schimbare.

Sesiunea plenară inaugurală va avea loc pe 19 iunie la Strasbourg cu participare fizică și de la distanță. Va fi urmată de alte sesiuni în toamnă și la iarnă pentru a lua în discuție propunerile înaintate de forumurile cetățenilor.

Ce va rezulta din Conferință?

Rezultatele vor depinde de propunerile cetățenilor și de dezbaterile ce le vor urma.

Raportul final va fi redactat de Comitetul executiv al Conferinței privind Viitorul Europei, pe baza propunerilor aprobate în Plenara Conferinței, și va fi transmis pentru a fi pus în aplicare Parlamentului European, Consiliului și Comisiei.

Foto: Comisia Europeană

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...