G4Media.ro

Încă un aviz ignorat de Guvern pentru rectificarea bugetară: Consiliul Legislativ a…

Inquam Photos / George Calin

Încă un aviz ignorat de Guvern pentru rectificarea bugetară: Consiliul Legislativ a fost consultat abia după adoptarea rectificării, nu înainte, cum prevede legea

Premierul Viorica Dăncilă a recunoscut vineri că Guvernul a solicitat avizul Consiliului Legislativ pentru ordonanța de urgență privind rectificarea bugetară miercuri, după adoptarea acesteia, nu înainte, așa cum prevede legea. Tot Dăncilă a explicat că avizul Consiliului a venit joi, la o zi după rectificarea bugetară.

„Da, deci imediat după ședința de Guvern rectificarea bugetară a plecat către Consiliul Legislativ. Vreau să precizez că avem în vedere 200 de pagini care trebuiesc citite, verificate, avem cifre și fiecare cifră trebuie verificată foarte bine. S-a întors de la Consiliul Legislativ ieri, în jur de ora 12.30, a plecat către Ministerul Finanțelor Publice, a urmat o nouă verificare și punerea în concordanță cu cerințele Consiliului Legislativ. Deja cred că la acest moment e publicată în Monitorul Oficial, de azi de dimineață a plecat rectificarea către Monitorul Oficial”, a declarat Viorica Dăncilă.

Este al doilea aviz, după cel al CSAT, obligatoriu a fi solicitat de Guvern în cazul rectificării bugetare, dar ignorat de Cabinetul Dăncilă. Obligativitatea solicitării de către Guvern a avizelor Consiliului Legislativ este prevăzută în legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă și în legea 73/1993 privind funcționarea instituției:

  • Legea 24/2000, art. 9, alin.2: După elaborarea lor și încheierea procedurii de avizare prevăzute la alin. (1), proiectele de legi, propunerile legislative, precum și proiectele de ordonanțe și de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului se supun în mod obligatoriu avizării Consiliului Legislativ.
  •  Legea 73/1993, art. 4, alin. 1: Proiectele de ordonanţe şi de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ cu privire la legalitatea măsurilor preconizate

Solicitarea de către Guvern a avizului Consiliului Legislativ pentru rectificarea bugetară abia după adoptarea acesteia a fost criticată de PNL, care denunță ”analfabetismul actualului premier, Viorica Dăncilă, în materie de proceduri legislative”.

”Guvernul trebuia să aștepte avizul Consiliului Legislativ și să opereze eventualele modificări prealabil ședinței de Guvern în care urma a fi adoptată ordonanța de urgență. Altfel, adoptarea ordonanței de urgență fără avizul Consiliului Legislativ este vădit ilegală. Totodată, modificarea ordonanței de urgență ulterior adoptării acesteia în ședința de Guvern din 5 septembrie este, de asemenea, ilegală ca urmare a publicării în Monitorul Oficial. Aceasta deoarece ar fi necesitat o nouă ședință de Guvern care să valideze nouă formă a actului normativ”, avertizează liberalii într-un comunicat de presă.

Și președintele Klaus Iohannis a condamnat ferm miercuri adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvern fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și a solicitat Avocatului Poporului, Victor Ciorbea,să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind rectificarea. Șeful statului a precizat că este inadmisibilă această abordare a Executivului, în condițiile în care avizul CSAT este obligatoriu atunci când sunt afectate bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale (detalii aici).

Joi, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a anunțat într-un comunicat că ”va analiza cu atenție solicitarea publică” a președintelui Iohannis de formulare a unei excepții de neconstituționalitate referitoare la Ordonanța de urgență a Guvernului României privind rectificarea bugetară. El a mai spus că a cerut încă de miercuri, 5 septembrie, identificarea și studierea jurisprudenței CCR referitoare la eventualele implicații constituționale ale adoptării unor acte normative în absența avizului consultativ, în general, respectiv a avizului consultativ al CSAT, în special (detalii aici).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Eu nu înțeleg cum de se poate să încalce atâtea legi și președinte să nu dizolve acest parlament și guvern de infractori. O fi pe mână cu ei? Alt răspuns nu găsesc.

    • Cine esti tu sa-ti pui asemenea intrebari? Asta e ce au votat romanii in 2016. Vointa suverana a cetatenilor si-a spus cuvantul. Poporul a cerut dictatura hotilor in loc de democratie.

    • Da in 2014 n-au votat peste 55% din romani Klaus Iohannis ? El a fost votat de 6,5 milioane de romani, majoritatea PSD-ALDE doar de 3,6 milioane…ar trebui sa aiba mai multa putere Iohannis.

  2. Poate o fi cu intentie. Trebuie si ei cumva sa forteze plecarea de la guvernare, caci o noua trecere prin parlament nu da bine la Livache.

  3. Putin o sa-i pese Avocatului Poporului Klingonian, domnul Victor Ciorbea de aceasta incalcare a legii paralele romanesti, cata vreme legea klingoniana nu este incalcata !

    PS. Cu datornicul asta de pe la mai toate bancile din Romania nu exista sanse de actiune impotriva faradelegii statului ! 😉