G4Media.ro

Președintele Iohannis ”condamnă ferm” rectificarea fără aviz CSAT și îi solicită lui…

Președintele Iohannis ”condamnă ferm” rectificarea fără aviz CSAT și îi solicită lui Victor Ciorbea să sesizeze Curtea Constituțională

Președintele Klaus Iohannis condamnă ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvern fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), se precizează într-un comunicat de presă al Administrației prezidențiale. Șeful statului subliniază că este inadmisibilă această abordare a Executivului, în condițiile în care avizul CSAT este obligatoriu atunci când sunt afectate bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale.

Klaus Iohannis i-a cerut Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind rectificarea.

Comunicatul integral: 

Ignorând cu bună știință necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare. Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificării bugetare în aceste condiții demonstrează lipsa evidentă a dorinței de dialog a Guvernului în interesul cetățenilor. Este o nouă acțiune care arată agenda paralelă pe care Guvernul Dăncilă o are cu agenda reală a românilor și o încercare de a abate atenția opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil să găsească soluții. Pesta porcină africană este cel mai elocvent exemplu de criză generată de lipsa măsurilor pe care Executivul avea datoria să le adopte, astfel încât să fie stopată răspândirea virusului și să fie evitate pagubele imense pe care în prezent vedem că le suportă crescătorii de porcine și populația.

Președintele Klaus Iohannis avertizează încă o dată că lipsa de viziune și de responsabilitate, cât și modul dezastruos în care a fost gestionată activitatea guvernamentală fac previzibilă intrarea României în dificultăți majore. Responsabili pentru situația complicată în care este împinsă țara noastră sunt atât membrii foarte slab pregătiți ai Guvernului, cât și partidele politice care susțin în continuare cel mai incompetent guvern din ultimii 30 de ani.

Președintele României consideră că această rectificare bugetară este una necesară și, tocmai de aceea, și-a manifestat întreaga disponibilitate pentru a discuta cu Guvernul și a găsi soluțiile potrivite.

Ședința CSAT care a avut loc marți, 4 septembrie a.c., s-ar fi putut încheia cu un aviz negativ, însă Președintele Klaus Iohannis a considerat că singura cale de a ieși din acest impas, în beneficiul României, este dialogul instituțional. Acestei invitații la colaborare loială în interesul public, Guvernul îi răspunde prin obtuzitate politică, preferând să întrețină un conflict, care îi afectează direct pe cetățeni.

Din păcate, nu este prima dată când Guvernul și Prim-ministrul refuză dialogul instituțional cu Președintele României, preferând ca, în locul atribuțiilor constituționale și al cooperării loiale, să pună indicațiile primite de la conducerea de partid.

Dincolo de vulnerabilitățile de fond ale actualei construcții bugetare, prin adoptarea rectificării bugetare în absența avizului CSAT, fie el pozitiv sau negativ, Guvernul forțează limitele Constituției. Acest demers reprezintă o deraiere gravă de la principiul colaborării loiale pe care ar trebui să se întemeieze funcționarea democratică și eficientă a instituțiilor statului român.

Decizia Prim-ministrului de a refuza dialogul instituțional pe o problemă urgentă și de importanță deosebită conduce astfel la un blocaj instituțional. Un asemenea comportament nu poate rămâne nesancționat. Ca atare, în vederea realizării rolului constituțional de a veghea la buna funcționare a autorităților publice, Președintele României va uza de toate prerogativele pe care Legea fundamentală i le conferă.

În acest sens, Președintele României solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru a verifica în ce măsură Ordonanța de urgență de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplinește exigențele constituționale de adoptare.

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Si uite un exemplu de, cum isi baga picioarele insasi guvernul in ele Legi!
  Ce avocatul Poporului, cine-i asta, unde-i cand ai nevoie de el? Sa fim seriosi, asta taie frunze la caini pe un ,,purcoi,, de bani!

 2. Citeste cu voce tare: REFERENDUM!!

  FA REFERENDUM!!! NUMA’ FA CEVA CU PREROGATIVELE TALE!! AI IGNORAT NON-STOP CONSILIERII TAI… WTF

  MUIEPSD MUIEFSN MUIEALDE MUIEUDMR

 3. Platim si noi la anaf banuțe ăia???

  • Cred ca vrei o poezie Asistat,stai ca ti-o fac.

  • Asistat mai Asistat,
   Umpleți gura de căcăt.
   Atunci cand tu vorbești
   Gandește si nu bășești.
   Capul-ți este cap,nu cur
   Mama mati de nebun.
   Si acuma in final
   Vrea o MUIE ăst penal
   Pe care ti-o dam cu drag
   Mama măti de drogat!

 4. Iar CCR care este puternic politizata in special de psd(partidul slugilor lui dragnea) va da dreptate guvernarii psd,exact ca in cazul sefei DNA Laura Codruta Kovesi.
  Deci ramane cum am discutat !

 5. De ce să plătim la ANAF tu, eu sau președintele?! Pentru serviciile ireproșabile ale statului? Poată sa vina sa se roage și în genunchi pentru bani. Iar tie domnule asistat, îți doresc sa ai îngrijirea medicală pe care o meriti in statul Dragneaghistan. Poate chiar vei supraviețui primei vizite la spital, cine stie…

 6. No bun, deci ne îndreptăm încetișor spre momentul în care se va constata formal că Guvernul României încalcă legea, atât prin conspirație pentru facilita degenerarea în violență pe 10 august cât și prin exemplul de azi. Înțeleg deci că planul este anarhie, violență și criză economică pentru a legitima un regim autocratic, după rețeta originală a statului paralel aplicată în 1989, apoi la Târgu Mureș și mineriade, iar acum și în slujba lui Dragnea. Și, în buna tradiție sovietică, vinovați sunt cetățenii simpli, golani fascistoizi plătiți de Soros, și ficusul de la Cotroceni care respectă ca fraieru legea, atribuțiile constituționale și deciziile CCR…

 7. Urla ca Moise în pustiu, generalii ii cer tainul ca să îl servească în continuare!

  • Iara vrei o poezie? Bine mă Pudilă!

   Eu sunt chiar un om frumos
   Ba chiar sunt un Făt Frumos.
   Mama când ea ma făcut
   Drept în cap ma doborât.
   Pentru hoți postez cu drag
   Și scriu tare cu arțag,
   Nu gândesc ceea ce scriu
   Findcă am capul pustiu.
   Pesediștii mă plătesc
   Muie-n gura eu primesc,
   Pup in cur pe orșicine
   Care mă plătește bine!
   Pesedist cu acatist
   Și sunt un mare MUIST !

 8. Ciorbea? Ala te ignora daca nu te duci fizic peste el!

 9. Pot fi de acord că bugetul serviciilor, mai ales că a crescut la MApN, este cam mare ca procent din PIB. În cazul de față însă, când rectificarea totală pozitivă e de 80 de ori cât valoarea reducerii la SRI, precum și faptul că e neanunțată și la mijlocul exercițiului(deci SRI-ul va trebui să facă un credit, cum au făcut companiile de la care s-au luat bani anul trecut, pentru a-și plăti salariile, utilitățile și achizițiile în derulare) indică iarăși premeditare și intenția de a justifica suspendarea președintelui. ”Active measures”, că tot apare filmul pe piață.

 10. Ce este ala avocatul poporului,cine mai este el? Aaa,adormitul si tacutul (din motive pecuniare) ciorbea,prea slugarnicul ciorbea?Clar.
  Atata timp cat serban nicolae impreuna cu pidosnicul catalin voicu,d.iliescu&fostii securistii conduc politia politica si parlamentul,nu exista „motive de panica”.
  Romania merita mai mult,dar unii vor apropierea de alte tari si alte influente nefaste.

  Rect-ificarea bugetara:
  sa lasam MAI si politia politica doisiunsfert (care acum au primit bani destui sa faca asta) sa se ocupe de siguranta nationala,restul sa fie maturatori si stergatori de praf prin institutii.In privinta aparararii nationale sa lasam pe rusi sa ne apere de ei insusi.Ce poate fi mai superb decat ca siguranta si securitatea Romaniei sa fie asigurata,din nou,de „fratele mai mare” de la rasarit.
  Plus ca au taiat din greu de la ministere importante ca externele,turism,energie si economie.

 11. s a intors ficusul din concediu si a constatat ca guvernul e praf! pai pune bâta pe ei neamtule de doi bani, nu mai tot constata cu ingrijorare blatistule! esti cel mai trist presedinte, la fel ca E constantinescu!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.