G4Media.ro

Încă o problemă majoră pentru PNRR: Proiectul de 600 de milioane de…

Sursa foto: Pexels

Încă o problemă majoră pentru PNRR: Proiectul de 600 de milioane de euro pentru conectarea la gaze a sute de localități din România, respins în primă fază de Comisia Europeană

Comisia Europeană nu e de acord cu proiectul propus de România în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru racordarea la rețelele de gaze naturale a sute de localități, a anunțat luni președintele PNL, Ludovic Orban. E al doilea mare proiect mare respins de Comisie, după cel legat de refacerea sistemului de irigații.

Proiectul, numit „Dezvoltarea infrastructurii de gaz natural în amestec cu hidrogen și alte gaze verzi” în PNRR și pentru care România a cerut 600 de milioane de euro, a fost propus de PNL încă din versiunea de anul trecut a PNRR. „Poate că era nevoie de o fundamentare tehnică mai bună”, a mai spus șeful PNL, Ludovic Orban.

Ulterior, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că proiectul întocmit pentru finanțare prin PNRR prevede construirea unei rețele de gaze ready for hydrogen, ce ar urma să transporte un amestec de gaze – gaze naturale și hidrogen, în proporție de maximum 15%. „Hidrogenul este considerat la nivel european combustibilul viitorului – este un gaz curat, are emisii zero de CO2, are putere calorică mai mare”, a spus Virgil Popescu.

Pentru transportul unui astfel de amestec, trebuie construită o rețea nouă, cele existente neputând să facă acest lucru. De asemenea, România va trebui să producă și hidrogenul care trebuie introdus în amestec.

„600 de milioane de euro, cât avem bugetat (pentru proiectul de gaze – n.r.), înseamnă, pe cost standard, în jur de 4.000 de kilometri de rețea. La această rețea se pot conecta în medie 40 de gospodării pe kilometru, deci în total 160.000 de gospodării la întreaga rețea de 4.000 de kilometri”, a explicat ministrul Popescu într-o intervenție publică. El a mai spus că noua rețea nu va interacționa cu cea veche: „Va trebui să demonstrăm că va fi într-o regiune-pilot (…) o regiune în care nu există o devoltare așa de mare a rețelei de gaz”.

În proiectul de PNRR pus în dezbatere publică de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene se arată că „România deține o rețea insuficient dezvoltată de distribuție a gazelor naturale care să asigure accesul populației la servicii adecvate”.

Ca argument în sprijinul acestui proiect, guvernul arată că „gradul de conectare a populației la rețelele de gaze naturale este de aproximativ 40% (și doar 22% în mediul rural), semnificativ mai redus față de țările din regiune (de ex. Ungaria are peste 90%)”. Ca atare, executivul arată în proiectul de PNRR că are ca obiectiv ”modernizarea și adaptarea infrastructurii existente de transport și distribuție de gaze naturale pentru utilizarea hidrogenului și a altor gaze verzi în vederea decarbonizării încălzirii în sectorul consumatorilor casnici și non-casnici, operatorilor economici precum și a altor categorii de beneficiari”.

De ce respinge Bruxelles-ul astfel de proiecte. Comisia Europeană a arătat clar în ghidul privind realizarea PNRR că nu va accepta proiecte poluante. Or, instalarea de centrale pentru încălzirea prin arderea gazelor este văzută ca o activitate poluatoare, iar Comisia Europeană descurajează puternic aceste proiecte.

În schimb, executivul european încurajează conectarea gospodăriilor individuale la rețelele de curent electric pentru asigurarea încălzirii.

Motivul ține de politica de mediu a Comisiei, extrem de ambițioasă, și care a primit un nou suflu odată cu adoptarea Green Deal – strategia de protecție a mediului promovată de președinta Ursula von der Leyen. Ca urmare a modificărilor legislative provocate de Green Deal, producția de energie pe bază de hidrocarburi (gaze naturale și petrol) este puternic descurajată. Cu toate acestea, România a încercat să propună în proiectul de PNRR negociat cu Comisia Europeană mai multe proiecte ce nu respectă ghidul Facilității Europene de Redresare și Reziliență, printre care și proiectul conectării la rețeaua de gaze a gospodăriilor.

De altfel, și în proiectul PNRR este menționată problema poluării ca risc al proiectului: „trebuie monitorizată atent respectarea principiului de a nu prejudicia semnificativ mediul”.

Mai mulți analiști au avertizat că acest proiect nu respectă condițiile stabilite de UE pentru finanțarea prin intermediul Facilității Europene de Redresare și Reziliență. Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, invitat de Comisia Europeana să facă parte timp de un an din randul Ambasadorilor Pactului Climatic European, a declarat pentru G4Media.ro că ”pe termen lung gazele naturale nu sunt o soluție, dimpotrivă. Dacă tendința global va fi trecerea la încălzirea pe bază de energie electrică, România pare să meargă în direcția opusă și alege o resursă care nu va putea fi garantată pe termen lung. În loc să investească în energii alternative și pe termen lung, România vrea să investească în resurse cu viitor incert”.

De ce insistă guvernul pentru un astfel de proiect. Proiectul de racordare la gaze este unul fanion pentru liberali, care au promis încă din campania electorală de anul trecut că vor dezvolta rețeaua de gaze. Este o miză mai ales pentru edilii liberali care conduc localități unde nu există astfel de rețele și care depind de încălzirea pe lemne.

Context. România a propus Comisiei Europenă să amâne cu o lună, până la 31 mai, depunerea formală a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Termenul inițial agreat de Comisia Europeană cu statele membre era 30 aprilie, dar majoritatea statelor membre au depășit această dată.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este documentul care prevede modul în care România va cheltui cei 29,2 miliarde de euro veniți de la UE în următorii patru ani sub formă de granturi și împrumuturi pentru relansarea economiei.

Investițiile și reformele din PNRR trebuie să respecte Recomandările Specifice de Țară elaborate de Comisia Europeană, iar investițiile vor contribui în proporție de 37% la obiectivul de schimbări climatice și în proporție de 20% la obiectivul de digitalizare.

După 1 mai, Comisia Europeană realizează evaluarea planurilor trimise de statele membre. Până la finalul lunii iunie, Comisia Europeană discută formal cu statele membre fiecare plan în parte. Ulterior, Comisia va propune Consiliului UE o recomandare de aprobare sau de respingere a planurilor individuale ale țărilor membre UE. Consiliul UE, format din reprezentanții statelor membre, va vota apoi prin majoritate calificată fiecare plan în parte, procesul urmând a se va finaliza cel mai devreme în septembrie 2021, potrivit calendarului propus de Comisia Europeană.

România este unul dintre cei mai mari beneficiari ai acestui mecanism de redresare de la nivelul UE, primind o alocare de granturi nerambursabile și împrumuturi în valoare totală de 29,2 miliarde euro. Banii pot fi obținuți doar dacă proiectele acceptate de Comisia Europeană sunt terminate până la finalul anului 2026. PNRR este gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care a strâns contribuții de la toate ministerele, dar și de la administrația locală.

 

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

46 comentarii

  1. Gazul poluează. Gospodariile de la sate sa se alimenteze cu panouri solari. Așa a decretat WEF.

    • Lăsăți românii să facă focul cu lemn doar vestigii au dreptul la gaz .Fumul de lemn este benefic pentru sistemul sanitar mai mulți oameni cu afecțiuni pulmonare deci medicii au de lucru .Acum fără glumă luați papagalul Ginea din minister și mutați-l într-un ONG Freedom House să-i miroase vânturile lui George.

    • Stati o leaca, la noi in sec XXI mai sunt case fara gaze?

    • @judele Depinde câtă ceapă cu fasole mănânci.

  2. Era de asteptat .Nu poti propune asa ceva fara a avea o reforma administrativa deja facuta . Te trezesti ca vei avea, peste ani , sate si comune fara localnici – dar cu sisteme de incalzire aduse in poarta unor case din chirpici ce nu au nici locatari . Trebuie oprita cu orisice pret aceasta modalitate de abordare a PNNR.

  3. Demiteti pluseristii si pnlistii, guvern tehnocrat

  4. Vaaai … de ce, de ce, de ce ?
    Ce măgărie … să refuzi planul unui rezistent ca ghinea …
    Niște corupți europenii ăștia …

    • Mai citeste odata articolul si ai sa vezi ca este propunerea PNL. De fapt toate propunerile unde avem probleme sunt peopuneri din partea PNL-ului. Baietii destepti stiu de ce.

  5. Ca tot ne spunea Ghinea ca nu a fost nimic respins si sunt doar discutii. Aparent discutiile au fost doar la Ghinea. Ca UE a refuzat cam tot. L-a invins sistemul si pe Ghinea asta. Probabil se lupta si el cu mafia si n-a fost atent la PNRR

  6. Din pacate nu avem oameni de valoare care sa faca proiecte.Angajam ospătari frizeri muzeografi.Toti președinții de consilii județene , inspectori șefi de poliție ,ISU , Jandarmi primari prefecti etc sunt manageri de proiecte care iau bani in plus fata de leafa.Credeti ca ei sunt in stare sa inteleaga un proiect dar sa si-l mai conceapă si sa- l faca. Aici suntem Orban , Johanis si USR.Imediat ce ati castigat alegerile trebuia sa scoateți la concurs posturi pentru cei care stiu sa faca proiecte, dar voi v-ati ocupat de lipitorii de afișe.

    • Tresalta de bucurie pizdeii .

    • Totusi, ati inteles de ce anumite proiecte sunt respinse? Pentru ca suntem incapabili sa „facem proiectele bine”?

      PNRR a fost din start un altfel de fond european. Cei din UE au pus o agenda clara si au cerut sa poate aproba absolut fiecare proiect. Adica au spus clar „acesti bani pot sa fie folositi daca reformati cumva statul roman, daca accelerati digitizarea si daca incurajati economia verde”. Punct. Pentru asta au dat banii si nimic mai mult. Ei dau banii, ei pun muzica, asta e situatia. Acum se fac ajustarile, anumite proiecte bagate cu forta in PNRR pica in aceste conditii. Ghinea a inteles situatia si va face cel mai probabil ajustarile sa putem totusi ajunge la cele 29 de miliarde de euro.

      P.S. Ce face acum Orban e doar o alta mizeria. El si presa aferenta PNL. Caci el stie ce e PNRR si ce se poate si ce nu se poate obtine acolo. Dar e bina sa mai dea o copita ministrului de la URS pe teme populiste („esec, am pierdut banii de irigatii, am pierdut banii de gaze, etc. etc etc.”). Nicio tara din UE nu a putut baga in proiectele PNRR investitii in irigatii, doar un exemplu.

    • @silicon_v: Uite cate intalniri si paraintalniri au avut, Vicepremeirul Dan Barna CUM de-a acceptat ca prostiile bagate de ministrii PNL sa intre in PNRR, desi nu aveau ce cauta acolo!!!???
      https://www.g4media.ro/video-interviu-pe-ce-vor-fi-cheltuite-cele-30-de-miliarde-de-euro-din-pnrr-autostrazi-investitii-in-educatie-sanatate-digitalizare-infrastructura-rutiera-barna-daca-ai-obtinut-rezultatul-pana.html

  7. Ghinea e pe urmele lui VV.
    Usurel PNL scapa de toti.

    • Cred ca Ghinea si-ar da demisia, dupa cum am citit ieri ca a declarat(„Au fost două informări în Guvern pe subiectul ăsta (fonduri europene – n.r.), ministerele au primit o listă de întrebări din partea noastră şi de decizii, unele au răspuns foarte bine, am făcut paşi înainte pe componente, altele însă trăiesc aşa, într-un dolce far niente şi acolo o să ne asumăm noi decizii..Nu mai sunt dispus să răspund public pentru decizii care tărăgănează la alte instituţii”), dar ar ramane somer, ca VV, Ghinea nu e parlamentar, el a renuntat la mandatul de europarlamentar pentru postul de Minsitru!!!

    • Pai cum ma Lili ca in alt comentariu ai spus ca useristii sunt de vina ca nu au spus ca se baga ministerele peneleului peste ghinea. Ne hotaram si noi?

  8. Dacă nu e loc de furat e logic. Aceste proiecte trebuie făcute în așa fel încât să se poată fura. Pe vremea fmmpsdaldeudmr se acordau bani(sume mici ce-i drept) fără să pese cuiva dacă se face ceva cu adevarat. Corupția este peste tot. Prima grijă a celor ce împart banii este să poată fura și ei o cotă parte.

  9. Chestia cu gazele e incapatanarea ministrului energiei. Niciun stat nu cere subventii pt energii poluante. Romanii sunt intotdeauna pe invers. Vezi si cu energia nucleara, cand toata lumea o abandoneaza incet, incet si va fi stop in 2050, Romania se lanseaza.

    • Francezii cu nucleara, nemtii cu gaze, fraierii cu panouri solare si turbine de vant.

    • Gogule, ei au construite deja alea, nu mai cer bani sa construiasca altele. Terminati cu Fake news-ul asta. Avem probleme pentru ca pnlistii sunt cunoscuti pentru legaturile lor cu baietii destepti din energie si nu vor sa ramana fara bani de muls.

  10. Normal,ar fi chiar culmea sa poti sa iti folosesti gazul pe care il ai pentru a creste confortul populatiei…..gazul trebuie exportat la austrieci si nemti….

  11. De data aceasta un succes impins de PNL.
    G$Media(am apasat din greseala pe shift), pe cind un articol despre succesul campaniei de vaccinare?

  12. Tot Ghinea este de vină pentru proiectul propus de PNL ? El singur trebuia să corecteze în patru luni toate proiectele la care PNL-iștii au lucrat luni de zile în 2020 și despre care ar fi trebuit să știe că sunt șanse minime de aprobare la Bruxelles pentru că există cerințe conexe neîndeplinite de România ? Multe cerințe se referă la reforma în administrație. Ce a făcut în această direcție guvernul lui sică bețivanu ? De actualul guvern nu are sens să discutăm, ei au probleme mari în Educație – numărul de directori la școli . Iar aceste proiecte au fost totuși aprobate de guvernul majoritar PNL-istă.

  13. Ghinea a crezut că UE îi aprobă lui toate proiectele făcute cu kurul doar pentru că e el marxist progresist. Țeapă, bă, Ghineo!

    • In prima faza, proiectele au fost propuse de fiecare minister in parte, nu de Ghinea si de ministerul lui.

      Multe proiecte chiar nu au legatura cu PNRR si era evident ca nu vor fi acceptate (irigatii, gaze, investitii in infrastructura rutiera), pentru ca grila PNRR e complet alta (reforma aparatului de stat, digitizare, economie verde). Doar ca ministri de la PNL au tinut mortis sa bage asa ceva in PNRR.

      Evident ca anumite proiectele nu aveau cum sa treaca. Dar nu e bine sa gasesti repede un tap ispasitor in persoana lui Ghinea, care e de la USR?

      Oricum, PNRR o sa fie un succes daca planul e acceptat pentru suma initiala, adica 29 de miliarde. Doar ca aia din UE ne forteaza ca respectam cerintele lor si trebuie sa ne gandim cum obtinem castiguri maxime in conditiile date.

    • @silicon_v: Pai, ceva nu e-n regula, daca dvs sustineti ceea ce ati spus!
      Responsabili PNRR sunt Ministrul Ghinea si Vicepremierul Barna, asa a spus Premeirul Citu si vicepremierul Dan Barna, DACA intr-adevar PNL a bagat toate prostiile care NU aveau ce cauta in PNRR, cum de Vicepremierul Dan Barna,(care in 6 Martie 2021 in interviul la G4media spunea cate intalniri peste intalniri au ei cu toti liderii coalitiei pe subiect!!) a ACCEPTAT asa ceva, desi STIA ca nu sunt sanse sa treaca de expertii Comisiei europene?!
      CUM de nu i-a explicat Premierului Florin Citu sau Presedintelui Johannis, ca s-au intalnit pe subiectul PNRR si in 17 Martie 2021, 2 ZILE inainte ca PNRR sa fie lansat in DEZBATERE publica de Guvern, lansare care a avut loc in 19 Martie 2021!!
      Premeirul Florin Citu, Vicepremeirul Dan Barna CE Autoritate au in Guvern?!!
      De paie!!

      Johannis pentru ce i-a chemat in 17 Martie 2021 la discutii pe PNRR!?
      „G4media: Președintele Iohannis i-a chemat azi la Cotroceni pe liderii coaliției pentru o ședință de lucru tema Planului Național de Redresare și Reziliență. 17 Martie 2021 .)”??!
      Degeaba, vorba lui Petre Tutea: aflarea-n treaba la romani!!!
      Fain ar fi sa-l mai respinga o data, pardon, rectific: Sa mai trebuiasca refacut inca o data, desi e tot un drac!!!
      Nu?!!!

    • @silicon_v: Ia uite ce spunea Johannis dupa sedinta de lucru cu liderii coalitiei si cu Ghinea din 17 Martie pe tema PNRR, cu 2 zile inainte ca PNRR sa fie lansat in dezbatere publica:
      https://cursdeguvernare.ro/klaus-iohannis-anunta-definitivarea-pnrr-28-dintre-alocari-merg-la-infrastructura-de-transport.html
      Azi, ne spuneti ca misnitrii PNL au bagat tot soiul de prostii!?
      De ce NU au spus atunci Ministrul Ghinea si ditamai Vicepremierul Barna, Barna care ne asigura zi de zi la fiecare aparitie publica: „coalitia functioneaza foarte bine”!!???

    • @Lili pe asta iti sustii tu toata teoria? Ca nu au spus ca penelistii vor sa bage proiectele lor care nu prea au legatura cu pnrr? Subtire…

  14. Pe guineea când îl zboară? Specialist in rostogolit vorbe…și pozează mereu cu mânecile suflecate..gata de treaba

  15. Cad ca popicele propunerile Romaniei din marele PNRR!
    Bai, analfabetilor, nu sunteti in stare sa iNTELEGI criteriile clare ale Comisei Europene, cum naiba Portugalia si Italia le-au INTELES(PNNRurile lor au fost acceptate!) iar voi habarnistilor v-ati facut de raas in fata expertilor Comisiei Europpene!
    Cred ca s-au luat aia cu maine de par!!
    PNRRul asta a fost discutat si paradiscutat atat la guvern cat si la Brussels, in multele vizite pe care Ghinea si echipa lui le-au facut la Comisia Europeana, a spus Barna!
    Pai, au cam mers degeaba, ca NU au inteles mai nimic, palaria e prea mare pentru un simplu evaluator de meserie, cum sunt Ghinea si Barna!
    Dar, las’ ca au mers azi la Cotroceni, iar marele expert in Proiecte, Johannis ii va lumina, proiectul lui „Romania educata” din 2014 cand a candidat la prezidentialle e fix in aceeasi stare: Conferinte, intalniri, sedinte si ATAT!

    • @lili. Proiectele Portugaliei si Italiei nu au fost acceptate, au fost depuse. Acceptul se va face prin toamna, dupa ce proiectele statelor vor fi analizate de CE si Consiliu. La CE se face analiza tehnica, care e obiectiva, dar la Consiliu e mai problematic, intervine politicul si acolo riscam sa avem mai multe obiectii pt ca Romania primeste o suma mult mai mare decat alte state (ex Belgia primeste 6 miliarde). Ministri pnl (agricultura, energie) isi bat pur si simplu joc, cer lucruri care stiau de la inceput ca nu vor fi acceptate.

    • @lili. Am scris un comentariu mai lung, n-a aparut. PNRR al Portugaliei si Italiei a fost depus, nu aprobat. Admis-respins va fi in toamna, dupa ce CE si Consiliul analizeaza aceste planuri.

  16. Te pomeni ca intrega clasa politica asteapta solutionarea ramanerii in urma din ce in ce mai accentuata a tarii prin emigratie si selectie naturala.
    Se pare ca fiind incapabili sa reformam economia, industria, transporturilor la cerintele tot mai acute ale transformarilor legate de dinamica planetei, de miscarile de populatii, de respectarea drepturilor omului ne-am infundat deja pe un tunel descendent.
    Nu avem bani sa schimbam nimic, vointa politica nici atat, acum nu participam nici la planul european elaborat pentru un alt nivel de dezvoltare la care ar fi trebuit sa accedem pana acum, ne sunt refuzate propunerile vetuste ca unor copii neintelegatori ascunsi in trupuri de adulti.
    Sa incepem cel putin sa lucram la cerinte, oricat de putin inseamna asta pentru dezvoltare, urmarind eliminarea practicilor economice incriminate, asa chinuit cum stim noi, cu oamenii revoltati.
    Nu poti avea pretentii justificand ca esti ignorant si fudul si te simti bine asa.
    Mentalitatea, in esenta, e praf.

  17. Ei s-au dus cu proiecte de acum 50 de ani, când CE a zis că va aproba doar proiecte ecologice. Puteau face proiecte cu panouri fotovoltaice sau eoliene. Deja în multe sate oamenii au început să-și pune panouri ca să încălzească apa.

  18. Inainte de alegeri parca marea discutie era sa iasa dreapta ca daca iese stanga o sa fure toti banii. Si ca o sa avem 30 de miliare de lei sa investim in infrastructura. Bun, a iesit dreapta. Am facut proiecte – marea majoritate de infrastructura si acum nu sunt aprobate. Nu vi se pare ca ceva nu este in regula aici ca tu sa faci proiecte de infrastructure si acestea nu sunt aprobate pentru ca nu sunt verzi. Chiar nu stiam de acest lucru? Atat de inapoiati suntem? Pai ce face d-na Valean – europarlamentar pe viata din partea PNL? Nu putea sa ne spuna acest lucru? Sau am incercat sa bagam proiectele pe sub masa ca poate poate nu se prind prostii „astia” de la UE?

  19. Bani pt crosetat ciorapi si pulovar din lâna, pentru tesut covoare si presuri la răsboiul vechi din lemn al bunicii de la tara, pentru a ne incalzi mai eco in casele unde nu va ajunge gazul românilor din Marea Neagra…
    …vor fi bani europeni vreodata, pentru dezvoltarea României ori ramanem la lingura de lemn ?

  20. Aderarea la UE nu e obligatorie!!!!!!!!!!!!!
    Dar, cat timp esti membru la UE, respecti REGULILE!!

  21. Planul numit PNRR trebuie sa contina urmatoarele teme .1.Tranziția verde; 2.Transformarea digitală; 3.Creștere inteligentă,4.Coeziune socială și teritorială; 5.Sănătate, precum și reziliență economică, socială și instituțională6.Politici pentru generația următoare, copii și tineret.

  22. Degeba propui proiecte daca acestea nu sunt insotite de un plan prin care arati modalitatea punerii lor in practica . Un proiect nu este ceva suspendat in aer . Un proiect trebuie sa contina etapizarea fiecarei parti ce tine de implementarea acestuia ..Un proiect trebuie sa contina o perspectiva temporala ce cuprinde si ea doi factori . Estimarea ce cuprinde timpul necesar executiei si estimarea ce arata valabilitatea in timp a acestui proiect , impreuna cu legislatia ce permite sa pui in aplicare proiectul fara ca acesta sa fie contestat , fac si ele parte din cuprinsul unui proiect . In acelasi timp trebuie prezentata si capacitatea tehnica a punerii in practica a unui proiect . UE nu va da banii sa fie tocati in malaxorul politico- economic al firmelor de cumetrie .

  23. Ma iertați, sunteți naivi. Intr_adevar Ghinea este un nătărău dar nu asta e problema. Este ridicol dacă va imaginați ca UE va investi în România. Nu baga ei bani în irigații, gaze sau autostrăzile noastre. Întâmplător locuiesc într-un oraș unde de 30 de ani se dorește aducerea gazului. Au făcut o magistrala care va lega mai multe județe, orașe dar întrucât UE respinge orice are legătură cu gazul înseamnă că va mai dura un cincinal, doua pana vom avea alimentarea cu gaz.

  24. – Tu ai, ma, gaze?
    – N-am!
    – Vezi ca e niște fasole în cămară…

  25. Nu se cere ce vor ei, se cere ce e necesar pentre viitor, pentru dezvoltarea pe principii non-distructive ale mediului inconjurator, suntem din ce in ce mai multi, mai solicitanti pentru planeta, care pe de o parte are propria sa vointa telurica ( ca maine se ridica nivelul apelor si ne uitam in zadar dupa Delta Dunarii), iar pe de alta parte trebuie sa suporte comportamentul cu adevarat primitiv al speciei umane, care traieste doar din gaurit pamantul, poluat apele ,uscatul si atmosfera, secat resurse naturale neregenerabile, distrus alte specii.
    Uita-te la noi , numai mizerii aruncate peste tot in orase, sate, in ape, pe pasuni, pe munti.
    Oamenii gandesc distorsionat, sunt mandri ca sunt romani si gata,daca ii intrebi aici, dar afara devin mai circumspecti si isi amintesc mormanele de gunoaie ne-biodegradabile, acum si din import.
    Banii europeni sunt pentru viitorul apropiat si mediu, nu pentru carpit ce vom toca asa cum stim, cu folos minim.